|
Notka |
|
Prezenty Prezenty to coś co lubimy otrzymywać i dawać. Podpowiadamy jak wyszukać odpowiedni prezent. Gdzie kupić po okazyjnej cenie prezenty świąteczne i nie tylko. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Prezent dla "malarki"
Witajcie.
Zamierzam sprezentować koleżance z okazji 18.urodzin sztalugę i podstawowe akcesoria do malowania/rysowania. Do dyspozycji jest kwota w granicach 200-250 zł. Kompletnie nie wiem jakie rodzaje chociażby farb czy płótna są konieczne, a gotowe zestawy z allegro mnie nie zadowalają. Mogłybyście doradzić? Liczę na Waszą pomoc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Prezent dla "malarki"
To zmieścisz się bez problemuw twej kwocie.
Dobra sztaluga taka jaką ja mam w domu kosztowała mnie 80zł. Co do poczatków młodego artysty polecam duzy blok do akwarel A3 format pozwoli na zabawę. Dalej proste szczeciniaki. Bywają w zestawach około ościu sztuk. Po przecenie znajdziesz nawet za 10 zł. a jeśli nie to 3podstawowe. Nie zapłącisz dużo. Farby zacznij od akwarel, średnia firma to wydatek ok 20zł. Jesli myslałabyś o akrylach to sadze że 4tubki znaczy biel, czerwień, niebieski i żółty sprrawdzą się. Paletki małe to ok 5-7zł. do akawarel jak i akryli to dasz te same pędzle szczecinaiki. To tyle moim zdaniem. Sama przepadam za akrylami takie i proste. Oleje to już wymagają dobrze zagryntowanej powierzchni czy płotna. Jak coś to z chęcią odpowiem na priva;] Pozdrawiam
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
może zestaw farb wodnych i pędzle o miękkim włosiu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Kilka rad ode mnie jako plastyka ![]() Akwarele: jeśli akwarele to w tubkach. Te prasowane z reguły są albo do kitu albo bardzo porządne i drogie (Karmański albo Leningrady - za zestaw 18sztuk zapłacisz koło stówy). Do nich na pewno nie szczeciniaki - włosie naturalne miękkie albo syntetyczne. Akryle: to zależy od tego, czy koleżanka zaczyna dopiero swoją przygodę z malarstwem czy jest w tym już dobra. Jeśli to pierwsze, kupiłabym komplet - nie za duży, może być 18 kolorów (tylko nie Phoenix - gorszych nie miałam). Jeśli dobrze miesza kolory, kupiłabym 5 tubek: żółć (nie cytrynowa - ta ciężko się miesza), magenta (to ta bardziej różowa czerwień, lepsza do mieszania), jakiś niebieski (ultramaryna będzie dość uniwersalna), biel i jakiś brąz (brąz Van Dycka, umbra palona). Do akryli pędzle już jakiekolwiek, byle nie za miękkie - poleciłabym raczej syntetyki, wolniej się niszczą. Ogólnie pędzle poleciłabym kupować oddzielnie, nie w komplecie. Raz, że te z tanich kompletów się szybciej niszczą i gubią włosie, dwa, że zwykle masz narzucony kształt. Myślę, że spokojnie by wystarczyły na początek trzy pędzle: duży płaski, średni koci język i bardzo mały koci język lub okrągły. Te już zagruntowane podobrazia nadają się do akryli jak i do olejów. Chyba że raczej rysunek. Wtedy kilka brystoli, kilka ołówków, gumka chlebowa, może tusz kreślarski, sepia, węgiel (do tuszu papier akwarelowy, do węgla i sepii papier powinien być porowaty). A myślałaś o pastelach? Suche pastele to też fajna technika malarska ![]() Sztaluga: jednak przy wyborze sztalugi nie sugerowałabym się ceną. Też mam taką za 80 czy 80 zł. To są sztalugi wystawowe. Łatwiej się psują, zwykle są zrobione z miękkiego drewna które szybko się "wyrabia". mi się zepsuła chyba po roku, mimo iż używałam tak jak powinnam. Lepiej kupić porządną sztalugę i mniej dodatków. Moja główna rada jest taka: zamiast kupować duży zestaw mnóstwa rzeczy skup się na kilku porządnych. Tania sztaluga szybciej się zniszczy, pędzle to samo, kiepskimi farbami źle się maluje. hah, rozpisałam się ![]() ![]() ![]() pozdrawiam! edit: zapomniałam dodać, że jakbyś inwestowała w te rzeczy do rysunku, to na sztalugę niezbędna jest deska jako podkładka - nada się taka zwykła płyta pilśniowa. W sklepach budowlanych typu Obi docinają ją do rozmiaru, za taką w rozmiarze B1, czyli 100/70cm płacę coś koło 7 zł ![]()
Edytowane przez fiasco Czas edycji: 2012-07-30 o 17:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Co do wykorzystania szczeciniaków do akwareli można otrzymać fajne efekty. Co do akrylów a akwarel, z doświadczenia wiem że akryle są łatwiejsze do opanowania. W końcu akwarele nie mieszają się na płótnie czy kartonie. Trudniej o korektę.
Odnośnie sztalugi, zależy jaki sklepo i jaka marka. Stosując swoją za te 80zł mam już 6lat. I nie zostałą zniszczona od użytkowania.
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Też uważam że akryle są łatwiejsze do opanowania, choć dla mnie jeszcze łatwiejsze były tempery. Akwarela to już zupełnie odrębne malarstwo ![]() Akwarelą nie maluje się na płótnie, chyba że masz zarąbisty grunt (kredowo-klejowy) i dobrze zeszlifowany. Ale to już wyższa szkoła jazdy i strata kasy, kiedy akwarela to technika na papier. edit: akwarele mieszają się na podobraziu, jeśli umiesz nakładać laserunki, a poniekąd o to właśnie w tej technice chodzi. Akryl za to się nie miesza w ogóle na podobraziu, bo szybko zasycha i już go nie rozpuścisz wodą. Ale wiem że są zwolennicy tej techniki, dla mnie była zawsze trudniejsza od tempery, z którą dało się jeszcze coś zrobić po nałożeniu na podobrazie ![]()
Edytowane przez fiasco Czas edycji: 2012-07-31 o 09:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Hmm...
Cóż ja wolę akryle, może dlatego, że zawsze łatwiej nanieść korektę czy zmienić samą grubością nałożonej farby. I to na każdym podłożu. Nawet zdarza mi się łączyć akryl z olejami, gdzie oleje sa ostateczna warstwą. Dla mnie akwarele to jedynie szybki szkice, bardziej wrażeniowe obrazki niż typowe malarstwo. Ale jak już kto woli. Ty widać jesteś tego fanką;P. Co do sztalug przez te wszystkie lata nauki nie miałam metalowej. Szkoły oszczędzały na dobrych sztalugach;/. Nie licząc tych które robiły za palety wrrrr.... Teraz bardziej siedzę , że tak powiem w rysunku. I nade wszystko uwielbiam efekt tuszu i piórka.;] Sangwinia moim zdaniem lepsza bo mniej się rozmazuje od sepi. A Ty Fiasco w jakim plastyku się uczysz uczyłaś?>
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Wspomniałam też już że akwarela to zupełnie inna odmiana malarstwo, jak pastel
![]() ![]() Ja osobiście akwarelę uwielbiam, ale z "typowego" malarstwa lubię najbardziej olej ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Z czasem wyrabia się ulubiona i dziedzina jak i forma wyrazu. Dlatego ja najbardziej szaleje za rysunkiem, malarstwo już jedynie na zajęciach.
Ach Kielce, znajoma z tej szkoły ze mną studiowała.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny podbijam wątek, choć moze nie do konca w temacie
![]() chodzi o prezent dla mojej szescioletniej córki, która w malarstwie jest zakochana. Ja niestety jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o plastyke, nie pomoge jej zbytnio a chciałabym jej zrobic fajny prezent na mikołajki. Farby najrózniejsze juz ma, pastele suche również, ostatnio mówiła o węglu, pomózcie co można kupić. Zainwestowałabym tez w porządne pędzle bo poki co kupowałam co popadnie. Podobrazia czy brystol ? Podajcie moze firmy jakimi warto sie zainteresowac, będę wdzięczna za każdą podpowiedz ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
A może sztaluga taka porządna to pewni sprawi jej ogromną radość
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:04.