|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak być wreszcie sobą?
cześć
![]() U mnie w domu nie było bardzo źle, ale zawsze zabiegałam o akceptację, pochwały rodziców, zawsze starałam się być "jakaś" żeby ich zadowolić, oni też nie okazywali mi zbyt wiele miłości, porównywali do innych i tak wyszło. Moim problemem jest to, że gdy rozmawiam z ludźmi nie potrafię jakoś być sobą, nawet przez fb, myślę chwilkę co napisać, czy to aby napewno spodoba się tej osobie, czy ja nie wyjdę na głupią, nudną, nijaką itp. I tu nie chodzi, że nie mam własnego zdania- mam tylko, że boję się je wyrażać, tak samo jak w dzieciństwie, kiedy rodzice negowali wszystkie moje pomysły, to co mówiłam. Macie jakieś sposoby na bycie bardziej wyluzowaną osobą? Tu nie chodzi o nieśmiałość, tylko właśnie o tą ciągłą spinkę i chęć przypodobania się ludziom, strach przed odrzuceniem . Np mam tak z muzyką, że boję się pokazać ludziom, czego słucham bo mnie wyśmieją itp, mam wiele obaw. Utrudnia mi to strasznie życie, bo mam wrażenie, że ludzie to wyczuwają i mnie nie lubią przez to. Zazdroszczę tym osobom, które są po prostu sobą, bije od nich ta naturalność, to że nikogo nie udają.. Bardzo cięzko mi to zmienić. Edytowane przez hawaii123 Czas edycji: 2014-12-30 o 18:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak być wreszcie sobą?
Cytat:
![]() Taka ogólna rada: wyluzuj. Staraj się być miła, ale pamiętaj, że nie każdy musi Cię lubić. Wiem, że to może żadna rada, ale przynajmniej wiesz, że nie tylko Ty masz taki problem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Rady? Zaryzykuj kiedyś przy okazji spotkania czy rozmowy: rób i mów wszystko tylko to co naprawdę myślisz i czujesz. I zobacz, jaka będzie reakcja. Obstawiam, że nikt nie zacznie cię wyśmiewać, tylko po prostu przyjmie do wiadomości: "Ok, ona lubi taką a taką muzykę" (no, chyba że to disco polo to wtedy nie ręczę... ![]() I przestań myśleć o tym przez pryzmat swojego dzieciństwa. Możliwe, że to wina rodziców, ale teraz nie ma to już żadnego zdarzenia. Jesteś dorosła i sama decydujesz o tym jak będzie wyglądać twoje życie. Bardzo łatwo wpaść w schemat "mam dużo wad, ale to wina złego dzieciństwa" i tkwić w tych wadach nic z nimi nie robiąc, bo ma się bardzo wygodną wymówkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Przestań myśleć o tym, czy się komuś przypodobasz czy nie. Mów otwarcie co myślisz na dany temat, jakiej muzyki słuchasz(i dlaczego), co lubisz/ nie lubisz(i dlaczego). Dzięki temu zyskasz szczere i prawdziwe znajomości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
zaakceptowac siebie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Sama napisałaś- ludzie to wyczuwają. Spróbuj więc mówić to, co naprawdę myślisz, a przekonasz się, że: po pierwsze- są ludzie myślący tak samo, po drugie- tacy, którzy myślą inaczej, ale zaakceptują Cię taką, jaką jesteś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nie mam tak, wiesz zawsze warto miec troszke olewcze podejscie w stylu, ze po co sie stresowac, to ktos cos chce od ciebie, ze to ty rozmawiasz z kims a nie na odwrot, nie wiem jak to wytlumaczyc. Postawic siebie tak wyzej jakby xd
oczywiscie w granicach rozsadku i tylko w glowie by zmienic podejscie o jakim mowisz a nie sie wywyzszac itd Wyslane przez tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Przede wszystkim polskiego rocka
![]() A w tamtym okresie- gimnazjum zaczęła się moja przygoda z Dżemem, byłam wtedy takim muzycznym odludkiem i rzeczywiście ciężko było się przyznać przed koleżankami, że się nie lubi tego, co one ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() W liceum to się zmieniło. Szatan był tam silny ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Znam taką osobę. Z potrzeby bycia akceptowaną za wszelką cenę popadła w mitomanię. Jedynaczka, która na siłę chciała sprosta oczekiwaniom rodziców, pozostawionych w małej miejscowości. Którzy ją naciskali, by robiła karierę w dużym mieście, aby mogli się chwalić córką wśród znajomych.
Zaczęło się od niewinnych kłamstewek, jaką to wspaniałą karierę robi, jak dużo zarabia, jaki samochód planuje kupić. A tak naprawdę ledwo wiązała koniec z końcem. Zaczęła się zadłużać, by pokazać się u rodziców z nowym samochodem, z nowym telefonem, laptopem. Wpadła w spirale zadłużenia i zaczęli ją ścigać komornicy. Ale wypierała się, że wezwania do zapłaty to pomyłka, ze ktoś wziął kredyt na jej nazwisko, jak zgubiła dowód, itd. Potem związała się z facetem, który po jakimś czasie okazał się bawidamkiem. Ale ponieważ ona marzyła o kochającym mężu, zamknęła oczy na jego skoki w bok. To, że się jej jeszcze nie oświadczył to wynik a to braku możliwości wybrania pięknego pierścionka (bo w sklepach to jest badziewie i trzeba zamówić u złotnika), a to wyjazd służbowy. Stworzyła życie urojone, w które zaczęła sama wierzyć. Nie odróżnia już kłamstwa od prawdy. Smutne...
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Mam podobny problem, bo jestem obecnie w miejscu w którym ciężko poznać nowych młodych ludzi a z obecnymi jakoś mi nie wychodzi. Jedyne co mogę zrobić to się przeprowadzić jednak nie mam obecnie na to pieniędzy lub poznać kogoś przez Internet do pogawędek
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:22.