"Leży mi to na wątrobie..." - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-27, 12:43   #1
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

"Leży mi to na wątrobie..."

Nie wiedziałam za bardzo, w którym miejscu umieścić ten wątek, ale może to dobre miejsce.
W połowie roku robiłam gruntowne badania ginekologiczne. Wysłał mnie on m.in. na usg jamy brzusznej, żeby sprawdzić stan wątroby przed przepisaniem anty. No i parę lat temu brałam też izotek. Na usg wyszło, że mam 2 polipy przy woreczku żółciowym. Niewielkie bo jeden ma 0,4 mm, a drugi 0,6. Pani kazała mi się nie martwić i powtórzyć usg za pół roku, aby skontrolować, czy to rośnie. Przed świetami zrobiłam kolejne badanie i wyszło, że jeden z polipów nieznacznie się powiększył. Za bardzo nie wiem, co z tym zrobić. Pani od usg powiedziała, że mogę robić co pół roku badania i tyle, ewentualnie jak chce to po konsultacje do chirurga. Nie wiem, czy mam się martwić i co z tym tak naprawdę należy robić. Zamartwiam się i szukam po necie i książkach jakiś informacji i wynika, że jednak polipy to nic dobrego.

Czy ktoś miał styczność z takim czymś?
Dodam, że bardzo mi to ciąży na psychice. Mam najgorsze myśli, byle kucie w prawym boku doprowadza mnie do szału i zamartwienia.
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-27, 12:48   #2
Antilia
Uzależnienie

Dot.: "Leży mi to na wątrobie..."

No to skonsultuj to też z jakimś innym lekarzem Nie wiem za bardzo czego oczekujesz, ja na pewno się nie podejmę stawiania diagnoz.

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla

Edytowane przez Antilia
Czas edycji: 2014-12-27 o 12:50
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-27, 13:00   #3
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez niebieskie_oczko Pokaż wiadomość
Nie wiedziałam za bardzo, w którym miejscu umieścić ten wątek, ale może to dobre miejsce.
W połowie roku robiłam gruntowne badania ginekologiczne. Wysłał mnie on m.in. na usg jamy brzusznej, żeby sprawdzić stan wątroby przed przepisaniem anty. No i parę lat temu brałam też izotek. Na usg wyszło, że mam 2 polipy przy woreczku żółciowym. Niewielkie bo jeden ma 0,4 mm, a drugi 0,6. Pani kazała mi się nie martwić i powtórzyć usg za pół roku, aby skontrolować, czy to rośnie. Przed świetami zrobiłam kolejne badanie i wyszło, że jeden z polipów nieznacznie się powiększył. Za bardzo nie wiem, co z tym zrobić. Pani od usg powiedziała, że mogę robić co pół roku badania i tyle, ewentualnie jak chce to po konsultacje do chirurga. Nie wiem, czy mam się martwić i co z tym tak naprawdę należy robić. Zamartwiam się i szukam po necie i książkach jakiś informacji i wynika, że jednak polipy to nic dobrego.

Czy ktoś miał styczność z takim czymś?
Dodam, że bardzo mi to ciąży na psychice. Mam najgorsze myśli, byle kucie w prawym boku doprowadza mnie do szału i zamartwienia.
idź na konsultację do lekarza rodzinnego z wynikami badań.
i tyle.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-27, 14:22   #4
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
No to skonsultuj to też z jakimś innym lekarzem Nie wiem za bardzo czego oczekujesz, ja na pewno się nie podejmę stawiania diagnoz.
Nie chcę od nikogo diagnoz, bez przesady

Bardziej liczyłam na to, że może ktoś miał do czynienia z polipami na wątrobie i wie, czy najlepiej to wyciąć czy kontrolować. Bo jak na razie od 2 babeczek usłyszałam, że mam nie panikować i chodzć co pół roku na usg. No ale to nie ich wątroba, a ja swoją mam tylko jedną

Do lekarza pójdę na początku lutego prywatnie, bo państwowa do chirurga bym trochę musiała czekać.
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
Stary 2014-12-27, 14:35   #5
suszarka
Buc

konsultacja u innego lekarza.
Stary 2014-12-27, 15:26   #6
skazana_na_bluesa
.

Nie musisz od razu isc do chirurga.

Stary 2014-12-27, 15:29   #7
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Ja to bym chciała wiedzieć proste rzeczy typu: czy mogę pić alkohol, czy należy stosować jakąś dietę, by tego nie podrażnić. Ginekolog mi tylko powiedział, że anty nie będą mieć wpływu na te polipy.

Ogarnę to w kwestii lekarza, ale wiecie jak to jest - czytam o polipach i mam wizję, że zaraz zamieni się to w jakiś nowotwór
K&K

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-27, 15:33   #8
Antilia
Uzależnienie

Cytat:
Nie chcę od nikogo diagnoz, bez przesady

Bardziej liczyłam na to, że może ktoś miał do czynienia z polipami na wątrobie i wie, czy najlepiej to wyciąć czy kontrolować. Bo jak na razie od 2 babeczek usłyszałam, że mam nie panikować i chodzć co pół roku na usg. No ale to nie ich wątroba, a ja swoją mam tylko jedną

Do lekarza pójdę na początku lutego prywatnie, bo państwowa do chirurga bym trochę musiała czekać.
A co to jest jak nie szukanie diagnoz u laików? Przecież u kogoś mogła być potrzeba wycięcia a u kogoś nie. Nie czytaj interentów i nie pytaj po forach tylko to skonsultuj. W internecie jakich byś objawów nie wpisała to Ci wyjdzie rak.

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-27, 16:52   #9
skazana_na_bluesa
.

jeśli nie zalewasz się w trupa co drugi dzień to bym nie przesadzała z niepiciem alkoholu. raz kiedyś, rozsądna ilość to nie problem.

Stary 2014-12-27, 17:24   #10
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

Cytat:

Ogarnę to w kwestii lekarza, ale wiecie jak to jest - czytam o polipach i mam wizję, że zaraz zamieni się to w jakiś nowotwór
Tez bym sie tego bala, dlatego poszlabym na konsultacje jeszcze do dwoch lekarzy i ustalila ewentualne ryzyko operacji. Sprawdzanie co pol roku czy wszstko jest w porzadku to nie na moje nerwy.
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-27, 19:01   #11
vouvray
Zadomowienie

Autorko, mam podobną sytuację, tzn. nie są to polipy, ale inna tkanka, która ma około 1 cm średnicy (w dwóch miejscach w jamie brzusznej) i sobie tam po prostu jest i tyle. Lekarz też mówił, żeby obserwować co jakiś czas. Mam to już na pewno jakieś 5 lat i nic się z tym nie dzieje jakoś szczególnie, jak zmienia rozmiar to bardzo nieznacznie. Każdy lekarz mi powiedział, żeby się nie przejmować i ja to sobie wzięłam do serca.

Jeśli się martwisz to idź po następną opinię. Jak kolejny lekarz Ci powie, że to nic poważnego to odpuść temat i badaj się regularnie. Taki plus jest tej całej sytuacji, że będziesz regularnie się badać (czego niestety nie robi większość ludzi). Dla mnie usg jamy brzusznej raz na 8-9 miesięcy to jest absolutne minimum i dzięki temu przypadkiem wykryłam zupełnie inną narośl, która nie dawała żadnych objawów. Od razu zostałam skierowana do ginekologa i uratowali mi jajnik, być może w ostatnim momencie. Moje dodatkowe tkanki przyniosły mi dużo pożytku, a jak do tej pory żadnej szkody Głowa do góry

Edytowane przez vouvray
Czas edycji: 2014-12-27 o 19:03
vouvray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-28, 11:11   #12
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vouvray Pokaż wiadomość
Autorko, mam podobną sytuację, tzn. nie są to polipy, ale inna tkanka, która ma około 1 cm średnicy (w dwóch miejscach w jamie brzusznej) i sobie tam po prostu jest i tyle. Lekarz też mówił, żeby obserwować co jakiś czas. Mam to już na pewno jakieś 5 lat i nic się z tym nie dzieje jakoś szczególnie, jak zmienia rozmiar to bardzo nieznacznie. Każdy lekarz mi powiedział, żeby się nie przejmować i ja to sobie wzięłam do serca.

Jeśli się martwisz to idź po następną opinię. Jak kolejny lekarz Ci powie, że to nic poważnego to odpuść temat i badaj się regularnie. Taki plus jest tej całej sytuacji, że będziesz regularnie się badać (czego niestety nie robi większość ludzi). Dla mnie usg jamy brzusznej raz na 8-9 miesięcy to jest absolutne minimum i dzięki temu przypadkiem wykryłam zupełnie inną narośl, która nie dawała żadnych objawów. Od razu zostałam skierowana do ginekologa i uratowali mi jajnik, być może w ostatnim momencie. Moje dodatkowe tkanki przyniosły mi dużo pożytku, a jak do tej pory żadnej szkody Głowa do góry
Z jednej strony badania ok.
Ale z drugiej trochę czuję się jak na cykającej bombie - nigdy nic nie wiadomo.

Dzięki za wsparcie, również życzę zdrówka
K&K

Edytowane przez niebieskie_oczko
Czas edycji: 2014-12-28 o 11:12
Stary 2014-12-28, 16:28   #13
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b
Konto usunięte

Nie szukaj nic w sieci bo więcej się nadenerwujesz niż to warte. Skoro 2 razy powiedziano Ci, że to na razie nic groźnego to nie ma co panikować. Idź do jakiegoś innego lekarza z badaniami i się skonsultuj. Będziesz spokojniejsza.
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-28, 16:50   #14
princess18
Zadomowienie

Wiesz, ja miałam polipa w podobnym miejscu, tyle że 0,4 cm. Byłam u chirurga i stwierdził, że jeśli polip będzie miał więcej niż centymetr można rozważyć jego usunięcie. Pytał się mnie czy mam jakieś objawy np. bóle brzucha w tej okolicy czy coś w tym stylu-więc prawdopodobnie będzie u Ciebie to samo. Czyli zastanów się-wiadomo, można to usunąć, tyle że będziesz miała bliznę, no i stres związany z zabiegiem robi swoje +ewentualne możliwe komplikacje. Jeśli są to zwykłe polipy- to nie masz o co się martwić- po prostu badaj się regularnie i tyle...
princess18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-28, 23:33   #15
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez princess18 Pokaż wiadomość
Wiesz, ja miałam polipa w podobnym miejscu, tyle że 0,4 cm. Byłam u chirurga i stwierdził, że jeśli polip będzie miał więcej niż centymetr można rozważyć jego usunięcie. Pytał się mnie czy mam jakieś objawy np. bóle brzucha w tej okolicy czy coś w tym stylu-więc prawdopodobnie będzie u Ciebie to samo. Czyli zastanów się-wiadomo, można to usunąć, tyle że będziesz miała bliznę, no i stres związany z zabiegiem robi swoje +ewentualne możliwe komplikacje. Jeśli są to zwykłe polipy- to nie masz o co się martwić- po prostu badaj się regularnie i tyle...
Dziękuję, na taką odpowiedź właśnie czekałam - od kogoś, kto miał z tym do czynienia. Też się mnie pytała lekarka, czy mam bóle w prawym boku, kłucia, stany podgorączkowe itp.
Pozostaje mi czekać do wizyty, najchętniej bym tego nie ruszała i chciałabym, żeby to nie rosło albo się samo wchłonęło
K&K
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości