|
Notka |
|
Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Podciągnięcie poziomu angielskiego z B1. Czy oglądanie bajek pomoże?
Hej. Chciałabym mieć lepszy poziom z angielskiego. Dogaduje się, ale brakuje mi słów, jakieś słowa bardziej zaawansowane niestety zapomniałam przez lata nieuzywania języka ( byłam kiedys na dobrym poziomie FCE)- chodziłam do szkoły językowej, ale niestety nie pamiętam za dużo słów i mówienie kuleje.
Wpadłam na pomysł aby oglądać bajki w języku angielskim. Myślicie, że to może pomóc? Możecie polecić jakieś bajki, które znajde na youtubie lub innej niepłatnej stronie? A może macie inny pomysł? Filmy są dla mnie za trudne chyba.. połowy rzeczy często nie łapie. Czy ktoś z Was podciągnąl poziom języka z B1 na wyzszy poprzez samo oglądanie bajek, filmów? Jakie macie rady? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Podciągnięcie poziomu angielskiego z B1. Czy oglądanie bajek pomoże?
Filologii nie kończyłam, ale język angielski uwielbiam <3
Jeśli już chcesz się decydować na naukę z mediów, to o wiele bardziej pomocne będzie Radio BBC ![]() http://www.bbc.co.uk/radio A jeśli wolisz jakąś konkretną tematykę to tutaj masz multum do ściągnięcia: http://www.bbc.co.uk/podcasts Bajki raczej będą miały ubogi zasób słownictwa, zdecydowanie bardziej polecam słuchanie BBC ![]() Inną jednak sprawą jest, że nauka słówek to cięższy temat i najskuteczniejszym sposobem jest... Czytanie po angielsku. Nie "po prostu" czytanie, ale czytanie po jednej stronie, po czym wypisywanie słówek, których się nie rozumie. Sprawdzasz wtedy znaczenie i KONIECZNIE WYMOWĘ, po czym tworzysz z tymi słówkami po dwa zdania z każdym słówkiem (najlepiej zapisywać je w jakimś zeszycie A4 w twardej okładce, duuuużo stron, polecam kratka ![]() Przepraszam za wchodzenie w prywatność, ale chciałabym bardziej wczuć się w Twój problem ![]() Pozdrawiam gorąco! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Próbowalam kiedyś słuchać BBC- ale jest to tak nudne dla mnie ( połowe słówek w ogole nie znam), że zaprzestałam. Nie jest to dla mnie ciekawe i się denerwuje i demotywuje. Dzieki za sposób z czytaniem. Otóż.. mysle ze to bardzo dobry sposób z tym, ze nie mam zadnych książek w jezyku angielskim. No i pytanie czy takie wypisywanie słówek wystarczy? Czy trzeba coś z nimi jeszcze dodatkowo robić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Kawaii strona mocy
|
Oglądanie bajek to dobry pomysł, na osłuchanie się z językiem, ale im wyższy poziom językowy, tym mogą być mniej skuteczne, w końcu przeznaczone są, jakby nie było, dla małych dzieci. Może spróbuj znaleźć jakiś łatwy serial? Póki co oczywiście samych bajek nie masz też co przekreślać, tylko trzeba je odpowiednio dobrać
![]() Proponuję także zajrzeć tutaj i tutaj, w grupie łatwiej się zmotywować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A dodatkowe wypisywanie słówek pozwoli ci po prostu zapamiętać więcej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o dodatkowy plus podczas szukania pracy - głównie spotkasz się z wymogiem (jeśli już taki będzie), żeby potrafić się porozumieć po angielsku z potencjalnymi klientami/kontrahentami. I tutaj, wbrew pozorom, nie liczy się tak bardzo słownictwo, a swoboda w komunikacji (potocznie nazywany "flow"). Oczywiście, pewne techniczne słownictwo jest jak najbardziej pożądane, ale ciężko przewidzieć, w jakiej branży będziesz pracować; słownictwo to możesz potem sobie przyswoić, jak już będziesz wiedziała na czym stoisz ![]() Ten "flow" najlepiej wyrabia się poprzez dwa ćwiczenia - pierwszy to sama rozmowa po angielsku (na jakiekolwiek tematy) z kimś, kto angielski dobrze zna i nie będzie miał problemów, żeby z Tobą poćwiczyć (zrozumieć i odpowiedzieć). I tutaj ważne - nie specjalnie chodzi o to, żeby ta druga osoba poprawiała Twoje błędy, które na pewno będą, ale o to, żebyś zaczęła czuć się swobodnie w środowisku, gdzie musisz komunikować się językiem angielskim. Drugie ćwiczenie, komplementarne do tego wyżej, to słuchanie angielskiego ![]() Po pierwsze, słuchając BBC słuchasz normalnych Brytyjczyków, którzy codziennie posługują się tym językiem (tzw. native speakers), mają go we krwi. Oglądając filmy i bajki słuchasz języka angielskiego, który jest w pewien sposób "spisany", więc nie znajdziesz tam pewnych "zwyczajowych" zwrotów. Nie ma tam też takiego naturalnego "flow". Bajki dodatkowo posiadają ten minus, że można tam spotkać błędy - nie tylko gramatyczne, ale i w wymowie, czy nawet językowe. I bynajmniej nie jest to błąd scenarzysty, tylko pewien środek artystyczny, który możesz zaobserwować oglądając chociażby i polskie bajki ![]() Dodatkowo BBC porusza tematy związane z aktualnymi problemami w UK (co na pewno przyda Ci się podczas ewentualnego wyjazdu do UK), chociaż to w dużej mierze zależy którą stację wybierzesz ![]() Cytat:
![]() Jeśli chodzi o nudę - W tym drugim linku są pewne podcasty, czyli nagrane programy na konkretny temat. Jest tego mnóstwo, może znajdziesz coś, co Cię ciekawi? Poza tym, samo BBC ma kilka stacji, każda jest inna tematycznie, więc jest w czym wybierać ![]() Co do słówek i rozumienia - miałam podobnie, ale z czasem (z samego słuchania) nadszedł progres ![]() ![]() Cytat:
![]() Co do słówek - wypisujesz te, których nie znasz, sprawdzasz co znaczą, sprawdzasz wymowę (w Internecie jest wiele słowników, które mają tę funkcję, chociażby ling [chociaż nie przepadam za nim]) i sama, z zasobu słownictwa, które posiadasz, tworzysz z każdym z tych słówek dwa zdania ![]() ![]() Ściskam i życzę powodzenia! ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A ja polecam Ci dwie stronki:
https://www.getnewsmart.com/ na tej masz teksty z Wall Street Journal połączone z ćwiczeniami ![]() Druga stronka to: http://www.memrise.com/ dopiero ją ogarniam- ale działa na zasadzie memory i nauki słówek A do osłuchania języka wg mnie dobrze jest oglądać seriale, np. Skins. Polecam również BBC ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja bardzo sobie chwalę VOA English ale to jest bardziej amerykański angielski. Polecam również TED.com - kilkunastominutowe wystąpienia na przeróżne tematy - bardzo lubię ten serwis właśnie za to, że możesz wybrać napisy podczas oglądania, jest również transkrypcja dla tych początkujących. Naprawdę warto. No i tak jak koleżanki wyżej mówiły - nie zrażaj się. Sama nie zauważysz kiedy "przeskoczysz", każdy z nas tak miał
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Ja wielu zwrotów i rozumienia samego języka nauczyłam się po prostu oglądając sitcomy i seriale z napisami. Z czasem napisy wyłączyłam całkowicie. Język tam też jest prosty (dajmy na to Friends) ale bardzo użyteczny. Na pewno lepiej taki prosty język niż ten serwowany w bajkach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Polecam też czytanie blogów tematycznych, mimo wszystko serwisy informacyjne to język redakcyjny a w niektórych przypadkach, te o charakterze "plotkowym" często jakiś bełkot
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Podrzucam, bo filmik naprawdę świetny i warto go obejrzeć "How to master your vocabulary" https://www.youtube.com/watch?v=FI58xq9oP7g
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Warto też oglądać filmiki na yt na temat, który Cię interesuje: uroda, filmy, książki itp. Osobiście bardzo lubię Philipa DeFranco: https://www.youtube.com/user/sxephil
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Ważne to nie ogladac nic po angielsku z polskimi napisami. moga byc angielskie, ale polskie nic nie dadza, bo skupisz sie na czytaniu a nie sluchaniu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:09.