Niejasności-Powiększenie piersi! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-17, 10:16   #1
kalizantin
Przyczajenie

Question

Niejasności-Powiększenie piersi!

Witam wszystkich;-)
Mam bardzo poważny dylemat dotyczący powiększenia piersi.
Mianowicie termin na pierwsza konsultacje mam na przyszły poniedziałek i później jak wszystko będzie ok ,to operacje także w przyszłym tygodniu, jednak... dzwoniłam dzisiaj także do innej kliniki (obie są we Wrocławiu) i może dla wytłumaczenia sytuacji zrobi poniżej male zestawienie faktów:
Klinika 1:
-Operacja 13,500,zl( w tym wypadku cena byłą jednakowa za implanty okrągłe i anatomiczne)
-Czas oczekiwania na zabieg -kilka dni
-rachunek za zabieg-tylko wypis z kliniki
-można mieć operacje podczas miesiączki
Klinika 2:
-Operacja- 12,500(implanty okrągłe)
Czas oczekiwania na zabieg - około 2 miesiące
-Rachunek za zabieg- wystawiany normalne potwierdzenie zapłaty +wypis z kliniki
-nie można mieć operacji podczas miesiączki

I tutaj zaczęły się moje rozterki . A myślałam ze naczytałam się wystarczająco;-)tzn mam w zupełności pełną świadomość na temat powikłań, które mogą wystąpić, przeczytałam milion opinii na temat obydwóch lekarzy .Obie kliniki maja dobre opinie . Wiem jakie chce implanty itp. Tylko Jakoś ta sprawa z zaplata nie daje mi spokoju. Bo czy wypis jest jakimś potwierdzeniem zapłaty? Nie wydaje mi się. Ale czy w ogóle dowód zapłaty jest później do czegoś potrzebny?
W pierwszej klinice samo podejście do operacji jest dosyć luźne ,mam na myśli ze nie ma takiego dmuchania i chuchania na wyniki badan,ze np jak morfologia nie jest 100 procent super to już nie można mieć operacji,co akurat mi osobiście odpowiada bo jestem ogólnie bardzo zdrowa, choruje-nigdy;-) A w drugiej klinice kładą duży nacisk na wiele badan i badania te musza być bardzo dobre. No ale po rozmowie z klinika -2 zaczęłam mieć te wszystkie wątpliwości. Ze dlaczego jedno chcą w jednej a drugie w drugiej-jeśli rozumiecie o co mi chodzi;-) Bo jak pisałam obie maja dobre opinie a to znaczy ze kobiety są zadowolone.
Nie będę ukrywała ze bardzo mi się chce tych piersi, czekałam na nie ponad rok;-) wiec wizja ze operacje mogę mieć w przyszłym tygodniu jest straaaasznie kosząca a w drugim wypadku hmm czekać dwa miesiące i robić ja w lato...to tez nie bardzo zwłaszcza ze dochodzą do tego komplikacje jak wolne w pracy itp.
Ach!! strasznie się pogubiłam . To co było jasne przez ostatni okres czasu pogmatwało się zupełnie przez ostatnie dwa dni.
Mam do wasz dziewczyny pytanie jak to było w waszym przypadku z zaplata za zabieg. Dostawałyście zawsze rachunek? Czy wypis?
Ile przeważnie czekałyście na termin operacji?
Czy lekarz miał duże wymagania co do przeciw wskazań do operacji?
Bo ja już nie wiem czy panikuje bo tak blisko terminu czy na serio lepiej zastanowić sie dłużej.
Wy tez tak miałyście ze im bliżej tym więcej wątpliwości?

Pozdrawiam cieplutko i mam nadzieje ze mi pomożecie opisując swoje doświadczenia;-)
kalizantin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 13:43   #2
MyaDiva
Zakorzenienie

Dot.: Niejasności-Powiększenie piersi!

Moje doświadczenia są już opisane na tym portalu. I jeśli mogę coś radzić- wybierz klinikę nr 2. Rachunek nie będzie Ci potrzebny jeśli nie będziesz miała kłopotów.
W razie kłopotów - będzie potrzebny. Co do obowiązku wystawienia takiego rachunku- sprawdzę to i Ci odpisze. Ja po drugiej operacji dostałam rachunek razem z wypisem, każdy pacjent dostawał zaraz po zainkasowaniu w kasie należności. A jeśli chodzi o lekkie podejście lekarzy do badań i wymogów jakie dopuszczają pacjentkę do operacji- jesteś JEDYNĄ osoba która poniesie konsekwencję wszelkich powikłań. To nie jest operacja ratująca życie lub zdrowie którą trzeba zrobić i lekarze powinni zminimalizować ryzyko powikłań do minimum. Buba dla pierwszej kliniki za brak profesjonalizmu

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ----------

Już sprawdziłam kwestię rachunku za operację- dzwoniłam w kilka miejsc w tym też do księgowości jednego z największych szpitali prywatnych w PL. Wszyscy powiedzieli mi to samo- każdy szpital lub lekarz prowadzący praktykę ma obowiązek na prośbę pacjenta wystawić: fakturę- jeśli jest płatnikiem Vat-u, bądź rachunek jeśli nie jest płatnikiem Vat-u. Wypis ze szpitala nie jest dokumentem księgowym i w żaden sposób nie może zastąpić faktury lub rachunku. Nikt nie widział przyczyny że jakiś lekarz lub klinika nie chce wystawić rachunku- jedyne wytłumaczenie jest takie że klinika za te same zabiegi wystawia faktury też do NFZ Oczywiście nie ma co posądzać nikogo o takie oszustwa i oczywiście nie sądzę by o to chodziło. To MUSI być nieporozumienie- dzwoń do lekarza albo do księgowej kliniki i wyjaśnij sprawę zanim wpłacisz lub przelejesz pieniążki.

I jeszcze tak na marginesie bo najpierw chciałam zadzwonić bezpośrednio do Polskiego Towarzystwa Chirurgii Plastycznej, Rekonstrukcyjnej i Estetycznej- ale na ich stronie nie ma bezpośredniego numeru pod który by mogli dzwonić pacjenci

..a jeśli płakać to tylko ze szczęścia
15,12.09 mentorCPG333-485ccpo szamańsku https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post30082520

Edytowane przez MyaDiva
Czas edycji: 2013-05-17 o 13:51
MyaDiva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 15:57   #3
takaja13
Zakorzenienie

To ja Ci napisze tak : w Polsce powiekszenie piersi jest operacja a w UK,Norwegii czy Niemczech jest nazywane zabiegiem,w Polsce Cie trzymaja co najmniej dobe a w UK np 6-8 godzin po zabiegu moge isc do domu
w Polsce dostalam dluga liste badan jaka bym musiala wykonac w UK doslownie podstawa ( w Niemczech tez podstawa i w Norwegii rowniez -wiem bo daleka kuzynka i kolezanki robily )

sama nie wiem co Ci doradzic bo sama jestem przed operacja i sama nie wiem czy leciec do polski i tam robic czy na wyspach
tutaj mi sie podoba to,ze wiekszy luz jest bo w Polsce niestety wszystko napiete

intuicja Ci musi podpowiedziec ktora klinika lepsza,chyba zadna z dziewczyn nie odwazy sie wybrac za Ciebie
pozdrawiam

http://www.youtube.com/watch?v=cAk34...watch_response
takaja13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 21:14   #4
kalizantin
Przyczajenie

Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi;-)
Ja już jestem po operacji ,wybrałam opcje nr trzy, która w momencie pisania postu nie była jeszcze dostępna;-)
Jestem mega zadowolona;-)
kalizantin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 22:21   #5
takaja13
Zakorzenienie

A co wybralas pochwal sie i gratulacje nowych skarbow

http://www.youtube.com/watch?v=cAk34...watch_response
takaja13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-06, 10:02   #6
nagiro
Przyczajenie

Odświeżam temat. W żadnym wypadku nie decydujmy się na zabieg w całkowicie nieznanej klinice. Poszukajmy opinii w Internecie, popytajmy. Sprawdźmy sprzęt. Porozmawiajmy o znieczuleniu.
Stary 2015-01-29, 18:27   #7
marulaska
Raczkowanie

mi się wydaje że także jest ważne nasze odczucie po konsultacji + opinie o lekarzu warto także ufać naszym przeczuciom!
marulaska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-31, 16:26   #8
Precelka1
Raczkowanie

Koniecznie! nie idzmy w zyciu bez sprawdzenia (do jakiegokolwiek lekarza tak na dobra sprawe)
Trzeba zrobic risercz i wywiad srodowiskowy
Stary 2015-03-05, 22:06   #9
marulaska
Raczkowanie

no pewnie że tak ale wiadomo, że obawy czy pytania to naturalna rzecz szczególnie jeżeli dotyczy naszego zdrowia i tak poważnej operacji
marulaska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości