Czy alkoholizm jest "dziedziczny"? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-12, 22:56   #1
Estrella de mar
Raczkowanie

Exclamation

Czy alkoholizm jest "dziedziczny"?

Witam,
chciałabym się dowiedzieć co Wy sądzicie? Czy alkoholizm jest faktycznie „dziedziczny”? Może najpierw opowiem Was moją historie. Od ponad roku spotykam się z chłopakiem, sądzę że to jest ten jedyny, bardzo się kochamy i planujemy wspólną przyszłość i właśnie o tę wspólną przyszłość mi chodzi. Mój TŻ nigdy nie ukrywał że jego tata pije od kilku lat, właściwie powiedział mi to zaraz na początku poznania się. Nie przeszkadzało mi to nigdy wcześniej, tym bardziej, że tu zaczyna się moja historia- mój tata również pił, używam czasu przeszłego ponieważ przed rokiem zginał, oczywiście z powodu i pod wpływem alkoholu. Zawsze się rozumieliśmy jeżeli chodzi o te sprawy, tyle że mój tata pił od kiedy pamiętam. Moja mama jest bardzo uczulona w tym temacie. Do tej pory żałuje, że nie posłuchała swoich rodziców, którzy jej mówili żeby nie wychodziła za mąż za syna (mojego tatę) alkoholików, ponieważ rodzice mojego taty, w szczególności mój dziadek też dużo pił, no i potem faktycznie mój tata też zaczął pić. Jeżeli chodzi o rodzinę TŻ to z tego co mi mówił, jego babcia, mama taty też piła, może nie nałogowo, ale jej się zdarzało. Na tej podstawie mogę stwierdzić że faktycznie, coś jej w dziedziczności alkoholizmu, najpierw dziadkowie, potem nasi ojcowie, a w przyszłości my? Jeżeli chodzi o mnie, to ja staram się unikać picia alkoholu, może inaczej, pije bardzo rzadko, najczęściej podczas imprez urodzinowych, po na zwykłe imprezy raczej nie chodzę, wiadomo wypiję czasami piwo, zjem chipsy, obejrzę film z TŻ, ale mówię, to naprawdę rzadki widok. Jeżeli chodzi o TŻ jest podobnie, wypije piwo, dwa, ale zdarza się to 2-3 razy w miesiącu? No i właśnie, tutaj zaczynają się moje obawy. Czy faktycznie mój TŻ zacznie kiedyś pić tak jak jego ojciec? O siebie to się raczej nie boję, zresztą TŻ nigdy mi nie mówił, że ma względem mnie takie obawy. Najgorsze, że moja mama nie wie że ojciec TŻ pije, boję się jej o tym powiedzieć, bo wiem że zaraz zacznie gadać, żebym przemyślała związek z nim, że jej rodzice kiedyś też ją uprzedzali, a ona ich nie posłuchała…bo przecież mój tata, też na początku nie pił, wszystko było ładnie, pięknie. A teraz już nie wiem sama co mam o tym myśleć…
Estrella de mar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 23:08   #2
jeanne92
Raczkowanie

Dot.: Czy alkoholizm jest "dziedziczny"?

Wiesz, równocześnie dobrze twój facet mógłby sobie pomyśleć, czy może się z tobą związać, skoro miałaś ojca alkoholika - przecież ty też możesz wpaść w alkoholizm.

Z tego co wiem to nie istnieje coś takiego jak "gen alkoholizmu". Odziedziczyć można sposób rozwiązywania problemów - czyli w tym przypadku poprzez ucieczkę w alkohol. W alkoholizm może wpaść każdy, to choroba i nie da się powiedzieć, że "ja na pewno nigdy nie będę alkoholikiem".
Co do tego, że w rodzinie kobiety wiązały się z alkoholikami, to uważam, że chodzi tu o "misję ratowania". Czyli kobiety (mężczyźni może też, ale podałaś ten przykład), które miały w rodzinie ojca alkoholika, najczęściej:
a) uważają, że każdy facet ma prawo żeby się napić
b) myślą, że jeśli nie potrafiły uratować swojego ojca od picia, to może z mężem im się uda
c) mają wpojone, że nieważne jaki mąż, byle żeby był jakiś mężczyzna w domu
d) z domu wyniosły złe schematy i przenoszą je na swoje życie.

Edit: Dlaczego twoja mama tkwiła w tym związku? Nikt jej siłą przy mężu alkoholiku nie trzymał. Uważam, że skoro ona nie potrafiła sobie z tym poradzić, nie powinna przenosić swoich problemów i wątpliwości na ciebie i mężczyzn, których wybierasz.

Edytowane przez jeanne92
Czas edycji: 2014-12-12 o 23:11
jeanne92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 23:09   #3
Barbarella05
Wtajemniczenie

Moja matka alkoholiczka, moj ojciec alkoholik - czy to oznacza ze ja jestem " spiaca " alkoholiczkac, bo rodzice pili? Co to za bzdury wypisujesz ?
Alkoholizm nie jest dziedziczny, NIE JEST !! Gdyby tak było i ja i Ty bylybysmy teraz pijane, a chyba nie jesteśmy nie ?
Alohol to ŚWIADOMY wybór, picie go w dużych ilościach i często JEST CZYIMŚ ŚWIADOMYM WYBOREM. Nie ma czegoś takiego ze alkohol nie ma świadomości, ze pije za dużo i jest alkoholikiem - ma ta świadomość , ale nie chce jej przyjąć do wiadomości.
Alkoholizm nie way dziedziczny, to nie kwestia genów tylko świadomego wyboru.
Kolor oczu, nos, usta to jest dziedziczne - alkoholizm ? Nie. Tego rodzic Ci nie przekazuje w genach.
Moze Ci to pokazać swoim zachowaniem i Ty mozesz - ale nie musisz, bo to nie dziedziczne- to pózniej powielać w swoim dorosłym życiu.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Barbarella05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 23:09   #4
WackelDackel
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Estrella de mar Pokaż wiadomość
Witam,
chciałabym się dowiedzieć co Wy sądzicie? Czy alkoholizm jest faktycznie „dziedziczny”? Może najpierw opowiem Was moją historie. Od ponad roku spotykam się z chłopakiem, sądzę że to jest ten jedyny, bardzo się kochamy i planujemy wspólną przyszłość i właśnie o tę wspólną przyszłość mi chodzi. Mój TŻ nigdy nie ukrywał że jego tata pije od kilku lat, właściwie powiedział mi to zaraz na początku poznania się. Nie przeszkadzało mi to nigdy wcześniej, tym bardziej, że tu zaczyna się moja historia- mój tata również pił, używam czasu przeszłego ponieważ przed rokiem zginał, oczywiście z powodu i pod wpływem alkoholu. Zawsze się rozumieliśmy jeżeli chodzi o te sprawy, tyle że mój tata pił od kiedy pamiętam. Moja mama jest bardzo uczulona w tym temacie. Do tej pory żałuje, że nie posłuchała swoich rodziców, którzy jej mówili żeby nie wychodziła za mąż za syna (mojego tatę) alkoholików, ponieważ rodzice mojego taty, w szczególności mój dziadek też dużo pił, no i potem faktycznie mój tata też zaczął pić. Jeżeli chodzi o rodzinę TŻ to z tego co mi mówił, jego babcia, mama taty też piła, może nie nałogowo, ale jej się zdarzało. Na tej podstawie mogę stwierdzić że faktycznie, coś jej w dziedziczności alkoholizmu, najpierw dziadkowie, potem nasi ojcowie, a w przyszłości my? Jeżeli chodzi o mnie, to ja staram się unikać picia alkoholu, może inaczej, pije bardzo rzadko, najczęściej podczas imprez urodzinowych, po na zwykłe imprezy raczej nie chodzę, wiadomo wypiję czasami piwo, zjem chipsy, obejrzę film z TŻ, ale mówię, to naprawdę rzadki widok. Jeżeli chodzi o TŻ jest podobnie, wypije piwo, dwa, ale zdarza się to 2-3 razy w miesiącu? No i właśnie, tutaj zaczynają się moje obawy. Czy faktycznie mój TŻ zacznie kiedyś pić tak jak jego ojciec? O siebie to się raczej nie boję, zresztą TŻ nigdy mi nie mówił, że ma względem mnie takie obawy. Najgorsze, że moja mama nie wie że ojciec TŻ pije, boję się jej o tym powiedzieć, bo wiem że zaraz zacznie gadać, żebym przemyślała związek z nim, że jej rodzice kiedyś też ją uprzedzali, a ona ich nie posłuchała…bo przecież mój tata, też na początku nie pił, wszystko było ładnie, pięknie. A teraz już nie wiem sama co mam o tym myśleć…
Oboje powinniście iść na terapię dla dorosłych dzieci alkoholików. Nie wiem czy się to dziedziczy w genach, ale na pewno nasiąka się pewnym schematem np. radzenia sobie z problemami życiowymi, brakiem zaradności, często dziedziczy się biedę po rodziach nałogowcach. Temat jest długi i szeroki. Radzę terapię, ona Was oboje nauczy gdzie są punkty zapalne.
WackelDackel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 23:25   #5
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Alkoholizm jest tak samo genetyczny jak nadwaga Takie tłumaczenie swoich słabości

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 23:33   #6
201604181004
Konto usunięte

odrzucasz faceta bo jego tata pije podczas gdy twój się zapił?
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-13, 04:16   #7
86lola
Rotmistrz

Nie, alkoholizm nie jest dziedziczny.
Sa ewentualnie zle wzorce wyniesione z rodziny/z domu.
Taki przyklad. Moj tata jest z rodziny abstynentow, bardzo bogobojnych katolikow. Nikt z jego rodzenstwa niema problemu alkoholowego. A on jednak wpadl w nalog. Choc nie jakis duzy, bo zyje, funkcjonuje normalnie. A jak nie ma za co pic to tragedii tez niema. Poprostu niepije. Ale korzysta z kazdej nadarzajacej sie okazji.
86lola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-13, 05:00   #8
Barbarella05
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez WackelDackel Pokaż wiadomość
Oboje powinniście iść na terapię dla dorosłych dzieci alkoholików. Nie wiem czy się to dziedziczy w genach, ale na pewno nasiąka się pewnym schematem np. radzenia sobie z problemami życiowymi, brakiem zaradności, często dziedziczy się biedę po rodziach nałogowcach. Temat jest długi i szeroki. Radzę terapię, ona Was oboje nauczy gdzie są punkty zapalne.
Często dziedziczy sie biedę po rodzicach nalogowcach ?! Wybacz, ale napisałas tala głupotę, ze aż cycki opadają .

Stary 2014-12-13, 06:02   #9
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Nie istnieje żaden gen alkoholizmu. Nie dziedziczy się uzależnien, to nie choroby genetyczne. Można jedynie powielać pewien schemat picia, czy rozwiązywania problemów poprzez picie. Można, ale to nie znaczy, że zawsze tak jest. Mój śp Tato uwielbiał piwo, był smakoszem piw (im bardziej egzotyczne i dziwne, tym lepiej) i gdy był zdrowy wypijał go sporo. Ja- odwrotnie. Nie lubię praktycznie żadnego alkoholu, nie ciągnie mnie w tę stronę. Ot, pół piwa do grillowanych potraw na BBQ latem lub odrobina szampana z okazji Sylwestra.

Wiesz co? Jeśli oboje Was dręczą wątpliwości to może umówcie się na rozmowę z psychologiem specjalizującym się w problemach alkoholowych? Takiego, który pracuje z DDA. Te porady są darmowe i wcale się długo nie czeka. Myślę, że wtedy rozwieją się Wasze wątpliwości.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-13, 06:16   #10
damnwatermelon
Przyczajenie

A czy musisz mówić w ogole o tym mówić swojej mamie?
Może.. dopóki nie zamieszkacie razem, nie zaczniecie naprawdę realizować tej wspólnej przyszłości- ja bym nic nie mówiła.

Cytat:
Nie wiem czy się to dziedziczy w genach, ale na pewno nasiąka się pewnym schematem np. radzenia sobie z problemami życiowymi.
o to to. Myśle podobnie- tu o żadne geny nie chodzi. Po prostu przebywanie w rodzinie alkoholików, czy tego się chce czy nie, wpłynie na nas w jakiś sposób. U jednych może być tak, że gdy nadejdzie gorszy moment, to sięgają po piwo. Gdy zobaczą, że to nie takie straszne, i nawet całkiem przyjemnie.. sięgają po kolejne? aż w końcu już nie potrafią nie sięgać.
W końcu życie po alkoholu jest takie łatwiejsze

Dopóki się wspieracie, i jesteście silnymi psychicznie osobowościami- to będzie dobrze.
Stary 2014-12-13, 07:46   #11
201703271121
Konto usunięte

odkąd pamiętam mój ojciec lubi sobie wypić i to czasami nawet dużo, jak byłam młodsza to wiele razy widziałam go w takim stanie i do dziś czasami przypominają mi się z nim takie sytuację. Oczywiście pracuję, ale gdyby pewnie nic nie robił to pewnie stoczył by się na dno...no ale wracając do tematu jakoś ja nie jestem zwolenniczką alkoholu mogę nawet przyznać, że go nienawidzę. Czasami gdy zdarzyła się jakaś impreza to piłam bo inni pili, ale nigdy nie było tak, że zaczęłam sama po kątach pić, jednak z moim bratem jest zupełnie inaczej, musi sobie codziennie ze 2-3 piwa wypić bo inaczej trudno jest z nim wytrzymać i tu powtarza się sytuacja jak u mojego ojca, ale moje zdanie na ten temat jest takie, że każdy ma swój rozum i wie co robi i tak samo powinien zdawać sobie sprawę do czego może to doprowadzić. Na pewno gen alkoholizmu nie istnieje, bo znam takie przypadki gdzie matka i ojciec alkoholicy, którzy z tego powodu zmarli a ich dzieci wyrosły na mądrych i wykształconych ludzi.
201703271121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-13, 08:45   #12
WackelDackel
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Barbarella05 Pokaż wiadomość
Często dziedziczy sie biedę po rodzicach nalogowcach ?! Wybacz, ale napisałas tala głupotę, ze aż cycki opadają .
Żeby ci nie opadały cycki, musisz poszerzyć pewne obszary wiedzy.

Edytowane przez WackelDackel
Czas edycji: 2014-12-13 o 08:50
WackelDackel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-13, 11:54   #13
Estrella de mar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
odrzucasz faceta bo jego tata pije podczas gdy twój się zapił?
Mój tata się nie zapił. Zginał, gdy był pijany, ale był to wypadek, nie zapicie się. I nie odrzucam mojego faceta, tylko się nad tym wszystkim zastanawiam. Jak będzie to wyglądać w przyszłości.

Cytat:
A czy musisz mówić w ogole o tym mówić swojej mamie?
Może.. dopóki nie zamieszkacie razem, nie zaczniecie naprawdę realizować tej wspólnej przyszłości- ja bym nic nie mówiła.
Na razie nie mam zamiaru jej o tym mówić, przynajmniej dopóki się nie zaręczymy, a sądzę że trochę to jeszcze potrwa. Bo kiedyś będę musiała powiedzieć...

Cytat:
Dlaczego twoja mama tkwiła w tym związku? Nikt jej siłą przy mężu alkoholiku nie trzymał. Uważam, że skoro ona nie potrafiła sobie z tym poradzić, nie powinna przenosić swoich problemów i wątpliwości na ciebie i mężczyzn, których wybierasz.
No tkwiła dość długo, niestety. Zawsze a to problemy finansowe, a to to że mieszkanie było zapisane na tate, a innych możliwości nie było...sama nie wiem.
Cytat:
o to to. Myśle podobnie- tu o żadne geny nie chodzi. Po prostu przebywanie w rodzinie alkoholików, czy tego się chce czy nie, wpłynie na nas w jakiś sposób. U jednych może być tak, że gdy nadejdzie gorszy moment, to sięgają po piwo. Gdy zobaczą, że to nie takie straszne, i nawet całkiem przyjemnie.. sięgają po kolejne? aż w końcu już nie potrafią nie sięgać. W końcu życie po alkoholu jest takie łatwiejsze
O właśnie o to mi chodziło. Że w kryzysowych momentach sięgnie on, czy nawet ja po alkohol. Tata TŻ właśnie tak zaczął, uważał że po ciężkiej pracy należy mu się odpoczynek i wypicie tego piwa, czy dwóch wieczorem, a z tego jednego piwa zrobiła się codzienność, aż wkońcu wpadł w nauk.

Jeżeli chodzi o terapie, to już dawno sądziłam że to byłby dobry pomysł. Nie wiem co TŻ o tym sądzi. Bo on uważa że jest "poza tym" czyli że to go nigdy nie spotka. Wiadomo mieszka z rodzicami, ale z ojcem nie ma żadnego kontaktu, jest urwany przez jego alkoholizm. TŻ wręcz gardzi swoim ojcem, nie chce mieć z nim nic wspólnego...
Stary 2014-12-13, 11:57   #14
zakonna
Naczelna Nastolatka

Nie ma szans żeby być "poza tym" jeśli się człowiek wychował w rodzinie alkoholowej. Jeśli chcecie uniknąć nieszczęścia to naprawdę idźcie na terapię, każde osobno.
Stary 2014-12-13, 12:20   #15
Estrella de mar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Nie ma szans żeby być "poza tym" jeśli się człowiek wychował w rodzinie alkoholowej. Jeśli chcecie uniknąć nieszczęścia to naprawdę idźcie na terapię, każde osobno.
Coraz częściej myślę o terapii, wspólnej czy oddzielnej. Myślę że jeżeli naprawdę chcielibyśmy wiązać razem przyszłość, to terapia będzie nieunikniona...bo nie oszukujmy się, ale oboje jesteśmy podatni na wpadnięcie w szpony nałogu.
Stary 2014-12-13, 12:42   #16
zakonna
Naczelna Nastolatka

Nie chodzi o wpadnie w nałóg. Poczytaj o dda. Macie wdrukowane schematy funkcjonowania w związkach które są niezdrowe. Terapia osobno bo każde z was ma swoje demony
Stary 2014-12-13, 12:46   #17
201607111028
Konto usunięte

Najpierw piszesz, że "o siebie się nie boisz", a potem, że "jesteś na to podatna". To jak w końcu jest?
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-13, 13:10   #18
Alexi_
Raczkowanie

Powiem Ci tak...faktycznie duzo częściej się zdarza, że dzieci alkoholików powielają ten schemat gdzieś czytałam, że takie dzieci maja większą skłonność do uzależnien od odzieci z rodzin gdzie tego problemu nie było i z tym się zgodzę.
Jednak nie wierze, że jest to genetyczne.
Mój dziadek był alkoholikiem, moja matka również jest alkoholikiem jej brat też ale to dlatego, że mają bardzo zbliżony charakter do swojego ojca, lubili sie bawić i nie potrafili powiedzieć stop natomiast moja chrzestna (siostra mojej matki) nie ma z tym problemu, ma podobny charakter do mojej babci, bardzo silny...Ja mam 22lata i aboslutnie do żadnych trunków mnie nie ciągnie nawet nie przepadam za imprezami i nie wierze w to żebym sie kiedyś uzależniła mimo że w mojej rodzinie jest to częste i teoretycznie mam na to duże szanse...Nie wierze w to ponieważ wiem do jak wielkiego nieszczęścia może doprowadzić naduzywanie alkoholu, znam tego konsekwencje i jestem pewna, że będe umiała sie w pore opamiętać dlatego twierdzę, że genetyka nie ma tu wiele wspólnego raczej chodzi o uzywanie rozumu i wyobraznię.
Alexi_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-13, 13:20   #19
Estrella de mar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Najpierw piszesz, że "o siebie się nie boisz", a potem, że "jesteś na to podatna". To jak w końcu jest?
Na dzień dzisiejszy się nie boję, bo nie ciągnie mnie do alkoholu. Ale w przyszłości wiem, że przez to że mój ojciec pił, ja też mogę zacząć, gdy pojawią się problemy, zdaję sobie z tego sprawę. Chociaż w głębi duszy mam nadzieję że to się nie stanie, charakterem jestem podobna do mamy. Tata był zawsze lekkoduszny, co będzie to będzie, nie martwiło go to że gdy przepił pensje, były problemy finansowe, to mama zawsze o wszystko się martwiła, dom, dzieci, rachunki, wykształcenie, ja jestem taka sama.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-13, 14:10   #20
Barbarella05
Wtajemniczenie

Cytat:
Żeby ci nie opadały cycki, musisz poszerzyć pewne obszary wiedzy.
Tak? To podaj proszę jakiś przykład popierający Twoja " super " tezę. Bo wybacz, ale to chyba nie ja mam poszerzyć swoją wiedzę - jest mi to niepotrzebne. Wstydzilabys sie takie rzeczy pisać, naprawdę. Jest tu dużo forumowiczek, którzy maja/mieli rodziców alkoholikow i mozesz je nawet poważnie urazić.
Po za tym to ze ktos jest alkoholikiem, jest od czegoś uzależniony nie oznacza, ze jest biedny oraz, ze jego dzieci to po nim odziedzicza.

Stary 2014-12-13, 14:26   #21
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Tak? To podaj proszę jakiś przykład popierający Twoja " super " tezę. Bo wybacz, ale to chyba nie ja mam poszerzyć swoją wiedzę - jest mi to niepotrzebne. Wstydzilabys sie takie rzeczy pisać, naprawdę. Jest tu dużo forumowiczek, którzy maja/mieli rodziców alkoholikow i mozesz je nawet poważnie urazić.
Po za tym to ze ktos jest alkoholikiem, jest od czegoś uzależniony nie oznacza, ze jest biedny oraz, ze jego dzieci to po nim odziedzicza.

Dziedziczenie biedy jest pojęciem z dziedziny socjologii i wystarczy je wpisać do google Polega na tym, że dzieci które rodzą się w patologii mają mniejsze szanse niż rówieśnicy ponieważ otaczają je pewne schematy myślenia oraz gorsze warunki finansowe na rozwijanie swoich pasji

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-13, 14:51   #22
201607111028
Konto usunięte

Cytat:

Mnie nie uraziła. Ciskasz się jak wesz na postronku, a przecież w tym jest trochę prawdy. Widać, że Twoje problemy są wyraźnie nieprzepracowane.
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-13, 15:06   #23
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Konto usunięte

Alkoholizm jest w jakimś stopniu dziedziczny. W tym sensie chociażby, że dziecko alkoholika ma tendencję do wpadania w nałogi.
Zaznaczam, że nie tyczy się to każdego po kolei, tylko ogółu.
No i oczywiście nie mówię, że każde dziecko alkoholika będzie alkoholikiem, tylko ma ku temu warunki. Ja się z takiej rodziny wywodzę, a od alkoholu stronię (sporadycznie drink) - nie smakuje mi. Może tak mam, a może to mój mechanizm obronny.

Edytowane przez 397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Czas edycji: 2014-12-13 o 15:08
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-13, 15:12   #24
Estrella de mar
Raczkowanie

[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;49329320]Alkoholizm jest w jakimś stopniu dziedziczny. W tym sensie chociażby, że dziecko alkoholika ma tendencję do wpadania w nałogi.
Zaznaczam, że nie tyczy się to każdego po kolei, tylko ogółu.
No i oczywiście nie mówię, że każde dziecko alkoholika będzie alkoholikiem, tylko ma ku temu warunki. Ja się z takiej rodziny wywodzę, a od alkoholu stronię (sporadycznie drink) - nie smakuje mi. Może tak mam, a może to mój mechanizm obronny.[/QUOTE]

Sądzę że jest coś w "mechanizmie obronnym" nie piję bo boję się że sięgnę po kolejne piwo i kolejne itd
Stary 2014-12-13, 15:36   #25
201604181004
Konto usunięte

dla mnie abstynencja to nieprzepracowany alkoholizm rodzica. znam wiele dzieci alkoholików - i znam takie osoby które alkohol absolutnie nje. i myślą że to okej. to nie jest okej. to siedzi w ich głowie i jest sztandarowym przykładem tego że nie wszystko zostało przerobione. znam takich którzy nie mają problemu z przyznaniem że lubią zimne piwo w gorące lato albo lampkę dobrego wina, albo wódeczkę na weselu. i żyją. i alkoholikami nie są. pij alkohol tak samo jak kazdy inny przeciętny człowiek
Stary 2014-12-13, 16:06   #26
jeanne92
Raczkowanie

Cytat:
dla mnie abstynencja to nieprzepracowany alkoholizm rodzica. znam wiele dzieci alkoholików - i znam takie osoby które alkohol absolutnie nje. i myślą że to okej. to nie jest okej. to siedzi w ich głowie i jest sztandarowym przykładem tego że nie wszystko zostało przerobione. znam takich którzy nie mają problemu z przyznaniem że lubią zimne piwo w gorące lato albo lampkę dobrego wina, albo wódeczkę na weselu. i żyją. i alkoholikami nie są. pij alkohol tak samo jak kazdy inny przeciętny człowiek

Po części się zgodzę, po części nie. Jestem córką alkoholika i jestem abstynentką. Sama się czasem zastanawiam, czy to z powodu mojego ojca, ale wątpię. Nie piję, bo nie lubię smaku alkoholu. W upalny dzień wolę wypić koktajl owocowy albo jakiś sok niż alkohol. Mam wrażenie, że wiele osób ma problem ze zrozumieniem, że ktoś może nie lubić alkoholu tak jak ktoś nie lubi na przykład lodów truskawkowych.

Edytowane przez jeanne92
Czas edycji: 2014-12-13 o 16:07
jeanne92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-13, 16:16   #27
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Nope. Nadal nie wierze. Traktowanie alkoholu jak zla bo pszeciesz mi nie smakuje to mechanizm obronny. Wiele drinkow i alkoholi podawanych jest w takiej formie ze kropelki alkoholu nie czuc. Za to smakuje orzezwiajaco. Nie mowie o piciu denaturatu przez chleb, tylko zwykle; nie bo nie.

---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

Cytat:
Napisane przez jeanne92 Pokaż wiadomość
Po części się zgodzę, po części nie. Jestem córką alkoholika i jestem abstynentką. Sama się czasem zastanawiam, czy to z powodu mojego ojca, ale wątpię. Nie piję, bo nie lubię smaku alkoholu. W upalny dzień wolę wypić koktajl owocowy albo jakiś sok niż alkohol. Mam wrażenie, że wiele osób ma problem ze zrozumieniem, że ktoś może nie lubić alkoholu tak jak ktoś nie lubi na przykład lodów truskawkowych.
I wiesz lody truskawkowe maja okreslony smak. Alkohol to ogroooomny zakres smakow i aromatow. Od wyczuwalnych do tak subtelnych ze szok. To bardzo niemadre porownanie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-13, 16:17   #28
Barbarella05
Wtajemniczenie

Ile osób tyle opinii. Najlepiej zapytać sie specjalistów.
Co do dziedziczenia biedy - nie zgodzę sie ze bieda jest dziedziczona w jakiś sposób. Ktos moze owszem mieć małe predyspozycje ale to w jakim kierunku potoczy sie jego życie, jest tylko i wyłącznie zasługa danej osoby. Uważam, ze geny nie maja z nim nic wspólnego. Owszem, można sie napatrzec w dzieciństwie, młodości, ale to nie oznacza ze juz bedzie pózniej alkoholikiem i biednym jak rodzice . Bo Ci rodzice wcale nie muszą byc biedni.
Ja tak to rozumiem.
Mnie osobiście twierdzenie, ze alkoholizm i bieda moich biologicznych rodziców jest dziedziczne i ja tez mam do tego " ciagoty" troche razi swoim uogolniajacym i w dużej mierze krzywdzacym stwierdzeniem.
Nie twierdze, ze dzięki alkoholika/ narkomana/ sekspholika itd nie stanie sie osoba od czegoś uzależniona. Uważam, ze jest to świadomy wybór danej osoby a geny nie maja tu nic do rzeczy.

Stary 2014-12-13, 16:18   #29
zakonna
Naczelna Nastolatka

Można po prostu źle alkohol tolerować. Ja piję bardzo mało. Jedno piwo na miesiąc lub trochę cydru. Alkohol mi szkodzi nawet w małych ilościach dlatego nie piję praktycznie wcale.
Ale częściowo prawdą jest, że nieprzepracowane dzieciństwo może skutkować takim panicznym strachem przed piciem alkoholu.
Dziedziczenie biedy nie jest kwestią genetyki tylko nasiąknięcia pewnymi wzorcami. jest to termin naukowy więc nie ma sensu się z nim sprzeczać. Takie zjawisko po prostu istnieje.

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2014-12-13 o 16:19
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-13, 16:19   #30
201604181004
Konto usunięte

No tak zakonna. Ciebie rozumiem. Ale sa osoby ktore wpadaja w panike na widok czekolady z jakims likierem. Rozumiem ze to moze niesmakowac bo sama nie lubie, no ale nie o to chodzi.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości