|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
czym pociąć szkło?
Śfitam, śfitam, o zdrowie się pytam
![]() Dziewczyny, powiedzcie mi proszę, czym najlepiej pociąć szkło..? Zrobię sobie lusterko, jeszcze nie mam skończonego pomysłu na duże, ale na malutkie już mam - i jak mam je wyciąć, aby takie, jak chcę? To są jakieś specjalne nożyki, czy jak? W ogóle - szkło - bo nie tylko lusterko - ale szkło też potrzebuję pociąć do mojej instalacji. Zlitujcie się, proszę, i powiedzcie, jeżeli wiecie. Wyszukiwarką nie znalazłam nic, ale może ja ślepa jestem.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: czym pociąć szkło?
Najlepiej zaopatrzyc sie w specjalny noz do szkla.Mozesz go znalesc w np.sklepach typu nomi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
tak, są specjalne nożyki do szkła
![]() nacina sie a potem odłamuje (takimi przynajmniej ja ciełam ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
to do cięcia szkła nazywa się diament.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Onentko, dziękuję Ci, w życiu bym nie wpadła, żeby założyć (no tak, nabyć coś porządnego) okulary.
Nie nabijam się. Głupia jestem, jak tapeta w motylki - oj, miałabym bal... Dzięki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
nie ma sprawy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
rozbij je
![]() a tak bedzie oryginalnie
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Do cięcia szkła są specialne ostrza diamentowe. Kupisz je w sklepie budowlanym.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Aby pociąć szkło to faktycznie należy mieć nóż. Robi się za jego pomocą rysę na szkle, należy zrobić to jednym zdecydowanym pociągnięciem. Następnie podłożyć coś pod szybę na linii nacięcia i nacisnąć szyby po obu stronach- szyba wtedy pęknie.
Osobiście jednak radziłabym wybranie się do szklarza i zlecenie mu pocięcia. Przy cięciu linii prostych to jeszcze jakoś idzie ale łuki są trudne do zrobienia, bardzo często szkło źle pęka. Jeżeli jednak zdecydujesz się na samodzielne wykonanie to radzę kupić droższy ale lepszy nóź bo od jego jakości również zależy czy szkło się będzie dobrze łamało. No i po cięciu krawędzie są ostre więc trzeba je czymś spiłować. W razie potrzeby służę radą (jak nie to zapytam w pracy- tam się zajmują cięciem szkła).
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dziekuję Wam Dziewczynki, b.b., za zainteresowanie.
Na razie szkłem się nie bedę zajmować, bo nie mam na to już czasu, ale w przyszłości (nie wiem tylko, jak dalekiej) wrócę do mojego krojenia. Za porady - bardzom wdzięczny ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:55.