|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
"Leży mi to na wątrobie..."
Nie wiedziałam za bardzo, w którym miejscu umieścić ten wątek, ale może to dobre miejsce.
W połowie roku robiłam gruntowne badania ginekologiczne. Wysłał mnie on m.in. na usg jamy brzusznej, żeby sprawdzić stan wątroby przed przepisaniem anty. No i parę lat temu brałam też izotek. Na usg wyszło, że mam 2 polipy przy woreczku żółciowym. Niewielkie bo jeden ma 0,4 mm, a drugi 0,6. Pani kazała mi się nie martwić i powtórzyć usg za pół roku, aby skontrolować, czy to rośnie. Przed świetami zrobiłam kolejne badanie i wyszło, że jeden z polipów nieznacznie się powiększył. Za bardzo nie wiem, co z tym zrobić. Pani od usg powiedziała, że mogę robić co pół roku badania i tyle, ewentualnie jak chce to po konsultacje do chirurga. Nie wiem, czy mam się martwić i co z tym tak naprawdę należy robić. Zamartwiam się i szukam po necie i książkach jakiś informacji i wynika, że jednak polipy to nic dobrego. Czy ktoś miał styczność z takim czymś? Dodam, że bardzo mi to ciąży na psychice. Mam najgorsze myśli, byle kucie w prawym boku doprowadza mnie do szału i zamartwienia.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Uzależnienie
|
Dot.: "Leży mi to na wątrobie..."
No to skonsultuj to też z jakimś innym lekarzem
![]()
Bridezilla ![]() Edytowane przez Antilia Czas edycji: 2014-12-27 o 12:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
.
|
Cytat:
i tyle.
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bardziej liczyłam na to, że może ktoś miał do czynienia z polipami na wątrobie i wie, czy najlepiej to wyciąć czy kontrolować. Bo jak na razie od 2 babeczek usłyszałam, że mam nie panikować i chodzć co pół roku na usg. No ale to nie ich wątroba, a ja swoją mam tylko jedną ![]() Do lekarza pójdę na początku lutego prywatnie, bo państwowa do chirurga bym trochę musiała czekać.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Buc
|
konsultacja u innego lekarza.
![]() |
#6 |
.
|
Nie musisz od razu isc do chirurga.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja to bym chciała wiedzieć proste rzeczy typu: czy mogę pić alkohol, czy należy stosować jakąś dietę, by tego nie podrażnić. Ginekolog mi tylko powiedział, że anty nie będą mieć wpływu na te polipy.
Ogarnę to w kwestii lekarza, ale wiecie jak to jest - czytam o polipach i mam wizję, że zaraz zamieni się to w jakiś nowotwór ![]()
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
.
|
jeśli nie zalewasz się w trupa co drugi dzień to bym nie przesadzała z niepiciem alkoholu. raz kiedyś, rozsądna ilość to nie problem.
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Tez bym sie tego bala, dlatego poszlabym na konsultacje jeszcze do dwoch lekarzy i ustalila ewentualne ryzyko operacji. Sprawdzanie co pol roku czy wszstko jest w porzadku to nie na moje nerwy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Autorko, mam podobną sytuację, tzn. nie są to polipy, ale inna tkanka, która ma około 1 cm średnicy (w dwóch miejscach w jamie brzusznej) i sobie tam po prostu jest i tyle. Lekarz też mówił, żeby obserwować co jakiś czas. Mam to już na pewno jakieś 5 lat i nic się z tym nie dzieje jakoś szczególnie, jak zmienia rozmiar to bardzo nieznacznie. Każdy lekarz mi powiedział, żeby się nie przejmować i ja to sobie wzięłam do serca.
Jeśli się martwisz to idź po następną opinię. Jak kolejny lekarz Ci powie, że to nic poważnego to odpuść temat i badaj się regularnie. Taki plus jest tej całej sytuacji, że będziesz regularnie się badać (czego niestety nie robi większość ludzi). Dla mnie usg jamy brzusznej raz na 8-9 miesięcy to jest absolutne minimum i dzięki temu przypadkiem wykryłam zupełnie inną narośl, która nie dawała żadnych objawów. Od razu zostałam skierowana do ginekologa i uratowali mi jajnik, być może w ostatnim momencie. Moje dodatkowe tkanki przyniosły mi dużo pożytku, a jak do tej pory żadnej szkody ![]() ![]() Edytowane przez vouvray Czas edycji: 2014-12-27 o 19:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z drugiej trochę czuję się jak na cykającej bombie - nigdy nic nie wiadomo. Dzięki za wsparcie, również życzę zdrówka ![]()
![]() ![]() Edytowane przez niebieskie_oczko Czas edycji: 2014-12-28 o 11:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Nie szukaj nic w sieci bo więcej się nadenerwujesz niż to warte. Skoro 2 razy powiedziano Ci, że to na razie nic groźnego to nie ma co panikować. Idź do jakiegoś innego lekarza z badaniami i się skonsultuj. Będziesz spokojniejsza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Wiesz, ja miałam polipa w podobnym miejscu, tyle że 0,4 cm. Byłam u chirurga i stwierdził, że jeśli polip będzie miał więcej niż centymetr można rozważyć jego usunięcie. Pytał się mnie czy mam jakieś objawy np. bóle brzucha w tej okolicy czy coś w tym stylu-więc prawdopodobnie będzie u Ciebie to samo. Czyli zastanów się-wiadomo, można to usunąć, tyle że będziesz miała bliznę, no i stres związany z zabiegiem robi swoje +ewentualne możliwe komplikacje. Jeśli są to zwykłe polipy- to nie masz o co się martwić- po prostu badaj się regularnie i tyle...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozostaje mi czekać do wizyty, najchętniej bym tego nie ruszała i chciałabym, żeby to nie rosło albo się samo wchłonęło ![]()
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:18.