|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Co można zrobić z dużym brzuchem i rozstępami?
Hej! niedawno dowiedziałam sie że jestem w ciąży, ale bardzo boje się nie tylko porodu ale także rozstępów i ogromniastego brzucha po porodzie. Wiem że na rozstępy sa kremy tylko chciałabym się dowiedzieć jakie sa najlepsze, oczywiście takie które nie zaszkodzą mojemu maluszkowi?? Drugie pytanie dot. brzuch po porodzie słyszałam od znajomej że zaraz po porodzie należy obwiązywać silnie brzuch bandarzami elastycznymi i wtedy bszuch szybciej jest płaski. Czy to prawda może któraś z Was słyszała coś o tym sposobie? A może macię inny? Pomóżcie Z góry dziękuje i pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Co można zrobić z dużym brzuchem i rozstępami?
A dlaczego Ty się stresujesz już rozstępami i dużym brzuszkiem po porodzie?
![]() Mamą jestem juz od prawie dwóch lat, rozstępów duzo mi nie przybyło a i brzuch wraca do swoich wymiarów z przed ciąży. Późno, tak ale to moja zasługa. ![]() Rostępów mało się pojawiło, ponieważ smarowałam się różnymi balsamami przeważnie nawilżającymi i uelastyczniającymi skórę, różnych firm i wszystkie były równie dobre, jednak najbardziej przypadły mi do gustu Dava i Nivea, ale to zależy od osobistych preferencji, wiec z pewnościa znajdziesz i coś dla siebie. ![]() Brzuchol miałam dość duży i wraca on do swoich rozmiarów dośc długo, bo nadal karmie maluszka piersią i nieco sobie folguje z jedzeniem. Na dobra sprawe bezpośrednio po porodzie miałam go mniejszego aniżeli teraz , cóż objadanie się robi swoje. Nie bandarzowałam brzucha, po prostu zakładałam takie wysoki "pantalony" mocno przylegające do ciała i mi to wystarczało. I obowiązkowo balsam, jaiś ujędrniający. Nie stresuj się tym co będzie, bo bedziesz najszczęśliwszą osobą na swiecie, kiedy juz maluszek bedzie z Tobą i brzuch, czy rozstępy będą najmniej ważne. Gratulujemy przyszłej mamusi, bedzie dobrze. Dbaj o siebie i o swój brzuszek. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Cześć! Ja jestem obecnie na przełomie 5 i 6 miesiąca. Od początku 4 miesiąca używam krem przeciw rozstępom firmy Ziaja. Krem ma nazwę "Ziajka mamma mia " jest od 4 miesiąca ciąży. Kosztuje około 15 zł. Przy użyciu rano i wieczorem na brzuch, piersi, uda i pośladki starcza na półtora miesiąca. Na razie nie widzę u siebie żadnych zmian negatywnych, ale podobno najczęściej wychodzą od 7 lub 8 miesiąca, choć niekoniecznie. Zależy to od odżywiania się, ćwiczeń w czasie ciąży, elastyczności skóry no i oczywiście predyspozycji genetycznych. Jest jeszcze krem przeciw rozstępom "Gerber". Jego nie używałam, więc nie mogę Ci o nim nic napisać.
Pozdrawiam! ![]() ![]() ![]()
"Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie." Paulo Coelho ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
znajoma niech sobie obandazuje ale głowe i mocno zacisnie
![]() rozstepy hmm kremy kremami ale tu znacznie wiecej zalezy od genów. rozstepy moga pojawic sie wszedzie niekonicznie na brzuchu. co do brzucha po poroidzie no cóz ,roznie to bywa ale chyba brzuch po porodzie nie powinnien byc najwazniejszy, wciagnie sie lub nie ,wystarczy dac sobie czas ,lekkie cwiczenia, masaze,kosmetyki.czekac i byc dobrej mysli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Odpowiadając na pytanie z tematu:
duży brzuch trzeba ćwiczyć i prowadzić przez całe życie zdrową dietę. Rozstępy, jeśli są , nie znikną, można je laserem upłycić /?/, mocno rozjaśnić, najlepiej zapobiegać smarując choćby oliwką ![]() Z bandażem to najgłupszy pomysł- bo nie dość, że nie pomoże zlikwidować brzucha, to jeszcze przyczyni się do problemów z krążeniem i do pękania naczynek ![]() ps: ewentualnie , zaraz po porodzie kupić elastyczne majtki podtrzymujące, nie ściskaja, ale podtrzymują formę.
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
ja jestem na przelomie 8 i 9 miesiąca, przez całą ciążę używam kremu na rozstępy Penaten na zmianę z galaretką z Dax'a i nie mam ani jednego rozstępu
![]() ale musże nadmienić, że wszelkich specyfików nie zaczełam stosować jak dowiedizałam sie, że jestem w ciąży ale znacznie wcześniej- już od paru lat dbałam o to, by nwłaściwie nawilżyć, ujedrni ć i uelastycznić skórę, ot po prtostu dla samej sieb ie ![]() pozdrawiam aha rozstępy to mogą się pojawić dopiero po porodzie, wec wszystko może sie jeszcze zdarzyć pozdrawaim
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Wiem z doświadczenia że z rozstępami jest tak że jak mają się pojawić to możesz na głowie stanąć a i tak Cie dopadną. Ja się dosłownie "rozlazłam" w wieku dojrzewania. Było to wynikiem budowy mojej skóry i tego że za szybko rosłam. Rozstępy pojawiły się wtedy u mnie na plechach. Do tej pory chociaż już blade są bardzo głębokie. Jak już tutaj było wspomniane skutecznie i trwale można usunąć je tylko laserem.
Ze względu na wcześniejsze doświadczenia strasznie bałam się ciąży. Jestem teraz w 7 miesiącu i nie jest źle. Nawilżam i pielęgnuje skóre ale wiem że i tak co ma być to będzie. Nie mam rozstępów na brzuchu, pojawiły się jedynie na ramionach, prawie pod pachami (??????????!!!!!! dziwne miejsce) Jesli chodzi o duży brzuch to też jest to sprawa indywidualna. Moja znajoma przytyła w ciąży 20kg a teraz wygląda zgrabniej niż przed urodzeniem dziecka. Głowa do góry. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
J arównież smarowałam oliwką i kremem na rozstępy Daxa i nic, pod koniec 8 miesiąca wystrzeliły mi na brzuchu, pośladkach, udach i piersiach. Brzuch znikł mi bardzo, bardzo szybko i schudłam. Ważę teraz 4kg mniej niż przed ciążą.
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Trzy miesiące temu urodziłam sliczną córeczkę. Przez cała ciążę smarowałam się rano i wieczorem balsamem nawilżającym i dużo ćwiczyłam i nie mam ani jednego rozstępu. Ale myslę że to nie taka prosta sprawa. Moja koleżanka smarowała się całą ciążę kremem na rostępy z Gerbera i ma "przeorany" cały brzuch niestety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
rozstępy to faktycznie bardzo indywidualna sprawa i podejrzewam ze zanim trafisz na cud środek to bedziesz musiała róznych popróbowac....
jesli chodzi o bandaze....to jesli obwiazesz nimi brzuch to siadając zwinie ci sie w rulonik i efekt-żaden. Jestem teraz na początku 9tego mca i juz zakupiłam majtki z takim pasem na brzuszek, podobno bodre sa tez gorsety lub pasy do pończoch, ale ze ściskaniem sie nie ma co przesadzac bo jak pisała Mariqa krązenia nie mozna taowac, ale delikatnie to wydaje mi sie wskazane... ja po 1szej ciązy wkładałm jeansy dosyc obcisłe i starczyło, taraz jak pisalam kupiłam majtki z tym pasem( w kazdym sklepie z bielizna panie wiedzą o co chodzi). a tak wogóle to nie martw sie o to co bedzie po ciązy tylko zyj tym co ci dzidzius codzinnie przynosi.... pozdrowionka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
heh własnie dzis powitałam 30tc
![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Obwiązywanie brzuszka po porodzie zdecydowanie odradzam, jeśli chodzi o rozstępy to niestety nie ma metody zabezpieczającej przed nimi całkowicie. Nie warto też wydawać fortuny na kremy, bo ważniejszy jest masaż, ja kupiłam szczotkę z włosia i smarowałam się oliwką na zmianę z różnymi kremami. Niestety masaż jest zakazany w przypadku zagrożonej ciąży, ja musiałam zrezygnować, ale mimo to nie mam rozstępów. Co do wielkości brzucha, na to raczej nie mamy wpływu, nie chodzi tu o tkankę tłuszczową, bo nato wpływ mamy. Mały brzuszek to nie zawsze powód do radości, ja miałam malutki, w 7 miesiącu nosiłam jeszcze swoje normalne spodnie zapinane na pasek, niestety dziecku było ciasno i urodziło się z wadami ułożeniowymi, no ale na ilość wód płodowych nie ma wpływu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:23.