|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Pytanie do kadrowych
Witam,
Szukam informacji w sieci, ale nie mogę z nich nic jednoznacznie wywnioskować. Może któraś z Was mi to rozjaśni ![]() Niedługo mam zacząć pracę jako handlowiec. Podstawę mam mieć najniższą krajową, a do niej mam prowizję od osiągniętego zysku. Składki mają być odprowadzane tylko od podstawy, ale pracodawca zostawił mi możliwość odprowadzania składek również od prowizji. W niedalekiej przyszłości planuję zajść w ciążę i zastanawiam się jaka będzie wysokość mojego wynagrodzenia za okres ewentualnego L4 oraz urlopu macierzyńskiego. Czy wymiar urlopu liczy się tylko od podstawy czy podstawa+prowizja? Jaką kwotę dodatkowo musiałabym odprowadzać na składki przy prowizji ok 1000 zł? Bo jeśli prowizja nie liczy się do wynagrodzenia za czas l4 lub urlopu macierzyńskiego to dla mnie żaden interes żeby te składki odprowadzać i wygodniej mi brać te pieniądze pod stołem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pytanie do kadrowych
Cytat:
Jednak warto mieć opodatkowaną prowizję, by w przyszłości móc ubiegać się o kredyt. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
O kurczę, to kicha
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Nie da się nic zrobić, aby jednak trochę więcej tej kasy było na macierzyńskim?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
No przepraszam, może i jestem egoistką, ale to ja będę musiała to dziecko wychowywać mając 1000 zł miesięcznie mimo składanych comiesięcznych składek do ZUS. Nie dziw chyba, że próbuje znaleźć sposób żeby zapewnić sobie stabilność. Bo jeśli od tych pieniędzy zabiera mi się miesiąc w miesiąc kilkanaście procent to mam chyba prawo czuć się pokrzywdzona jeśli po urodzeniu dziecka zostaje z podstawowym 1000 zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Rozmawiałaś z pracodawcą, by prowizja wchodziła do podstawy? Wystarczy udokumentowane tylko 6miesięcy, by mieć tę wyższą pensję.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Ale jeśli prowizja jest zmienna to nie wiem jak takie coś rozwiazac? Co miesiąc aneks do umowy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Musiałabym popracować trochę i sprawdzić jak to będzie wychodzic. Ale to będzie wymagało dobrej woli pracodawcy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zastanowiłabym się z takim podejściem w ogóle nad posiadaniem dziecka. Przecież macierzyńskie to jest 12 miesięcy wypłacania zasiłku. A później co zrobisz ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Później wrócę do pracy, to chyba oczywiste. Co to wgl za tekst? Ja pracuje od 19 roku życia i nigdy nie byłam na zasiłku, a urlop macierzyński mi sie należy. Chodzi jedynie o to ile będzie mi wypłacane. Dużo kobiet jest na pewno w takiej sytuacji, bo pracodawcy często wyplacają duża część wypłaty pod stołem i pracownik jeśli się nie zgadza to musi szukać innej pracy. A jeśli zarabia się np 3500 zl, a po urodzeniu dziecka dostajesz 1000 zł to standard życia spada na ten czas, bo jednak 3000 to też nie jest na tyle dużo, żeby zaoszczędzić na poczet tych 12 miesięcy a dochodzą koszty utrzymania dziecka. Te 1000 zl, które dostanę to lekko pójdzie na dziecko i to jeśli mi się nie trafi chorowite. Czyli będziemy musieli żyć z pieniędzy męża, który zarabia 2500 zl. A jeśli chcemy np wziąć kredyt na mieszkanie, gdzie rata wynosi 900 zł, to już wgl nie ma mowy o dziecku przez kolejne 15 lat? Czy w czasie macierzyńskiego po prostu ledwo wiązać koniec z koncem?
Edytowane przez keepsmil3 Czas edycji: 2015-01-20 o 11:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Trzeba bylo odkladac, a nie marudzic teraz :p Wiadomo, ze dziecko to masa wydatkow i trzeba to dobrze rozplanowac. A juz napewno nie pchac sie w kredyty po 1000zl miesiecznie jak sie dziecko planuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Hahaha no po prostu brak mi słów. Mam 25 lat, pracuje od 19 roku życia, średnia moja pensja za te 6 lat to 1800 zl. W międzyczasie oczywiście studiowałam zaocznie, co kosztowało mnie jakies 20 tys spokojnie. Z czego mialam odkładać? A gdzie powinnam mieszkać? Jesteś trollem czy bardzo zarozumiałym czlowiekiem?
---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Kogo stać na mieszkanie bez wzięcia kredytu w dzisiejszych czasach? Czy to oznacza, ze Ci ludzie nie powinni mieć dzieci? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
To jest rozumowanie większości osób na rynku
![]() Podstawa 1000/1500zł, prowizję biorą do ręki bo większa, a potem wieczne biadolenie "należy mi się i należy mi się". To trzeba było pójść do innej pracy i zapracować na to większe "należy mi się", albo składać. Nie mieć kasy na dziecko i kredyt, ale na oba się pchać ![]() Z 3000zł miesięcznie do ręki, można spokojnie odkładać przez rok czasu po chociażby 1000zł. Po prostu trochę zacisnąć pasa i żyć za 2000zł. Zwłaszcza jeśli się jeszcze nie ma kredytu. ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
![]() Kredyty są dla ludzi bogatych, nie dla biednych.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Ale ja bardzo chętnie odprowadzę składkę od prowizji, ale gdybyś się wczytala w wątek to byś zrozumiała, ze istotą problemu jest to, ze mimo składek od prowizji na macierzyńskim masz liczone od podstawy. To jest to o co pytałam. A zwróć uwage, że wiele osób godzi się na minimalną krajową i resztę pod stołem bo innej opcji nie mają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jestem czlowiekiem, ktory nie pojmuje, ze mowisz "jak mozna odkladac zarabiajac 3500zl?!" a dokladnie to napisalas w poprzednim poscie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Wynajmując wydajesz taką samą kasę więc żaden argument dla mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Tylko, ze jak wynajmujesz i ci sie noga potknie, to rezygnujesz i albo wracasz do rodzicow, albo szukasz tanszego/mniejszego/w dalszej dzielnicy. Bank tego nie uzna a odsetki i kary za brak splaty zabiora wam wszystko.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
A Ty będziesz całe życie wynajmowac?
![]() ---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Mi w całym tym wątku chodzi tylko i wyłącznie o to, ze osoby pracujące na prowizji i uczciwie odprowadzajacy składki muszą się zadowolić zasilkiem od podstawy. Tylko o to mi chodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Tak, bo nie wyobrazam sobie wiazac sie kredytem plus wole miec mozliwosc przeprowadzki, niz lancuch kredyty trzymajacy mnie na 30lat w jednym miejscu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
No to już jak kto woli. Ja co miesiąc za wynajmowanie ok 700 zl nie chciałabym płacić. A wkład własny na mieszkanie mam, bo na szczęście mój Tż dostał od rodziców, więc kredyt nie byłby na 30 lat, tylko chciałabym na max 10 lat. Ale nie chce czekać z decyzja o dziecku tyle czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Nie chce szukać innej, bo ta mi się podoba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
No to albo dogadasz się z pracodawcą żeby podwyższył Ci podstawę, albo będziesz mieć ten 1000zł. Nie da się "zakombinować".
Wiesz na czym stoisz i jak to wygląda - Twój wybór.
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
W niedalekiej przyszłości planuję zajść w ciążę i zastanawiam się jaka będzie wysokość mojego wynagrodzenia za okres ewentualnego L4
Już widzę, jak pracodawca z chęcią przyjmie kobietę do pracy która po np. pół roku pracowania zachodzi w ciążę i znika na 2 lata. Podoba Ci się ta praca, ale zrobisz pracodawcę w bambuko.Nie warto popracować rok-dwa, dać się poznać jako zaufana osoba, pracownik na którym można polegać? No cóż wtedy "zwalniania" takich kobiet mi nie szkoda, bo pracodawca musi znowu przeszkalać nową osobę, nadzorować, a później co? pracownikowi który przepracował 2 lata powiedzieć "do widzenia" bo kobieta chce wrócić która wcześniej pracowała "pół roku" bezsens totalny. Jak się nie ma kasy na dziecko to się go nie sprowadza na Świat i kombinuje jak wyłudzić od państwa kasę. Jeszcze przeboleję "wpadkę" a tutaj czyste wyrachowanie. Dziwić się że pracodawcy są uczuleni na młode kobiety i dają zleceniówki. Tak wiem, jestem zarozumiałym trollem i na pewno starą panną ![]()
Kontrola - najlepszą formą zaufania ![]() Mam swoje zdanie na dany temat ,nie zawsze musimy mieć takie same ![]() zamykam kolekcję półmaratonów czas na ... ![]() Edytowane przez barbarossan Czas edycji: 2015-01-20 o 14:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
W mojej poprzedniej pracy tak laska zrobila
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Niestety moja była "teściowa" też miała taką pracownicę, sekretarka po 3 miesiącach pracy, przyniosła zaświadczenie od gina i od razu L4, gdzie jej praca cięzka nie była, później macierzyński, później co chwilę inne L4 a to ginekolog, a to depresja (psychiatra) i tak pracownik był 3 lata ale go nie było... na szczęście teściowa zlikwidowała to stanowisko pracy i tamta mogla się cmoknąć - oszustka.
nie cierpię takich osób.
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Akurat to stanowisko było spoko, pracy w ciągu 8h było może na jakieś 3-4h a potem zajmowanie się pierdołkami. Myślę, że spokojnie mogła pociągnąć jeszcze kilka miesięcy w pracy - praca jako analityk. Nie wiem czy jej się praca nie podobała, czy miała jakieś problemy z tą ciążą, w każdym razie poszła na jakieś zwolnienie. potem macierzyńskie i sama powiedziała swojemu kierownikowi, że już nie wróci. W sumie to miała o wiele większe kompetencje i wiedzę, więc pewnie w tym czasie mogła sobie spokojnie poszukać o wiele lepszej pracy.
A, że to praca w korpo - to nie ucierpieli aż tak bardzo na jednym pracowniku ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.