|
Notka |
|
Służby mundurowe Służby mundurowe to forum, na którym dyskutujemy o pracy, szkołach i możliwości zatrudnienia w policji, straży granicznej, wojsku. Podziel się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
komisja wojskowa co wziąć je sobą?
witam, dostałam wezwanie do kwalifikacji wojskowej z racji tego że studiuję ratownictwo med. i mam zabrać ze sobą dokumentację medyczną. Jedyną taką dokumentację jaką mam uczniowską kartę zdrowia od podstawówki. Czy to wystarczy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: komisja wojskowa co wziąć je sobą?
Kartę zdrowia weź. Nie robiłaś nigdy jakichś badań krwi itd? Nie byłaś w szpitalu? Jeśli byłaś, to weź jeszcze wypisy, weź jakieś w miarę aktualne wyniki badań krwi/moczu, powinno wystarczyć, skoro nie napisali jakoś super konkretnie o co im chodzi. Ja bym tak zrobiła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Myślę, że chodzi też o to, że jeśli masz problemy np. ze wzrokiem, z kręgosłupem czy np. chorobę serca to musisz to udowodnić stosownymi papierami
![]() Weź to co masz, najwyżej nie będą chcieli patrzeć.
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
noszę okulary ale od paru ładnych lat i nie mam na to żadnego papierka. Nie byłam też w ostatnim czasie hospitalizowana
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
A nie robili wam badań na studiach? Ja miałam takie kombo krew+oczy+płuca+ogóle, a chodziło o studia wymagające po prostu siedzenia godzinami w laboratoriach. Podejrzewam, że na uczelniach medycznych powinni robić coś podobnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;50300353]A nie robili wam badań na studiach? Ja miałam takie kombo krew+oczy+płuca+ogóle, a chodziło o studia wymagające po prostu siedzenia godzinami w laboratoriach. Podejrzewam, że na uczelniach medycznych powinni robić coś podobnego.[/QUOTE]
Mnie przed podjęciem studiów medycznych kazali tylko wyniki badań krwi i chyba moczu donieść. Niektórzy, co trafili na bardziej ,,wrednych" lekarzy medycyny pracy musieli jeszcze robić badanie wzroku i rtg płuc, ja akurat nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
miałam badania na studia krwi i ekg, ale zabrał je lekarz medycyny pracy, wydał zaświadczenie o przeciwwskazań do wykonywania zawodu i nie oddał wyników badań
Edytowane przez daria05 Czas edycji: 2015-02-18 o 12:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- A możesz go odszukać i poprosić o oddanie tych wyników? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
raczej nie bo to było 3 lata temu i ten lekarz już nie pracuje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
.
|
ja bym zadzwoniła i zapytała, o jakie papierki konkretnie chodzi. ale wydaje mi się, że jakieś ostatnie badania jak robiłaś albo jak na coś przewlekle chorujesz to dokumentację przebiegu choroby.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja idę w piątek na komisję wojskową. Biorę ze sobą te wezwanie, zaświadczenie z uczelni, że studiuję, zdjęcie i tyle. Ta dokumentacja medyczna dotyczy choroby przewlekłej, przebytych operacji, hospitalizacji itp. Mam wadę wzroku, noszę soczewki, nie biorę "papierów" na to.
![]() P.S. Załóż ładne majtki. Joke. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Zapytałam lekarza, który pracował w komisjach wojskowych - masz wziąć wszelką dokumentację, która ,,stwierdza, że coś Ci dolega". Czyli choroby przewlekłe, operacje, hospitalizacje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Byłam na komisji z racji medycznego kierunku studiów - nie trzeba było nic przynosić, praktycznie o nic nie pytano (spisali blizny). Dziewczyny, które miały np. okulary zostały wysłane do okulisty; ja miałam soczewki to nawet nikt nie pytał czy mam wadę wzroku i nigdzie mnie nie kierowano. Dostałam kategorie A (choć powinnam co najmniej D). Jak chcesz dostać dyskwalifikację to zabierz papiery poświadczające choroby; jak nie chcesz to ich zadanie żeby pytać o Twoje choroby i ich leczenie, a Ty tylko odpowiadasz zgodnie z prawdą. Kategorie na gorszą zmienić można; na lepszą znacznie gorzej. Zdjęć tez nie miałam to kazali kiedyś tam dostarczyć i jak nie dostarczyłam to przysłali wezwanie więc im w sekretariacie zostawiłam
![]() To było jeszcze przed zniesieniem obowiązkowej służby dla mężczyzn, więc teraz to już w ogóle chyba na luzie podchodzą.
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Byłam dziś na tej komisji wojskowej. Z dokumentów potrzebne wezwanie, dowód osobisty, zdjęcie, papieru z uczelni nawet nie wyjmowałam. Najpierw sekretarka wypełniała formularz danych osobowych plus informacje takie jak: szkoła średnia, szkoła wyższa, prawo jazdy, język, zainteresowania. Dalej za parawanem rozebrałam się do bielizny. Pielęgniarka zważyła, zmierzyła wzrost, obwód klatki piersiowej na wdechu i wydechu. Następnie rozmowa z lekarzem - czy czuję się zdrowa, osłuchał klatkę piersiową. Problem pojawił się gdy doszło do kwestii wzroku. Miałam założone soczewki, zaproponowałam, że je zdejmę i poczytam literki, ale nie zgodzili się. Wypisali mi skierowanie i musiałam skoczyć obok do przychodni i wbić się bez kolejki do okulistki na badanie. Jeśli macie wadę wzroku i jakieś w miarę aktualne badanie od lekarza z określoną wadą - warto wziąć ze sobą. Doniosłam wyniki badania, poczekałam trochę, wezwali mnie na podpisanie papierów. Następnie poszłam do kapitana, on również złożył kilka podpisów, pieczątek, zapytał czy chcę iść do wojska - "nie" - wręczył książeczkę wojskową z kat. A - zdolna do służby i do widzenia.
![]() Edytowane przez darkdot Czas edycji: 2015-02-20 o 19:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
ok dzięki za informacje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Z tym badaniem wzroku to wszystko zależy od komisji. Moja koleżanka z innego miasta miała soczewki, zdjęła je do badania, określili wadę i tyle. Mnie natomiast odesłali do okulisty. Weź ze sobą ten papier co masz, może się przyda. Ale tak jak mówiłam - wszystko zależy od podejścia/metod komisji. U mnie trwało wszystko 2,5h, ale to przez to, że miałam te przeboje z badaniem wzroku, a razem ze mną 4 inne koleżanki.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
ok więc wszystko okaże się na badaniu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:21.