|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Efekty optyczne
Witam,
Ostatnio przypadkowo zauważyłem, że patrząc jednym okiem na jasną powierzchnię na przykład na sufit oraz uciskając gałkę oczna palcem (od przodu albo w koncie oka od skroni) widać taki efekt pojawiającej się ciemno białej dużej plamy. Plama ta pojawia się przy mocniejszym uciśnięciu gałki ocznej na chwilkę po czym znika (przypomina ona jakby kleks atramentu). jest ona umiejscowiona mniej więcej na środku pola widzenia. Chciałbym zapytać czy ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem i czy jest to naturalny efekt??? Widać to na przykład patrząc na biały ekran monitora (pusta strona google lub inna strona w jednolitym kolorze). Efekt ten jest podobny na przykład do naciskania palcem na ekran ciekłokrystaliczny (komórka, monitor). P.S. Chodzę rutynowo na badania okulistyczne więc oczy mam zdrowe. Edytowane przez rafag70 Czas edycji: 2014-12-11 o 18:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Efekty optyczne
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Przypadkowo to zauważyłem jak pocierałem oczy a potem zacząłem dokładniej sprawdzać i zaciekawiło mnie to, dlatego pytam czy to normalny efekt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Normalnie gdy patrzysz na coś bardzo jasnego to przez chwilę po tym masz jasną plamę w polu widzenia, a następnie ciemna plamę, zanim barwnik wzrokowy się zregeneruje. Po uciśnięciu mogą pojawiać się różne elementarne wrażenia wzrokowe i zwykle to jest normalne. Najlepiej zapytaj okulisty o Twój konkretny przypadek (zjawiska wzrokowe to nie tylko kwestia stanu oka ale i układu nerwowego).
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Patrząc jednym okiem na jasną powierzchnię (dlatego na jasną aby lepiej zauważyć ten efekt) na przykład na sufit lub na inną powierzchnię w jednolitym kolorze. Może być na przykład tak jak napisałem biały ekran monitora na pustej stronie google. Wtedy patrząc tym jednym okiem jak wykonujemy takie szybkie i dość mocne uciski gałki ocznej palcem w koncie oka od strony skroni (jest to gałka z tej strony a nie skóra obok gałki) widać właśnie jakby na chwilkę pojawiała się ciemno biała plama mniej więcej na środku. Uciski powinny być dość szybkie (ale nie za szybkie). Dokładniej już chyba nie da się opisać
![]() P.S Ta powierzchnia nie koniecznie musi być biała, może być w innym kolorze na przykład jasnym niebieskim. Chodzi o to aby ta plama która ma kolor biało szary nie zlewała się z tłem i można było zauważyć ten efekt. U niektórych może ona być bardziej biała a u niektórych bardziej ciemna. Edytowane przez rafag70 Czas edycji: 2014-12-12 o 17:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Tak to normalne. Nie wiem na czym polega to zjawisko, bo okulistą nie jestem, ale wszyscy ludzie tak mają. A co najmniej większość.
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
A u Ciebie w obu oczach ta plama jest jednakowa czy na przykład w jednym oku bardziej ciemna a w drugim bardziej biała?? przepraszam, że zawracam jeszcze głowę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
:d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Nie do mnie pytanie, ale ja czasami miałam takie matowo- fioletowe
![]()
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Czasami??? Ale ja to mam cały czas i tylko podczas ucisku.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Tzn jak uciskasz to masz? To nie uciskaj
![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Nie uciskam tak strasznie mocno aby coś się mogło stać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Skoro uciskasz sobie oko nie dziw się, że widzisz plamy. Pewnie zniekształcasz sobie rogówkę i stąd ten dziwny efekt.
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Zaciekawiłeś mnie, autorze. Sprawdziłam i u mnie jest to samo
![]()
Kochaj albo Rzuć! I forgot that all might see So many beautiful things... Zapraszam do wymiany:--> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380461 kosmetyki : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380683 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:09.