Blokowy przedpokój woła o pomoc !!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-09, 11:50   #1
Madzia000
Zadomowienie

Blokowy przedpokój woła o pomoc !!!

Hej dziewczyny,

jesteśmy w trakcie remontu. Na wszystkie pomieszczenia mam jakąś wizje, ale totalnie nie wiem jak sie zabrać za ściany w przedpokoju
mam nadzieje, że posłużycie dobrą radą

mamy już kupione płytki na podłogę, zrezygnowalam z gresów na rzecz płytek panelowopodobnych w jasnym kolorze. (Dodam, że przedpokój w bloku jest wąski i długi, noi wogóle nie oświetlony dlatego wybrałam jasne kolory.)
Sufit napewno będzie biały z halogenami ktore mąż już zamontował.
pod sufitem są narazie puste pawlacze, ale mąż ma robić uchylne drzwiczki z mleczną szybką.
Zamówiłam też już szafkę na buty w kolorze białym matowym z ciemnym blatem.
Nad szafką planuję powiesić lustro a na sąsiedniej ścianie mały wieszak na kurtki.
Napewno chcę drobny kamień dekoracyjny (jak na zdjęciu) i może troche koloru?

I teraz pytania
1. Na którą ścianę dać kamień ? Myślałam o ścianie nr 1, ale nie wiem jak go odciąć od tej małej ścianki po prawej stronie drzwi ?
2. Jakie kolory na ścianach ? Najpierw miałam postawić na biel, później myślałam, żeby na ścianie nr 2 i 2a dać jasny szary albo jakieś cappucino, żeby biała szafka ładnie wyglądała na jej tle.
3. Jakie lustro? Ze srebrną ramą ?
4. Jakie dodatki ? myślałam żeby może na szafce sztuczny storczyk, albo sztuczna trawa w białej doniczce, żeby jakieś ramki kolorowe tylko gdzie ? Noi może jakaś pufa skóropodobna w żywym kolorze jak dodatki na miejscu stołeczka- pod ścianą nr 3 ?

W załączniku dodaje zdjęcia z oznaczonymi nr ścian, bardzo bym prosiła o sugestie, z gory dziekuję
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2014-12-08 14.12.29.jpg (40,5 KB, 151 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2014-12-08 14.11.52.jpg (35,7 KB, 78 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2014-12-08 14.11.22.jpg (35,4 KB, 56 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2014-12-08 14.10.19.jpg (36,4 KB, 66 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 8492_DSC04973j.jpg (23,4 KB, 114 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg brukkk.jpg (33,2 KB, 60 załadowań)
Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Madzia000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 12:25   #2
Nameria
Zadomowienie

Dot.: Blokowy przedpokój woła o pomoc !!!

w jakim kolorze ten kamień? Jak piaskowy, beżowy to resztę ścian zrobiłabym białą, będzie przejrzyściej. Wolałabym też żeby biała szafka się wtapiała w tło a nie wyróżniała na tle ściany ( to bardziej zagraci pomieszczenie i zmniejszy ).
Jak piaskowy, beżowy kamień to szara ściana nie bardzo, tym bardziej nie będzie pasowała srebrna rama lustra, do tego masz brązowe drzwi.
Najbezpieczniej trzymać się barw z jednej palety a nie latać po różnych, i dawać różne kolory, w różnych odcieniach.
JA osobiście wyznaję zasadę, że im mniej tym lepiej. Tak więc kamień beż bo drzwi masz w brązie, ściany białe, szafka biała, lustro może być wtedy w srebrnej ramie ale wtedy też jakiś dodatek ze srebrem, np wazon na tą białą szafkę.
sztucznych kwiatów nie trawię. Nie lepiej jakiś wesoły obrazek, plakat, coś na ścianę dać, ciekawy wazon?

Nad drzwiami masz ściankę tj półkę, co zamierzasz z nią zrobić? Ja bym zabudowała białymi drzwiczkami i miałabym szafkę na graty

Edytowane przez Nameria
Czas edycji: 2014-12-09 o 12:27
Nameria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 12:43   #3
Madzia000
Zadomowienie

Dzięki za odpowiedz

Co do kamienia to zastanawiam się czy dać ten drobniejszy (zdj 1) czy taki większy formatowo (zdj 2), który optycznie powiększy pomieszczenie ?
Co do koloru to myślałam nad białym (zdj 3), ale twierdzisz ze biały kamien na białej ścianie sie za bardzo zleje?
A masz pomysł jak go ułożyc na tej ścianie, żeby było ładnie odcięte? chodzi mi o ułożenie na wysokość - czy do sufitu, czy do wysokości futryny drzwi ? i na szerokość od lewej krawędzi ściany do prawej czy jakos to wypośrodkować i "rzucic" taki pasek przez środek ?

Myślę, że zrobie jak mówisz, to małe pomieszczenie, nie ma co wariować w kolorami... postawie na białą farbę, kamień- kolor piasek albo biel (?). Lustro z wąską (?) srebrną ramą. Rama będzie grała z uchwytami w szafce, klamkami i wieszakiem. Na szafkę myślę trawa w doniczce i jakiś wiklinowy koszyczek na klucze.. Myslę też nad limonkowymi albo żołtymi dodatkami, może 2 ramki limonkowe z czarno białymi zdjeciami na ścianie nr 2a, tak ułożone jedno pod drugim- fajnie odbijałoby sięto w lustrze. Do tego limonkowa pufa pod ściane nr 3, jako pomoc przy zakładaniu butów
jak żólte dodatki to taki sztuczny zolty storczyk wcale nie wyglada na sztuczny

Co do półek na drzwiami,to własnie pisałam ze mąż je zabuduje takimi szafkami, zrobi uchylne drzwiczki srebrne (oo bedzie pasowalo do lustra hihi) z matowymi/ białymi szybkami).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zdj 1.jpg (23,4 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdj 2.jpg (64,6 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdj 3.jpg (33,2 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 166644643_1_644x461_storczyk-sztuczny-zolty-55-cm-kwiaty-sztuczne-storczyki-k-140-tomaszow-mazow.jpg (34,3 KB, 4 załadowań)
Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Edytowane przez Madzia000
Czas edycji: 2014-12-09 o 12:58
Stary 2014-12-09, 13:15   #4
Nameria
Zadomowienie

Przepraszam, jakoś mi umknęły te szafki nad drzwiami. Eh czytanie ze zrozumieniem Ja bym szafkę nad drzwiami zrobiła w kolorze sufitu, żeby w oczy się nie rzucała, bez klamki.
Jak biały kamień to ścianę możesz zrobić jakąś jasną, kremową, rozbielone cappuccino jeśli Ci się wszędobylskiej biele nie podobają.
Ogólnie kamień nie powiększy Ci pomieszczenia, wręcz przeciwnie ale jak chcesz go mieć, to nie widzę problemu, tylko musi być jasny. Pamiętaj też żeby go dobrze zaimpregnować inaczej przy sprzątaniu będziesz kleła i szczerze go znienawidzisz. Mi osobiście bardziej podobają się cegły ale to kwestia gustu.
Moja mama ma kamień ( gdzieś już o tym pisałam ) i jak mieszkałam z rodzicami to nienawidziłam go sprzątać. Kurz uwielbiał te zakamarki, no ale mnie raz na jakiś czas łapie pedantyczne szaleństwo sprzątania i wtedy wytaczałam wojnę temu kamieniowi.
Na beżowym, piaskowym na pewno będzie mniej widać kurz bo jak na białym kamieniu wejdzie Ci ten kurz w zakamarki to będziesz szczoteczką do zębów latała po ścianie albo olejesz

Jeśli o wysokość kamienia chodzi to dałabym do sufitu, odcinanie pomniejszy optycznie i nie bardzo to wygląda.
Limonkowe dodatki na pewno ożywią tylko musisz uważać żeby nie przegiąć. Brązowe drzwi, biel, srebro, limonka, krem to trochę za dużo, trzeba z czegoś zrezygnować. Ja bym zrezygnowała z kremu albo srebra. I albo wszystko na biało plus brązowe drzwi, srebrne i limonkowe dodatki albo biel i krem, brąz w drzwiach i limonkowe dodatki bez srebra. Pamiętaj co za dużo to nie zdrowo. Najbezpieczniej trzymać się barw w jednym kolorze ale różnych odcieniach lub inne kolory ale odcienie podobne i coś do kontrastu.

Edytowane przez Nameria
Czas edycji: 2014-12-09 o 13:20
Stary 2014-12-09, 13:41   #5
Madzia000
Zadomowienie

No mnie akurat kamien nie bardzo sie podoba, ale mąż sie uparł i tak od pomieszczenia do pomieszczenia- wszedzie chcial miec kamien... w sypialni, w łazience... wszedzie mowiłam NIE. Ale na przedpokoj juz sie uparł i nie ma że nie też mnie przeraza jego czyszczenie, ale mąż się zdeklarował, że jak go juz bedziemy mieć to bedzie go czyscil (yhyyy )
w takim razie zrobimy piaskowy kamien i białe ściany. Kamien do sufitu OK, ale jak go ułożyc na szerokość ? W paincie na szybko zrobilam 3 wersje, wersja nr 1 od ściany do sciany, wersja nr 2 pasek, wersja nr 3 cała ściana (ktorej w sumie chcialabym uniknac, bo wg mnie to za duzo ).

Znalazłam jeszcze takie pufy, moznaby tam powsadzac jeszcze cos, bo bylby to dodatkowy schowek, noi siedzisko do ubieranai butow tylko jaki kolor moze inny kolor dodatkow zachowujac krem i srebro?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wersja 1.jpg (114,6 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wersja 2.jpg (91,5 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wersja 3.jpg (125,2 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4855270838.jpg (19,5 KB, 11 załadowań)
Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Czas edycji: 2014-12-09 o 14:05
Stary 2014-12-09, 14:11   #6
Rena
Zakorzenienie

ja taki przedpokoj bym zrobila caly w lustrze bo to najlepiej rozswietli i powiekszy wnetrze. Plus super funkcjonalnie akurat w przedpokoju.ubieracie pewnie plaszcze i mozecie sie poprawiac dowoli. Jakies kolory kamienie etc. to przy wiekszym metrazu.

Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 15:19   #7
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Jeśli chodzi o ułożenie tego kamienia, to z Twoich rysunków - 1 lub 3.

Nie dawałabym srebrnego lustra, jak masz białą komodę, to ramę bym pewnie wzięła białą.

Kamień bym wzięła beżowy/piaskowy, plus kremowe ściany. Limonkowe dodatki jakoś średnio mi się widzą, ogólnie uważam, że ten kamień robi wystarczający "efekt" jak na pomieszczenie tej wielkości i już bym tam nie dodawała żadnych rzucających się w oczy dodatków.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 17:17   #8
Madzia000
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
ja taki przedpokoj bym zrobila caly w lustrze bo to najlepiej rozswietli i powiekszy wnetrze. Plus super funkcjonalnie akurat w przedpokoju.ubieracie pewnie plaszcze i mozecie sie poprawiac dowoli. Jakies kolory kamienie etc. to przy wiekszym metrazu.

Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk

z tym ze kamien musi byc bo obiecalam juz mezowi i nie ma odwrotu :p takze lustro bedzie tylko wisialo nad komoda...

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o ułożenie tego kamienia, to z Twoich rysunków - 1 lub 3.

Nie dawałabym srebrnego lustra, jak masz białą komodę, to ramę bym pewnie wzięła białą.

Kamień bym wzięła beżowy/piaskowy, plus kremowe ściany. Limonkowe dodatki jakoś średnio mi się widzą, ogólnie uważam, że ten kamień robi wystarczający "efekt" jak na pomieszczenie tej wielkości i już bym tam nie dodawała żadnych rzucających się w oczy dodatków.
A biala sciana, biala komoda i biala rama nie wyjdzie za mdlo?
Wogole to zastanawiam sie czy dobrze zrobilam ze blat komody zamowilam w ciemnym orzechu?

Zdecydowalam sie juz na bialy kamien, nie chce pomniejszac tego przedpokoju wiec sciany ogolnie beda wszystkie biale, na tej o nr 1 poprostu bedzie inna faktura (kamien).

Z zywszych kolorow to trawa w bialej doniczce na komodzie. Ale jaki kolor zrobic tej pufy ??

Myslicie ze nie ma sensu dawac zadnych ostrych kolorow?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Stary 2014-12-09, 18:33   #9
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Madzia000 Pokaż wiadomość
A biala sciana, biala komoda i biala rama nie wyjdzie za mdlo?
Wogole to zastanawiam sie czy dobrze zrobilam ze blat komody zamowilam w ciemnym orzechu?
Jak wszystko białe, to może rama lustra też taki orzech?
Blat - wydaje mi się, że nie zrobiłaś źle, powinien chyba pasować do drzwi

Cytat:

Z zywszych kolorow to trawa w bialej doniczce na komodzie. Ale jaki kolor zrobic tej pufy ??

Myslicie ze nie ma sensu dawac zadnych ostrych kolorow?
Ja bym nie dawała chyba bardzo ostrych barw, może taka zieleń jak tej trawy by pasowała?
Stary 2014-12-09, 19:07   #10
NattiTt
Wtajemniczenie

Pomyśl o czyszczeniu tego kamienia - przeżyłam nie raz, masakra, nie polecam

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 19:33   #11
Madzia000
Zadomowienie

Cytat:
Jak wszystko białe, to może rama lustra też taki orzech?
Blat - wydaje mi się, że nie zrobiłaś źle, powinien chyba pasować do drzwi

Ja bym nie dawała chyba bardzo ostrych barw, może taka zieleń jak tej trawy by pasowała?
Wlasnie myslalam o zielonej trawie i limonkowej pufce. Albo sztucznym zoltym storczyku i pastelowozoltej pufce.

Cytat:
Napisane przez NattiTt Pokaż wiadomość
Pomyśl o czyszczeniu tego kamienia - przeżyłam nie raz, masakra, nie polecam
Odkurzaczem nie pojdzie :banghead:?

Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Stary 2014-12-09, 22:11   #12
Nameria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Madzia000 Pokaż wiadomość
Wlasnie myslalam o zielonej trawie i limonkowej pufce. Albo sztucznym zoltym storczyku i pastelowozoltej pufce.

Odkurzaczem nie pojdzie :banghead:?

Niestety co jakiś czas, trzeba na mokro. Czasem też trzeba wytoczyć ciężkie działa w postaci szczotki, ja nawet ośmieliłam się użyć ryżowej ( u rodziców był kamień naturalny więc nie bałam się zarysowań) Pewnie gdyby nie był naturalny to już dawno by go nie było. No ale jak mąż chciał, to będzie miał
Jak masz blat komody w kolorze orzecha to srebro bym sobie odpuściła. Zieleń trawy będzie ok, storczyk ok ale już nic poza tymi kolorami. Możesz też coś zaakcentować np poduszką na pufie, czy małym obrazkiem w odcieniu zieleni, to troszkę ożywi ale musi to być coś małego, taki akcencik, wisienka na torcie.
Stary 2014-12-10, 17:45   #13
NattiTt
Wtajemniczenie

trzeba na mokro, szczotką właśnie, kurzy się toto niemiłosiernie... odkurzaczem to możesz to co najwyżej pogłaskać :p
staraliśmy się jak mogliśmy, a i tak zawsze wyglądało na przybrudzone z bliska.

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 13:05   #14
Madzia000
Zadomowienie

Wczoraj ustalilismy z mężem, że poki co kamienia nie będzie uratował mnie nagle zepsuty silnik samochodu... kase trzeba dać na naprawe, więc kamień musimy odpuścic. (Mam cichą nadzieje, że pozniej o nim jakos zapomni)
Tak więc ładuje jeszcze raz zdjęcia poszczególnych ścian i prosze raz jesszcze o pomoc:

ściany będą wszystkie białe, sufit też, zostaje kwestia tych nieszczęsnych dodatków:

1: jaki wieszak na ubrania? Biały czy w kolorze ciemnego orzechu pod drzwi
2. czy jesli kamienia nie będzie lustro może być z ramą. Jeśli tak to czy w srebrze czy w bieli.
3. Na komodzie zdecydowałam się na jasno żółtego storczyka i jakieś małe białe pudełeczko/ koszyczek na klucze.
4. Czy na ścianie gdzie miał być pierwotnie kamień dać ramki ze zdjęciami? Czy to już za dużo i zostawić tą ścianę samą sobie? Jeśli dać ramki/ zdjęcia to co będzie pasowało do tego żołtego storczyka? Jakieś zdjęcia też ze storczykami ?
5. Czy dać tą pufe czy darować sobie. Podobają mi się dwie wersje
- biała ekoskóra pikowana
- biała ekoskóra bez piku, a na to taką poduszkę limonkową/ żółtą jak na siedzisko krzesła. Która wersja lepsza? (dodaje zdjecia)

Bardzo dziękuję, za pomoc i przepraszam że męcze, ale wasze wskazówki są dla mnie cenne
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2014-12-11 17.35.33.jpg (30,0 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2014-12-11 17.35.40.jpg (39,5 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2014-12-11 17.36.04.jpg (33,2 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2014-12-11 17.36.39.jpg (28,3 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 166644643_3_644x461_storczyk-sztuczny-zolty-55-cm-kwiaty-sztuczne-storczyki-k-140-dekoracje.jpg (19,0 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg boss_otw_bezloga.jpg (71,6 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg otwierane srebrne nogi.jpg (30,6 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4799395790.jpg (49,6 KB, 0 załadowań)
Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Stary 2014-12-12, 13:21   #15
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Jak będzie bez kamienia, to ja bym się zastanowiła nad innym kolorem niż biel - jakimś jasnym i spokojnym, ale innym od bieli. Bo białe meble tam masz, ściany białe, sufit biały, pufa biała... Dla mnie by było za biało Wolałabym jakąś kawę z mlekiem, krem na ścianach.
Do tego ta biała komoda będzie pasować, pufę bym wzięła białą z limonkową poduszką.

Zdjęcia bym dała na ścianę, ale pewnie nie takie dwa samotne, tylko sporo w formie chaotycznej galerii Bo takie dwie rameczki na dużej ścianie jakoś łyso wyglądają. Jakby się nie miało pomysłu co tam dać, więc się walnie dwa zdjęcia i koniec

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-12, 13:33   #16
Madzia000
Zadomowienie

Cytat:
Jak będzie bez kamienia, to ja bym się zastanowiła nad innym kolorem niż biel - jakimś jasnym i spokojnym, ale innym od bieli. Bo białe meble tam masz, ściany białe, sufit biały, pufa biała... Dla mnie by było za biało Wolałabym jakąś kawę z mlekiem, krem na ścianach.
Do tego ta biała komoda będzie pasować, pufę bym wzięła białą z limonkową poduszką.

Zdjęcia bym dała na ścianę, ale pewnie nie takie dwa samotne, tylko sporo w formie chaotycznej galerii Bo takie dwie rameczki na dużej ścianie jakoś łyso wyglądają. Jakby się nie miało pomysłu co tam dać, więc się walnie dwa zdjęcia i koniec
Wtedy wsumie białe ramki z jakimis zdjeciami nei wygladalyby zle
Dzieki za pomysł, a reszta dziewczyn jak uważa ??
Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Stary 2014-12-12, 16:34   #17
Madzia000
Zadomowienie

Gadalam z gosciem od szafki i jest mozliwosc jeszcze zmiany koloru, ten blat bylby w kolorze ciemnego orzechu ale to nie identyczny kolor jak drzwi wiec chyba nie ma sensu wprowadzac kolejnego koloru drewna procz podlogi i drzwi. Zrobie cala biala, co ?? I matowa, bo blyszczaca biala chyba nie bedzie pasowala ?

A tak wogole to czy biale meble pasuja do brazowych drzwi? Nie ma reguly, ze biale meble to biale drzwi ?

NAMERIA ratuj :P

Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Czas edycji: 2014-12-12 o 18:57
Stary 2014-12-12, 21:55   #18
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Czemu by miały nie pasować? Biel jest neutralna, pasuje w sumie do wszystkiego
Stary 2014-12-13, 18:43   #19
Madzia000
Zadomowienie

Szafka zmieniona na cala biala

dziewczyny jak juz jestesmy przy wystroju doradzcie co zrobic z ta sciana? Wydaje mi sie za ciezka i przesadzona :/ zmienic firanke? Czy sciagnac czesc tapety? To maly pokoj i troche przesadzilam z wystrojem, przez co pokoj jest optycznie pomniejszony :/

Dodam ze sciana naprzeciwko jest cala fiooletowa, pozostale sa biale.

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1418492592258.jpg (67,6 KB, 86 załadowań)
Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Stary 2014-12-13, 19:32   #20
scary_mary
Raczkowanie

Ja bym sciagnela firanke, bo pokoj jest zrobiony na nowoczesnie, a firanka jakbys ja swistnela z chatki goralskiej.
Karnisz mozesz zostawic, ewentualnie powiesic jakies lekkie czarne/fioletowe zaslony bez wzoru, spelniajace role dekoracyjan raczej, bo jakies rolety widze masz.

Poza tym podoba mi sie wyatroj tego pokoju.

Edytowane przez scary_mary
Czas edycji: 2014-12-13 o 20:39 Powód: dodanie tekstu
scary_mary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-13, 20:15   #21
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Nooo, firanka totalnie nie pasuje i dla mnie niestety jest po prostu brzydka. Zdjęłabym ją i chyba bym nic nie wieszała, albo totalnie proste zasłony, ale białe - żeby trochę tę ścianę rozjaśnić i przysłonić nieco tapety.

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Może lżej by to wyglądało, gdyby tapeta nie sięgała samego dołu ściany, tylko kończyła się na wysokości parapetu? A dół pomalowany tak samo jak góra ściany.
Stary 2014-12-13, 20:30   #22
Nameria
Zadomowienie

Nie było mnie trochę. Dobrze, że "pozbyłaś" się kamienia, założe się, że w końcu byś na niego klęła.
Teraz to już możesz bardziej zaszaleć, ograniczyć trochę biel. Któraś dziewczyna wspomniała o kolorze cappuccino, uważam, ze to dobry pomysł. Jedną czy dwie sąsiadujące ściany dać na cappuccino, kolejne dwie biel lub bardzo jasny taki prawie biały krem.
Biała szafka na bank będzie pasowała, jak będa inne dodatki w bieli tu np rama lustra.
Na pufę możesz zawsze wrzucić jakąś poduchę w kolorze, taki mały akcent a ożywi Ci te brązy, biele i beże. Z kwiatem też dobry pomysł.

Co do pokoju. Hmmm...troszkę tu tego za dużo. Firankę zdjąć, jak bardzo jej potrzbujesz to dać taką najprostszą z możliwych, bez żadnego wzoru, niczego w kolorze białym a nie kremie. Ale ja bym bardziej skłaniała się do rolety dzień noc.
Kiedyś już o tym gdzies pisałam. Dobrze kierować się zasadą: na kolor malujemy dwie sąsiadujące ze sobą ściany a nie te na przeciw siebie - to pomniejsza. Ta zastada obowiącuje szczególnie do małych pomieszczeń. Ciemny kolor pomniejsza.
Im mniej tym lepiej. Masz wzór tapety, do tego jeszcze ten ciemny fiolet, ciemne meble. Jak nie chcesz ściągać tapety, co rozumiem to przmealuj górę ściany na kolor sufitu - czyli na biel, to już dużo zmieni. Ta tapeta jest tak ozdobna sama w sobie, że do niej już nic nie potrzeba.

Edytowane przez Nameria
Czas edycji: 2014-12-13 o 20:36
Stary 2014-12-13, 21:58   #23
Madzia000
Zadomowienie

Firanke faktycznie juz dawno planowalam zmienic. Teraz mnie w tym tylko upewnilyscie. Zaslon nie chce bo ozdobna tapeta miala pelnic ich funkcje. Myslalam raczej o firankach woalowych ale takich skladajacych sie z dwoch czesci, bez zadnych wzorow jak pisala nameria. O cos takiego:

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4852521005

Tylko nie wiem czy dac ja do samej podlogi czy tylko do parapetu? Na dzien bym ja rozsuwala a na noc zsuwala jako jedna...
Nameria mi tez podobaja sie te rolety dzien i noc, ale dowiedzialam sie o nich po fakcie zakuponych rolet w zabudowie :/
Czesc sufitowa przemamujemy na bialo (ta gdzie jest karnisz) i chyba od parapetu w dol tez na bialo...
Zobacze jak bedzie po zalozeniu firan. Mialam calkiem zerwac ta tapete, ale troche mi jej szkoda jednak.

A jeszczs odnosnie przedpokoju, to lustro zdecydowalam sie dac na cala sciane nad szafke- i na szerokosc i na wysokosc. Ta sciana ma 60cm szerokosci, wiec jak mialabym dac lustro w ramie, to tego lustra nie byloby za duzo:/ a tak to duzo lustra troche powiekszy. Ze srebra zrezygnowalam. Na szafce bialy storczyk w limonkowej donicy, pufa limonkowa i myslalam zeby wszystkie sciany dac w bieli... teraz mi nameria zamieszalas ktora sciane bys dala w cappucino ?

Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-13, 22:13   #24
Nameria
Zadomowienie

te firanki będą pasować, do podłogi będą dobre. Jak najprostsze, wybierz takie, żeby nie miały żadnego wzoru, żadnych pasków.
Tapety nie musisz odcinać od parapetu w dół, ja bym zostwiła jak jest tylko tak jak pisałam wcześniej ściankę pod sufitem, tą z karniszem na biało. Odcinanie w połowie będzie dziwnie wyglądało, tak kiedyś jakieś 10 lat temu się robiło ( pamiętacie były takie tapety, dwu częściowe z paskiem na środku ).
Samo odmalowanie ściany na górze i zmiana firanki dużo da. Jak masz możliwość to możesz zrobić karnisz na całą ścianę. Taki zwykły, srebrny, bez końcówek ozdobnych.

Z cappuccino napisałam jak nie chesz tyle bieli. Ja osobiście biel cenię bo nic tak nie rozjaśnia jak biel no ale fakt, trzeba uważać, żeby nie zrobić "labolatorium". Ty jednak masz drzwi drewniane więc o to bać się nie musisz. Jednak jak chcesz tą biel przełamać to w kolorze dałabym tą ścianę na której planowałaś kamień. Tylko to takie cappuccino z dużą ilością mleka lub coś w podobie. Wszystko zależy od Twojego gustu, z doświadczenia wiem, ze wiele osób ma obiekcje co do bieli.

Edytowane przez Nameria
Czas edycji: 2014-12-13 o 22:18
Stary 2014-12-13, 23:00   #25
Madzia000
Zadomowienie

Dzieki wielkie za pomoc firankowa

Co do przedpokoju to wlasnie jak napisalas boje sie tego laboratorium
Po tym pokoju fioletowym widze ze nie duzo trzeba zeby przegiac :/

Na przedpokoju podloga wyszla baaardzo bardzo jasna dlatego troche boje sie tez tych bialych scian, noi kazdy jak pyta jaki kolor bede miala na przedpokoju... slyszac moja odpowiedz mowi "cooo bialy?!:/ czemu nie dasz zadnego innego koloru..." :p
Jesli dalabym ta jasna kawe na sciane gdzie mial byc kamien to mam problem jak ja wykonczyc... tzn chodzi o to ze ten przedpokoj jest w ksztalcie litery L i jak na zdjeciu sa drzwi do kibelka to wlasnie jest skret w prawo do pokoju mojego syna. Noi pytanie czy wtedy ta sciane po zakrecie tez malowac na kawe czy zostawic biala ?

A tak wogole to nie mogloby byc tak np ze sciana z kamienia jest biala. Sciana 2a czyli ta obok lustra i sciana na ktorej sa drzei wejsciowe sa w kawie? Wtedy biala szafka i biala pufka bylyby na tle kawy?
Tyle ze kiedys pisalas ze wlasnie to zagraca... a jak szafka stapia sie z tlem to powieksza ? Matko jedyna jakie dylematy jutro jade z tz po farbe i bedzie po problemie :p

Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Stary 2014-12-13, 23:16   #26
eibhlin87
Zakorzenienie

Hm, ja bym chyba cały pomalowała na kolor- jasnoszary, jasnoniebieski, brudna biel. Beżowy jakoś nie widzi mi się w miejscu szafki, lepiej wyglądałby na tej pustej ścianie i dać na nią zdjęcia. Albo zostawiłabym wszystkie ściany biały i dała kolorowe dodatki (pufę, ramki, doniczkę itd.).

---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ----------

albo dać jeden mocny kolor np. turkusowy zamiast beżowego na ścianę gdzie miał być kamień
Stary 2014-12-15, 22:17   #27
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Nie masz miejsca na kurtki i buty, szafka wystarczy Ci na czapki i szaliki - na ścianie 2/2a dałabym komandora/wysoką szafę

Edytowane przez Ilsa Lund
Czas edycji: 2014-12-15 o 22:25
Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 08:10   #28
Madzia000
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Nie masz miejsca na kurtki i buty, szafka wystarczy Ci na czapki i szaliki - na ścianie 2/2a dałabym komandora/wysoką szafę
Ta szafka tj typowa szafka na buty wieszak bbedzie otwarty na scianie za drzwiami, ale beda tam wisiec tylko kurtki gosci jak ktos przyjdzie, na codzien kurtki trzymamy w szafach

Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Stary 2014-12-22, 09:17   #29
Madzia000
Zadomowienie

Dziewczyny nie wiecie czy jest jakies cudo do mebli dzieki ktoremu staja sie blyszczace ? Tzn nada im lekki polysk ?

Jak ja zaluje ze nie wzielam szafki z polyskiem mysle czy daloby sie ja odratowac... ;(

Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Stary 2014-12-22, 14:51   #30
Madzia000
Zadomowienie

Hejo. Dodaje zdjecia po pomalowaniu na bialo, szafki i ulozeniu podlogi... jednak wrocilismy do tematu kamienia, bedzie drobny- bialy... na tej scianie ktora jest niepomalowana.
Nad szafka zamowione jest lustro bez ramy na ta cala sciane nad szafka.
Maz zrobi biala laweczke z zielonym siedziskiem (pod domofon).

Jak wam sie widzi ten storczyk? Nie jest za duzy? Moze kuoic jakis srebrny wazon, do niego jakies ciete tulipany a obok swiece limonkowe?

A na sciane z kamieniem pasuje dac jeszcze ramki ze zdjeciami? Czy jak bedzie juz kamien to nie dawac ramek.

zaproponujcie co gdzie i w jakich kolorach

Wogole to mialam zalamke wczoraj ze nie wzielam na podloge gresu a szafki polerowanej

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1419256280936.jpg (40,6 KB, 56 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1419256293755.jpg (41,1 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1419256304498.jpg (40,0 KB, 44 załadowań)
Nasz Skarb:
JAŚ 09.09.2013

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości