Podciągnięcie poziomu angielskiego z B1. Czy oglądanie bajek pomoże? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-20, 08:54   #1
kamtumi
Raczkowanie

Podciągnięcie poziomu angielskiego z B1. Czy oglądanie bajek pomoże?

Hej. Chciałabym mieć lepszy poziom z angielskiego. Dogaduje się, ale brakuje mi słów, jakieś słowa bardziej zaawansowane niestety zapomniałam przez lata nieuzywania języka ( byłam kiedys na dobrym poziomie FCE)- chodziłam do szkoły językowej, ale niestety nie pamiętam za dużo słów i mówienie kuleje.

Wpadłam na pomysł aby oglądać bajki w języku angielskim. Myślicie, że to może pomóc? Możecie polecić jakieś bajki, które znajde na youtubie lub innej niepłatnej stronie? A może macie inny pomysł? Filmy są dla mnie za trudne chyba.. połowy rzeczy często nie łapie.

Czy ktoś z Was podciągnąl poziom języka z B1 na wyzszy poprzez samo oglądanie bajek, filmów? Jakie macie rady?
kamtumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-20, 09:06   #2
HealthyLifeStyle
Raczkowanie

Dot.: Podciągnięcie poziomu angielskiego z B1. Czy oglądanie bajek pomoże?

Filologii nie kończyłam, ale język angielski uwielbiam <3

Jeśli już chcesz się decydować na naukę z mediów, to o wiele bardziej pomocne będzie Radio BBC Tutaj masz do słuchania na żywo:
http://www.bbc.co.uk/radio
A jeśli wolisz jakąś konkretną tematykę to tutaj masz multum do ściągnięcia:
http://www.bbc.co.uk/podcasts

Bajki raczej będą miały ubogi zasób słownictwa, zdecydowanie bardziej polecam słuchanie BBC

Inną jednak sprawą jest, że nauka słówek to cięższy temat i najskuteczniejszym sposobem jest... Czytanie po angielsku. Nie "po prostu" czytanie, ale czytanie po jednej stronie, po czym wypisywanie słówek, których się nie rozumie. Sprawdzasz wtedy znaczenie i KONIECZNIE WYMOWĘ, po czym tworzysz z tymi słówkami po dwa zdania z każdym słówkiem (najlepiej zapisywać je w jakimś zeszycie A4 w twardej okładce, duuuużo stron, polecam kratka ).

Przepraszam za wchodzenie w prywatność, ale chciałabym bardziej wczuć się w Twój problem Chcesz wyjechać za granicę i dlatego podszkolić język, czy po prostu sama dla siebie?

Pozdrawiam gorąco!
HealthyLifeStyle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-20, 09:16   #3
kamtumi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez HealthyLifeStyle Pokaż wiadomość
Filologii nie kończyłam, ale język angielski uwielbiam <3

Jeśli już chcesz się decydować na naukę z mediów, to o wiele bardziej pomocne będzie Radio BBC Tutaj masz do słuchania na żywo:
http://www.bbc.co.uk/radio
A jeśli wolisz jakąś konkretną tematykę to tutaj masz multum do ściągnięcia:
http://www.bbc.co.uk/podcasts

Bajki raczej będą miały ubogi zasób słownictwa, zdecydowanie bardziej polecam słuchanie BBC

Inną jednak sprawą jest, że nauka słówek to cięższy temat i najskuteczniejszym sposobem jest... Czytanie po angielsku. Nie "po prostu" czytanie, ale czytanie po jednej stronie, po czym wypisywanie słówek, których się nie rozumie. Sprawdzasz wtedy znaczenie i KONIECZNIE WYMOWĘ, po czym tworzysz z tymi słówkami po dwa zdania z każdym słówkiem (najlepiej zapisywać je w jakimś zeszycie A4 w twardej okładce, duuuużo stron, polecam kratka ).

Przepraszam za wchodzenie w prywatność, ale chciałabym bardziej wczuć się w Twój problem Chcesz wyjechać za granicę i dlatego podszkolić język, czy po prostu sama dla siebie?

Pozdrawiam gorąco!
Dzieki za odpowiedz HealthyLifeStyle. Chce podciągnąc język, bo to zawsze dodatkowy plus podczas szukania nowej pracy kiedyś- nie wykluczam również wyjazdu za pare lat.

Próbowalam kiedyś słuchać BBC- ale jest to tak nudne dla mnie ( połowe słówek w ogole nie znam), że zaprzestałam. Nie jest to dla mnie ciekawe i się denerwuje i demotywuje.

Dzieki za sposób z czytaniem. Otóż.. mysle ze to bardzo dobry sposób z tym, ze nie mam zadnych książek w jezyku angielskim. No i pytanie czy takie wypisywanie słówek wystarczy? Czy trzeba coś z nimi jeszcze dodatkowo robić?
kamtumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-20, 10:19   #4
Maguda_
Kawaii strona mocy

Oglądanie bajek to dobry pomysł, na osłuchanie się z językiem, ale im wyższy poziom językowy, tym mogą być mniej skuteczne, w końcu przeznaczone są, jakby nie było, dla małych dzieci. Może spróbuj znaleźć jakiś łatwy serial? Póki co oczywiście samych bajek nie masz też co przekreślać, tylko trzeba je odpowiednio dobrać

Proponuję także zajrzeć tutaj i tutaj, w grupie łatwiej się zmotywować
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 11:45   #5
Nineveh03
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kamtumi Pokaż wiadomość
Dzieki za odpowiedz HealthyLifeStyle. Chce podciągnąc język, bo to zawsze dodatkowy plus podczas szukania nowej pracy kiedyś- nie wykluczam również wyjazdu za pare lat.

Próbowalam kiedyś słuchać BBC- ale jest to tak nudne dla mnie ( połowe słówek w ogole nie znam), że zaprzestałam. Nie jest to dla mnie ciekawe i się denerwuje i demotywuje.

Dzieki za sposób z czytaniem. Otóż.. mysle ze to bardzo dobry sposób z tym, ze nie mam zadnych książek w jezyku angielskim. No i pytanie czy takie wypisywanie słówek wystarczy? Czy trzeba coś z nimi jeszcze dodatkowo robić?
Ja jak najbardziej polecam czytanie po angielsku! Ja bez żadnego wypisywania słówek, po prostu czytając, zrobiłam ogromny postęp (zaznaczając przy tym, że codziennie spędzałam nad tym parę godzin). Można się nauczyć naprawdę wiele, a brak książek nie powinien przeszkadzać w dobie internetu - odwiedzaj różne strony, fora, czytaj artykuły, ludzie też piszą wiele opowiadań, fanficków... (no i zawsze można gdzieś znaleźć jakiś pdf).
A dodatkowe wypisywanie słówek pozwoli ci po prostu zapamiętać więcej.
Nineveh03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 13:28   #6
HealthyLifeStyle
Raczkowanie

Cytat:
Nie ma sprawy kochana

Jeśli chodzi o dodatkowy plus podczas szukania pracy - głównie spotkasz się z wymogiem (jeśli już taki będzie), żeby potrafić się porozumieć po angielsku z potencjalnymi klientami/kontrahentami. I tutaj, wbrew pozorom, nie liczy się tak bardzo słownictwo, a swoboda w komunikacji (potocznie nazywany "flow"). Oczywiście, pewne techniczne słownictwo jest jak najbardziej pożądane, ale ciężko przewidzieć, w jakiej branży będziesz pracować; słownictwo to możesz potem sobie przyswoić, jak już będziesz wiedziała na czym stoisz

Ten "flow" najlepiej wyrabia się poprzez dwa ćwiczenia - pierwszy to sama rozmowa po angielsku (na jakiekolwiek tematy) z kimś, kto angielski dobrze zna i nie będzie miał problemów, żeby z Tobą poćwiczyć (zrozumieć i odpowiedzieć). I tutaj ważne - nie specjalnie chodzi o to, żeby ta druga osoba poprawiała Twoje błędy, które na pewno będą, ale o to, żebyś zaczęła czuć się swobodnie w środowisku, gdzie musisz komunikować się językiem angielskim.
Drugie ćwiczenie, komplementarne do tego wyżej, to słuchanie angielskiego I, niestety, najlepsze jest BBC, które z filmami i bajkami wygrywa na każdym polu. Dlaczego?

Po pierwsze, słuchając BBC słuchasz normalnych Brytyjczyków, którzy codziennie posługują się tym językiem (tzw. native speakers), mają go we krwi. Oglądając filmy i bajki słuchasz języka angielskiego, który jest w pewien sposób "spisany", więc nie znajdziesz tam pewnych "zwyczajowych" zwrotów. Nie ma tam też takiego naturalnego "flow".

Bajki dodatkowo posiadają ten minus, że można tam spotkać błędy - nie tylko gramatyczne, ale i w wymowie, czy nawet językowe. I bynajmniej nie jest to błąd scenarzysty, tylko pewien środek artystyczny, który możesz zaobserwować oglądając chociażby i polskie bajki Nie znajdziesz tam zwykłego, polskiego języka, ale język polski na takim dziecinnym poziomie.

Dodatkowo BBC porusza tematy związane z aktualnymi problemami w UK (co na pewno przyda Ci się podczas ewentualnego wyjazdu do UK), chociaż to w dużej mierze zależy którą stację wybierzesz

Cytat:
Rozumiem

Jeśli chodzi o nudę - W tym drugim linku są pewne podcasty, czyli nagrane programy na konkretny temat. Jest tego mnóstwo, może znajdziesz coś, co Cię ciekawi? Poza tym, samo BBC ma kilka stacji, każda jest inna tematycznie, więc jest w czym wybierać

Co do słówek i rozumienia - miałam podobnie, ale z czasem (z samego słuchania) nadszedł progres Więc tym się nie przejmuj, z kontekstu rozmowy często wynika, co dane słówko znaczy i podświadomie nasz mózg kochany to wyłapuje

Cytat:
Sprawdź w Google czy w Twoim mieście nie ma jakiejś biblioteki językowej. U nas są dwie i za darmo można wypożyczyć książki w języku angielskim

Co do słówek - wypisujesz te, których nie znasz, sprawdzasz co znaczą, sprawdzasz wymowę (w Internecie jest wiele słowników, które mają tę funkcję, chociażby ling [chociaż nie przepadam za nim]) i sama, z zasobu słownictwa, które posiadasz, tworzysz z każdym z tych słówek dwa zdania To wszystko prowadzisz w ładnym zeszyciku i zaglądasz tam od czasu do czasu w ramach powtórki, aż poczujesz, że się wpoiły )

Ściskam i życzę powodzenia!
HealthyLifeStyle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-24, 12:31   #7
wiktoriablack
Raczkowanie

A ja polecam Ci dwie stronki:
https://www.getnewsmart.com/
na tej masz teksty z Wall Street Journal połączone z ćwiczeniami można wybrać poziom tekstu (są oznaczone cyframi 3,4,5- przeważnie od poziomu B1 w górę). Możesz sobie klikać na słowa, których nie rozumiesz i pokazuje Ci się wytłumaczenie po angielsku. Robiąc zadania zdobywasz punkty. Ja sobie zapisuję słówka których nie znam i robię z tego fiszki. Z czasem wiele słówek się powtarza.

Druga stronka to:
http://www.memrise.com/
dopiero ją ogarniam- ale działa na zasadzie memory i nauki słówek

A do osłuchania języka wg mnie dobrze jest oglądać seriale, np. Skins. Polecam również BBC
wiktoriablack jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-28, 10:35   #8
monachee
Raczkowanie

Ja bardzo sobie chwalę VOA English ale to jest bardziej amerykański angielski. Polecam również TED.com - kilkunastominutowe wystąpienia na przeróżne tematy - bardzo lubię ten serwis właśnie za to, że możesz wybrać napisy podczas oglądania, jest również transkrypcja dla tych początkujących. Naprawdę warto. No i tak jak koleżanki wyżej mówiły - nie zrażaj się. Sama nie zauważysz kiedy "przeskoczysz", każdy z nas tak miał A co do mówienia - w moim przypadku sprawdziło się jeszcze czytanie na głos, na początek jednej strony dziennie - chodziło o osłuchanie się z brzmieniem własnego głosu, żeby już nie wydawał mi się tak idiotyczny no i przyzwyczajenie języka i szczęki do nowych konstrukcji naprawdę fajna zabawa i skuteczna.

Biblioteczka
Zapisz
monachee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-29, 11:13   #9
mala_ola2
Przyczajenie

Ja wielu zwrotów i rozumienia samego języka nauczyłam się po prostu oglądając sitcomy i seriale z napisami. Z czasem napisy wyłączyłam całkowicie. Język tam też jest prosty (dajmy na to Friends) ale bardzo użyteczny. Na pewno lepiej taki prosty język niż ten serwowany w bajkach.
mala_ola2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 20:10   #10
ryoko11
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mala_ola2 Pokaż wiadomość
Ja wielu zwrotów i rozumienia samego języka nauczyłam się po prostu oglądając sitcomy i seriale z napisami. Z czasem napisy wyłączyłam całkowicie. Język tam też jest prosty (dajmy na to Friends) ale bardzo użyteczny. Na pewno lepiej taki prosty język niż ten serwowany w bajkach.
Zgadzam się w pełni też uczę się najszybciej oglądając seriale/filmy
ryoko11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-31, 07:00   #11
monachee
Raczkowanie

Polecam też czytanie blogów tematycznych, mimo wszystko serwisy informacyjne to język redakcyjny a w niektórych przypadkach, te o charakterze "plotkowym" często jakiś bełkot Ostatnio bardzo lubię oglądać recenzje książek na YT po angielsku, które potem, jeśli mi się spodoba recenzja to wyszukuję w postaci ebooka i czytam na aplikacji na telefon zamiast kindla (bo te najczęściej są w formacie mobi niestety).

Biblioteczka
Zapisz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-02, 17:19   #12
tola92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mala_ola2 Pokaż wiadomość
Mam do samo - faktycznie człowiek uczy się całych zwrotów zamiast pojedynczych słówek. Do tego trochę samodzielnej nauki i jesteśmy gotowi na konwersacje...
tola92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-03, 14:11   #13
monachee
Raczkowanie

Podrzucam, bo filmik naprawdę świetny i warto go obejrzeć "How to master your vocabulary" https://www.youtube.com/watch?v=FI58xq9oP7g

Biblioteczka
Zapisz
Stary 2015-01-29, 19:40   #14
wiktoriablack
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monachee Pokaż wiadomość
Podrzucam, bo filmik naprawdę świetny i warto go obejrzeć "How to master your vocabulary" https://www.youtube.com/watch?v=FI58xq9oP7g
Fajny filmik chyba będę częściej filmiki tego faceta oglądać, bo mnie to dodatkowo motywuje do działania. A ponadto naprawdę świetny sposób na naukę języka
wiktoriablack jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-02, 13:19   #15
Diana Korzeb
Raczkowanie

Warto też oglądać filmiki na yt na temat, który Cię interesuje: uroda, filmy, książki itp. Osobiście bardzo lubię Philipa DeFranco: https://www.youtube.com/user/sxephil
Stary 2015-02-03, 19:35   #16
bimbo2015
BAN stały

Ważne to nie ogladac nic po angielsku z polskimi napisami. moga byc angielskie, ale polskie nic nie dadza, bo skupisz sie na czytaniu a nie sluchaniu
bimbo2015 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości