|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() surówka z białej kapusty?
A czy któraś z Was wie jak zrobić tę pycha surówkę z białej kapusty?Jak ją zrobić i co dodać tak naprawdę?
bardzo proszę o przepisik ![]() Edytowane przez jucha Czas edycji: 2005-07-22 o 13:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: surówka z białej kapusty?
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html
oto link do przepisu na sałtke Coleslaw. Robiłam i wychodzi poeodbny jak w KFC, tylko trzeba drobniej posiekać kapustkę niz na zdjęciu. Pysznego coleslawa kupowałąm w Geancie. Produkuje go jakas polska firma. Kosztuje 5zł / 500g. Jest naprawde smaczna - lepsza niż z KFC. pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja lubię posmak majonezu i często zamiast śmietany dodaję właśnie majonez (ale mąż na mnie się denerwuje, bo uważa że go tuczę ). Kapusta jak najbardziej surowa. Zimą nie polecam samodzielnego robienia coleslawa, bo kapucha nie jest taka pyszna jak teraz
![]() Jest smaczna, tylko musi się "przegryźć", tzn. posatć w lodówce kilka godzin albo i cała noc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
a ja robię taką: szatkuję kapustkę, czyli bardzo drobno siekam, solę i uciskam rękami, żeby zmiękła i puściła sok, dodaję łyżkę oliwy z oliwek, ścieram na tarce dwie młode marchewki i dodaję masę świerzo posiekanego kopru, doprawiam obrobiną cukru i pieprzu i zajadam bez opamiętania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja czesto robie sobie sałatke z białej kapusty do frytek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Kapustę poszatkowaną rzeczywiście dobrze jest posolić i wygnieść rękami, by zmiękła. Dodaję utartą drobno marchewkę, ewentualnie też jabłko, przyprawiam, nie żałując SOKIEM Z CYTRYNY, cukrem i pieprzem, zalewam olejem słonecznikowym, mieszam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
ja robie podobnie ... szatkuje ,sole, gniote reka, do kapusty scieram marchewke , zielonego ogorka, dodaje drobno pokrojona cebulke lub szczypiorek, jak mam jablko to tez mozna dodac, kukurydze z puszki skrapiam cytryna dodaje lyzeczke cukru obowiazkowo pieprz i skrapiam oliwa z oliwek wszystko dokladnie mieszam i gotowe
![]() smacznego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
mój ulubiony, wypróbowany przepis na Colesława
![]() ![]() colecław - 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty - 1-2 startych na grubych oczkach marchwi - 2 małe cebule - 1/3 szklanki cukru pudru (może być nieco mniej) - 1/2 łyżeczki soli - 1/8 łyżeczki pieprzu - 1/2 szkl. majonezu (najlepszy Winiary - lub można wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu bałkańskiego lub śródziemnomorskiego) - 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty) - 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego - 2 łyżki soku z cytryny Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski. Dodać drobniutko posiekaną cebulkę. Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji ![]() polać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:33.