Emigrantki - czy któraś z Was zdecydowała się zostać na stałe w swoim "nowym" kraju? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-03, 16:19   #1
201607050913
Konto usunięte

Emigrantki - czy któraś z Was zdecydowała się zostać na stałe w swoim "nowym" kraju?

Na stałe mam na myśli wszystko, co się z tym wiąże, czyli być może staranie się o obywatelstwo, świadomość wychowywania dzieci w innej kulturze, nabycie nieruchomości itd.

Jeśli tak to jakie względy o tym zadecydowały, ekonomiczne czy jeszcze inne? Co Wam się podoba na emigracji bardziej niż w Polsce? Ja jestem już na 99% przekonana, że zostanę, ale chciałabym poczytać Wasze odpowiedzi.

Edytowane przez 201607050913
Czas edycji: 2015-01-03 o 16:27
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-03, 16:47   #2
lucaa_rules
Wtajemniczenie

Dot.: Emigrantki - czy któraś z Was zdecydowała się zostać na stałe w swoim "nowym" k

Ja sie zdecydowalam. Ja zawsze chcialam wyjechac do UK, wiec zycie tutaj to poniekad spelnienie moich marzen.

Mam prace, dach nad glowa, starcza do pierwszego Do Polski nie wracam, bo nawet nie mam do czego. Tu jest teraz osrodek zycia i jestem tutaj szczesliwa.

Mysle ze to wystarczy zeby zostac na stale
lucaa_rules jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-03, 21:28   #3
_Peggy
Zakorzenienie

Dot.: Emigrantki - czy któraś z Was zdecydowała się zostać na stałe w swoim "nowym" k

Finalizujemy zakup domu na 20lat kredytu, więc raczej zdecydowaliśmy się zostać w UK i dożyć tu starości. Tu wychować dziecko. Tu żyć. W 7 lat po przylocie do Anglii podjeliśmy tą decyzje. Nam tu lepiej. Mamy przyjaciół, mąż prace. Starcza do pierwszego. Nie musimy odkładać na buty na zime ani na prezent urodzinowy dla dziecka. Zostajemy.
Zmiana obywatelstwa odpada. Lubimy Anglie, Anglików i myslę że bardzo dobze wrośliśmy w to społeczeństwo... Chcemy jednak zachować naszą Polskość. Będziemy uczyć dzieci języka polskiego i historii Polski.

Edytowane przez _Peggy
Czas edycji: 2015-01-03 o 21:29
_Peggy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-04, 15:39   #4
TelephoneDesire
Evil olivE

Z racji tego ze wyjechalam z Polski majac 10 lat nie czuje sie zupelnie polka ani tez nie mam z tym krajem zadnej specialnej wiezi oprocz moich dziadkow ktorych czesto odwiedzam. Natomiast w domu rozmawiamy po polsku i bardzo sie ciesze ze znam ten jezyk.
Po siedmiu latach stwierdzilam ze kraj w ktorym mieszkam uwazam za swoj dom, tu mam rodzicow i przyjaciol i chce byc obywatelem tego panstwa wiec zmienilam obywatelstwo. Absolutnie nie zaluje i do konca zycia bede wdzieczna moim rodzicom ze zdecydowali sie na emigracje.
Stary 2015-01-04, 17:13   #5
karolinaAnt
Raczkowanie

ja rowniez zostaje. przyjechalam tutaj w dosc mlodym wieku. mam tu rodzine, znajomych chlopaka. skonczylam tu szkole, teraz studiuje.
bardzo lubie polske ale nie wyobrazam sobie tam zycia.
karolinaAnt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-07, 18:02   #6
tajka88
Zakorzenienie

U mnie to ciezka sprawa, tzn w Polsce nie mieszkam 7,5roku i tam na bank nie wroce. Jednak nie wiem, gdzie bede mieszkac na stale UK, czy ES. Na razie jestem w UK, ale kto wie jak dlugo.
Dziecko wychowuje w Anglii i nie wyobrazam sobie tego robic w Polsce. Corka mowi w 3 jezykach, mimo tego, ze jeszcze nie ma 4 lat.

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 14:43   #7
Wieszczka
Zadomowienie

Gdybym mieszkała w UK przyjęłabym obywatelstwo, jednak jestem w Norwegii i nie wiem czy to zrobię - tu nie można mieć podwójnego, musiałabym odrzucić obywatelstwo polskie, a jednak mentalność skandynawska nieco różni się od mojej i sądzę, że mimo iż mogę tu żyć nawet długie lata, nie czuję się do tego stopnia 'norweska', angielska się czuję ale teraz w Anglii być niestety nie mogę.
Wieszczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-09, 16:45   #8
201607050913
Konto usunięte

Ja zawsze byłam zdania, że mi niepotrzebne, ale teraz będę się starać o drugi paszport jak tylko zbliży się mój termin. Może panikuję, ale jakoś mnie ostatnio sytuacja w Europie martwi i jak można mieć dwa, to czemu nie. Nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda.
Stary 2015-01-09, 16:53   #9
Luba
Zakorzenienie

Zostalismy, a przyjechalismy tylko na 5 lat
Nie zmienilam obywatelstwa, dzieci mowia i pisza po polsku, znaja polska historie, ale jak podrosly to sie okazalo, ze tutaj maja wszystko, czyli przyjaciol, swoje miejsce na ziemi, nie chcielismy ich przenosic do Polski. My tez sie zadomowilismy i ja osobiscie przywiazalam sie do tego miejsca gdzie mieszkamy, lubie tu ludzi, nie czuje sie zle.
Ale nie wykluczam powrotu do Polski, chociaz nie podejrzewam, ze moje dzieci kiedykolwiek tam zamieszkaja.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 19:23   #10
Konvalja
Raczkowanie

Przyjechałam tu z myślą pozostania na stałe i na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie wrócić do Polski, choć nigdy nic nie wiadomo

2015? ZMIANY NA LEPSZE!

-keep calm and learn english!-
Konvalja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-10, 10:08   #11
Rena
Zakorzenienie

Co do dzieci to nie moge zajsc w ciaze wiec na razie sie wzmagam z tym problemem.

Co do mieszkania to moj TZ ma wlasne a ja mieszkam u niego wiec nie czuje nacisku by cos zmieniac. Najwieksza presje na kupno maja ci co wynajmuja.

Co do narodowosci w Paryzu jest pelno osob ktore nabyly obywatelstwo franc. i jak widze co sie dzieje z ich psychika i jakie maja problemy z przynaleznoscia spoleczna to wzbudza to glownie moje wspolczucie i koronny argument by tego nie robic.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-10, 12:06   #12
chwast
Zakorzenienie

Przyjechaliśmy z zamiarem zostania, zaczynam budować historię kredytową żeby kupić za 6 lat dom, co do dziecka to rozmyslam nad imieniem dobrze brzmiacym po polsku jak i po angielsku xd

Do polski na pewno nie wroce, nie wyobrażam sobie tego, ale czy uk na zawsze? Chyba nie. Nie wiem. Chciałabym kupić tu dom, później jakoś tak to wszystko obrócić żebym sama mieszkała w innym kraju, a ten dom wynajmować.

Wysyłane przez tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-10, 12:21   #13
201607050913
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Co do dzieci to nie moge zajsc w ciaze wiec na razie sie wzmagam z tym problemem.

Co do mieszkania to moj TZ ma wlasne a ja mieszkam u niego wiec nie czuje nacisku by cos zmieniac. Najwieksza presje na kupno maja ci co wynajmuja.

Co do narodowosci w Paryzu jest pelno osob ktore nabyly obywatelstwo franc. i jak widze co sie dzieje z ich psychika i jakie maja problemy z przynaleznoscia spoleczna to wzbudza to glownie moje wspolczucie i koronny argument by tego nie robic.
Ale jak może jeden papierek wpływać na psychikę? Przecież to są tylko formalności.

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Przyjechaliśmy z zamiarem zostania, zaczynam budować historię kredytową żeby kupić za 6 lat dom, co do dziecka to rozmyslam nad imieniem dobrze brzmiacym po polsku jak i po angielsku xd

Do polski na pewno nie wroce, nie wyobrażam sobie tego, ale czy uk na zawsze? Chyba nie. Nie wiem. Chciałabym kupić tu dom, później jakoś tak to wszystko obrócić żebym sama mieszkała w innym kraju, a ten dom wynajmować.

Wysyłane przez tapatalk
Ja myślę o tym samym Mieszkam w atrakcyjnym turystycznie rejonie i tak sobie pomyślałam, że na tzw. starość zawsze będę mogła wrócić do Polski a ten dom wynająć.
Stary 2015-01-10, 18:34   #14
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mineralka bez gazu Pokaż wiadomość
Ale jak może jeden papierek wpływać na psychikę? Przecież to są tylko formalnosci.
Dla nich jak widac nie tylko.

Co do turystyki - ja pochodze z atrakcyjnego turystycznie miasta, wiec zagranica czy w Polsce i tu i tu sporo turystow.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości