Chyba nigdy nie schudnę... kilka razy na dukanie... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-15, 19:28   #1
dudek564
Przyczajenie

Chyba nigdy nie schudnę... kilka razy na dukanie...

Witajcie, byłem kilka razy na dukanie, fajnie się chudło i było elegancko. Do czasu. Na dukanie byłem już z 3-4 razy. Zawsze to wszystko wraca. W tamtym roku przygotowywałem się do maratonu biegałem co drugi dzień przez cały rok, nic nie schudłem, jadłem "normalne rzeczy" tnz. pół dukan ha. Nie nawiedzę siebie i nie mogę zaakceptować. Ważę 89kg, przy 186cm. Kiedyś byłem bardzo otyły, w wieku 17 lat 112kg. Rozstępów nie mam tylko na czole, bo waga się waha jak kowadło w zegarze.
Każdy krytykuje dukana, wyniki mam w porządku ale wystarczy tego katowania. Nie ma sensu. Waga wraca. Ściągnąłem aplikację do liczenia kalorii - myfitnesspal, kupiłem wagę kuchenną i jem niby zdrowo.

Muszę spożyć 1860 kalorii aby schudnąć 0.5kg na tydzień - według aplikacji. Zapotrzebowanie 2390kcal

Jem posiłki zazwyczaj:

09:00 jajecznica 2 jajka + 40g otrębów owsianych, 2x ciemny chleb + 4 plastry sopockiej + masło
12:00 1x ciemny chleb + 2 plastry sopockiej + masło
15:00 ryż (worek) + 150g gotowanego kurczaka + pomidor i papryka
18:00 jakaś kanapka i jogurt

To już drugi tydzień i nie chudnę a nawet wydaje mi się że przytyłem. Czytałem na forum że może mój metabolizm zwariował przez te dukany? Fakt, lubię sobie wypić piwko co 2-3 dni może to jest winą tego że wszystko stoi? Proszę was o pomoc
dudek564 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-15, 19:49   #2
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: Chyba nigdy nie schudnę... kilka razy na dukanie...

3-4 razy na Dukanie, jojo za każdym razem i nic Cię to nie nauczyło?

Zacznij jeść normalnie, bo jadłospis ubogi. Kolacja o 18 - rozumiem, ze chodzisz spać o 21?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-15, 19:54   #3
skazana_na_bluesa
.

dieta taka sobie, a piwo nie dość, że spowalnia metabolizm to jeszcze dodatkowe niepotrzebne kalorie. z dukana trzeba umieć wyjść, ale kluczem i tak jest wyrobienie odpowiednich nawyków żywieniowych NA CAŁE ŻYCIE.

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

aha, pan z wykopu czy czegoś takiego? 126 gości -_-

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-15, 20:47   #4
Butterfly_27
Zakorzenienie

Dudek Też próbowałam raz dukana i nie polecam, stwierdziłam że się do tego nie nadaję. Nie jest to dobre rozwiązanie. Co do obecnego jedzenia to tragedia, wg mnie za mało i dlatego też może ci się waga zatrzymywać, organizm się buntuje, w dodatku jak pijesz piwo to ja się nie dziwię, ono ma mnóstwo kalorii i naprawdę przeszkadza w odchudzaniu, jedzenie wtedy się odkłada. A ostatni posiłek powinno się jeść do 2-3h przed spaniem nie więcej.
Butterfly_27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 08:48   #5
dudek564
Przyczajenie

co polecacie, dodać warzyw do jadłospisu? Obecnie wychodzi 1600-1800kcal. Jakieś poradniki na temat zdrowego żywienia godne uwagi?
Stary 2015-01-16, 10:01   #6
Butterfly_27
Zakorzenienie

Ja po prostu staram się zdrowo odżywiać, jasne pieczywo zamieniłam na ciemne pełnoziarniste, produkty inne typu kasza, makaron na pełnoziarnisty, nie piję soków, oranżady bo to tylko dodatkowe kalorie, nie używam śmietany, zamiast tego jogurt, smażę na niewielkiej ilości oleju lub oliwie albo i bez, mięso bez panierki najlepiej chude (pierś z kurczaka, udka bez skórki, wołowina, indyk), używam jak najmniej soli bo zatrzymuje wodę w organiźmie, staram się nie jeść słodkiego itp
Butterfly_27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 10:08   #7
dudek564
Przyczajenie

też nie jem słodyczy, pije samą wodę (gazowana), zamiast cukru słodzik, same gotowane kurczaki, soli od 2-3 lat nie używam i waga nie idzie w dół

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-16, 11:08   #8
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dudek564 Pokaż wiadomość
co polecacie, dodać warzyw do jadłospisu? Obecnie wychodzi 1600-1800kcal. Jakieś poradniki na temat zdrowego żywienia godne uwagi?
Jestes bardzo wysoki. 1600-1800kcl wydaje sie byc malo, jezeli w dodatku uprawiasz jakis sport. Podciagnij conajmniej do 2000kcl.

Moim zdaniem na 186cm I waga 89, to jestes idealny (mialam chlopaka o takim wzroscie I wadze I wygladal super - zdrowy, silny chlopak ), ale on profesjonalnie gral w siatkówke, wiec jego cialo bylo bez zarzutów. Jedz te conajmniej 2000kcl i wez sie za sport. I tyle. Mysle, ze przesadzasz.

Aha, i skoncz z nowoczesnymi dietami, bo nie maja sensu. Jedz zdrowo i tyle.

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------

Cytat:
też nie jem słodyczy, pije samą wodę (gazowana), zamiast cukru słodzik, same gotowane kurczaki, soli od 2-3 lat nie używam i waga nie idzie w dół
Bo za malo jesz, jakkolwiek paradoksalnie to brzmi.
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-17, 09:07   #9
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie, byłem kilka razy na dukanie, fajnie się chudło i było elegancko. Do czasu. Na dukanie byłem już z 3-4 razy. Zawsze to wszystko wraca. W tamtym roku przygotowywałem się do maratonu biegałem co drugi dzień przez cały rok, nic nie schudłem, jadłem "normalne rzeczy" tnz. pół dukan ha. Nie nawiedzę siebie i nie mogę zaakceptować. Ważę 89kg, przy 186cm. Kiedyś byłem bardzo otyły, w wieku 17 lat 112kg. Rozstępów nie mam tylko na czole, bo waga się waha jak kowadło w zegarze.
Każdy krytykuje dukana, wyniki mam w porządku ale wystarczy tego katowania. Nie ma sensu. Waga wraca. Ściągnąłem aplikację do liczenia kalorii - myfitnesspal, kupiłem wagę kuchenną i jem niby zdrowo.

Muszę spożyć 1860 kalorii aby schudnąć 0.5kg na tydzień - według aplikacji. Zapotrzebowanie 2390kcal

Jem posiłki zazwyczaj:

09:00 jajecznica 2 jajka + 40g otrębów owsianych, 2x ciemny chleb + 4 plastry sopockiej + masło
12:00 1x ciemny chleb + 2 plastry sopockiej + masło
15:00 ryż (worek) + 150g gotowanego kurczaka + pomidor i papryka
18:00 jakaś kanapka i jogurt

To już drugi tydzień i nie chudnę a nawet wydaje mi się że przytyłem. Czytałem na forum że może mój metabolizm zwariował przez te dukany? Fakt, lubię sobie wypić piwko co 2-3 dni może to jest winą tego że wszystko stoi? Proszę was o pomoc
smutny jadłospis.
Kalorycznie jesz mniej niż ja czyli kobieta wzrostu 165cm i wagi ponad 15 kilo lżejszej (a też jestem na redukcji obecnie, tyle, że na przemyślanej).
Generalnie miałam ci napisać ostrego posta o badziewnym żarciu jakie w siebie wrzucasz...ale napiszę tylko tyle- na tym jadłospisie NIE SCHUDNIESZ. Co więcej- będziesz tył, albo struktura ciała będzie żenująco nieatrakcyjna znaczy obwisły się staniesz.

Podstawa diety redukcyjnej to (dotyczy KAŻDEGO posiłku):

BIAŁKO+WARZYWA+ZDROWY TŁUSZCZ+ węglowodany (nie do każdego posiłku, lub w niewielkich ilościach).

Za to u ciebie są praktycznie tylko węgle i to bardzo słabej jakości.
Posiłek o 12- żenada. Nawet tego bym posiłkiem nie nazwala, to ZAPYCHACZ.
Posiłek zgodnie z nazwą ma ci dać siłę, "zasilić" organizm, a nie zatkać ssanie w żołądku.
Żeby zdrowo i TRWALE schudnąć, musisz przemodelować całą filozofię swojego żywienia.

A co do samego DUKANA- bardzo mądra dieta dla osób które umieją i dadzą radę stosować w 100% jej zalecenia.
Skoro ty złapałeś jojo, to znaczy, że nie zaliczasz się do tych osób, więc nie cuduj z Dukanem, bo to naprawdę dieta dla wytrwałych i przede wszystkim- to model żywienia na CAŁE ŻYCIE, a nie na czas "aż schudniesz".
Dukan w swojej książce bardzo szczegółowo opisuje etapy diety, także jak z wychodzić z każdego etapu i wielokrotnie w książce podkreśla, ze to co on proponuje zadziała, jedynie gdy będzie się stosować w 100% jego zalecenia. Pisze też wielokrotnie, że dieta jest na całe życie więc co to za wymysł pod tytułem "byłem kilka razy na Dukanie"?!
Na tej diecie jest się raz...zmienia się tylko etapy.

Piwo?! Ty na serio?? no to w ogóle śmiech na sali ta twoja dieta.
Piwo to mozesz wypić raz na 2-3 miesiące przy redukcji...z resztą, jakbyś miał naprawdę czystą michę, to ostatecznie i jedno piwo wielkich szkód by nie wyrządziło...no ale do czystej michy to ci brakuje tyyyylllleeee....że hej
Zacznij jeść normalne ilości i normalnego pokarmu, a nie śmiecia wysokoprzetworzonego, to pogadamy o redukcji.

---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;49785691] idealny (mialam chlopaka o takim wzroscie I wadze I wygladal super - zdrowy, silny chlopak .[/QUOTE]
wszystko zależy od stopnia otłuszczenia organizmu.
Można ważyć stosunkowo dużo jak np. twój chłopak i mieć wysoki procent udziału mięśni w tej wadze, a można ważyć tyle samo i zamiast mieśni mieć sadło- wtedy i wygląda się znacznie gorzej i samopoczucie jest do bani, no i metabolizm też radykalnie inny.
Mięśni palą sadło więc im więcej ich jest, tym więcej można jeść i nie tyć (to taki skrót myślowy, ale w zasadzie tak działa metabolizm).

---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ----------

Cytat:
to pij niegazowaną, po co ci ten dwutlenek węgla potrzebny?!
Gotowane kurczaki są dobre jesli je lubisz, jesli nie, to jest masa zdrowego mięsa które można przyrządzić na sto tysięcy różnych sposobów....sól jest zdrowa o ile jest stosowana w rozsądnych ilościach. Kup himalajską można solić do smaku....jeżu jak zjeść gotowanego nie osolonego kuraka?!
Chyba bym zwróciła

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...

Edytowane przez la'Mbria
Czas edycji: 2015-01-17 o 09:03
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-17, 13:04   #10
dudek564
Przyczajenie

Takie konkretne posty to ja lubię, dzięki widzę że sporo wiesz, proponujesz dorzucić warzywa i owoce? Masz może jakieś poradniki by poczytać? Bądź przykładowy jadłospis?
Stary 2015-01-17, 18:04   #11
szkrabus30
Zadomowienie

2 jaja na miekko
3 plastry chudej szynki
salata, pomidor ,ogórek na 2 kromkach chleba zytniego

II sniadanie
serek wiejski
2 lyzki platkow owsianych
lyzka wiorek kokosowych
jablko (naturalny spalacz tluszczu)

przekaska
marchewka

obiad

pulpety w sosie pom (2 kulki)
50 g ugotowanego ryzu basmati lub brazowego
1/3 brokulu

kolacja

ryba 150 g (grilowana, na parze, w folii w piekarniku)
135 warzyw
100 g makaronu durum (mozesz pominac by nie jesc wegli na kolacje chyba ze trenujesz wieczorem)

to moja propozycja

start waga 20.03 .2015 - 88 kg
jest 85 kg

zrobione: Ripped In 30 , Killer buns and tights,
6 weeks 6 pack, wyzwanie "Squat Challenge"
szkrabus30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-18, 10:44   #12
magdallenax
Raczkowanie

jeżeli chodzi o przykładowe jadłospisy, to zajrzyj na stronkę:
http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/
Jest tam naprawdę dużo przykładów, jak zaplanować posiłki i widać, że dziewczyna się na tym zna (no w końcu dietetyk - chociaż też nie każdy jest dobry). Ale jej przepisy polecam - smaczne, sycące i przy każdym daniu podje kaloryczność, wobec czego można dostosować do swoich potrzeb.
magdallenax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-20, 08:44   #13
krystyna77
Rozeznanie

Cytat:
Takie konkretne posty to ja lubię, dzięki widzę że sporo wiesz, proponujesz dorzucić warzywa i owoce? Masz może jakieś poradniki by poczytać? Bądź przykładowy jadłospis?
to doświadczenie procentuje. od tylu lat jest na forum, więc dużo wie.
krystyna77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości