|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Pielgrzymka?
(Mały off topic, ale jakby nie patrzył chcę zapytać o jedzenie
![]() Od jakiegoś czasu zmieniłam całkowicie swój jadłospis, zaczęłam jeść 5 posiłków, zrezygnowałam ze słodyczy... Za dokładnie tydzień wyruszam na pielgrzymkę, swoją pierwszą. Po kilka godzin wędrówki... ok. 30 km dziennie. Co zabrać i co jeść, by mieć siłę i dotrwać do końca... a przy tym mocno nie naginać 'swoich zasad' odnośnie jedzenia. Kiedyś wędrując po górach wcinałam czekoladę - teraz wolałabym tego uniknąć i dodawać sobie energii czymś innym. Za wszelkie rady serdecznie dziękuję ![]() ps. wiem po co idę na pielgrzymkę, ale jeść coś trzeba ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielgrzymka?
italianko-ja kiedyś też doszłam do Częstochowy
![]() Wtedy moim (i nie tylko) zasadniczym posiłkiem był chleb z dzemem lub konserwą - nie wiem, jak w twoim przypadku, ale u nas jedzenie "pielgrzymowało" razem z nami-więc musielismy brać coś w miarę niepsującego się. Wieczorem już po przejściu odcinka królowały zupki z kubka. Cóż-niezdrowo, ale za to szybko (często nie ma się sily na przygotowanie jakiegokolwiek posiłku, a jeszcze trzeba namiot rozbić) Radzę ci zabrac spory zapas- podczas drogi często nie ma okazji, aby cos kupić; a obwoźne sklepiki przyjeżdżające na miejsce spoczynku narzucały masakrycznie wysokie ceny. Weź ze sobą duużo wody mineralnej- po trasie pielgrzymki często do sklepów były wielie kolejki i nie zdążało się w czasie postoju, koniecznie weź też wapno na asfaltówki i plastry na bąble. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
witam
Byłam na pielgrzymce 2 razy ( wbrew pozorom było świetnie ![]() ![]() Polecała bym ci zabrać jakies chrupkie pieczywo - mi sie bardzo przydało . Wieczorem były rozdawane ćwiartki chlebów a na obiad podawana była zupa . Jednak wiem , że nie we we wszytskich województwach sa takie "udogodnienia" . Mysle że nie powinnaś sie obawiać kcal zawarych w jedzonku bo i tak wszytsko przy takim wysiłku spalisz . Zabież niskosłodzone dżemy , serki topione , owoce , konserwy a przede wszytskim dużo , duzo wody ![]() Miłej drogi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja byłam na pielgrzymce 4 razy, radzę nie przeginać z zasadami, żebyś nie była zbyt osłabiona. A zwłasza w taką pogodę! W zeszłym roku było właśnie tak gorąco- ludzie padali jak muchy!! No i oczywiście duuuuuuuuuuuuuużo wody mineralnej. Powodzenia!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
polecam wyżej wspomniane pieczywo chrupkie i żeby było zdrowiej od tradycyjnych konserw-np. produkty sojowe (pasztety itp.), dobrym pomysłem na zdrowy zastrzyk energii byłoby chyba upieczenie sobie dużej ilości ciastek owsianych z mnóstwem ziarenek,orzechów, miodu-bez czekolady,więc się nie roztopi, suche, więc można nosić, pyszne i dużo energii
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a te ciasetczka owsiane to fajny pomysł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Liczenie kalorii było by głupotą - wiem. Nie zamierzam tego robić... napisałam post bo wiedziałam, że coś ciekawego poradzicie
![]() ![]() Jeszcze jedno pytanie... piszecie dużo wody... Dziennie pije ok. 2L, mam zabrać zgrzewkę ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Zawsze są jakieś postoje i dłuższe przerwy podaczas których możesz podskoczyć do najbliższego sklepu - tak jest najtaniej . Jak juz primavera wsponiała za ludźmi jeżdzą samochody głównie z woda ale tez z różnymi słodkościami
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Gdy ja szłąm na pielgrzymkę- nasza grupa osób miała swoją skrzynię - autentyczną wielką drewnianą skrzynię- i tam włożyliśmy zapasy jedzeni i wody. Skrzynia ta jeździła razem z dużymi plecakami i namiotami;wyjmowaliśmy ją wieczorem i przygotowywaliśmy posiłki,każdy też wyciągał sobie wodę i prowiant na następny dzień. Nikt na nikogo krzywo nie patrzył,a woda na pielgrzymce była bardzo potrzebna, gdyż czasami nie było zadnej do umycia-jak cała pielgrzymka rzuciła się na studnię
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Polecam pieczywo z masłem orzechowym.
Będziesz dużo chodzić - a kanapki chociaż kaloryczne to dają wiele energii i długo po nich nie będziesz głodna. No i owoce przede wszystkim ![]() Miłej pielgrzymki.
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Primavera, świetnie to było wymyślone z tą skrzynią!! ALe z tą kąpielą to współczuję- ja na szczeście nie musiałam się myć w wodzie mineralnej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Z reguły straż pomaga - całe szczęście
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:36.