|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Studia w Anglii
Cześć dziewczyny ! W przyszłym roku zdaję maturę , parę okoliczności zmusza mnie niestety do podjęcia już teraz decyzji gdzie chcę studiować. Chciałabym studiować grafikę komputerową, u nas w Polsce czegoś takiego nie ma oczywiście dlatego uznałam, że Anglia to dobry pomysł. Rozpoczęłam więc swój research i ku mojemu zdumieniu znalazłam idealny dla siebie kierunek : Computer Games modeling and design. Byłam zachwycona do momentu w którym zaczęłam czytać opinie na temat uczelni na której się znajdował ( London Metropolitan ). Ludzie pisali, że uczelnia jest okropna, nauczyciele nie interesują się studentami, jeden chłopak powiedział, że 2 profesorów przychodziło pijanych na wykłady, ogólnie wszyscy zdecydowanie odradzali i mówili, że drugi raz by tam nie poszli
Mile widziane są też jakiekolwiek rady i opinie na temat studiów w UK !
|
|
|
|
|
#2 |
|
Perfume Lover
|
Dot.: Studia w Anglii
Computer games design jest bardzo popularnym kierunkiem- tzn. jest w programie wielu angielskich uczelni. Moja rada: wejdź na stronę UCAS http://www.ucas.ac.uk/ przez nią wyszukaj ten kierunek i pokrewne, spisz sobie listę uczelni, które ją mają i porównaj z rankingami Guardiana: http://www.guardian.co.uk/education/...er-sciences-it oraz opiniami na forach.
O studiach w UK można pisać długo, także lepiej, żebyś zadała jakieś konkretne pytania. Tutaj lista uniwerków, które mają Twój kierunek i pokrewne: http://search.ucas.com/cgi-bin/hsrun...ESIGN&single=N
[B]Z perfumami jest jak z alkoholem. Liczy się tylko kolejna flaszka ![]() WYMIANA: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1280992 Edytowane przez beyza Czas edycji: 2012-09-19 o 10:32 |
|
|
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pytań mam mnóstwo także zaczynam : 1. Czy wszystkie uczelnie mają akademiki ? Lepiej mieszkać w nich czy spróbować sobie znaleźć mieszkanie ? 2. Rodzice powiedzieli mi że nie stać ich by opłacać moje czesne, czy jestem w stanie z pracy dorywczej na bieżąco je opłacać + koszty życia ? 3. Wszędzie na forach piszą że czesne rocznie może kosztować do 3000Ł jednak gdy oglądałam kierunki niektóre miały cenę nawet 9000!! Gdzie w takim razie leży prawda? ![]() 4. Jak wygląda podejście Anglików ( profesorów i uczniów ) do studentów zagranicznych nie mówiących perfekcyjnie w ich języku? 5. Czy zdając rozszerzoną maturę z angielskiego i matematyki dostanę się na grafikę ? ( jestem w klasie politechnicznej, cięzko by mi było zdawać inny przedmiot, gdyby tego zażadali na poz rozszerzonym ) No na razie tyle ! Serdecznie proszę o odpowiedzi |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Perfume Lover
|
Cytat:
Ad. 2. Nikogo nie stać na zapłacenie czesnego, nawet Anglicy nie płacą, tylko biorą kredyt. Informacje na stronie: www.slc.co.uk Ja akurat załapałam się jeszcze na niższe czesne (podwyżka weszła od zeszłego roku), więc nie udzielę Ci dokładnej informacji na temat spłat itd. Jak już wybierzesz uczelnię sprawdź program stypendialny, ja miałam przez 3 lata stypendium za wysokie wyniki w nauce, co było ogromną pomocą finansową. Ad. 3. Czesne ustala uczelnia. W 3000 funtów ciężko mi uwierzyć, bo to są kwoty sprzed podwyżki. Teraz jest bliżej tych 9000, ale to też zależy od uczelni, na niektórych może być niższa. Ad.4. Nikt, nigdy nie zwrócił uwagi na mój akcent, przejęzyczenia czy jakieś błędy gramatyczne. Ani studenci, ani wykładowcy. Miałam na roku studentów z Erasmusa, dla których angielski był językiem bardzo, ale to bardzo obcym i oni ledwie zdania składali. Nikt nawet nie mrugnął, bo widać było, że się starają, ale im nie wychodzi. U mnie w pierwszym tygodniu przeprowadzany był test z angielskiego, by wyhaczyć jednostki, które sobie z angielskim nie radzą i ewentualnie udzielić im pomocy. Prawda jest jednak taka, że jak ktoś już się wybiera na studia do Anglii to włada tym językiem na tyle biegle, że wątpię, czy na testach ktoś gorzej wypadł. Ad.5. Każda uczelnia ma swoje warunki rekrutacji. O wszystkim dowiesz się ze strony UCAS i stron konkretnych uczelni. Na niektórych wystarczą wysokie wyniki z matury, na innych trzeba zaliczyć jeszcze testy lub mieć certyfikaty, najczęściej zdaje się TOEFL.
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
NIE polecam London Met Uni.....studiuje tam Aviation Management (jesli chodzi o moj kierunek, to akurat najgorsi nie sa, maja swietnych nauczycieli), ale inne kierunki to podobno PORAZKA.
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
mam pytanie z ciekowosci - ten kredyt studencki nalezy sie kazdemu kto przyjezdza z krajow uni? czy trzeba miec iles miesiecy pobytu w uk?
z ciekawosci pytam, bo moje studia funduje NHS i w sumie to tytlko sie tak zastanawiam dla zastanawiania? |
|
|
|
|
#8 |
|
Perfume Lover
|
Kiedyś się należał z automatu, przypuszczam, że nadal tak jest.
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
poszlam tu: http://www.direct.gov.uk/en/Educatio...ance/DG_171539
i jednak jest pytanie w kalkulatorze czy przynajmniej 3 lata przed rozpoczeciem kursu mieszka sie w uk pytalam sie, bo moja znajoma wlasnie tak nie dostala 4 lata temu loan, bo mieszkala w uk tylko 17 miesiecy |
|
|
|
|
#10 |
|
Perfume Lover
|
Ja w UK nie mieszkałam zanim poszłam na studia. Kredyt dostałam bez problemu. Również 4 lata temu. Wnioski są rozpatrywane indywidualnie, musiała jakichś innych warunków nie spełniać.
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Mam nadzieję że ja pożyczkę dostanę bez problemów, bo bez niej mogę zapomnieć o studiach w Anglii. Moich rodziców nie stać żeby płacić czesne ( utrzymują jeszcze moją siostrę, która w październiku zaczyna studia w Polsce ) + muszą spłacać kredyt na który wzięli na budowę domu w którym teraz mieszkamy. Tak więc bez pożyczki ani rusz
![]() Mam już wybrane uczelnie na których są interesujące mnie kierunki. Dużo ich bo aż 16 jednak jakby któraś miała jakiekolwiek pojęcie na ich temat to proszę o opinię ![]() - University of Derby - Anglia Ruskin University - Bradford - Brighton - Coventry - Gloucestershire - Hertfordshire - Southampton - Sunderland - Chester - Greenwich - Cumbria - Hull - Kent - Plymouth - Huddersfield Edytowane przez Otino Czas edycji: 2012-09-20 o 11:07 |
|
|
|
|
#12 | |
|
Perfume Lover
|
Cytat:
|
|
|
#13 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#14 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
natomiast jesli chodzi o pozyczke na zycie +granty to trzeba byc jakis czas w UK ![]() ---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Cytat:
Ale jesli chodzi o prace tam to nie jest najprosciej, szczegolnie taka dla studentów, no chyba ze masz ogromne szczescie lub znajomych, którzy Ci pomoga osobiscie zdecydowalam sie na Uni w Londynie, bo jednak jest troche latwiej z praca
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja sama studiuje na b'ton uni,polcam i miasto jest typowo studenckie, duzo pracy po kanjapach i hotelach
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do pracy to mi faktycznie będzie bardzo potrzebna, w Londynie na pewno było by łatwiej coś znaleźć niestety ja muszę się jakby podporządkować - pójdę tam, gdzie mnie przyjmą no a jeśli się zdarzy że będę mogła wybierać to sama nie wiem jaką decyzję podejmę . . W Londynie jest podobno drożej - ale jest praca, gdzie indziej może być na odwrót. Dobrze by było gdyby ktoś za mnie mógł podjąć decyzję
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jak dobrze poszukasz i jestes smiala i otwarta na ludzi, wszedzie znajdziesz prace ;p. mialam bradford na insurance. kontakt z uni bardzo dobry, szybko podjeli decyzje i mieli malutkie wymagania .
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Perfume Lover
|
Co do Coventry. Wykładowcy przedmiotów ścisłych lubią cisnąć, są naprawdę wymagający, uniwerek zainwestował niedawno w Serious Games Institute- tutaj wiecej info: http://www.seriousgamesinstitute.co.uk/study.aspx , a więc zaplecze spod znaku IT mają konkretne. Sama infrastruktura uczelni- imponująca, ciągle inwestują w nowe budynki, sprzęt itd. Niemniej jednak moja koleżanka poleca Londyn. Ranking uczelni wskaże Ci uczelnie, które warto brać pod uwagę jeśli chodzi o poziom, atmosferę na poszczególnych kierunkach poznasz jedynie czytając opinie w necie.
|
|
#20 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po drugie, Southampton to bardzo dobra uczelnia ogólnie, chociaż oczywiście zawsze trzeba patrzeć na renomę konkretnego kierunku. Po trzecie, z tego, co wiem, Cumbria jest raczej kiepska. Pożyczkę dostaniesz, o ile wypełnisz wniosek poprawnie i w terminie, więc o to nie musisz się martwić.
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny, wszystkie jesteście bardzo pomocne ! Wszystkie uczelnie które wypisałam są do ok 70 miejsca w rankingu najlepszych dla kierunków powiązanych z informatyką więc raczej nie powinno być żadnych gaf. Niemniej jednak atmosfera i podejście do ucznia też są ekstremalnie ważne. Ja w uczelniach poszukuję niezłego poziomu, dobrego podejścia dla uczniów zza granicy, miejsca w którym będę mogła znaleźć pracę i o ile to możliwe miejsca gdzie będzie w miarę ładna pogoda ( mnie ciemność, chmury i deszcz wpędzają w rozleniwienie, nie chce mi się wtedy chodzić do szkoły i ogólnie nic dobrego z tego nie wynika ) . Tak wiem, że kiepsko sobie wybrałam kraj jeśli chodzi o pogodę no ale cóż
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
powodzenia!
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem, czy znasz stronę whatuni, ale może Ci się przydać. Ogólnie patrzyłabym na najbardziej ceniące się w kwestii wymagań uczelnie, są najbardziej warte zachodu. Wymagania BBB jakoś mnie nie przekonują, prawdę mówiąc. Sama nie miałam genialnych wyników z matury, podratowało mnie liczenie średniej ze wszystkiego, czyli również z czterech angielskich (poziomy podstawowy i rozszerzony) i to, że mój kurs nie jest duży (mamy ok. 15 osób), ale i tak jakby się nie udało, próbowałabym za rok, zamiast płacić taką kasę za przeciętną uczelnię - przeciętne są w Polsce, a skoro już wyjeżdżam, to chcę wyciągnąć z tego jak najwięcej. Ot, taka przemowa, przepraszam.
Edytowane przez mbamboo Czas edycji: 2012-09-21 o 12:19 |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A tak z innej półki - dziewczyny, naszły mnie wątpliwości. Czy pieniądze i dobre studia są warte odcięcia się od domu? Jak sobie pomyslę że miałabym byc w Anglii całkiem sama to płakać mi się chce.. Rodziców będę odwiedzała może 2 razy do roku, a może nawet nie jak mi na to nie pozwolą fundusze.. Nie wiem już czy dobrze robię celując w studia tak daleko od moich bliskich Może lepiej bym zrobiła wybierając jakieś studia w Polsce (mimo że kierunki mi totalnie nie odpowiadają ) zostając blisko rodziny ?Może moje wahania są tylko chwilowe (mam 39 stopni gorączki i jestem jakaś uczuciowa ) niemniej jednak proszę was o opinię. Jak wam, które wyjechały, udało się wyjechać, i jak te, które wyjechać dopiero mają zamiar, sobie z tym wszystkim radzą ?
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#26 | |
|
Perfume Lover
|
Cytat:
Ja wyjechałam zupełnie sama, nikogo na miejscu nie znałam w Polsce zostawiłam rodzinę i tęskniącego chłopaka, a mimo to błyskawicznie się zaaklimatyzowałam, wspominam licencjat jako trzy najlepsze lata mojego życia. Pewnie, że jest ciężko, ale jest skype, tanie loty, a czas leci szybko. Jeśli zrezygnujesz i zaczniesz studiować coś co Cię kompletnie nie kręci, zawsze będziesz gdybała: co by było gdybyś wyjechała.
|
|
|
#27 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem jednak jak jest ze mną. Wydaje mi się, że nie należę do tych najbardziej socjalnych i imprezowych ludzi. Jasne że czasami lubię zaszaleć ale uwielbiam też siedzieć w domu z książką i kubkiem herbaty.. Mam nadzieję że przy próbowaniu zdobycia znajomych nie będę mieć problemów z przełamaniem bariery językowej, pewnie człowiek się stresuje jak rozmawia z kimś kogo ang jest narodowym językiem, zapewne łatwiej jest rozmawiać po ang z innym obcokrajowcem
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#29 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U ludzi bardziej socjalnych i przyjeżdżających w pojedynkę ten proces następuje na pewno dużo szybciej.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:35.

Mile widziane są też jakiekolwiek rady i opinie na temat studiów w UK !

Pytań mam mnóstwo także zaczynam : 1. Czy wszystkie uczelnie mają akademiki ? Lepiej mieszkać w nich czy spróbować sobie znaleźć mieszkanie ? 

Nie wiem jednak jak jest ze mną. Wydaje mi się, że nie należę do tych najbardziej socjalnych i imprezowych ludzi. Jasne że czasami lubię zaszaleć ale uwielbiam też siedzieć w domu z książką i kubkiem herbaty.. Mam nadzieję że przy próbowaniu zdobycia znajomych nie będę mieć problemów z przełamaniem bariery językowej, pewnie człowiek się stresuje jak rozmawia z kimś kogo ang jest narodowym językiem, zapewne łatwiej jest rozmawiać po ang z innym obcokrajowcem