Problemy a nauka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-17, 21:59   #1
Windermere
Raczkowanie

Problemy a nauka

Mam pewien, byc moze prozaiczny, no ale -problem.
W ostatnim czasie doświadczyłam kilku przykrości, nie moge o tym zapomniec. Nie moge sie uczyć. Nie potrafię na niczym skupić, wciąż mysle o tych kilku sytuacjach, które sprawiły mi przykrość. A nauki jest mega duzo -studiuje wymagający kierunek. Czy jest na to jakaś rada, na te natrętne mysli i problemy z koncentracja? Dodam, ze od tych sytuacji minęło naprawde sporo czasu, ale nie wiem dlaczego tak mnie to rozstroilo wewnętrznie , byc moze wynika to z faktu, ze sie skumulowaly
" O najtrudniejszych sprawach najtrudniej powiedzieć. Słowa powodują, ze rzeczy, które były nieskończenie wielkie, kiedy były w Twojej głowie,po wypowiedzeniu kurczą sie. Zdobywasz sie na odwagę i wyjawiasz je, a ludzie dziwnie na ciebie patrzą, w ogóle nie rozumiejąc.Mysle, ze to jest najgorsze."

Edytowane przez Windermere
Czas edycji: 2014-12-17 o 22:11
Windermere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-17, 22:11   #2
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Problemy a nauka

Cytat:
Napisane przez Windermere Pokaż wiadomość
Mam pewien, byc moze prozaiczny, no ale -problem.
W ostatnim czasie doświadczyłam kilku przykrości, nie moge o tym zapomniec. Nie moge sie uczyć. Nie potrafię na niczym skupić, wciąż mysle o tych kilku sytuacjach, które sprawiły mi przykrość. A nauki jest mega duzo -studiuje wymagający kierunek. Czy jest na to jakaś rada, na te natrętne mysli i problemy z koncentracja? Dodam, ze od tych sytuacji minęło naprawde sporo czasu, ale nie wiem dlaczego, byc moze wynika to z faktu, ze sie skumulowaly
Czyli nie są to aktualne problemy do rozwiązania, ale wspomnienia przykrych sytuacji, które przeżyłaś i nie masz na nie wpływu?
Takie rzeczy lubią o sobie przypominać, kiedy jest mało czasu, mało snu i dużo stresu… Jeśli niepokojące i natrętne wspomnienia zaczęły się pojawiać akurat jak zaczęłaś mieć dużo więcej pracy i dużo mniej czasu, to pomóc może odpoczynek. Ustal sobie plan dnia, koniecznie z przerwami na relaks. Staraj się też w trakcie dnia przebywać choć trochę na świeżym powietrzu. Naturalne światło trochę pomaga Poza tym, spotykaj się też z ludźmi. Kontakt z innymi potrafi bardzo poprawić nastrój i oddalić złe wspomnienia

Jeśli jednak przez dłuższy czas nie będziesz sobie umiała poradzić z tymi wspomnieniami, mimo spotykania się z ludźmi, przebywania na świeżym powietrzu itp., to zgłoś się do psychologa.
Stary 2014-12-17, 22:13   #3
aljenka
Raczkowanie

Też tak miałam we wrześniu, miałam ochotę siedzieć i płakać. Ale wtedy pomyślałam sobie, że jak jeszcze zawalę naukę to wtedy dopiero będę mieć problem. Rada jest jedna - siąść i zatracić się w książkach, odciąć się. Tylko musisz tego chcieć. Powodzenia
aljenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-17, 22:25   #4
201605161006
Konto usunięte

Hm, mi na problemy z koncentracją pomogła psychoterapia (ogólnie dotycząca problemów życiowych itp.), a wspomagająco ekstrakt z miłorzębu japońskiego, lecytyna, magnez i tran.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-17, 22:27   #5
Windermere
Raczkowanie

Rzeczywiście przez nieuwagę użyłam sformułowań " w ostatnim czasie " i " minęło sporo czasu", wiec doprecyzuje, ze tak , sa to wydarzenia z przyszłości, z tego roku, ale wydawać by sie mogło, ze czas potrzebny na oswojenie sie z nimi juz upłynął.
" O najtrudniejszych sprawach najtrudniej powiedzieć. Słowa powodują, ze rzeczy, które były nieskończenie wielkie, kiedy były w Twojej głowie,po wypowiedzeniu kurczą sie. Zdobywasz sie na odwagę i wyjawiasz je, a ludzie dziwnie na ciebie patrzą, w ogóle nie rozumiejąc.Mysle, ze to jest najgorsze."

Windermere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-18, 09:14   #6
201703061208
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aljenka Pokaż wiadomość
Też tak miałam we wrześniu, miałam ochotę siedzieć i płakać. Ale wtedy pomyślałam sobie, że jak jeszcze zawalę naukę to wtedy dopiero będę mieć problem.
To chyba najlepsza motywacja do nauki Autorko
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-18, 16:25   #7
Arnikka
Przyczajenie

W czasie ostatniego roku liceum przechodziłam okropny okres, miała anoreksję, problemy w domu i inne "fantastyczne" wydarzenia.
Uratował mnie fakt, że miałam psa i bardzo dużo przebywałam na dworzu (1h dziennie więc chyba z perspektywy dzisiejszych dzieci to dużo). Spacery, bieganie, gadanie do zwierza działają terapeutyczne. Najgorsze co można zrobić to wracać myślami do przykrych wydarzeń.
I z perspektywy anorektyczki (która wyszła "na proste"), niedoszłej samobójczyni mogę powiedzieć, że czasem wydaje nam się, że sytuacja w której jesteśmy jest nie do przejścia- jest to jednak dalekie od prawdy, jesteśmy niewiarygodnie silnymi stworzeniami, które potrafią zrobić wszystko, często jednak nasze otoczenie i okoliczności sprawiają, że ta ogromna moc jaka tkwi w naszym umyśle jest kierowana w negatywny sposób na naszą osobę- stąd choroby psychiczne, depresje i inne choroby duszy.

Jeśli jednak okazałoby się, że jest Ci bardzo trudno, warto poszukać jakiegoś kręgu kobiet, bo w psychologów nie wierzę, psychiatrzy niestety tylko wypisują recepty. Jeśli jednak uważasz, że nie możesz sobie poradzić warto poszukać pomocy u lekarzy.
Pozdrawiam i uszy do góry
Arnikka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości