Nauka angielskiego na własną rękę - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-03, 11:41   #1
vanillacream14
Przyczajenie

Nauka angielskiego na własną rękę

Poszłam do technikum hotelarskiego i nie dlatego, że wyjątkowo pasjonował mnie ten zawód. Na studia i tak planuję się wybrać, ale zawsze jest coś w zanadrzu a przy okazji PODSZKOLĘ JĘZYKI I o ile języka francuskiego zaczęłam się tam uczyć od podstaw, trafił mi się naprawdę fajny nauczyciel i wiele się nauczyłam u niego, to angielski leży i kwiczy... W podstawówce czy gimnazjum nie miałam okazji jakoś nadzwyczaj nauczyć się go, a moi rodzice niestety nigdy nie zadbali o moją naukę tego ważnego języka. Na początku edukacji w tej szkole był test diagnostyczny i trafiłam do grupy niezaawansowanej. Nauczycielka już od tej pierwszej klasy zero zaangażowania w nauczanie. Dawała nam jedno ćwiczonko na całą lekcję, przez większość zajęć rozmawialiśmy o jej prywatnym życiu. Nauczycielka została i do dziś sytuacja się nie zmieniła. Wiadomym jest, że angielski jest teraz niezbędny, nie wspominając już w hotelarstwie... Szkoła na języki kładzie bardzo duży nacisk, po prostu nauczycielka jest taka, a nie inna i nie ma możliwości jej zmiany.
Po tym długim rozpisie, moje pytanie: jak podszkolić język we własnym zakresie, w domu? Nie mówię oczywiście, że nie mam pojęcia o tym języku! Rozumiem większość tekstów, jakąś tam wiedzę mam, ale jeśli przyszłoby do rozmowy, nie powiedziałabym ani słowa. Wiem, że bez niego ani rusz. Nie wspominając już o tym, że matura z języka angielskiego i egzamin zawodowy tuż tuż Ale najbardziej zależy mi na dobrym poziomie tego języka dla siebie samej.
vanillacream14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-03, 13:16   #2
MissChievousTess
Zakorzenienie

Dot.: Nauka angielskiego na własną rękę

Teraz nie ma problemu. Są kursy internetowe, są programy komputerowe do nauki, jest masa stron do nauki. Dla hotelarzy są specjalistyczne podręczniki. Jednym słowem nic tylko się uczyć a nauka samodzielna nigdy nie była tak łatwa jak obecnie.
Poza tym możesz poszukać osoby do tandemu językowego i np. rozmawiać z nią przez skype. Obecnie można się samodzielnie uczyć nawet bardzo egzotycznych języków- wystarczy w internecie znaleźć native speaker'a i być z nim w kontakcie.

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

Przejrzyj sobie takie strony jak englishtips.org , onestopenglish.com- wymagają rejestracji.
Na jezykiobce.pl masz kursy i książki.
Na colorfulmedia.pl znajdziesz czasopisma dla uczących się angielskiego ogólnego i business English
Na guardian.co.uk możesz czytać prasę codzienną, która jest o tyle dobra, że akurat w tej gazecie redaktorzy lubią często używać idiomów i można dzięki temu poprawić słownictwo.

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

Poza tym wpisz w google "english language exchange partner" i zobaczysz wiele stron na których możesz znaleźć kogoś do rozmów na skype.

Edytowane przez MissChievousTess
Czas edycji: 2015-02-03 o 13:08
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-06, 14:21   #3
malaAla1
Przyczajenie

Dot.: Nauka angielskiego na własną rękę

Ja podszkoliłam język samodzielnie korzystając z Duolingo. To taki program właśnie do samodzielnej nauki języka angielskiego. Jednakże przyznać się muszę szczerz,e że w tym roku i tak wybrałam się do szkoły językowej. Bo jednak co szkoła to szkoła. W domu nie zawsze chciało mi się usiąść do komputera żeby się pouczyć, w szkole jest inaczej. Idę ponieważ wiem , że muszę i ponieważ za to zapłaciłam. Wydane pieniądze jakoś bardzo motywują mnie do działania. Może dlatego że nie cierpię wyrzucać ich w błoto

Edytowane przez Maguda_
Czas edycji: 2015-02-06 o 15:12
malaAla1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości