![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
PILNE!!!! Zwolnienie lekarskie w ciąży - prosba o pomoc??
witam,
jestem w końcu 12tc, z tytułu wizyty w szpitalu na początku ciąży, przebywam od połowy stycznia na zwolnieniu lekarskim (chorobowym). Najpierw dostałam 2 tyg., a następnie lekarz przedłużyl mi zwolnienie o 3 tyg, które konczy mi się 21.02. W ten sam dzień idę do lekarza na wizytę i idę z zamiarem przedłużenia urlopu zdrowotnego. Zapytacie dlaczego? Otóż 15 min temu dowiedziałam się, że zamykają oddział w Polsce mojej firmy i że nie mam czego szukać. Całe szczęscie, z tytułu ciąży jestem chroniona. Moim jedynym celem jest teraz siedzieć do porodu na zwolnieniu (na złosć) i skorzystać z rocznego macierzyńskiego (o ile wejdzie), gdyż wtedy będę mogła jak najdłuższy czas korzystać z nienjagorszej pensji. (znając chwilowy stan na rynku pracy, wolę się trzymać tego co mam, zwłaszcza, gdy dzidzia w drodze) Księgowa jednak zadała mi cwieka, zapytała się mnie, czy po 21 idę na urlop wypoczynkowy? urlop wypoczynkowy, to nie jest urlop zdrowotny. Stąd moje pytanie: Czy lekarz może co miesiąc wystawiać zwolnienie lekarskie przedłużające mój pobyt w domu? Czy może wystawić je na dłuższy okres? Czy jak firma będzie zamknięta (pewnie okolice kwietnia), to sama muszę dostarczać do ZUS zwolnienia? Czy ktos sie orientuje, jak to najlepiej załatwić, by do porodu dostawać 100% wynagrodzenia?? Moze przemawia przeze mnie złosć, ale po prostu jestem wsciekła. Proszę o pomoc pozdrawiam Lumnia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: PILNE!!!! Zwolnienie lekarskie w ciąży - prosba o pomoc??
Cytat:
wiadomo ze firma woli urlopy wypoczynkowe a nie zdrowotne bo za zalegly urlop jak go nie wykorzystasz chyba ci sie ekwiwalent nalezy. pamietaj tylko o tym ze przy dluzszych zwolnieniach moze ci sie trafic kontrola z ZUS. takze wazne co lekarz wypisze na zwolnieniu - czy mozesz chodzic czy masz lezec. Co do dostarczania do ZUS to nie wiem bo akurat ja dostarczam do pracy bo jeszcze stoi. takze isc do lekarza i jak jest potrzeba dostac zwolnienie ![]()
25.02.2010 ![]() 25.04.2010. ![]() 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
tu info o pozniejszym macierzynskim
http://jestpraca24.pl/forum/ciaza-a-...ladu-pracy,166 w ciazy mozesz miec do 270 dni pelnoplatnego zwolnienia, ale L4 moze byc wystawione chyba na max 4 tygodnie jednorazowo, tak mi cos kolacze mysle ze sporo zalezy od gotowosci do wspolpracy lekarza- jesli wytlumaczysz jakamasz sytuacje to mam nadzieje ze nie bedzie ci robil problemow aha tylko jedno- musisz pilnowac ciaglosci zwolnien po datach, nie pamietam dlaczego ale na to mnie ksiegowa uczulala ![]() ps. ja w pierwszej ciazy dostalam wypowiedzenie w dnniu kiedy zrobilam test ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=43221823 #post43221823 wymienie Tresor Midnight Rose Edytowane przez glamourous Czas edycji: 2013-02-14 o 10:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
25.02.2010 ![]() 25.04.2010. ![]() 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
gdzies doczytalam ze mozna i na dluzej z tym ze wiaze sie to z wiekszym prawdopodobienstwem kontroli wiec dla spokoju nie wypisuja na dluzsze okresy
a zwolnienia do ZUS chyba nie musi sie dostarczac osobiscie, zwlaszcza jak sie ma adnotacje o koniecznosci lezenia
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Mam podobną sytuację- byłam na L4 gdy zamknięto mój zakład pracy.
Lekarz przedłuża Ci normalnie L4 (do 4 tyg max), pilnuj czy daty się pokrywają czyli jeśli masz np. do 14.02, to kolejne zaczyna się 15.02. Chociaż zamykają zakład pracy będziesz normalnie ubezpieczana i normalnie możesz być na zwolnieniu lekarskim. Gdy dostaniesz wypowiedzenie z pracy i świadectwo z pracy gdzie będzie potwierdzenie o likwidacji miejsca pracy musisz dostarczyć je do ZUSu. Wtedy już zwolnienia dostarczasz sama (albo Twój partner je oddaje, albo pocztą, obojętne). U mnie było tak, że kolejne zwolnienie dostarczyłam sama wraz z wypowiedzeniem pracy i świadectwem, które pani sobie skserowała i tyle. Mąż będzie dostarczał kolejne. Świadczenia będą wypłacane normalnie, ale jest niezła zabawa z macierzyńskim ![]() Jeśli masz zlikwidowane stanowisko pracy wg jakieś tam ustawy Twoje macierzyńskie trwa 18 tyg + 4 dodatkowe, czyli skracają je o 2 tyg. Nie jest to tak, że ma macierzyńskie wrzucą Cię szybciej, po prostu będzie trwało krócej. Po porodzie dostarczasz akt urodzenia i wchodzisz na macierzyńskie. Mam nadzieję, że w miarę logicznie to opisałam ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
![]()
Zwolnienie może być maksymalnie na miesiąc - tak mi moja lekarka mówiła. Co do całej sytuacji to na urlopie wypoczynkowym możesz jak najbardziej otrzymać zwolnienie z pracy, na zwolnieniu L4 nie - dlatego to drugie jest dla ciebie lepszą opcją. Co prawda w przypadku ciąży to trochę inaczej wygląda, ale nie wiem w jaki sposób będzie likwidowany twój zakład pracy (jeśli jakaś upadłość czy coś, to nie wiem jak potem jest z macierzyńskim).
W zależności od tego jakiego masz lekarza - może pogadaj wprost, opowiedz o swojej sytuacji... ja mam np. taką lekarkę że nie ma żadnego problemu u niej ze zwolnieniem, wystarczy tylko powiedzieć, że praca cię zbytnio męczy ![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja sama mam niestety pecha, bo możliwe, że się nie załapię jeśli skrócą mi teraz macierzyńskie o 2 tyg. Sądzę jednak, że to czy nasze miejsce pracy zostało zlikwidowane czy nie, nie ma znaczenia na wysokość wypłacanego macierzyńskiego. Będzie wypłacane tak samo.
27.11.2009 - pierwsza randka ![]() 02.08.2012 - nasz ślub ![]() 25.03.2013 - me + you = Sławek ![]() Edytowane przez czarny flamaster Czas edycji: 2013-02-14 o 10:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
chcialabym tylko przewidziec kiedy urodze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Powiedz mi, skąd to +4? To przecież urlop od pracodawcy, a pracodawcy już nie będziesz miała. Te 20 tyg jest "od ZUS-u". Możesz podać jakieś przepisy? Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę, ciężarna jest chroniona.
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
corka_rosy
Okres wypłaty zasiłku macierzyńskiego z tytułu urodzenia dziecka wynosi od 1 stycznia 2009 r.:
Ubezpieczona, która urodziła dziecko ma od 1 stycznia 2010 r. prawo do zasiłku macierzyńskiego także przez okres określony przepisami Kodeksu pracy jako okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, którego wymiar wynosi: przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie:
więcej info http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431 AA i może wypowiedzieć umowę do 12 tygodnia ciąży, jak już jest w 13 tyg to jest chroniona.
"Władza jaką mają nad nami ukochane osoby, jest zawsze większa od tej jaką mamy sami nad sobą." La Rochefoucauld 28.05.2005 - początek czegoś pięknego 01.07.2012 - "czy zostaniesz moją żonką?" 07.09.2012 - dwie krechy 08.12.2012 - ślub 03.05.2013, g.12:35 Moja Kukułka <3<3<3<3<3<3<3
Edytowane przez KlauDDynka Czas edycji: 2013-02-14 o 13:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję Ci bardzo
![]() Miałam umowę o pracę do 15 grudnia, teraz jest przedłużona do rozwiązania. Rozumiem, że te dodatkowe 4 tygodnie przysługują mi na podstawie: ??
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kobieta w ciąży jest chroniona od początku ciąży. Jeśli jednak byłaby zatrudniona na podstawie umowy o pracę na czas określony a jej umowa kończyłaby się przed trzecim miesiącem ciąży, wtedy pracodawca nie miałby obowiązku jej przedłużać. Jeśli umowa kończyłaby się po 12 tygodniu ciąży, wtedy ulega automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Taka_sobie_jedna - masz rację odn. ochrony ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Po ustaniu zatrudnienia przysługuje także dodatkowy macierzyński, podanie składa się w zusie odpowiednio wcześniej. Zus nie ma prawa odmówić tego urlopu. Ja zawaliłam i nie złożyłam podania ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Mi lekarka wypisywała zwolnienie na 3 tyg. co według mnie logiczne (szczególnie jak do ZUS-u będziesz oddawać) jak ciąża zagrożona to konieczne są częstsze wizyty i nikt się wtedy nie będzie czepiał.
A o urlop masz prawo pisać po macierzyńskim jesli firma upada to najwyżej dostaniesz ekwiwalent za urlop - nie daj się wrobić że teraz bierzesz. Pózniej ci się to przyda na pewno bardziej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
A to mi się pewnie pomieszało coś z tymi 12 tygodniami, 4 miesiące temu pewnie bym wiedziała dokładnie bo wtedy byłam spanikowana co będzie ze mną
![]() corka_rosy ja mam tak samo, umowa przedłużyła mi się do dnia porodu bo wygasała kiedy ja już byłam powyżej 12 tygodnia ciąży. Tak więc jesteśmy zatrudnione do rozwiązania, więc nam nie powinni ująć tych 2 tygodni zasiłku macierzyńskiego. I te dodatkowe 4 tygodnie nie muszą być wykorzystane przez nas, mogą być wykorzystane przez ojca dziecka. U nas tak zrobimy tylko i wyłącznie wtedy gdybym znalazła pracę, jeśli nie to wiadomo, że korzystniej będzie jak ja pójdę ![]()
"Władza jaką mają nad nami ukochane osoby, jest zawsze większa od tej jaką mamy sami nad sobą." La Rochefoucauld 28.05.2005 - początek czegoś pięknego 01.07.2012 - "czy zostaniesz moją żonką?" 07.09.2012 - dwie krechy 08.12.2012 - ślub 03.05.2013, g.12:35 Moja Kukułka <3<3<3<3<3<3<3
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
KlauDDynka - wielkie dzięki za info
![]() Mam zamiar wykorzystać te 4 dodatkowe tygodnie, bo ich wykorzystanie przez TŻ nie wchodzi w grę. Dzięki jeszcze raz, życzę Tobie (i sobie ;p) szybkiego porodu i znalezienia super pracy ![]()
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
corka_rosy
dziękuję, no i życzę Ci tego samego i przede wszystkim zdrowego dzieciaczka ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Buractwo.
Zwolnienie chorobowe sluzy jak sama nazwa wskazuje na czas choroby a nie do oszustw i kretactw. Twoja sytuacja prawna jest bardzo trudna. Mam wrazenie, ze nawet nie wiesz jak bardzo. Zamiast oszukiwac moglabys sie doksztalcic. Wyszloby Ci to na dobre. Notabene pozalowania godne jest takie zachowanie. Mam nadzieje, ze lekarz bedzie madry i kaze Ci sie bujac. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2013-02-15 o 18:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
jezeli jestes na zwolnieniu lekarskim powyzej poł roku, to zpodziewaj sie tego ze bedziesz musiała wstawić się na komisji w celu przejscia na rente z tytułu choroby.
Ciąza choroba nie jest, wiec możesz najeść się problemów. Nie wiem, czy jakis lekarz zgodzi się na to żeby wypisac Ci na zwolnieniu tryb lezący. Skoro nie ma takiej potrzeby. A kiedy zamykają zakład? Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2013-02-16 o 20:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
nieprawda. Kobieta w ciąży może być na zwolnieniu lekarskim 270 dni. Przepisy zmieniły się bodajże w 2009 roku
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym to i tak nie ma znaczenia. L4 sluzy na czas choroby a nie kretactw i oszustw. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2013-02-16 o 20:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;39276631]pomyliłaś ciążę z gruźlicą[/QUOTE]
no proszę Cię. Doczytaj. Co jak co, ale Ty takie rzeczy wypisywać? ---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;39276631]270 dni w przypadku ciazy zagrozonej. [/QUOTE] o widzę, że zmiana posta była ![]() no ja wychodzę z założenia, że L4 w ciąży powinno sie brać w szczególnych przypadkach, co nie zmiania i tak faktu, że na żadną komisję ciężarnej nie wyślą, bo może być na zwolnieniu 270 dni |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Gruzlicy uroic sobie nie mozna. Zagrozenie ciazy jak widac tak. Potem dziwic sie, ze nikt mlodych kobiet zatrudniac nie chce skoro tyle oszustek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.