![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() jakie zwierzę, jeśli w domu jest już kot?
witam. Szukałam ale nie znalazłam, proszę mnie odesłać do wątku jeśli już istnieje.
A zatem: jakie zwierzę można waszym zdaniem bezpiecznie wziąć do domu jeśli ma się już kota? Często są problemy nawet z wzięciem drugiego kota... (choć to zależy od kotów oczywiście). Rybki nie każdy kot toleruje, a chodzi mi o inne zwierzęta niż żółwie i tym podobne (jaszczurki itd) ![]() A może macie kota plus jeszcze jakieś zwierzęta? Jeśli tak to jakie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
KOTerator
|
Dot.: jakie zwierzę, jeśli w domu jest już kot?
Może jednak drugi kotek, albo piesek, albo rybki?
Nie polecam gryzoni i ptaków, już lepsza jaszczurka. Ale to tylko moje zdanie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() psów nie lubię ![]() a rybki, szwagier ma kota i rybki, kot się nimi bardzo interesuje ![]() no właśnie gryzonie są świetne, ale wiadomo jak to by się pewnie skończyło ![]() dzięki za opinię, zobazcymy co jeszcze się pojawi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Ja mam: -2 psy -2 koty -rybki -papugi Z tym, że papugi są na ogródku. To tak: Gdy brałam pierwszego kota, psy go normalnie tolerowały, są nastawione przyjaźnie do każdego gatunku, więc tu nie miałam z nimi problemu. Natomiast kociak fuczał i prychał na nich. Moje psy nie są natrętne, więc po niecałych 2 tygodniach już spały razem ![]() Gdy brałam kota, miałam już chomika i rybki. Akwarium stało przy klatce chomika-chomik był wyżej. Mój Cham kładł się na akwarium i obserwował gryzonia. Wąchał go przez pręty, nigdy nie zauważyłam, żeby jakoś agresywnie go zaczepiał , po prostu obserwował. Rybki tak samo. Czasem tylko próbował jakąś łapać przez szybę. Miałam wtedy 2 akwaria, teraz zostało jedno i kot się nim nie interesuje. Drugiego kota wzięłam jak Cham miał 5 m-cy. Wzięłam rocznego persa. Znowu z psami nie było problemu. ![]() Koty jednak wymagały czasu z akceptacją. Mimo tego, że perski był nowy, był nastawiony do wszystkich pokojowo. Cham bacznie go obserwował, chodził za nim krok w krok przez kilka dni. Ale wszystko potoczyło się dobrze. Perski częściej obserwował i zaczepiał ryby, ale to wszystko. Teraz też się nimi nie interesuje. ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=467788&page=164 Ja nigdy nie miałam świnki, ani królika, więc się nie wypowiadam. No, może dodam tyle, że mała świnka czy królik może być traktowana przez kota jako intruz i nie wiadomo, jakby się taka znajomość dalej rozwinęła... ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
moja kotka fantastycznie sie dogadywala z 2 szczurkami . Chodzily wszystie zwierzeta luzem po mieszkaniu , szczurki umialy ja przytemperowac jak rozabiala za bardzo do nich
![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja na Twoim miejscu spróbowałabym jednak jeszcze raz przygarnąć kotka. Ale jak najmłodszego! Koty się świetnie dogadują i razem bawią. No i fajniej jak kot ma jakiegoś kompana, jak właścicieli nie ma w domu. A z rybkami się raczej nie pobawi...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() http://zapytaj.onet.pl/Category/010,...to_Gryzon.html http://zapytaj.onet.pl/Category/010,...y_gatunek.html i z Wiki: Królik domowy (Oryctolagus cuniculus f. domestica) – udomowiona forma królika europejskiego (Oryctolagus cuniculus), zajęczaka z rodziny zającowatych. Zajęczak czy gryzoń Podstawową różnicą w budowie między zajęczakami, a gryzoniami jest uzębienie. Gryzonie posiadają parę górnych siekaczy, a zajęczaki, w tym króliki, posiadają dwie pary siekaczy (górne i dolne) oraz mają charakterystyczne długie uszy (przykład po lewej) uczestniczące w procesie termoregulacji. Gryzonie poruszają dolną szczęką w przód i tył, a zającowate rozdrabniają pożywienie okrężnymi ruchami szczęki[4]. Ponadto gryzonie są w stanie trzymać pożywienie w przednich łapach, a zajęczaki – nie[4]. Zgodnie z dzisiejszym stanem wiedzy wydaje się, że zajęczaki i gryzonie ewoluowały niezależnie z pierwotnych ssaków owadożernych. A co do drugiego kota to wydaje się że kociaka faktycznie dorosły kot łatwiej zaakceptuje, ale z drugiej strony jak u moich rodziców- kot jest flegmatykiem,a kociak wiadomo jak to kociak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
To, że obydwa koty oddzielnie mają spokojny temperament wcale nie musi oznaczać, że się będą tolerować. Mały jak mały będzie skakał, ale duży go pacnie łapą i nauczy. "Ułoży" go sobie.Moim zdaniem lepiej jednak wziąć małego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() możliwa jest przyjaźń kota ze szczurkami czy innymi ogonkami, ale to raczej wyjątek, ja również myślę, że najlepszy jest drugi kot. Najlepiej, żeby były w zbliżonym wieku, bo starszy rezydent na pewno się nie dogada z żywiołowym maluszkiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() no właśnie o to się teraz rozchodzi, czy lepiej kot dorosły czy kociak ![]() ale racja, że zbliżony charakterem kot niekoniecznie "polubi się" z drugim o tym samym temperamencie. Myślę nawet że tamten kot rodziców to taka maruda i zazdrośnik (chociaż kochany ![]() ![]() jakby nie było dzieki za wszytkie porady ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
|
[QUOTE=esfira;30918854]powiedz kotu, ze królik nie jest gryzoniem
Żeby nie było odwrotnie: ' Królik zagryzł kota' ![]()
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A jeszcze co do wieku kota: nigdy nie ma pewności 100%, że koty przypadną sobie do gustu. Widzę zalety adopcji zarówno dorosłego, spokojnego, przyjaznego kota, jak i młodego kociaka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
akurat naukowych dowodów na to nie mam, ale na to wskazują moje własne obserwacje oraz opinie innych
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Pięcioletni kot to nie senior, więc z tą potrzebą spokoju bym nie przeginała
![]() Dokocenie to nie równanie, nie da się przewidzieć wyniku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
|
Racja
![]()
![]() |
#20 |
Nie depcze krokusów
|
Rybki to świetna opcja!
Przecież akwarium jest zamykane pokrywą, kotek się nie utopi ani nie zagrozi rybom, za to będzie je z ciekwością obserwował, uwalniając przez chwilę kanapę z jarzma kocich pazurów ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moje zdanie jest takie, że warto spróbować z młodszym kotkiem, ponieważ z moich obserwacji wynika, że starszemu kotu łatwo zaakceptować małego, a ze starszym różnie to bywa. Jednak nie mówię, że ZAWSZE jest tak, jak napisałam ![]() Rozumiesz o co mi chodzi - żeby nie nadużywać takich słów jak "na pewno" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
manymanyways w domu mam 2 koty- jeden ma 3,5 roku a od miesiąca przygarnęliśmy małego kociaka. Początki bywają trudne, dlatego trzeba obserwować i je pilnować. Starszy kot ma napuszony ogon do tej pory (mamy malca od miesiąca)jak się bawią, on młodszego obwąchiwał, bał się, ale teraz jest coraz lepiej- choć na noc rozdzielamy i jeszcze w ciągu dnia kiedy za bardzo się leją. Mały sobie za dużo pozwala i gryzie dużego po ogonie, ten się broni, bójka i duży skopie małego po brzuszku i jest pisk, i tak kilka razy w ciągu dnia
![]() ![]() ![]() ![]() Mamy też rybki- zamknięte, Filip polował na nie łapką przez szybkę, lubi na nie patrzeć ![]() Chomik też go interesuje, najchętniej by go zjadł, dlatego, zamykam pokój do siebie,, jeśli jest wypuszczany na tereny większe niż kuchnia i przedpokój ![]() ![]()
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() wygląda na to że najlepiej od razu wziąć 2 koty, np. rodzeństwo co to od małego razem, choć i tak nie gwarantuje to że wszystko będzie później ok. A powiedzcie (te co mają więcej niż 1 kota), macie osobne kuwety dla każdego, prawda? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Nie depcze krokusów
|
Moi znajomi mają 3 koty i 2 kuwety. Jakoś tak się utarło, że do jednej idzie sii, a do drugiej kuu
![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Hm, moja ciotka ma 3 koty, kocura i dwie kotki, wszystkie kuwetkują w jednej, tylko musi na bieżąco sprzątać (szanowny pan kocur nie wejdzie, jak będzie choć jedna grudka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A Twój kot to on czy ona? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oto dowód w sprawie ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
ale slodkie te Twoje koty
![]() ![]() ![]() ja na razie nie mam jeszcze zadnego kota ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Nie depcze krokusów
|
Agatek - dowód jest niezaprzeczalny
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
potworkowa
|
a ja wam powiem tak: kot to żadna przeszkoda, jak miałam chomika mieszkającego w akwarium, to kot przychodził do niego, właził do akwarium i tak sobie razem siedzieli
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Ja mam dwa szynszyle i moja kicia z nimi biega po pokoju
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:44.