|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 5
|
Thermocooker
Dziewczynki całkiem niedawno w moje poczynania kulinarne wpadło urządzenie thermocooker . Dostałam do urządzenia książke z przepisami - dość przejrzystą, nawet zrobiłam 2 ciastka (szarlotke i sernik), a na obiadek placki ziemniaczane i wyszło smacznie
![]() Ale jak to ja... lubię eksperymentować, wiecie może czy zupkę również uda mi się zrobić w thermocooker ? Byłabym zadowolona, bo skróciłabym swój czas w kuchni o połowę- a tym samym było by to coś nowego ![]() Czekam na Wasze odpowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Dot.: Thermocooker
Sprawdzałaś w wyszukiwarce?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 4
|
Dot.: Thermocooker
hej. Jest wiele przepisów na zupy w thermocooker. Wystarczy poszukać. Ale ja jeżeli mogę Ci radzić to nie gotuj rosołu w thermocookerze. W tradycyjnym garnku wychodzi smaczniejsza. Ale np pyszna jest zupa gulaszowa i ta polecam każdemu
przepis pochodzi z książeczki dołączonej do termokukera 1kg mięsa z polędwicy wołowej ¼ kg marchewki 150 g selera ½ kg ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 1 średni por 3 średnie cebule 6 ząbków czosnku olej 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy do smaku: pieprz, chilli, słodka papryka1 ½ litra bulionu wolowego do sosu 150 g mąki pszennej liść laurowy, ziele angielskie Mięso pokroić w kostkę oprószyć mąką. Rozgrzać urządzenie wraz z brytfanną do 250◦C (poz.5). Wlać do brytfanny olej do smażenia. Następnie włożyć pokrojone mięso. Smażyć ok. 15 min. co jakiś czas mieszając. Wlać bulion ok. 1 litr. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie. Następnie pokroić jarzyny oraz ziemniaki i wszystkie wrzucić do brytfanny. Całość dusić w temp. 200°C (poz. 4) ok. 20 min. aż mięso będzie miękkie. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, wraz z przyprawami i mąkę wymieszaną z wodą. Zagęścić gulasz. Całość gotować ok. 2 min. Podawać z tostami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 5
|
Dot.: Thermocooker
Dziękuję ślicznie
![]() Dzięki za radę co do rosołku, bo też już widziałam na necie takie opinie... ale nie byłam pewna czy faktycznie tak jest. A próbowałaś/eś jakieś rybki przyrządzać ? Bo ja jestem ich wielką zwolenniczką- w każdej postaci, tym bardziej teraz przed wakacjami... jakaś dieta fit się przyda, a rybki nie są aż tak bardzo kaloryczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 4
|
Dot.: Thermocooker
łososia Ci polecam
kawałki łososia najlepiej z makro tam jest zawsze świeży olej do smażenia marynata: marchewka, pietruszka, seler, por koperek czosnek cebula przyprawy do smaku: sól, pieprz olej Warzywa pokroić w słupki, wymieszać z olejem i przyprawami. Włożyć łosia do marynaty. Odstawić na 12 godzin. Wyjąć z marynaty Rozgrzać urządzenie do 200°C (poz.4). Wstawić brytfannę z olejem. Smażyć około 6 minut. W połowie smażenia obrócić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 6
|
Dot.: Thermocooker
Witam. Ja posiadam urządzenie od niedawna , raptem parę dni i coraz bardziej mi się podoba. Puki co jadę z przepisów z książeczki ale też mnie korci żeby coś poczarować
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 1
|
Dot.: Thermocooker
KARKÓWKA Z CZOSNKIEM
1,5kg. karkówki wieprzowej ponacinać co 2cm. i w otwory powkładać plasterki czosnku, ok. 5-8 ząbków. Posmarować marynatą. Może być gotowa lub wasza ulubiona. Zawinąć szczelnie w folie aluminiową i włożyć do lodówki na noc. Rozgrzać urządzenie do 175 st. C czyli pozycja 3,5 i włożyć mięso zawinięte w folie aluminiową. Piec ok. 60 minut. Pokroić i podawać z kartoflami lub kluskami i sosem do pieczeni. Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 5
|
Dot.: Thermocooker
Jak nie lubi rybek, to zrób synkowi paróweczki nadziewane serem
![]() SKŁADNIKI: · 6 parówek cielęcych (cienkie) · 100 g łagodnego żółtego sera · 150 g chudego boczku · Przyprawy do smaku: mielona papryka, pieprz · olej do posmarowania płyt grzewczych SPRZĘT: ramka z uchwytami TEMPERATURA: 200°C (poz. 4) CZAS: ok. 2 - 4 min. PRZYGOTOWANIE: Parówki naciąć tak, by można było je rozłożyć. Ser pokroić najpierw w plastry, a następnie w długie paseczki. Włożyć je do parówek i posypać papryką i pieprzem. Parówki złożyć i każdą zawinąć w plaster boczku. Rozgrzać urządzenie do 200◦C (poz.4). Płyty grzewcze posmarować olejem. Założyć ramkę z uchwytami. Ułożyć parówki, serem do góry. Smażyć 2-4 minuty. W trakcie smażenia przewrócić parówki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Dot.: Thermocooker
Dziwny wątek- sami nowi uzytkownicy- reklama jak nic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 6
|
Dot.: Thermocooker
Paróweczki boskie. Młody zachwycony, z ryb dalej nici
![]() CHRUPIĄCE KOTLECIKI Z SERA ŻÓŁTEGO SKŁADNIKI: • 500 g dobrego żółtego sera • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 2 łyżki mąki pszennej • kilka listków świeżej bazylii • gałka muszkatołowa • przyprawy do smaku: sól, pieprz • olej do posmarowania płyt grzewczych SPRZĘT: bezpośrednio na płytach grzewczych TEMPERATURA: 200°C (poz. 4) CZAS: ok. 2 min. PRZYGOTOWANIE: Ser pokroić w plastry o grubości ok. 1½ cm. Jajko roztrzepać widelcem, z solą i pieprzem oraz z posiekaną bazylią i szczyptą gałki muszkatołowej. Rozgrzać urządzenie do 200◦C (poz.4). Płyty grzewcze posmarować olejem. Plastry sera obtoczyć w mące, jajku, bułce tartej. Smażyć 2 minuty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 4
|
Dot.: Thermocooker
kotleciki palce lizac
Dodać mięso i wszystkie pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać farsz bardzo dokładnie i uformować 8 sporych, okrągłych kotletów. Usmażyć na maśle po kilka minut z obu stron na thermocooker rozgrzanym do temp. 200°C. Podać z puree ziemniaczanym i jajka sadzone (po jednym na kotleta), chrzan, ogórki konserwowe, buraki itp. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 6
|
Dot.: Thermocooker
Widzę tu ciekawy przepis na mielone kotlety w zupełnie innym wykonaniu. Nie omieszkam spróbować
![]() SCHAB FASZEROWANY ŚLIWKĄ SKŁADNIKI: • 1 kg schabu bez kości • 250 g śliwek suszonych Marynata: • przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka, vegeta • olej SPRZĘT: brytfanna TEMPERATURA: 200°C (poz. 4 ) - 125°C (poz. 2,5) CZAS: ok. 20 minut PRZYGOTOWANIE: Schab umyć, osuszyć i nakłuć przez środek długim, ostrym nożem. Do otworu włożyć śliwki na całej długości mięsa. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin. Rozgrzać urządzenie z brytfanną do 200°C (poz. 4) brytfannę nasmarować olejem. Obsmażyć mięso z każdej strony, zmniejszyć temperaturę do 125°C (poz. 2,5). Podlać wodą i dusić ok. 20 minut. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 6
|
Dot.: Thermocooker
Kotleciki polecam każdemu. Są świetne
![]() A jak kto lubi mięso to polecam ten bardzo prosty przepis SOCZYSTY STEK Z SZYNKI z przepisu Marka SKŁADNIKI: • 1 kg szynki wieprzowej • olej • pieprz czarny mielony • przyprawy do smaku: sól, pieprz • 4 roztarte ząbki czosnku SPRZĘT: bezpośrednio na płytach grzewczych TEMPERATURA: 250◦C (poz.5) CZAS: 3-4 min. PRZYGOTOWANIE: Szynkę pokroić na 8 równych plastrów. Posmarować olejem doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem, czosnkiem. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Rozgrzać urządzenie do 250◦C (poz.5). Płyty grzewcze posmarować olejem. Piec około 3-4 min. Do tego warzywa, ziemniaczki , w zasadzie kto co lubi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 6
|
Dot.: Thermocooker
A może by tak coś na słodko
![]() SKŁADNIKI: 700 g mąki pszennej 6 szt. żółtek 200 g masła 100 g drożdże piekarskie świeże 200 g cukru szklanki mleka szklanki wody kg świeżych owoców (gruszki, jabłka, śliwki, banany) 150 g margaryny (do kruszonki) 2 łyżeczki cukru waniliowego (do kruszonki) 250 g mąki pszennej (do kruszonki) SPRZĘT: brytfanna TEMPERATURA: 175°C (poz. 3,5) CZAS: 25-35 minut PRZYGOTOWANIE Mleko i wodę podgrzać i wlać do miski. Rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 1/3 mąki. Poczekać, aż rozczyn wyrośnie. Czas ok. 25 min. Rozpuszczone masło wlać do rozczynu. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Brytfannę posmarować olejem i przełożyć do niej ciasto w formie placka. Sporządzić kruszonkę. Margarynę wymieszać z cukrem, dodać mąkę. Owoce pokrojone ułożyć na placku i posypać kruszonką. Brytfannę przykryć ręcznikiem i poczekać, aż ciasto wyrośnie. Rozgrzać urządzenie do 175?C (poz.3,5) włożyć brytfannę. Piec w temp. 175°C (poz. 3,5) czas 20-25 min. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 6
|
Dot.: Thermocooker
Ostatnio takie modne były nasze polskie jabłka . Ja nie przepadałam ale te mogę jeść na okrągło
![]() PIECZONE JABŁKA Z NADZIENIEM SKŁADNIKI: • 4 jabłka (twarde) • 100 g rodzynek • 1 łyżka rumu • 4 łyżki posiekanych migdałów SPRZĘT: brytfanna TEMPERATURA: 200°C (poz. 4) CZAS: ok. 10 minut PRZYGOTOWANIE: Jabłka umyć, podzielić na połówki, usunąć z nich gniazda nasienne. Rodzynki ponacinać, skropić rumem, przemieszać i odstawić na 15 minut. Miejsca po pestkach w jabłkach wypełnić rodzynkami i migdałami. Rozgrzać brytfannę do 200°C (poz. 4), ułożyć w niej jabłka i zapiekać ok. 10 minut (zależy od wielkości jabłek). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
zielony stworek
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: z miasta Łodzi kot pochodzi :D
Wiadomości: 16 991
|
Dot.: Thermocooker
Gdzie jest moderator
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-06
Wiadomości: 4
|
Dot.: Thermocooker
polecam zebereczka w kapuscie kiszonej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:38.