|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Problemy a nauka
Mam pewien, byc moze prozaiczny, no ale -problem.
W ostatnim czasie doświadczyłam kilku przykrości, nie moge o tym zapomniec. Nie moge sie uczyć. Nie potrafię na niczym skupić, wciąż mysle o tych kilku sytuacjach, które sprawiły mi przykrość. A nauki jest mega duzo -studiuje wymagający kierunek. Czy jest na to jakaś rada, na te natrętne mysli i problemy z koncentracja? Dodam, ze od tych sytuacji minęło naprawde sporo czasu, ale nie wiem dlaczego tak mnie to rozstroilo wewnętrznie , byc moze wynika to z faktu, ze sie skumulowaly ![]()
" O najtrudniejszych sprawach najtrudniej powiedzieć. Słowa powodują, ze rzeczy, które były nieskończenie wielkie, kiedy były w Twojej głowie,po wypowiedzeniu kurczą sie. Zdobywasz sie na odwagę i wyjawiasz je, a ludzie dziwnie na ciebie patrzą, w ogóle nie rozumiejąc.Mysle, ze to jest najgorsze." Edytowane przez Windermere Czas edycji: 2014-12-17 o 22:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Problemy a nauka
Cytat:
Takie rzeczy lubią o sobie przypominać, kiedy jest mało czasu, mało snu i dużo stresu… Jeśli niepokojące i natrętne wspomnienia zaczęły się pojawiać akurat jak zaczęłaś mieć dużo więcej pracy i dużo mniej czasu, to pomóc może odpoczynek. Ustal sobie plan dnia, koniecznie z przerwami na relaks. Staraj się też w trakcie dnia przebywać choć trochę na świeżym powietrzu. Naturalne światło trochę pomaga ![]() ![]() Jeśli jednak przez dłuższy czas nie będziesz sobie umiała poradzić z tymi wspomnieniami, mimo spotykania się z ludźmi, przebywania na świeżym powietrzu itp., to zgłoś się do psychologa.
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Też tak miałam we wrześniu, miałam ochotę siedzieć i płakać. Ale wtedy pomyślałam sobie, że jak jeszcze zawalę naukę to wtedy dopiero będę mieć problem. Rada jest jedna - siąść i zatracić się w książkach, odciąć się. Tylko musisz tego chcieć. Powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Hm, mi na problemy z koncentracją pomogła psychoterapia (ogólnie dotycząca problemów życiowych itp.), a wspomagająco ekstrakt z miłorzębu japońskiego, lecytyna, magnez i tran.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Rzeczywiście przez nieuwagę użyłam sformułowań " w ostatnim czasie " i " minęło sporo czasu", wiec doprecyzuje, ze tak , sa to wydarzenia z przyszłości, z tego roku, ale wydawać by sie mogło, ze czas potrzebny na oswojenie sie z nimi juz upłynął.
" O najtrudniejszych sprawach najtrudniej powiedzieć. Słowa powodują, ze rzeczy, które były nieskończenie wielkie, kiedy były w Twojej głowie,po wypowiedzeniu kurczą sie. Zdobywasz sie na odwagę i wyjawiasz je, a ludzie dziwnie na ciebie patrzą, w ogóle nie rozumiejąc.Mysle, ze to jest najgorsze." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
W czasie ostatniego roku liceum przechodziłam okropny okres, miała anoreksję, problemy w domu i inne "fantastyczne" wydarzenia.
Uratował mnie fakt, że miałam psa i bardzo dużo przebywałam na dworzu (1h dziennie więc chyba z perspektywy dzisiejszych dzieci to dużo). Spacery, bieganie, gadanie do zwierza działają terapeutyczne. Najgorsze co można zrobić to wracać myślami do przykrych wydarzeń. I z perspektywy anorektyczki (która wyszła "na proste"), niedoszłej samobójczyni mogę powiedzieć, że czasem wydaje nam się, że sytuacja w której jesteśmy jest nie do przejścia- jest to jednak dalekie od prawdy, jesteśmy niewiarygodnie silnymi stworzeniami, które potrafią zrobić wszystko, często jednak nasze otoczenie i okoliczności sprawiają, że ta ogromna moc jaka tkwi w naszym umyśle jest kierowana w negatywny sposób na naszą osobę- stąd choroby psychiczne, depresje i inne choroby duszy. Jeśli jednak okazałoby się, że jest Ci bardzo trudno, warto poszukać jakiegoś kręgu kobiet, bo w psychologów nie wierzę, psychiatrzy niestety tylko wypisują recepty. Jeśli jednak uważasz, że nie możesz sobie poradzić warto poszukać pomocy u lekarzy. Pozdrawiam i uszy do góry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:11.