Przeprowadzka do Żyrardowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-29, 14:49   #1
Rusałka
Raczkowanie

Przeprowadzka do Żyrardowa

Zastanawiam się nad przeprowadzką z Warszawy do Żyrardowa. Byłam tylko raz i podobało mi się, ale byłam tam krótko i tylko w loftach. Pociagają mnie ceny tamtejszych mieszkań, bo za cenę kawalerki w Wawie mogę tam mieć duży wypas -)). Nie imprezuję i dla mnie to nie problem że nie ma pociągu po 12-tej. Chciałabym mieszkać w miejscu gdzie jest blisko przyroda, tak żebym mogła iść do lasu z psem. Widziałam że jest tam też kąpielisko z ratownikiem w lecie. Tylko właśnie jak to jest z dojazdami na co dzień? Niby osobowym godzina a pośpiesznym nawet 30 minut. Czy tam jest bezpiecznie? Proszę o opinie osób z Żyrardowa, cenne będą też informacje osób mieszkających w obrębie pod Warszawą, a pracujących w Wawie.
Rusałka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-04, 08:45   #2
Elza231
Przyczajenie

Dot.: Przeprowadzka do Żyrardowa

Podobnież Żyrardów nie należy do najbezpieczniejszych miast....
Elza231 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-05, 11:01   #3
deszczowypies
Zakorzenienie

Na tej trasie kolejowej juz drugi rok trwa remont torów, który nie może się skończyć - godzinne opóźnienia w godzinach szczytu rannego i popołudniowego to norma, a i bez remontów pociągi rzadko jeżdżą punktualnie, juz nie mówiąc o tym ze rzadko... Generalnie lepiej juz chyba wybrać bliższy Piastów czy Milanówek, ale osobom które nie muszą sie wyprowadzać z Warszawy odradzam szukanie szczęścia poza jej obrebem. Dojazdy to naprawdę źródło frustracji i zjadacz czasu.

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-05, 12:53   #4
Nameria
Zadomowienie

Też nie zdecydowałabym się na dojazdy. 30 min, w jedną stronę i to minimum 30 min, czyli codziennie w pociągu będziesz traciła ponad godzinę swojego czasu. Potem przesiadka, w tramwaj/metro/autobus.
Ja bym się na to nie pisała ale kto co lubi.
Stary 2015-02-05, 21:42   #5
Elfia4
DOMator

Te 30 minut dojazdów to tyle, co nic. Mieszkam w niedużym mieście, pracuje też tam, a mimo wszystko autobusem dojeżdżam do pracy i z pracy około 30 minut. W szczycie sezonu autobus jedzie czasem drugie tyle (nie wliczając notorycznych spóźnień). To już szybciej byłabym w stanie dojść na pieszo

W przypadku podwarszawskich miejscowości, najbardziej uciążliwa jest nie odległość do Wawy, ale konieczność często wielokrotnych przesiadek, by dotrzeć do pracy. Samo dojechanie do centrum pociągiem czy autobusem to jedno, ale dotarcie do pracy gdzieś na drugim końcu miasta to jest realny problem.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-08, 17:04   #6
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Rusałka Pokaż wiadomość
Tylko właśnie jak to jest z dojazdami na co dzień? Niby osobowym godzina a pośpiesznym nawet 30 minut. Czy tam jest bezpiecznie? Proszę o opinie osób z Żyrardowa, cenne będą też informacje osób mieszkających w obrębie pod Warszawą, a pracujących w Wawie.
Ja z ursusa niedzwiadka nie dojezdam w 30minut wiec watpie... pociagi na tej trasie to niestety srednai bajka bo :
-sa MASAKRYCZNIE zaladowane, i w lecie czasem to sie czulam jakbym zemdlec miala, bo zero klimy, tlok a tu nagle stoisz w polu pol godziny niewiadomo dlaczego,
-spoznienia sa notoryczne-fakt,ze zwykle rzedu 10-20min, ale czasem wiecej, a rok temu zdarzylo mi 3 razy w ciagu miesiaca spoznic do pracy 2h bo stalismy nie wieadmomo czemu. ( a stac i czekac na pociag w zimie i marznac na peronie tez nie jest fajnie...)
-godzinie to nawet jak jada mozesz liczyc od stacji do stacji ale : trzeba dojsc do tej stacji(powiedzmy 10min, byc to 10min przed pcoagiem, a i od stacji musisz gdzies podjechac/podejsc(kolejne conajmniej 10min) i sie robi dojazd 2 razy dluzszy...

tak ostrzegam, bo znam ten problem
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-11, 12:52   #7
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Dojeżdżam z Sochaczewa i gdybym tylko miała możliwosć, wyniosłabym się do Warszawy w ciągu 5 minut. Odwrotnie - nigdy w życiu!

Nocna Nimfa napisała samą prawdę, podpiszę się pod każdym słowem

Poza tym - karta miejska po Warszawie kosztuje 110zł. Bilet miesięczny PKP - prawie 300 (na pociągi osobowe, pospieszne są droższe). Tak, że co z tego, ze koszty najmu będą niższe jak koszty dojazdu je zrównoważą?

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości