PILNE!!!! Zwolnienie lekarskie w ciąży - prosba o pomoc?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-14, 09:42   #1
Lumnia_Luminosa
Przyczajenie

PILNE!!!! Zwolnienie lekarskie w ciąży - prosba o pomoc??

witam,

jestem w końcu 12tc, z tytułu wizyty w szpitalu na początku ciąży, przebywam od połowy stycznia na zwolnieniu lekarskim (chorobowym). Najpierw dostałam 2 tyg., a następnie lekarz przedłużyl mi zwolnienie o 3 tyg, które konczy mi się 21.02. W ten sam dzień idę do lekarza na wizytę i idę z zamiarem przedłużenia urlopu zdrowotnego.

Zapytacie dlaczego? Otóż 15 min temu dowiedziałam się, że zamykają oddział w Polsce mojej firmy i że nie mam czego szukać. Całe szczęscie, z tytułu ciąży jestem chroniona. Moim jedynym celem jest teraz siedzieć do porodu na zwolnieniu (na złosć) i skorzystać z rocznego macierzyńskiego (o ile wejdzie), gdyż wtedy będę mogła jak najdłuższy czas korzystać z nienjagorszej pensji. (znając chwilowy stan na rynku pracy, wolę się trzymać tego co mam, zwłaszcza, gdy dzidzia w drodze)

Księgowa jednak zadała mi cwieka, zapytała się mnie, czy po 21 idę na urlop wypoczynkowy? urlop wypoczynkowy, to nie jest urlop zdrowotny.
Stąd moje pytanie:

Czy lekarz może co miesiąc wystawiać zwolnienie lekarskie przedłużające mój pobyt w domu? Czy może wystawić je na dłuższy okres?
Czy jak firma będzie zamknięta (pewnie okolice kwietnia), to sama muszę dostarczać do ZUS zwolnienia? Czy ktos sie orientuje, jak to najlepiej załatwić, by do porodu dostawać 100% wynagrodzenia??

Moze przemawia przeze mnie złosć, ale po prostu jestem wsciekła.
Proszę o pomoc

pozdrawiam

Lumnia
Lumnia_Luminosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-14, 10:03   #2
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Dot.: PILNE!!!! Zwolnienie lekarskie w ciąży - prosba o pomoc??

Cytat:
Napisane przez Lumnia_Luminosa Pokaż wiadomość
witam,

jestem w końcu 12tc, z tytułu wizyty w szpitalu na początku ciąży, przebywam od połowy stycznia na zwolnieniu lekarskim (chorobowym). Najpierw dostałam 2 tyg., a następnie lekarz przedłużyl mi zwolnienie o 3 tyg, które konczy mi się 21.02. W ten sam dzień idę do lekarza na wizytę i idę z zamiarem przedłużenia urlopu zdrowotnego.

Zapytacie dlaczego? Otóż 15 min temu dowiedziałam się, że zamykają oddział w Polsce mojej firmy i że nie mam czego szukać. Całe szczęscie, z tytułu ciąży jestem chroniona. Moim jedynym celem jest teraz siedzieć do porodu na zwolnieniu (na złosć) i skorzystać z rocznego macierzyńskiego (o ile wejdzie), gdyż wtedy będę mogła jak najdłuższy czas korzystać z nienjagorszej pensji. (znając chwilowy stan na rynku pracy, wolę się trzymać tego co mam, zwłaszcza, gdy dzidzia w drodze)

Księgowa jednak zadała mi cwieka, zapytała się mnie, czy po 21 idę na urlop wypoczynkowy? urlop wypoczynkowy, to nie jest urlop zdrowotny.
Stąd moje pytanie:

Czy lekarz może co miesiąc wystawiać zwolnienie lekarskie przedłużające mój pobyt w domu? Czy może wystawić je na dłuższy okres?
Czy jak firma będzie zamknięta (pewnie okolice kwietnia), to sama muszę dostarczać do ZUS zwolnienia? Czy ktos sie orientuje, jak to najlepiej załatwić, by do porodu dostawać 100% wynagrodzenia??

Proszę o pomoc

pozdrawiam

Lumnia
jesli masz wskazania medyczne lekarz moze juz do konca ciazy wystawiac ci zwolnienia - u mnie tak jest. w praktyce zaden lekarz przy wskazaniach medycznych nie wystawi np. na 3 miesiace bo to by bylo niepowazne - ale tez nie daja na tydzien i choc sobie co chwile.
wiadomo ze firma woli urlopy wypoczynkowe a nie zdrowotne bo za zalegly urlop jak go nie wykorzystasz chyba ci sie ekwiwalent nalezy. pamietaj tylko o tym ze przy dluzszych zwolnieniach moze ci sie trafic kontrola z ZUS. takze wazne co lekarz wypisze na zwolnieniu - czy mozesz chodzic czy masz lezec.

Co do dostarczania do ZUS to nie wiem bo akurat ja dostarczam do pracy bo jeszcze stoi.
takze isc do lekarza i jak jest potrzeba dostac zwolnienie
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-14, 10:03   #3
glamourous
Zakorzenienie

tu info o pozniejszym macierzynskim

http://jestpraca24.pl/forum/ciaza-a-...ladu-pracy,166

w ciazy mozesz miec do 270 dni pelnoplatnego zwolnienia, ale L4 moze byc wystawione chyba na max 4 tygodnie jednorazowo, tak mi cos kolacze

mysle ze sporo zalezy od gotowosci do wspolpracy lekarza- jesli wytlumaczysz jakamasz sytuacje to mam nadzieje ze nie bedzie ci robil problemow

aha tylko jedno- musisz pilnowac ciaglosci zwolnien po datach, nie pamietam dlaczego ale na to mnie ksiegowa uczulala

ps. ja w pierwszej ciazy dostalam wypowiedzenie w dnniu kiedy zrobilam test i nie bylam chroniona przez prawo. wszysciutko nam sie ulozylo mimo ze nie pracowalam, smiejemy sie ze dzidzia mi przyniosla szczescie i mozliwosc wypoczynku i zadbania o siebie

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2013-02-14 o 10:05
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-14, 10:15   #4
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
tu info o pozniejszym macierzynskim

http://jestpraca24.pl/forum/ciaza-a-...ladu-pracy,166

w ciazy mozesz miec do 270 dni pelnoplatnego zwolnienia, ale L4 moze byc wystawione chyba na max 4 tygodnie jednorazowo, tak mi cos kolacze

mysle ze sporo zalezy od gotowosci do wspolpracy lekarza- jesli wytlumaczysz jakamasz sytuacje to mam nadzieje ze nie bedzie ci robil problemow

aha tylko jedno- musisz pilnowac ciaglosci zwolnien po datach, nie pamietam dlaczego ale na to mnie ksiegowa uczulala

ps. ja w pierwszej ciazy dostalam wypowiedzenie w dnniu kiedy zrobilam test i nie bylam chroniona przez prawo. wszysciutko nam sie ulozylo mimo ze nie pracowalam, smiejemy sie ze dzidzia mi przyniosla szczescie i mozliwosc wypoczynku i zadbania o siebie
bo musisz miec ciaglosc "choroby" jak nie masz a przekroczysz 33 dni to od razu cie zaklad pracy wzywa na stawienie sie na badania czy jestes zdolna do pracy czy nie.
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-14, 10:17   #5
Oliath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
L4 moze byc wystawione chyba na max 4 tygodnie jednorazowo, tak mi cos kolacze
Tez tak myslslam, ale moj mi wypisal na 30 dni ostatnio
Kubulek
Oliath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-14, 10:31   #6
glamourous
Zakorzenienie

gdzies doczytalam ze mozna i na dluzej z tym ze wiaze sie to z wiekszym prawdopodobienstwem kontroli wiec dla spokoju nie wypisuja na dluzsze okresy
a zwolnienia do ZUS chyba nie musi sie dostarczac osobiscie, zwlaszcza jak sie ma adnotacje o koniecznosci lezenia
Stary 2013-02-14, 10:32   #7
czarny flamaster
Zadomowienie

Mam podobną sytuację- byłam na L4 gdy zamknięto mój zakład pracy.

Lekarz przedłuża Ci normalnie L4 (do 4 tyg max), pilnuj czy daty się pokrywają czyli jeśli masz np. do 14.02, to kolejne zaczyna się 15.02. Chociaż zamykają zakład pracy będziesz normalnie ubezpieczana i normalnie możesz być na zwolnieniu lekarskim.
Gdy dostaniesz wypowiedzenie z pracy i świadectwo z pracy gdzie będzie potwierdzenie o likwidacji miejsca pracy musisz dostarczyć je do ZUSu. Wtedy już zwolnienia dostarczasz sama (albo Twój partner je oddaje, albo pocztą, obojętne).
U mnie było tak, że kolejne zwolnienie dostarczyłam sama wraz z wypowiedzeniem pracy i świadectwem, które pani sobie skserowała i tyle. Mąż będzie dostarczał kolejne.
Świadczenia będą wypłacane normalnie, ale jest niezła zabawa z macierzyńskim )

Jeśli masz zlikwidowane stanowisko pracy wg jakieś tam ustawy Twoje macierzyńskie trwa 18 tyg + 4 dodatkowe, czyli skracają je o 2 tyg. Nie jest to tak, że ma macierzyńskie wrzucą Cię szybciej, po prostu będzie trwało krócej.
Po porodzie dostarczasz akt urodzenia i wchodzisz na macierzyńskie.

Mam nadzieję, że w miarę logicznie to opisałam Kolejne zaświadczenia ZUS ZLA powinny mieć wpisany numer NIP ostatniego płatnika, czyli Twojego pracodawcy, nic się pod tym względem nie zmienia.

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-14, 10:35   #8
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: PILNE!!!! Zwolnienie lekarskie w ciąży - prosba o pomoc??

Zwolnienie może być maksymalnie na miesiąc - tak mi moja lekarka mówiła. Co do całej sytuacji to na urlopie wypoczynkowym możesz jak najbardziej otrzymać zwolnienie z pracy, na zwolnieniu L4 nie - dlatego to drugie jest dla ciebie lepszą opcją. Co prawda w przypadku ciąży to trochę inaczej wygląda, ale nie wiem w jaki sposób będzie likwidowany twój zakład pracy (jeśli jakaś upadłość czy coś, to nie wiem jak potem jest z macierzyńskim).

W zależności od tego jakiego masz lekarza - może pogadaj wprost, opowiedz o swojej sytuacji... ja mam np. taką lekarkę że nie ma żadnego problemu u niej ze zwolnieniem, wystarczy tylko powiedzieć, że praca cię zbytnio męczy
Stary 2013-02-14, 10:37   #9
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość

Jeśli masz zlikwidowane stanowisko pracy wg jakieś tam ustawy Twoje macierzyńskie trwa 18 tyg + 4 dodatkowe, czyli skracają je o 2 tyg. Nie jest to tak, że ma macierzyńskie wrzucą Cię szybciej, po prostu będzie trwało krócej.
Po porodzie dostarczasz akt urodzenia i wchodzisz na macierzyńskie.

Mam nadzieję, że w miarę logicznie to opisałam Kolejne zaświadczenia ZUS ZLA powinny mieć wpisany numer NIP ostatniego płatnika, czyli Twojego pracodawcy, nic się pod tym względem nie zmienia.
a nie wiesz jak to jest w nowych przepisach, gdzie macierzynski trwa rok i jest platne (z tego co i sie o uszy obiło) 60% podstawy pensji (usrednionej oczywiscie)?

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-14, 10:41   #10
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
a nie wiesz jak to jest w nowych przepisach, gdzie macierzynski trwa rok i jest platne (z tego co i sie o uszy obiło) 60% podstawy pensji (usrednionej oczywiscie)?
Pani w ZUSie powiedziała, że ustawa jeszcze nie weszła więc nie ma informacji na ten temat. Z tego co czytałam o samym pomyśle, to wychodzi tak, że 2 tyg. przed porodem informujemy ZUS czy chcemy macierzyńskie roczne czy pól roczne. Jeśli roczne to dostajemy 80%, a jeśli po pól roku stwierdzimy, że przedłużamy to mamy kolejno 100, a potem 60%. Jednak dopiero jak ustawa wejdzie, 1 września, będzie wiadomo co i jak.
Ja sama mam niestety pecha, bo możliwe, że się nie załapię jeśli skrócą mi teraz macierzyńskie o 2 tyg. Sądzę jednak, że to czy nasze miejsce pracy zostało zlikwidowane czy nie, nie ma znaczenia na wysokość wypłacanego macierzyńskiego. Będzie wypłacane tak samo.

02.08.2012 - nasz ślub

Edytowane przez czarny flamaster
Czas edycji: 2013-02-14 o 10:43
Stary 2013-02-14, 10:52   #11
83monia
Zakorzenienie

chcialabym tylko przewidziec kiedy urodze bo ile jest porodow wczesniej niz 2 tyg przed terminem

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-14, 11:58   #12
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
witam,

Stąd moje pytanie:

Proszę o pomoc

pozdrawiam

Lumnia
jestem w identycznej sytuacji, z tym że ja o likwidacji polskiego oddziału firmy dowiedziałam się w grudniu, a teraz jestem w 30 tc. na zwolnieniu jestem od 7 tc - ze wskazań medycznych - już na początku wylądowałam w szpitalu i teraz jestem po 4 pobytach w szpitalu i muszę ciągle leżeć. musisz się przede wszystkim dowiedzieć, czy firma się likwiduje w prawnym słowa znaczeniu, bo wtedy przechodzisz bezpośrednio pod ZUS - i wtedy mogą Cię zwolnić, nawet jeśli jesteś chroniona. ale ZUS płaci do dnia porodu i potem macierzyński. jeśli firma "tylko" zwalnia - tak jak jest u mnie - nadal załatwiają wszelkie formalności i zwolnienia wysyłam do centrali (jeszcze nie wiem co potem, jak zamkną wszystko - jakoś do maja ma to nastąpić ). ostatnio dostałam pismo, czy zgadzam się na wypowiedzenie z porozumieniem stron - oczywiście że nie lekarz może wystawić l4 na miesiąc, l4 powinnaś wysyłać do firmy - jeśli się likwidują, ale nie dadzą Ci zwolnienia - zakładamy że zostaje ktoś, kto się takimi sprawami będzie zajmował.

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-14, 12:44   #13
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć
Powiedz mi, skąd to +4? To przecież urlop od pracodawcy, a pracodawcy już nie będziesz miała. Te 20 tyg jest "od ZUS-u". Możesz podać jakieś przepisy?

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Co do całej sytuacji to na urlopie wypoczynkowym możesz jak najbardziej otrzymać zwolnienie z pracy, na zwolnieniu L4 nie - dlatego to drugie jest dla ciebie lepszą opcją.
Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę, ciężarna jest chroniona.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-14, 13:16   #14
KlauDDynka
Raczkowanie

corka_rosy

Okres wypłaty zasiłku macierzyńskiego z tytułu urodzenia dziecka wynosi od 1 stycznia 2009 r.:
  • 20 tygodni (140 dni) - w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie,
    W razie urodzenia dziecka po ustaniu zatrudnienia lub w czasie urlopu wychowawczego zasiłek macierzyński przysługuje przez okres skrócony o 2 tygodnie,
dalej czytamy
Ubezpieczona, która urodziła dziecko ma od 1 stycznia 2010 r. prawo do zasiłku macierzyńskiego także przez okres określony przepisami Kodeksu pracy jako okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, którego wymiar wynosi:
przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie:
  • od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. - do 2 tygodni,
  • od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2013 r. - do 4 tygodni,
Zasiłek macierzyński przez okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego albo dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego przysługuje nie tylko pracownikom, korzystającym z takich urlopów. Przysługuje również innym ubezpieczonym podlegającym ubezpieczeniu chorobowemu (np. z tytułu wykonywania umowy zlecenia, prowadzenia działalności pozarolniczej itp.), osobom pobierającym zasiłek macierzyński z tytułu urodzenia dziecka w okresie urlopu wychowawczego, a także osobom pobierającym zasiłek macierzyński po ustaniu zatrudnienia. Warunkiem wypłaty zasiłku macierzyńskiego przez dodatkowy okres jest wystąpienie przez ubezpieczoną lub ubezpieczonego z odpowiednim wnioskiem do płatnika zasiłku przed rozpoczęciem korzystania z zasiłku macierzyńskiego za dodatkowy okres.

więcej info
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431

AA i może wypowiedzieć umowę do 12 tygodnia ciąży, jak już jest w 13 tyg to jest chroniona.

28.05.2005 - początek czegoś pięknego
01.07.2012 - "czy zostaniesz moją żonką?"
07.09.2012 - dwie krechy
08.12.2012 - ślub

03.05.2013, g.12:35
Moja Kukułka

<3<3<3<3<3<3<3

Edytowane przez KlauDDynka
Czas edycji: 2013-02-14 o 13:20
KlauDDynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-14, 13:49   #15
corka_rosy
Wtajemniczenie

Dziękuję Ci bardzo
Miałam umowę o pracę do 15 grudnia, teraz jest przedłużona do rozwiązania. Rozumiem, że te dodatkowe 4 tygodnie przysługują mi na podstawie:
Cytat:
Napisane przez KlauDDynka Pokaż wiadomość
a także osobom pobierającym zasiłek macierzyński po ustaniu zatrudnienia.
??

21.04.2013.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-14, 14:02   #16
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
L4 tylko na miesiąc można wystawić, i lekarz może je przedłużać do dnia porodu jak są do tego wskazania (choć zależy to też od lekarza). jak zamkną firmę to zwolnienia sama będziesz do ZUSu dostarczać.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-14, 14:58   #17
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Cytat:

AA i może wypowiedzieć umowę do 12 tygodnia ciąży, jak już jest w 13 tyg to jest chroniona.
nieprawda.
Kobieta w ciąży jest chroniona od początku ciąży.
Jeśli jednak byłaby zatrudniona na podstawie umowy o pracę na czas określony a jej umowa kończyłaby się przed trzecim miesiącem ciąży, wtedy pracodawca nie miałby obowiązku jej przedłużać.
Jeśli umowa kończyłaby się po 12 tygodniu ciąży, wtedy ulega automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu.
taka_sobie_jedna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-14, 15:07   #18
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Dziękuję Ci bardzo
Miałam umowę o pracę do 15 grudnia, teraz jest przedłużona do rozwiązania. Rozumiem, że te dodatkowe 4 tygodnie przysługują mi na podstawie:
??
Tak, potem przed upływem "podstawy" oddajemy wniosek do ZUSu o wydłużenie macierzyńskiego o 4 tygodnie. Oni skracają jedynie podstawę o 2 tygodnie. Nie wiem czemu dokładnie, ale pracownica powiedziała, że "tak już jest w przypadku tych, którzy mieli likwidację miejsca pracy". Czyli nasz zasiłek macierzyński będzie miał 22 tygodni., nie 24 jak u osób dalej mających zatrudnienie

02.08.2012 - nasz ślub
Stary 2013-02-14, 15:34   #19
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak, potem przed upływem "podstawy" oddajemy wniosek do ZUSu o wydłużenie macierzyńskiego o 4 tygodnie. Oni skracają jedynie podstawę o 2 tygodnie. Nie wiem czemu dokładnie, ale pracownica powiedziała, że "tak już jest w przypadku tych, którzy mieli likwidację miejsca pracy". Czyli nasz zasiłek macierzyński będzie miał 22 tygodni., nie 24 jak u osób dalej mających zatrudnienie
Tzn. skracają tylko tym, którym zlikwidowano zakład pracy - mnie to nie dotyczy, po prostu miałam umowę na czas określony.

Taka_sobie_jedna - masz rację odn. ochrony

21.04.2013.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-14, 17:45   #20
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Stąd moje pytanie:

Czy jak firma będzie zamknięta (pewnie okolice kwietnia), to sama muszę dostarczać do ZUS zwolnienia? Czy ktos sie orientuje, jak to najlepiej załatwić, by do porodu dostawać 100% wynagrodzenia?
Nie wykorzystaj urlopu wypoczynkowego! jeśli po macierzyńskim nie będziesz mogła z niego skorzystać to otrzymasz ekwiwalent (za ciążę i macierzyński także przysługuje urlop). Lekarz zwykle zwolnienie wypisują na miesiąc 28-30dni. Najlepiej zadzwoń do zusu i przedstaw sytuację, że likwidują zakład a ty jesteś na l4 w ciąży i co dalej masz robić.

Cytat:
A i może wypowiedzieć umowę do 12 tygodnia ciąży, jak już jest w 13 tyg to jest chroniona.
Umowy np na czas nieokreślony nie można wypowiedzieć w żadnym momencie. Okres 12tygodni obowiązuje gdy jest umowa na czas określony i wygasłaby przed 12 tc. Ale nawet wtedy ciężarna jest chroniona tzn przysługuje jej 100% zasiłek chorobowy czy np ograniczenia w czasie pracy, warunkach.

Po ustaniu zatrudnienia przysługuje także dodatkowy macierzyński, podanie składa się w zusie odpowiednio wcześniej. Zus nie ma prawa odmówić tego urlopu. Ja zawaliłam i nie złożyłam podania, bo ktoś życzliwy mi powiedział, że zus odmówi i nie warto-bzdura oczywiście
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-14, 20:26   #21
ja aguus
Raczkowanie

Mi lekarka wypisywała zwolnienie na 3 tyg. co według mnie logiczne (szczególnie jak do ZUS-u będziesz oddawać) jak ciąża zagrożona to konieczne są częstsze wizyty i nikt się wtedy nie będzie czepiał.

A o urlop masz prawo pisać po macierzyńskim jesli firma upada to najwyżej dostaniesz ekwiwalent za urlop - nie daj się wrobić że teraz bierzesz. Pózniej ci się to przyda na pewno bardziej.
ja aguus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-15, 05:53   #22
KlauDDynka
Raczkowanie

A to mi się pewnie pomieszało coś z tymi 12 tygodniami, 4 miesiące temu pewnie bym wiedziała dokładnie bo wtedy byłam spanikowana co będzie ze mną

corka_rosy
ja mam tak samo, umowa przedłużyła mi się do dnia porodu bo wygasała kiedy ja już byłam powyżej 12 tygodnia ciąży.
Tak więc jesteśmy zatrudnione do rozwiązania, więc nam nie powinni ująć tych 2 tygodni zasiłku macierzyńskiego.
I te dodatkowe 4 tygodnie nie muszą być wykorzystane przez nas, mogą być wykorzystane przez ojca dziecka.
U nas tak zrobimy tylko i wyłącznie wtedy gdybym znalazła pracę, jeśli nie to wiadomo, że korzystniej będzie jak ja pójdę

07.09.2012 - dwie krechy
08.12.2012 - ślub

Moja Kukułka

<3<3<3<3<3<3<3
Stary 2013-02-15, 11:35   #23
corka_rosy
Wtajemniczenie

KlauDDynka - wielkie dzięki za info
Mam zamiar wykorzystać te 4 dodatkowe tygodnie, bo ich wykorzystanie przez TŻ nie wchodzi w grę.
Dzięki jeszcze raz, życzę Tobie (i sobie ;p) szybkiego porodu i znalezienia super pracy

21.04.2013.
Stary 2013-02-15, 15:40   #24
KlauDDynka
Raczkowanie

corka_rosy
dziękuję, no i życzę Ci tego samego i przede wszystkim zdrowego dzieciaczka

07.09.2012 - dwie krechy
08.12.2012 - ślub

Moja Kukułka

<3<3<3<3<3<3<3
Stary 2013-02-15, 18:33   #25
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Buractwo.

Zwolnienie chorobowe sluzy jak sama nazwa wskazuje na czas choroby a nie do oszustw i kretactw.

Twoja sytuacja prawna jest bardzo trudna. Mam wrazenie, ze nawet nie wiesz jak bardzo. Zamiast oszukiwac moglabys sie doksztalcic. Wyszloby Ci to na dobre.

Notabene pozalowania godne jest takie zachowanie. Mam nadzieje, ze lekarz bedzie madry i kaze Ci sie bujac.

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2013-02-15 o 18:54
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 20:18   #26
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

jezeli jestes na zwolnieniu lekarskim powyzej poł roku, to zpodziewaj sie tego ze bedziesz musiała wstawić się na komisji w celu przejscia na rente z tytułu choroby.

Ciąza choroba nie jest, wiec możesz najeść się problemów.
Nie wiem, czy jakis lekarz zgodzi się na to żeby wypisac Ci na zwolnieniu tryb lezący. Skoro nie ma takiej potrzeby.

A kiedy zamykają zakład?

Edytowane przez Gomra
Czas edycji: 2013-02-16 o 20:19
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 20:35   #27
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gomra Pokaż wiadomość
jezeli jestes na zwolnieniu lekarskim powyzej poł roku, to zpodziewaj sie tego ze bedziesz musiała wstawić się na komisji w celu przejscia na rente z tytułu choroby.
nieprawda. Kobieta w ciąży może być na zwolnieniu lekarskim 270 dni. Przepisy zmieniły się bodajże w 2009 roku

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-16, 20:40   #28
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez taka_sobie_jedna Pokaż wiadomość
nieprawda. Kobieta w ciąży może być na zwolnieniu lekarskim 270 dni. Przepisy zmieniły się bodajże w 2009 roku
270 dni w przypadku ciazy zagrozonej.

Poza tym to i tak nie ma znaczenia. L4 sluzy na czas choroby a nie kretactw i oszustw.

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2013-02-16 o 20:42
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 20:46   #29
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;39276631]pomyliłaś ciążę z gruźlicą[/QUOTE]

no proszę Cię. Doczytaj. Co jak co, ale Ty takie rzeczy wypisywać?

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;39276631]270 dni w przypadku ciazy zagrozonej.

[/QUOTE]

o widzę, że zmiana posta była

no ja wychodzę z założenia, że L4 w ciąży powinno sie brać w szczególnych przypadkach, co nie zmiania i tak faktu, że na żadną komisję ciężarnej nie wyślą, bo może być na zwolnieniu 270 dni
Stary 2013-02-16, 21:06   #30
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez taka_sobie_jedna Pokaż wiadomość
no proszę Cię. Doczytaj. Co jak co, ale Ty takie rzeczy wypisywać?

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

o widzę, że zmiana posta była

no ja wychodzę z założenia, że L4 w ciąży powinno sie brać w szczególnych przypadkach, co nie zmiania i tak faktu, że na żadną komisję ciężarnej nie wyślą, bo może być na zwolnieniu 270 dni
Tak. Zrezygnowalam z zartu z gruzlica bo domyslilam sie, ze nikt nie zalapie tego tutaj. Jak widac sie nie pomylilam .

Gruzlicy uroic sobie nie mozna. Zagrozenie ciazy jak widac tak.

Potem dziwic sie, ze nikt mlodych kobiet zatrudniac nie chce skoro tyle oszustek.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości