|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
oferta pracy - kancelaria prawnicza
Witam, znalazłem ciekawą ofertę pracy, wysłałem CVi oto dostałem odpowiedź wzrotną na emaila. Praca miałaby polegać na przepisywaniu tekstów z pdf i jpg. Płatne 6zł za stronę. Firma istnieje, po regonie ją sprawdziłem i wszystko gra. Dostałem wzór umowy którą miałbym podpisać za pomocą kuriera i chciałbym aby ktoś zaznajomiony z prawem pracy mógł ja sprawdzić i ocenić. Bardzo proszę o pomoc bo nie chcę się dać wciągnąć w jakiś kredyt o którym nic nie bede wiedzieć, dziekuje i pozdrawiam. Mogę wysłać na emaila załączniki które dostałem.
Edytowane przez yaahooo Czas edycji: 2014-12-28 o 12:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: oferta pracy - kancelaria prawnicza
Cytat:
Skoro firma istnieje proponuję jutro zadzwonić na numer podany na ich stronie, nie ten podany w ofercie pracy ale taki ze strony firmowej znalezionej w google i po prostu zapytać, czy to ich ogłoszenie. Płacenie za przepisywanie tekstów z pdf i jpg śmierdzi na kilometr oszustwem, gdyż takowe czynności można zrobić w try miga za pomocą programów komputerowych. Jeśli podpisanie umowy wiąże się z przelewem weryfikującym radzę takiego przelewu nie robić, bo dane z przelewu służą potem zakładaniu kont i braniu pożyczek przez osoby trzecie - było już o tym tutaj na wizażu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=710569 Na facebooku też co rusz trafiam na dyskusje o tym procederze, stawki są różne, firmy też ale ewidentnie ktoś się dobrze przygotowuje, bo mało kto ma odwagę i dzwoni by sprawdzić ![]()
~ All about that Bass ~ Meghan Trainor ~ Edytowane przez enchant Czas edycji: 2014-12-28 o 14:13 Powód: . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dokładnie tak, jak koleżanka pisze - też wydaje mi się taka oferta pracy dosyć dziwna, przy dzisiejszych możliwościach technicznych.
Koniecznie zadzwoń pod prawdziwy telefon firmy - ze strony internetowej, albo jeśli taki jest podany to z bazy CEIDG (Centralna Ewidencja Działalności Gospodarczej) i jeszcze wklej sobie w google adres mailowy z którego przyszła oferta - można w ten sposób sprawdzic gdzie ten adres został wykorzystany i czy aby w tym, co wyskoczy w wynikach nie znajdziesz niczego niepokojącego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
TO ŚCIEMA. Wyłudzanie danych osobowych. Oszuści pod przykrywką pracy proszą o dane osobowe, a następnie zaciągają zobowiązania tj. pożyczki, kredyty na tą osobę. Radzę poczytać:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=710569 Jeśli już niestety nie zdążyłam Cię uprzedzić, to napisz na priv to poinstruuje Cię co możesz jeszcze zrobić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:13.