|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Okrągłe plecy :(
Mam taką sylwetkę, że ramiona są skierowane jakby do środka, to wgłębienie gdzie jest kręgosłup jest nienaturalnie głębokie, a plecy okrągłe i mam wrażenie że jest na nich a dużo tłuszczyku... Staram się prostować, ale to niewiele daje :/
Jakie ćwiczenia są odpowiednie żeby poprawić wygląd tej części ciała, żeby plecy zmieniły kształt na bardziej prosty? ![]() Pływam dużo żabką krytą i może ta sylwetka ma z tym związek.
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Okrągłe plecy :(
Jeżeli to nie kwestia tłuszczu, a postawy, to polecam wziąć jakiś kij (od mopa, szczotki, zwykły kij
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Stace, przeżywałam to samo
![]() Jeżeli opis nie jest jasny, dodam prawie dokładne zdjęcie ![]() ![]()
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Niestety to nie jest tłuszczyk. Masz plecy okrągłe i jeżeli chcesz ich się pozbyć musisz regularnie wykonywać różne ćwiczenia. Musisz rozciągnąć na początku mięśnie nadmiernie przykurczone i napięte a w Twoim wypadku są to : Mięśnie piersiowe- wielkie i małe , mięśnie brzucha, mm. zębate przednie. Następnie musisz wzmocnić mięśnie, które są osłabione i nadmiernie rozciągnięte: mm. ściągające łopatki, mm. karku, mięśnie prostownika grzbietu odcinka piersiowego, m. pośladkowe i kulszowo- goleniowe. Podam Tobie ćwiczenia, które powinny pomóc niestety aby dać Ci 100 % pewność jaką masz wadę musiałabym Ciebie zobaczyć.
Ćwiczenia ( pamiętaj! Ćwiczenia wykonuj powoli i starannie. Nie liczy się ilość wykonywanych ćwiczeń ale to w jaki sposób je wykonujesz ![]() Pamiętaj na początku o lekkiej rozgrzewce * pozycja wyjściowa – leżenie na brzuchu - ruch– zakładanie laseczki na kark; * pw - leżenie na brzuchu - ruch– przyciąganie ciężarków do ramion „skrzydełka” ; * pw - siad skrzyżny przed lustrem – wdech zakładanie laseczki na kark – wydech powrót laseczki na kolana; Tych ćwiczeń jest bardzo dużo, mogę wysłać je Tobie na e-maila bo teraz zbytnio nie mam czasu ich wypisywać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
mimi2552, wyslalam Ci pw
![]() Dziękuję za odpowiedzi dziewczyny! ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- A czy pływanie żabką jest na takie plecy dobre, czy jeszcze tę wadę pogłębia?
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ja tez bardzo chcialabym wzmocnic plecy poniewaz niestety ale mam skonnosci do garbienia sie. Pozwol Mimi ze poprosze Ciebie o te cwiczenia.
Dziekuje z gory za pomoc. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zresztą wykonywanie ćwiczeń zleconych przez internet bez wcześniejszego badania jest co najmniej nieodpowiedzialne ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Dziekuje Anoska za odpowiedz.
Tak, masz racje. Zamierzam isc z tym do lekarza. Jednak chcialabym wiedziec jakie cwiczenia na plecy mozna wykonywac gdyz nie orientuje sie nic a nic w tych tematach. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Też mam ten problem, tak samo staram się prostować, ale po tylu latach garbienia się nie jest łatwo utrzymać prostą sylwetkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Najlepiej jak udasz się do lekarza... Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale moja przyjaciółka ma plecy w stylu lalki barbie, czyli szyja cofnięta do przodu i okrągłe plecy, garb na garbie, matka nie pilnowała jej postawy, nie miała dobrych ćwiczeń (ach ci lekarze), teraz zostaje jej tylko operacja, jak ją zrobi, to grupa...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Jeżeli mamy wątpliwości co do swojej postawy czy jest prawidłowa czy też nie, najlepiej zgłosić się do lekarza specjalisty ( lek. ortopeda ) i będzie po problemie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() polecam iść do fizjoterapeuty ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się fizjoterapeuta też pomoże ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
hej. Szukam kogoś starszego kto ma problem z plecami okrągłymi - mój chłopak ma takie a skonczyl juz 24 lata.. trochę pozno sie za to bierze. To pewnie wynika z wiecznych cwiczen na rozbudowe miesni klatki. Probuje go wyslac do ortopedy ale broni się jak potrafi najlepiej ... wada jest dość głęboka. jak na ten moment pakuje w niego tran i proszę o ćwiczenie miesni grzbietu zeby go wzmocnił. a za jakies 3 tygodnie pojade do niego i sama umowie wizyte u ortopedy... jeśli jest ktos starszy kto przez to przeszedł proszę dajcie znać chciałabym wiedziec jak dlugo sie z tym meczyliscie i w jaki sposob może nie skorygowaliscie w 100% ale zapobiegacie poglebieniu wady.
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Poszukaj w swoim mieście zajęć z Pilatesu.. ale takich prawdziwych a nie w fitness clubie dla 50 osób na sali. Profesjonalny trener dostosuje ćwiczenia do Twojej wady kręgosłupa i będzie miał czas Cię skorygować.. bo za pewne masz ograniczone ruchy przez wadę. Zniweluje to Twoją wadę i ewentualne bóle pleców jeżeli występują. Polecam też basen ale unikaj stylu klasycznego..czyli tzw 'żabki'.
Szkoda że w szkole nikt nie wychwycił Twojej wady i nie skierował Cię na ćwiczenia korekcyjne z nauczycielem W-f'u. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Dziękuję ślicznie za poradę, też jest mi przykro że tak zaniedbałam kręgosłup. Dziękuję!
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:04.