|
Notka |
|
Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Oszalałem! Nauka angielskiego i norweskiego
Jak w temacie, od 3 lat intensywnie uczę się angielskiego, nie słucham na lekcjach w szkole, uczę się sam w domu, czytam książki po angielsku i te same po polsku, słucham BBC, piosenek, później je tłumaczę, robię notatki itd, uczę się angielskiego od 3 lat dopiero a już jestem najlepszy w szkole (jestem w klasie maturalnej), angielski umiem dość dobrze i cały czas uczę się codziennie aby go doszlifować, mówię już powoli z brytyjskim akcentem bo uznałem, że jest ładniejszy od amerykańskiego i całkiem dobrze mi to wychodzi, nie wiem jak to działa, może mój mózg łatwiej przyswaja języki? W każdym razie, za kilka miesięcy na kilka lat do UK się przeprowadzam, do rodziny, moim celem jest Norwegia, od kilku dni uczę się norweskiego i powoli zaczynam ładnie budować zdania i czytać, jakoś przyjemnie wchodzi mi ten język do głowy, słówka i wymowa, łatwiej od jakiegokolwiek języka, tutaj moje pytanie bo jest to forum językowe i mam pewnie do czynienia z profesjonalistami i poliglotami, czy nauka 2 języków jednocześnie nie wyrządzi mi żadnej szkody? Nie zacznie mi się wszystko mylić? Za kilka/kilkanaście lat chciałbym mówić po angielsku i norwesku jak po polsku, od zawsze marzyłem o Norwegii a nie będę tam jechał bez znajomości chociaż podstawowej norweskiego, to wstyd
![]() Jest tu w ogóle ktoś kto uczył się norweskiego lub uczy? Czy tylko początki są łatwe?
Nigdy nie zapominaj o tym, Kim jesteś, bo Świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego Swoją siłę, a wtedy przestanie to być Twoim słabym punktem. Zrób z tego Swoją zbroję, a nikt nie użyje tego przeciwko Tobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Kawaii strona mocy
|
Dot.: Oszalałem! Nauka angielskiego i norweskiego
O nauce j. norweskiego więcej dowiesz się tutaj https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=638276
Nie, nie oszalałeś, nauka dwóch języków na raz to nie jest nic dziwnego i przez to niemożliwe i "zwariowane", szkody również nie wyrządzi. Ile z nas tutaj się uczy w taki sposób, a czasem i jeszcze więcej bierze na swoje barki i mózg ![]() Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2014-12-31 o 11:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Musisz opanować pierwszy język na poziomie co najmniej B2, żeby rozpocząć naukę drugiego i żeby nic Ci się nie mieszało. Tak jest w teorii. W praktyce znam osoby, które uczą się i dwóch języków od podstaw na raz + kontynuacja innego i nic złego im się nie dzieje. Miesza się, ale z czasem przecież wszystko się układa. Sama studiując filologię angielską, czyli mając ang. na bardzo wysokim poziomie, mieszałam angielski z polskim, czasem się zacinałam w jednym, czy drugim, nie mogłam się przestawić, znaleźć słów, układałam zdania po polsku z angielską składnią itd. Naturalny efekt naprzemiennego używania języków, ostrzegali nas przed tym prowadzący zajęcia, mózg wariuje i nie ważne jak dobrze posługujesz się każdym z języków z osobna, przy takim żonglowaniu wszystko się plącze.
Tak więc nie przejmuj się i ucz się, jeśli czujesz się na siłach. Nic złego Ci się nie stanie (bo i co?). jak nadejdzie trudniejszy moment, trzeba go zwalczyć i tyle. Trzeba korzystać ze smykałki do języków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
Nigdy nie zapominaj o tym, Kim jesteś, bo Świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego Swoją siłę, a wtedy przestanie to być Twoim słabym punktem. Zrób z tego Swoją zbroję, a nikt nie użyje tego przeciwko Tobie.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja uczyłam się niemieckiego 9 lat, obecnie angielski od 3 lat i od 2 miesiecy szwedzkiego. Nic się nie miesza, wręcz pomaga znajomość innych języków
![]()
Min nya kärlek svensk pojkvän ![]() svenska språket 21.05-20.06.13 Finlandia AU PAIR ![]() ![]() ![]() WYMIANKA https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=828676 https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post51729228 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
zgadzam sie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Bardzo dobrze, że wprowadzasz nowy język. Moim malutkim marzeniem jest znalezienie Francuza, który po angielsku nauczy mnie francuskiego
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Polecam wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=584946
![]()
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Jakie są podobieństwa pomiędzy tymi dwoma językami? Zauważyłeś już coś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:33.