Czy dla Was zwierzeta to tez "tylko" zwierzeta ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-06, 11:30   #1
201701300929
Konto usunięte

Czy dla Was zwierzeta to tez "tylko" zwierzeta ?

jeden z ostatnich watkow na plotkowym natchnal mnie

i postanowilam was zapytac dlaczego zwierzeta to ''tylko'' zwierzeta i nie widzicie nic zlego w tym, zeby je zjadac czy nosic ciuchy z nich zrobione,

zwykle nie czuje potrzeby nawracania swiata ale tak szczerze mwoiac smiesza mnei ludzie co to sie uwazaja za takich dobrych, wrazliwych bo zrobili jakas paczke dla ubogich itp a kotlet na talerzu jest a i w szafie skorzane buty sie znajda- dlaczego ludzie nie uwazaja zabijania zwierzat za cos zlego?

Naprawde - ja wiem , ze zwierzeta nie dorastaja ludziom inteligencja, ale mimo to maja swoje uczucia-mysla, ciesza sie, boja sie smierci i bolu, kochaja swoje dzieci ( szczeniaczki, cielatka itp) i cierpia po rozstaniu z nimi - to chyba dla kazdego jest oczywiste?

Wiec co powoduje, ze to nasze ponoc cywilizowane spoleczenstwo uwaza, ze moze traktowac zywe czujace istoty jak rzeczy (tzn zabijac, szyc sobie z nich ciuchy) i uwazac, ze to normalne ?

sama nizsza inteligencja chyba nie, bo dzieci czy chorych na zespol downa jednak nie zjadamy a poziom intelektualny jest jednak podobny.

Dla mnei to jest jednak absolutny brak wrazliwosci, empatii i sumienia - i zawsze jak z kism rozmawiam to slysze tylko jeden koronny argumanet- ze to normalne bo zawsze tak bylo

wojny, gwalty, niewolnictwo itp tez byly zawsze a jakos nie jest to dla mnie argumnet, ze przez to powinny byc dalej.

Więc przechodzac do meritum- naprawde nie zal Wam zwierzat ? nie widzicie niz zlego w tym, ze sie je masowo zabija?
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 12:27   #2
beznadziejny123
Wtajemniczenie

GG do beznadziejny123
Dot.: Czy dla Was zwierzeta to tez "tylko" zwierzeta ?

Zabijanie zwierząt dla jedzenia samo w sobie uważam za ok, z wyraźnym zaznaczeniem, że skala tego zjawiska jest kilkaset razy za duża.
Wszyscy by skorzystali na tym, gdyby jadło się je raz czy dwa na miesiąc.

Zabijanie dla futra z norek żeby jakaś dama szastająca pieniędzmi mogła się godnie nosić po salonach uważam za nieporozumienie. Czegoś takiego nie powinno być przy obecnym poziomie dobrobytu i technologii.
Nie mam za to nic do jaskiniowca który zabił mamuta (zakładając, że taki okres w historii istniał)

Za to twierdzenie, że dobroczynność, troska o bliskich itd to obłuda i hipokryzja bo ktoś zjadł kotleta i ma dobre buty to już objaw psychowege, zajeżdża wegesektą i powinnaś się bardzo zastanowić nad sobą

Te wojny i gwałty o których mówisz jednak bardziej mnie szokują. Bo nie zabija się tam stworzeń niższych żeby jeść tylko stworzenia własnego gatunku bez logicznego celu. Poczytaj sobie o przebiegu wojen japońsko-chińskich to może przestaniesz się tak przejmować kurczaczkami

Ah no i nawet nie trzeba porównywać zwierząt do niepełnosprawnych bo niektóre małpki i papugi przewyższają nawet 6-7 letnie zdrowe dzieci w testach. Jest papuga która potrafi normalnie rozmawiać ludzkim językiem, dosłownie rozmawiać, a nie powtarzać bezmyślnie dźwięki Nie pamiętam gatunku.

Nie wszystkie zwierzęta myślą, nie wszystkie kochają dzieci itd. Zależy od budowy mózgu.
Taki mały wąż który się właśnie wykluł, musi od razu uciekać, żeby nie zostać zjedzony przez własną matkę. To co, wtedy uważasz, że jedzenie węży i robienie z nich torebek jest ok?

Oddaj głos w ankiecie:
Męska dominacja... <ziewa>... znowu?

Cytat:
Napisane przez elvegirl
Babskie forum, normalna rzecz że jest dużo jednoczesnych PMSów i się baby raz na jakiś czas pokłócą
beznadziejny123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 12:28   #3
_Matilde_
Biała Dama

Żal mi. Sama bym nie potrafiła zabić zwierzęcia większego od pająka. Ale stwarzam zapotrzebowanie na zabijanie, nie jem dużo mięsa, ale jem. Nie mam dużo skórzanych rzeczy, ale jednak jakieś mam. Nie mam z tego powodu jakichś specjalnych wyrzutów sumienia. Mordowania lisów na futra nie rozumiem, czy jakiegoś bezmyślnego niszczenia przyrody, ale nie popadajmy w paranoję. Jesteśmy przystosowani do jedzenia i roślin i mięsa, i nie widzę większego powodu żeby sobie tego odmawiać w imię braterstwa ze zwierzętami. Swój skórzany płaszcz kocham, mam go po cioci i jest starszy ode mnie, ile kurtek poliestrowych przez ten czas się zedrze i wyrzuci na wysypisko? Ja jestem za tym żeby jak najmniej produkować sztucznych odpadów bo w końcu utoniemy w tych śmieciach, porządne skórzane buty też służą o wiele dłużej niż sztuczne. Po prostu zabijanie zwierząt, dostarcza nam dobrego jakościowo pożywienia i ubrania. A że to, jak zresztą wiele innych rzeczy ludzkość wykorzystuje bez rozsądku, tak jak przerabianie krów na gówniane hamburgery to już inna historia

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 12:43   #4
Midnight___
Rozeznanie

Dla mnie zwierzęta to tylko zwierzęta. Zjadam je, jednak jestem za ubojem humanitarnym najmocniej jak to możliwe i boli mnie że ludzie to naruszają. Próbowałam nawet 2x przejść na wegetarianizm, raz wytrzymałam aż 4 miesiące, jednak mam zbyt duże problemy ze zdrowiem (ogólnie, nie od bycia wege) i niestety, to nie dla mnie. Buty długi czas kupowałam tylko eko, ale niszczyły się niekiedy już po 2 miesiacach a nie stać mnie na kupowanie co chwila nowych, dlatego wole zainwestować w porzadne, skórzane. Prawdziwego futra bym nie założyła natomiast..
Uwielbiam zwierzaki, mam kilka, sa zadbane, kochane. Pomagam róznym fundacjom, pomagam w zbiórkach, wielu zwierzakom znalazłam super dom.
Uważam ze za znecanie sie nad zwierzetami powinny byc wyzsze kary.

Jednak mimo to zwierze to dla mnie tylko zwierze. Po prostu. Nie umiem tego wytłumaczyć.

---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
Swój skórzany płaszcz kocham, mam go po cioci i jest starszy ode mnie, ile kurtek poliestrowych przez ten czas się zedrze i wyrzuci na wysypisko? Ja jestem za tym żeby jak najmniej produkować sztucznych odpadów bo w końcu utoniemy w tych śmieciach, porządne skórzane buty też służą o wiele dłużej niż sztuczne.
Dokładnie... Wole zainwestować i mieć coś na lata, po pierwsze śmieci, po drugie obozy pracy, po trzecie nie stać mnie na kupowanie co chwila sztucznych rzeczy z trwałością niekiedy 2 miesiace..
Midnight___ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 13:35   #5
GrumpyCat
Wredny kotecek

Jesteśmy mięsożerni. Wiem, że mamy teraz taki wybór i ogrom żarcia, że można to zastąpić. Ale mięso jest zdrowe, a zwierzęta między sobą też się zjadają
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 14:05   #6
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
i postanowilam was zapytac dlaczego zwierzeta to ''tylko'' zwierzeta i nie widzicie nic zlego w tym, zeby je zjadac czy nosic ciuchy z nich zrobione,
Dla mnie zwierzęta to aż zwierzęta – istoty żywe, które często potrafią odczuwać wiele różnych emocji. Dlatego też nie chcę ich ani zjadać, ani przerabiać na jakiekolwiek ubrania

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Jesteśmy mięsożerni.
Prędzej wszystkożerni
Stary 2014-12-06, 14:15   #7
201605161006
Konto usunięte

Zabijanie zwierząt dla jedzenia (przy możliwie największym ukróceniu cierpienia) jest w porządku, bo jedzenie mięsa jest dla ludzi naturalne, natomiast zabijanie np. dla futer uważam że jest czymś haniebnym. Ogólnie to cud bo zgadzam się w dużej mierze z Beznadziejnym .

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2014-12-06 o 14:16
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-06, 14:19   #8
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Konto usunięte

Cytat:
jeden z ostatnich watkow na plotkowym natchnal mnie

zwykle nie czuje potrzeby nawracania swiata ale tak szczerze mwoiac smiesza mnei ludzie co to sie uwazaja za takich dobrych, wrazliwych bo zrobili jakas paczke dla ubogich itp a kotlet na talerzu jest a i w szafie skorzane buty sie znajda- dlaczego ludzie nie uwazaja zabijania zwierzat za cos zlego?

Naprawde - ja wiem , ze zwierzeta nie dorastaja ludziom inteligencja, ale mimo to maja swoje uczucia-mysla, ciesza sie, boja sie smierci i bolu, kochaja swoje dzieci ( szczeniaczki, cielatka itp) i cierpia po rozstaniu z nimi - to chyba dla kazdego jest oczywiste?

Wiec co powoduje, ze to nasze ponoc cywilizowane spoleczenstwo uwaza, ze moze traktowac zywe czujace istoty jak rzeczy (tzn zabijac, szyc sobie z nich ciuchy) i uwazac, ze to normalne ?

sama nizsza inteligencja chyba nie, bo dzieci czy chorych na zespol downa jednak nie zjadamy a poziom intelektualny jest jednak podobny.

Dla mnei to jest jednak absolutny brak wrazliwosci, empatii i sumienia - i zawsze jak z kism rozmawiam to slysze tylko jeden koronny argumanet- ze to normalne bo zawsze tak bylo

wojny, gwalty, niewolnictwo itp tez byly zawsze a jakos nie jest to dla mnie argumnet, ze przez to powinny byc dalej.

Więc przechodzac do meritum- naprawde nie zal Wam zwierzat ? nie widzicie niz zlego w tym, ze sie je masowo zabija?
W takich warunkach zostaliśmy wychowani. Zerwanie z tym wymaga wysiłku i jakiejś wewnętrznej refleksji i krytycznego spojrzenia na siebie, więc jest niedostępne dla wielu ludzi. Poza tym, czego spodziewać się po ludziach, którzy nie wiedzą, że krowa musi mieć cielaka, żeby dawać mleko i każdy łyk mleka jest odebrany od pyszczka jakiegoś zwierzęcego dzieciaka?

Co do wyrobów ze skóry, to mam mieszane uczucia, bo pozyskiwanie jest złe, z drugiej strony i tak produkujemy górę plastiku, który nie dość że jest toksyczny, to wytrzymały.

Cytat:
Jesteśmy mięsożerni. Wiem, że mamy teraz taki wybór i ogrom żarcia, że można to zastąpić. Ale mięso jest zdrowe, a zwierzęta między sobą też się zjadają
Nasi przodkowie byli roślinożerni i powoli "przestawiliśmy się" na mięso, a na ile ten proces jest zaawansowany i nieodwracalny, to już kwestia dyskusyjna.

W sumie pierwszy raz słyszę, żeby mięso było zdrowe, a jedzenie mięsa z "produkcji" przemysłowej to jak zjadanie zwłok ćpuna z centralnego. Jedyne co naturalnie nie występuje w diecie wegańskiej, to witamina B12, która też naturalnie nie występuje w "produkowanym" mięsie i zwierzęta dostają suplementy.
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 14:20   #9
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Nie jem mięsa od 5 lat, jestem wolontariuszką w schronisku, aczkolwiek posiadam 2 pary skórzanych butów i skórzaną kurtkę i skórzaną spódnicę (spódnica ma 25 lat, po mojej mamie). Niestety, u mnie to mus, i MUSIAŁAM mieć takie rzeczy, koniecznie ze skóry. W każdym razie, mają one około 3-4 lat i nic się z nimi nie dzieje, nie niszczy, a ja nie zaśmiecam środowiska kupując nowe i nowe
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 14:23   #10
suszarka
Buc

dla mnie zwierzęta to aż zwierzęta ale niestety jestem hipokrytką bo lubię je jeść.
Stary 2014-12-06, 14:50   #11
Kalini
Zakorzenienie

A mnie wkurzają ci, którzy kota czy psa uważają za największą świętość; kupują mu jakieś markowe jedzenie, chadzają z nim do psychologów, ratują go zamiast obcego dziecka (), a to wszytko robią przegryzając schabowym i kiełbasą. I mówią jacy to są oświecenie, że zwierzęta czują i są inteligentne, ale ograniczają to tylko do kilku gatunków. Świnka, którą ludzie zjadają też jest inteligentna i ma uczucia, nie jej wina, że ktoś wybrał kota na swoją zabawkę.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-06, 15:11   #12
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
A mnie wkurzają ci, którzy kota czy psa uważają za największą świętość; kupują mu jakieś markowe jedzenie, chadzają z nim do psychologów, ratują go zamiast obcego dziecka (), a to wszytko robią przegryzając schabowym i kiełbasą. I mówią jacy to są oświecenie, że zwierzęta czują i są inteligentne, ale ograniczają to tylko do kilku gatunków. Świnka, którą ludzie zjadają też jest inteligentna i ma uczucia, nie jej wina, że ktoś wybrał kota na swoją zabawkę.
dlatego napisałam, że jestem hipokrytką.
Stary 2014-12-06, 15:21   #13
GrumpyCat
Wredny kotecek

[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;49233869]
W sumie pierwszy raz słyszę, żeby mięso było zdrowe, a jedzenie mięsa z "produkcji" przemysłowej to jak zjadanie zwłok ćpuna z centralnego. [/QUOTE]

Obrzydziłaś mi mięso na jakiś czas
Stary 2014-12-06, 15:47   #14
deszczowypies
Zakorzenienie

A mnie najbardziej w tej wege-dyskusji zadziwia zawsze pomijanie aspektu ewolucji. Serio wyobrażacie sobie stada dzikich krów żyjących obecnie na wolności? Gdyby nie udomowienie, to te zwierzęta by nie przetrwały - X lat temu było to dla nich "wygodne", bo człowiek chronił je przed drapieżnikami, teraz nie istnieje wystarczająco dużo środowiska naturalnego gdzie mogłyby się chować. Gdyby zwierzętom było źle w niewoli, zadziałałaby ewolucja, w końcu chów dzieje się już tyle czasu, że zdążyłaby zareagować.

Ponadto drugie pytanie - co z ilością miejsc pracy ludzi pracujących przy produkcji mięsa i wyrobów zwierzęcych? Niestety, nie każdy chce pamiętać o twardych prawach gospodarki.

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 15:55   #15
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
A mnie najbardziej w tej wege-dyskusji zadziwia zawsze pomijanie aspektu ewolucji. Serio wyobrażacie sobie stada dzikich krów żyjących obecnie na wolności? Gdyby nie udomowienie, to te zwierzęta by nie przetrwały - X lat temu było to dla nich "wygodne", bo człowiek chronił je przed drapieżnikami, teraz nie istnieje wystarczająco dużo środowiska naturalnego gdzie mogłyby się chować. Gdyby zwierzętom było źle w niewoli, zadziałałaby ewolucja, w końcu chów dzieje się już tyle czasu, że zdążyłaby zareagować.

Ponadto drugie pytanie - co z ilością miejsc pracy ludzi pracujących przy produkcji mięsa i wyrobów zwierzęcych? Niestety, nie każdy chce pamiętać o twardych prawach gospodarki.
jak ktoś przestaje jeść mięso to zaczyna więcej warzyw, więc Ci ludzie mogliby się przekwalifikować w produkcji mięsa, na uprawę roślin
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 16:04   #16
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
jak ktoś przestaje jeść mięso to zaczyna więcej warzyw, więc Ci ludzie mogliby się przekwalifikować w produkcji mięsa, na uprawę roślin
Ale produkcja mięsa to także praca dla ludzi wytwarzających rzeczy niezbędne dla gospodarstwa - pasza i tak dalej. Pasza nie wymaga dobrego podkładu i można uprawiać ją w wielu miejscach, nie wiem natomiast czy jest dostatecznie dużo ziemi na uprawianie roślin mających wyżywić świat, który nie je mięsa. No, chyba że zakładamy 100% GMO, ale w takim razie ja dziękuję i zostaję przy mięsie.

Stary 2014-12-06, 16:08   #17
Chatul
ma zielone pojęcie

Odpowiadam na szaro, bo to już spore odejście od głównego tematu wątku.

Cytat:
A mnie najbardziej w tej wege-dyskusji zadziwia zawsze pomijanie aspektu ewolucji. Serio wyobrażacie sobie stada dzikich krów żyjących obecnie na wolności? Gdyby nie udomowienie, to te zwierzęta by nie przetrwały - X lat temu było to dla nich "wygodne", bo człowiek chronił je przed drapieżnikami, teraz nie istnieje wystarczająco dużo środowiska naturalnego gdzie mogłyby się chować.
W ramach ciekawostki: http://neomedia.info/ewolucja-krolik...o-hodowlanych/. Nie jest to może najbardziej rzetelne źródło, ale warto poczytać.

Cytat:
Gdyby zwierzętom było źle w niewoli, zadziałałaby ewolucja, w końcu chów dzieje się już tyle czasu, że zdążyłaby zareagować.
Chyba nie do końca to tak działa Zwłaszcza, że w przypadku hodowli zwierzęta często nawet nie dobierają się swobodnie w pary. To hodowcy mają większy wpływ na to, które zwierzęta się rozmnożą, a przez to mają też wpływ na cechy kolejnych pokoleń zwierząt.

Cytat:
Było już wiele profesji, które przez lata miały się dobrze, ale na skutek różnego rodzaju zmian społeczno-gospodarczych właściwie przestały istnieć.
Stary 2014-12-06, 16:14   #18
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Odpowiadam na szaro, bo to już spore odejście od głównego tematu wątku.

W ramach ciekawostki: http://neomedia.info/ewolucja-krolik...o-hodowlanych/. Nie jest to może najbardziej rzetelne źródło, ale warto poczytać.

Chyba nie do końca to tak działa Zwłaszcza, że w przypadku hodowli zwierzęta często nawet nie dobierają się swobodnie w pary. To hodowcy mają większy wpływ na to, które zwierzęta się rozmnożą, a przez to mają też wpływ na cechy kolejnych pokoleń zwierząt.

Było już wiele profesji, które przez lata miały się dobrze, ale na skutek różnego rodzaju zmian społeczno-gospodarczych właściwie przestały istnieć.
Za link dziękuję, chętnie poczytam .

Może i masz rację w punkcie o braku swobody w rozrodczości, ale co z argumentem że gdyby nie hodowla to większość z tych gatunków pewnie by już nie istniała?

Tylko, że to by był zanik kilku-kilkunastu profesji. Rolnicy, hodowcy, rzeźnicy, producenci wyrobów skórzanych... Czy rosnący wskaźnik bezrobocia na całym świecie i prawdopodobnie duże zubożenie na kilka pokoleń sporej grupy społecznej jest mniej ważne od zwierząt, które "puszczone wolno" i tak pewnie wyginą?

Stary 2014-12-06, 16:26   #19
tworazka
Zakorzenienie

Odkad mam krolika w domu, widzac je w lodowkach wlasnie patrze na nie jak na zwloki (...?) odwracam wzrok z obrzydzeniem. A na widok kurczakow tak nie mam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-06, 16:28   #20
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko, że to by był zanik kilku-kilkunastu profesji. Rolnicy, hodowcy, rzeźnicy, producenci wyrobów skórzanych... Czy rosnący wskaźnik bezrobocia na całym świecie i prawdopodobnie duże zubożenie na kilka pokoleń sporej grupy społecznej jest mniej ważne od zwierząt, które "puszczone wolno" i tak pewnie wyginą?
To takie rozumowanie, skazujmy więcej ludzi na karę śmierci, aby kat miał co robić Jest wiele zawodów, które zniknęły, a na ich miejsce pojawiły się nowe. Wątpię, aby ktokolwiek z tego wątku wierzył, że z dnia na dzień na całym świecie ludzie przestaną jeść mięso. Tu chodzi o indywidualne wybory, a do tego wszystkiego promowanie jedzenia mniejszej ilości mięsa, bo ludzie obecnie jedzą go zbyt dużo. Poza tym dochodzą także wątki ekologiczne - np. ilość wody wykorzystywana do "produkcji mięsa" oraz społeczne, bo czy moralne jest hodowanie krowy i dawanie jej ton paszy i wody, aby mógł ją zjeść ktoś bogaty, podczas gdy biedni nie mają co jeść i pić. Gdzieś czytałam, że to co wydaje się tuczenie zwierząt bez problemu zakończyłoby problem głosu. No ale cóż, co mnie obchodzą biedni Afrykanie, skoro chcę zjeść własnego kotleta

Edytowane przez Kalini
Czas edycji: 2014-12-06 o 16:31
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 16:28   #21
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Może i masz rację w punkcie o braku swobody w rozrodczości, ale co z argumentem że gdyby nie hodowla to większość z tych gatunków pewnie by już nie istniała?
Hodowla nie musi być jednoznaczna z zabijaniem zwierząt na mięsa, skórę czy futro. Poza tym, w niektórych przypadkach pewnie udałoby się doprowadzić dany gatunek do stanu, w którym może chociaż częściowo żyć, jak w naturalnych warunkach.

Cytat:
To już trochę bardziej skomplikowana sytuacja. Na pewno bezsensowne byłoby otwarcie drzwi zagród oraz powiedzenie i ludziom, i zwierzętom „a teraz sobie radźcie sami”
Stary 2014-12-06, 16:48   #22
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Ludzie, nie róbcie tutaj wątku pt. "dlaczego jedzenie mięsa jest lepsze od wegetarianizmu"
Ja już dawno wyrosłam z prób wytłumaczenia ludziom dlaczego nie jem czyichś zwłok, natomiast strasznie dużo ludzi się ciska, że ludzie mięsożerni, ludzie potrzebują mięsa bo witaminy, po to są zwierzęta itd. DLa kogoś żarcie zwłok jest ok, i ja to akceptuję, dla kogoś wpieprzanie trawy (jak np. dla mnie) jest lepsze i już.
Stary 2014-12-06, 16:54   #23
4e89258bace7037c96b059285119fe847ddc4e93
Konto usunięte

A mnie dziwi dziwienie się, że ktoś ma ukochanego pieska, a je kotleta. Przecież z ludźmi mamy podobnie - mamy swoich bliskich, których kochamy, a los wielu pozostałych ludzi jest nam z grubsza obojętny. Nie w jakimś negatywnym sensie, po prostu naturalnie - bronimy swojej rodziny, a cały zewnętrzny świat to już nie nasza broszka i jak umrze sąsiadka z dołu, to nas taka wiadomość niezbyt rusza.

Co do roślinożerności - człowiek zaczął uprawiać i spożywać zboża kilkanaście tysięcy lat temu. A jest na Ziemi od troszkę dłuższego czasu I właśnie przystosowany jest do jedzenia mięsa i jagódek z lasu.
4e89258bace7037c96b059285119fe847ddc4e93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-06, 16:58   #24
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

ale żołądek mamy przystosowany zarówno do trawienia mięsa jak i roślin. to, że jedliśmy mięso przed roślinami nie znaczy, że jesteśmy do niego bardziej przystosowani
Stary 2014-12-06, 17:01   #25
4e89258bace7037c96b059285119fe847ddc4e93
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
ale żołądek mamy przystosowany zarówno do trawienia mięsa jak i roślin. to, że jedliśmy mięso przed roślinami nie znaczy, że jesteśmy do niego bardziej przystosowani
Właśnie podobno te kilkanaście tysięcy lat to pikuś w świetle ewolucji i się nie przystosowaliśmy...
4e89258bace7037c96b059285119fe847ddc4e93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 17:58   #26
LuckyJane
Rozeznanie

O wiele prościej i taniej jest skomponować pełnowartościową dietę z mięsem i rybami niż stricte wegetariańską. Do tego trzeba mieć jednak większą wiedzę i często też pieniądze. Jeśli ktoś pracuje ciężko fizycznie, potrzebuje wiele konkretnych kalorii, a jednocześnie zarabia średnio to już w ogóle sobie nie bardzo to wyobrażam. To jest prawda, że mięsem jest łatwiej wyżywić świat, to nie jest w końcu tak, że ten schabowy można zastąpić bez problemu pięcioma marchewkami. Ceny warzyw i owoców też by znacznie wzrosły i tym bardziej nie każdego by było na taką dietę stać. W skali światowej bardziej opłaca się hodować zwierzęta na ubój, niż zakładać plantacje roślin. Susza, gradobicie, powódź i mamy ryzyko głodu. Łatwiej nakarmić konkretną ilością mięsa zwierząt wielu ludzi, niż tą samą ilością roślin.

Edytowane przez LuckyJane
Czas edycji: 2014-12-06 o 18:21
LuckyJane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 18:02   #27
gryx82
BAN stały

Cytat:
Gdyby zwierzętom było źle w niewoli, zadziałałaby ewolucja, w końcu chów dzieje się już tyle czasu, że zdążyłaby zareagować
Ewolucja potrzebuje tysięcy lat na "zadziałanie". Słuchałem kiedyś audycji radiowej z prof. Magdaleną Fikus (nt. ewolucji i rozwoju człowieka) i szczególnie utkwiło mi w pamięci jedno zagadnienie - otóż pod względem fizjologiczno-biochemicznym nie różnimy się zasadniczo od naszych jaskiniowych przodków. Z tego też powodu problem otyłości we współczesnym świecie - mamy ciągle te same mechanizmy głodu i sytości, co u neandertalczyków, jednak w porównaniu do nich jemy więcej i częściej (problem wysokoprzetworzonej żywności pominę). Jak widać kilkanaście tysięcy lat to nadal mało, by przystosować organizm do zmieniających się warunków środowiska. Koniec OT
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 18:07   #28
semprebambino
Wtajemniczenie

Jem mięso, noszę torebki ze skóry, nawet samą ją kroje i zszywam (Gdyby skóra nie była produktem ubocznym, to bym tego nie robiła. A że zamawiam to wiem nieco). Ale zdaję sobie sprawę z tego że zwierzęta to żywe istoty, czują itp. Ludzie jedzą mięso - ok, ja też jem. Boli mnie tylko proces jak to się odbywa, fermy zwierząt są okropne Dlatego bardziej też szanuję mięso - zwierzę poświęca życie, więc nie wyrzucę tego do kosza, chyba że się zepsuje. Taka moja egoistyczna natura że kocham tylko zwierzęta moje i te które znam. Tak samo jak nie kocham innych ludzi, tak samo innych zwierząt - ale potrafię współczuć albo czasem pomóc. Niestety, na masową skale zabija się zwierzęta, giną ludzie. Zdaję sobie sprawę że świata nie zmienię więc dbam o własne podwórko.
A zwierzę to dla mnie tylko zwierzę. Bo to słowo oznacza żywą istotę, a nie rzecz.
Stary 2014-12-06, 19:54   #29
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
wszystkozerni wlasciwie - co do tego,ze meiso jest zdrowe to w dzisiejszych czasach raczej nie za bardzo bo jest napchane milionem hormonow itp - wiem,ze rosliny sie pryska i nawozi ale jednak w zwierzetach to sie ''kumuluje'' - to taki maly agrumencik, ktorym czasem staram sie przekonac miesozercow

a co do tego ,ze zwierzeta siebie nawzjaem zabijaja to wiem..ale czy to znaczy,ze my tez musimy?

[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;49233869]W takich warunkach zostaliśmy wychowani. Zerwanie z tym wymaga wysiłku i jakiejś wewnętrznej refleksji i krytycznego spojrzenia na siebie, więc jest niedostępne dla wielu ludzi.[/QUOTE]

haha
tez mam takei wrazenie... to troche tak jak z religia- kto sie w jakiej wychowal ( w przewazajacej wiekszosci) to w nia wierzy i sie nie zastanawia

Cytat:
Co do wyrobów ze skóry, to mam mieszane uczucia, bo pozyskiwanie jest złe, z drugiej strony i tak produkujemy górę plastiku, który nie dość że jest toksyczny, to wytrzymały.
no niestety :/ troche w tym racji

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
prawda

Cytat:
troche chyba musisz wiedze o ewolucji nadrobic- po pierwsze hodowlane zwierzeta sa wybierane specyficznie przez czlowieka zeby wzmacniac w nich pewne cechy, a po drugie ewolucja trwa dziesiatki tysiecy lat - obecny czas to za malo, zebysmy cokolwiek zauwazyli.

Cytat:
ale wiesz, ze taki problem realnie nie wystapi bo w ciagu 1 dnia caly swiat nei przejdzie nagle na wegetarianizm - a galezie gospodarki(jak np kopalnie) umieraly/umieraja a ludzie zyja dalej.

tak stricto gospodarczo to wg mnie daloby sie spokojnie zagospodarowac wszystkich bezrobotnych w tym kraju bo przeciez brakuje np opiekunek do dzieci, ludzie mogliby drzewa sadzic, domow wiecej budowac itp - gospodarka po rpostu nigdy nie jest idealna i nie potrafi w 100% wykorzystac wszelkich zasobow

[1=4e89258bace7037c96b0592 85119fe847ddc4e93;4923572 0]A mnie dziwi dziwienie się, że ktoś ma ukochanego pieska, a je kotleta. Przecież z ludźmi mamy podobnie - mamy swoich bliskich, których kochamy, a los wielu pozostałych ludzi jest nam z grubsza obojętny. [/QUOTE]

owszem ale obojetny to nie jst to samo co zabijany dla fajnego smaku na talerzu - bo to tylko kwestia smaku i przyzwyczajenia.. dla zdrowia wcale miesa jesc nei musimy wiec to dla mnie naprawde przykre ,ze zabiajmy czujaca istote zeby sobie pozuc hamburgera przez 2 minuty

Cytat:
Napisane przez LuckyJane Pokaż wiadomość
O wiele prościej i taniej jest skomponować pełnowartościową dietę z mięsem i rybami niż stricte wegetariańską. Do tego trzeba mieć jednak większą wiedzę i często też pieniądze.
Tylko z wiedza sie zgodze - ja jako wegetarianka(bez ryb) wydaje na jedzenie mniej pieniedzy ( i to sporo ) niz miesozercy,
a z ta wiedza tez nie przesadzajmy-ot chodzi oroznorodnosc i natrulanosc ( czyli rozne warzywa, kasze, ziarenka i zola a nie frytki 5x tydzien)

Cytat:
Zdaję sobie sprawę że świata nie zmienię więc dbam o własne podwórko.
A zwierzę to dla mnie tylko zwierzę. Bo to słowo oznacza żywą istotę, a nie rzecz.
no wlasnie niby kazdy mowi,ze swiata nei zmieni... ale jesl 10% ludzi zmieni cos w swoim zyciu- bedzie jadlo mneij miesa, sortowalo smieci itp..to moze jednam go zmienimy

nie rozumiem Twojego ostatniego zdania- jesli zywa istota to czemu tylko ? zycie jest cudem - ja dodatkowo raczej nie wierze w zycie po smierci wiec tym bardziej uwazam,ze tego cudu nie powinnismy innym ''zabierac'' bez anprawde waznego powodu (ktorym nei ejst dla mnie smak kotleta)

Btw A jakby an ziemie przyleciala superinteligentna rasa obcych, ktora czyta sobei w myslach i umie poruszac przedmioty sila mysli i postanowila jesc ludzi to uwazalibyscie , ze to jest ok? No bo skoro my dla nich bylibysmy ''nizsza'' forma zycia..
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 19:59   #30
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
a co do tego ,ze zwierzeta siebie nawzjaem zabijaja to wiem..ale czy to znaczy,ze my tez musimy?
Pewnie nie musimy, ale skoro w świecie zwierząt jest to zupełnie naturalne to nie uważam jedzenia mięsa za coś złego samo w sobie. Wiele osób nie je mięsa ale je ryby i jajka co w takim wypadku uważam za dziwne
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości