POMOCY PILNE ! Ukąszenie owada w Kolumbii - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-10, 17:46   #1
Fitkaa
Raczkowanie

POMOCY PILNE ! Ukąszenie przez owada w Kolumbii

Hej wszystkim,
mój brat był miesiąc w Kolumbii. Przed wyjazdem zażył wszystkie potrzebne szczepionki, dawki leków itp. Dziś wrócił i w dzień odlotu ukąsił go jakiś owad. Noga jest spuchnięta i czuć ból, nieduży ale jednak go czuc. Co to za owad mogl go ukasic? Brat jest juz w drodze do lekarza, ale i tak prosze o jakis informacje jesli ktokolwiek cos podejrzewa lub wie coś na ten temat.
Zaczałam zdjęcie na ktorym widac stan nogi

Prośba do moderatów: Dodaje ten wątek na kilku kategoriach, aby więcej osó go zobaczylo. Proszę nie usuwajcie, bardzo zalezy mi na jego zdrowiu. Liczę na pomoc
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG-20150110-WA0003.jpg (87,2 KB, 294 załadowań)

Edytowane przez Fitkaa
Czas edycji: 2015-01-10 o 17:50
Fitkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-10, 17:50   #2
Pigeons
Zadomowienie

Dot.: POMOCY PILNE ! Ukąszenie owada w Kolumbii

Cytat:
Napisane przez Fitkaa Pokaż wiadomość
Hej wszystkim,
mój brat był miesiąc w Kolumbii. Przed wyjazdem zażył wszystkie potrzebne szczepionki, dawki leków itp. Dziś wrócił i w dzień odlotu ukąsił go jakiś owad. Noga jest spuchnięta i czuć ból, nieduży ale jednak go czuc. Poweidzcie co robic czy jechac na pogotowie czy przeczekac az minie ? Co to za owad mogl go ukasic.
Zaczałam zdjęcie na ktorym widac stan nogi

Prośba do moderatów: Dodaje ten wątek na kilku kategoriach, aby więcej osó go zobaczylo. Proszę nie usuwajcie, bardzo zalezy mi na jego zdrowiu. Liczę na pomoc
Więc zabierz go do lekarza.
Na prawdę chcesz się sugerować zdaniem obcych osób odnoście brata na którym Ci zależy? A jak ktoś Ci źle doradzi?
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-10, 17:54   #3
Fitkaa
Raczkowanie

Brat juz jest w drodze na pogotowie, ale ja dalej prosze o informacje jesli ktos cokoliwke podejrzewa lub wie cos na ten temat.
Stary 2015-01-10, 18:02   #4
201605161006
Konto usunięte

Nie przypominam sobie, by na Wizażu był jakiś parazytolog.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-10, 18:09   #5
201705250955
Konto usunięte

Powinniście podbijać raczej do jakiegoś ośrodka medycyny tropikalnej (chociaż dziś w sumie jest sobota wieczorem). Nie wiem, czy cokolwiek pomoże Wam wizyta na SORze. Jeśli Was 'oleje' jakiś lekarz na SORze to radziłabym jechać do większego ośrodka, gdzie mają jakiekolwiek większe doświadczenie. Aczkolwiek ważne, że już brak pojechał. Tutaj lista z ośrodkami medycyny tropikalnej, może coś pomoże.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-10, 18:31   #6
201605300922
Konto usunięte

Na SOR pewnie dostanie jakiś lek przeciwalergiczny + badania krwi. Jeśli nie ma jakichś innych objawów, to raczej nie był to owad/pajęczak jadowity. Czy brat widział tego owada, czy pogryzł go przez sen? Mnie zastanawia ta regularność ugryzień, jeśli dobrze patrzę. Miałam podobnie, tylko w mniejszych odstępach w przypadku pluskiew (tzw. bedbugs).
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-10, 18:36   #7
Fitkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
Na SOR pewnie dostanie jakiś lek przeciwalergiczny + badania krwi. Jeśli nie ma jakichś innych objawów, to raczej nie był to owad/pajęczak jadowity. Czy brat widział tego owada, czy pogryzł go przez sen? Mnie zastanawia ta regularność ugryzień, jeśli dobrze patrzę. Miałam podobnie, tylko w mniejszych odstępach w przypadku pluskiew (tzw. bedbugs).
Brat wlasnie nie ma pojecia co go ugryzlo. Mowi, ze gdy juz syzkowal sie do wyjadu na lotnisko pamieta, ze cos go zaswedzialo, ale spojrzal i nic nie bylo. I gdy juz czekal na samolot zauwazyl wlasnie ukąszenia na nodze i ze noga puchnie.

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ----------

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Powinniście podbijać raczej do jakiegoś ośrodka medycyny tropikalnej (chociaż dziś w sumie jest sobota wieczorem). Nie wiem, czy cokolwiek pomoże Wam wizyta na SORze. Jeśli Was 'oleje' jakiś lekarz na SORze to radziłabym jechać do większego ośrodka, gdzie mają jakiekolwiek większe doświadczenie. Aczkolwiek ważne, że już brak pojechał. Tutaj lista z ośrodkami medycyny tropikalnej, może coś pomoże.
Brat aktulanie jest w Niemczech i zostanie tam przez dluzszy okres, wiec mam nadzieje ze tam jest lepsza sluzba zdrowia

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-10, 18:38   #8
201605300922
Konto usunięte

Najlepiej będzie, jeśli Twój brat wyśle to zdjęcie jakimś Kolumbijczykom. Ciężko wymagać od lekarzy w Polsce, żeby znali wszystkie owady i pajęczaki egzotyczne i objawy ich ukąszeń. Bo oczywiście, że może to być zwykła reakcja alergiczna (mój brat miał podobną, gdy w Polsce ugryzł go zwyczajny, polski, niejadowity pająk), ale teoretycznie może być coś poważniejszego, co pewnie dla mieszkańca Kolumbii będzie oczywiste.
Stary 2015-01-10, 18:39   #9
Fitkaa
Raczkowanie

Cytat:
Najlepiej będzie, jeśli Twój brat wyśle to zdjęcie jakimś Kolumbijczykom. Ciężko wymagać od lekarzy w Polsce, żeby znali wszystkie owady i pajęczaki egzotyczne i objawy ich ukąszeń. Bo oczywiście, że może to być zwykła reakcja alergiczna (mój brat miał podobną, gdy w Polsce ugryzł go zwyczajny, polski, niejadowity pająk), ale teoretycznie może być coś poważniejszego, co pewnie dla mieszkańca Kolumbii będzie oczywiste.
Dzięki za pomysl z tym, aby wyslac to komus z Kolumbii. Jak pisalam wyzej brat jest aktulnie w Niemczech i zostanie tam na dluzej to mam nadzieje, ze sluzba zdrowia jest bardziej rozwinieta niz u nas
Stary 2015-01-10, 18:52   #10
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Dzięki za pomysl z tym, aby wyslac to komus z Kolumbii. Jak pisalam wyzej brat jest aktulnie w Niemczech i zostanie tam na dluzej to mam nadzieje, ze sluzba zdrowia jest bardziej rozwinieta niz u nas
U nas służba zdrowia jest na tyle nowoczesna, że Niemcy tworzą całe firmy zajmujące się rekrutacją polskich lekarzy i pielęgniarek i ściągania ich do siebie. Jakbyśmy byli tak ociemniali, jak to niektórzy w Polsce próbują pokazać, to chyba by Niemcy własnego narodu polskimi lekarzami nie wykańczali?
Stary 2015-01-10, 18:55   #11
Fitkaa
Raczkowanie

Cytat:
U nas służba zdrowia jest na tyle nowoczesna, że Niemcy tworzą całe firmy zajmujące się rekrutacją polskich lekarzy i pielęgniarek i ściągania ich do siebie. Jakbyśmy byli tak ociemniali, jak to niektórzy w Polsce próbują pokazać, to chyba by Niemcy własnego narodu polskimi lekarzami nie wykańczali?
Nie twierdzę, ze u ans nie ma specjalistów tylko chodzi mi o czas jaki sie czeka na leczenie lub na zdiagnozowanie. W Polsce wszystko jest robione z ogromną łaską i sama bylam wiele razy na SORze i czekalam po 4-5 h na przyjecie. Bylam nawet swiadkiem jak siedzial facet, ktory praktycznie juz mdlal z bolu bo mial zlamanie otwarte a oni dalej kazali mu czekac.. przykre, ale prawdziwe.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-10, 18:59   #12
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Nie twierdzę, ze u ans nie ma specjalistów tylko chodzi mi o czas jaki sie czeka na leczenie lub na zdiagnozowanie. W Polsce wszystko jest robione z ogromną łaską i sama bylam wiele razy na SORze i czekalam po 4-5 h na przyjecie. Bylam nawet swiadkiem jak siedzial facet, ktory praktycznie juz mdlal z bolu bo mial zlamanie otwarte a oni dalej kazali mu czekac.. przykre, ale prawdziwe.
Wiesz, nie jest to wątek, by roztrząsać bolączki polskiej służby zdrowia. Ale SOR to jest oddział ratunkowy, jeśli trafią tam jednocześnie pacjent z zawałem, drugi po wypadku samochodowym, trzeci z biegunką/bólem brzucha i czwarty ze złamaną nogą, to wiadomo, że ten z biegunką poczeka kilka godzin, tak samo ten ze złamaną nogą nie będzie przyjęty przed tym z wypadku czy z zawałem. I tak samo osoba przytomna, po ugryzieniu jakiegoś owada x godzin wcześniej (nie wiem, ile godzin temu Twojego brata to coś użarło, ale biorąc pod uwagę długość lotu, to pewnie powyżej 10 - gdyby to było coś groźnego, to nie obraź się, ale ścięłoby go pewnie albo na lotnisku, albo w samolocie), z opuchniętą nogą, najprawdopodobniej z odczynu alergicznego, nie będzie przyjęta natychmiast, w przeciwieństwie od osoby z podejrzeniem zawału/udaru/ostrego brzucha.

Edytowane przez 201605300922
Czas edycji: 2015-01-10 o 19:01
Stary 2015-01-10, 19:06   #13
Fitkaa
Raczkowanie

Cytat:
Wiesz, nie jest to wątek, by roztrząsać bolączki polskiej służby zdrowia. Ale SOR to jest oddział ratunkowy, jeśli trafią tam jednocześnie pacjent z zawałem, drugi po wypadku samochodowym, trzeci z biegunką/bólem brzucha i czwarty ze złamaną nogą, to wiadomo, że ten z biegunką poczeka kilka godzin, tak samo ten ze złamaną nogą nie będzie przyjęty przed tym z wypadku czy z zawałem. I tak samo osoba przytomna, po ugryzieniu jakiegoś owada x godzin wcześniej (nie wiem, ile godzin temu Twojego brata to coś użarło, ale biorąc pod uwagę długość lotu, to pewnie powyżej 10 - gdyby to było coś groźnego, to nie obraź się, ale ścięłoby go pewnie albo na lotnisku, albo w samolocie), z opuchniętą nogą, najprawdopodobniej z odczynu alergicznego, nie będzie przyjęta natychmiast, w przeciwieństwie od osoby z podejrzeniem zawału/udaru/ostrego brzucha.
Nie no rozumiem, ale przed tym facetem były osoby które mogly normlanie chodzic działac itp. ale wiem wiem, sa tam jakies oznaczenia kolorowe ludzi ktorzy zostaja przyjmowani w odpowiednij kolejnosci.
Mam nadzieje, ze nie jest to nic powaznego. Kto mi w innym poscie napisal, ze widzi tutaj ugryzienia jakiegos pająka. Mozliwe ze ma racje ? Orientujesz sie moze jakie pajaki tam wystepuja ? Szukam w internecie, ale niestety zandych konkretow nie znajduje oprocz Wałęsaka Brazylijskiego. Ale mam nadzieje ze to nie to, bo jest okropnie jadowity.. biorac pod uwage czas, licze ze to nie ten rodzaj pająka
Stary 2015-01-10, 19:11   #14
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Nie no rozumiem, ale przed tym facetem były osoby które mogly normlanie chodzic działac itp. ale wiem wiem, sa tam jakies oznaczenia kolorowe ludzi ktorzy zostaja przyjmowani w odpowiednij kolejnosci.
Mam nadzieje, ze nie jest to nic powaznego. Kto mi w innym poscie napisal, ze widzi tutaj ugryzienia jakiegos pająka. Mozliwe ze ma racje ? Orientujesz sie moze jakie pajaki tam wystepuja ? Szukam w internecie, ale niestety zandych konkretow nie znajduje oprocz Wałęsaka Brazylijskiego. Ale mam nadzieje ze to nie to, bo jest okropnie jadowity.. biorac pod uwage czas, licze ze to nie ten rodzaj pająka
Niestety, w egzotycznych owadach i pajęczakach nie mam najmniejszego rozeznania. Ew. poza tymi znajomymi z Kolumbii spróbuj wrzucić te zdjęcia na forach miłośników owadów i pająków, tam prędzej znajdziesz jakieś konkretne informacje. Ale jeśli brat nie ma gorączki, jakichś innych objawów, a ta opuchlizna mu się nie powiększa, to raczej nie jest nic bardzo poważnego, chociaż oczywiście lekarz powinien to zobaczyć
Stary 2015-01-10, 19:25   #15
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Orientujesz sie moze jakie pajaki tam wystepuja ? Szukam w internecie, ale niestety zandych konkretow nie znajduje oprocz Wałęsaka Brazylijskiego. Ale mam nadzieje ze to nie to, bo jest okropnie jadowity.. biorac pod uwage czas, licze ze to nie ten rodzaj pająka
Uspokój się już i przestań dramatyzować bo rozumiem stres i niepokój ale zaczynasz zadawać głupie pytania i snuć głupie hipotezy.

Jakie pająki występują. A jakby Cię ktoś zapytał co go mogło ugryźć w Polsce potrafiłabyś powiedzieć? Nie, bo takich gatunków jest pewnie z kilkaset, w Kolumbii również.

Nie, nie był to wałęsak.

Brat jest w drodze do lekarza, dostanie odpowiednie leki, pewnie przecialergiczne, przeciwzapalne, instrukcję co ma robić. Skończ panikować i wierzyć w to że Ty na forum uzyskasz lepszą diagnozę niż brat u lekarza. Tylko się niepotrzebnie nakręcasz.
GgochaA jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-10, 21:27   #16
Fitkaa
Raczkowanie

Brat byl u lekarza, okazalo sie ze ma streptokoki. Leczenie polega na przyjmowaniu odpowiednich antybiotykow.
Stary 2015-01-11, 00:51   #17
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Nie przypominam sobie, by na Wizażu był jakiś parazytolog.
Parazytolog? Widzisz tam jakiegoś pasożyta?
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 10:47   #18
Natalinka93
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
Parazytolog? Widzisz tam jakiegoś pasożyta?
Owad spijający krew ofiary to nie pasożyt?
Natalinka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości