|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
SUMAK-tajemnicza przyprawa
Witajcie, wkoncu zagladnełam na forum kulinarne bo mam problem techniczny.
zagozala "kucharka' nie jestem, ale czasami cos mi zadarzy upichcic zeby TŻ nie umarł, wiec dostalam z jego wojaży po swiecie slubowych w prezencie przyprawy z Turcji przywiezione. No i wszytsko daje rade odszyfrować poza jednym: nazywa sie po ichniemu SUMAK (po naszemu to wiem co to sumak ![]() Ogolnie to wiem ze sumak jest "for salad" - tylko do jakich salatek? ani kuchni tureckiej nie znam ani nic necie nie ma w ludzkim jezyku, więc wdzęczna bym byla jakby ktos bardziej obeznany cos mi przyblizyl ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Niemcy
Wiadomości: 1 189
|
Znalazlam, ze sumak jest uzywany glownie w tureckiej i iranskiej kuchni do potraw z ryzu. U nas stosowany jest do salatek. Wiem, ze turcy posypuja nim kebap.
Pozdrawiam W Libanie, Syri i Egipcie gotuje sie te nasionka w malej ilosci wody, powstaje intensywny kwasny, czerwony wywar, ktory dodaje sie do potraw z miesa albo z warzyw. FATTUSH(Pee) To jest domowa arabska sałata z warzyw i chleba. Charakter nadaje suszony sumak - ciemnoczerwony, kwaśny proszek dostępny w sklepach arabskich, lub z przyprawami składniki: pęczek rzodkiewek, 2 ogórki, 2 jędrne pomidory, 1 czerwona cebula pokrojona w wiórki, serce sałaty (środkowe liście, drobne i twarde), rukola, posiekana natka pietruszki i świeża mięta, 2 kromki chleba pp sos: - bez oliwy 4 łyżki soku z cytryny, 2 utarte ząbki czosnku, 8 łyżek oliwy, sól, pieprz, sumak Wymieszać składniki sosu. Warzywa pokroić w grubą kostkę, sałatę porwać, wymieszać z ziołami. Chleb opiec lub podpiec w piekarniku i grubo pokruszyć. Na chlebie położyć warzywa i polać sosem, dodatkowo posypać sumakiem. Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2008-10-10 o 10:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: tajemnicza przyprawa :)
czy ktoras wie jak stosować owa przyprawę ????
![]() chcę ja miec ale...
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 475
|
Dot.: SUMAK-tajemnicza przyprawa
Przywiozlam wielka pake z Turcji tego sumaku, ale widzialam tylko raz ja w uzyciu, to byl dodatek do sis kebap, sparzona cebula posypana obficie sumakiem, bardzo dobre
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 175
|
Dot.: SUMAK-tajemnicza przyprawa
ja też przywiozłam z Turcji sumak i dodawałam do mięsa- fajny ma smaczek wtedy, albo do sałatki (greckiej). ciekawie urozmaica smak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 475
|
Dot.: SUMAK-tajemnicza przyprawa
Znalazłam w necie przpis na prosciutka salatke, nie jestem pewna czy mogę podać strone, ale podany jest przez uzytkownika Anissa Helou :
2 srednie cebule, cieńko pokrojone 2 łyżki posiekanej natki 2 łyżki sumaku 1 łyzka soku z cytryny 1 łyżka oliwy sól i świeżo mielony pieprz Cebule parzyc dwoma kubkami wrzatku przez 4 minuty, odcedzic i wysuszyc papierowym recznikiem. Wymieszac z pozostala częścią składników. Podawać np do dań z grilla Podobny przepis, tzn cebula+pomidor+cytryna+ol iwa znalazlam z dodatkiem syropu z granatow, ktory tez przywiozlam i stoi nieuzywany.... Nic tylko eksperymentowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 4
|
Dot.: SUMAK-tajemnicza przyprawa
Całkiem spory spis przepisów na potrawy z sumakiem i informacje jak używać tej przyprawy można znaleźć na tej stronie: http://cougotowac.net/przepisy/sumac
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2011-02
Wiadomości: 1
|
Dot.: SUMAK-tajemnicza przyprawa
Sumak....znajesz go w co drugim polskim ogrodzie (napisz "sumak"..i obejrzysz galerię zdjęć...)...nie nasionka,nie kwiatostany...roślinka jest trująca (bardzo)....zbierasz wieszchnią warstwę kory,suszysz i mielisz....
Przepis: mięso wołowe (0,5kg)( dobre) zmielić przesmażyć na patelni...dodać łyżeczkę czarnego pieprzu..trochę soli....otworzyć puszkę pomidorów..albo świerze,bez skóry(0,5kg)...wrzucić... próżyć chwilę.... dwa bakłażany na frytki pokrojone... na oliwie przesmażyć delikatnie (na innej patelni...odstawić)....(m oże być cukinia)......jak lekko jedno i drugie ostygnie...połączyć w jednym garze..otworzyć puszkę czrnej lub czerwonej fasoli (odcedzić)...dołożyć....p osmakować...na koniec....trochę pieprzy cytrynowego,dwa goździki,szczypta gałki muszkatułowej (zmielonej),dwa ziarna pimmentu(ziele angielskie)....wymieszaj na malutkim ogniu... teraz wsyp DUŻĄ łyżkę sumaku zmielonego.....wymieszaj. ..zanim ostygnie...wrzuć dwie mandarynki,garść winogron czerwonych ( lekko pokrojone)......ryż (najlepiej czarny Basamti...juz ugotowany)....całą potrawę doprowadź do wrzenia... i podawaj na chwałę swoją......spytasz gdzie poznałem ten przepis...? vonstradh@gmail.com ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Dot.: SUMAK-tajemnicza przyprawa
Sałatka ziemniaczana z kalmarami
Bardzo lubię sałatki ziemniaczane. Teraz, kiedy jest tak gorąco, świetnie nadają się na obiad podane na zimno. Można wykorzystać ziemniaki ugotowane wcześniej lub szybko ugotować na parze (to tylko 15 min ! ). Dzisiaj polecam odmianę takiej sałatki w wersji rybnej. Odkryłam fajne suszone kalmary (bez konserwantów) Flotskaya, bardzo aromatyczne. Moje pochodzą z http://codopiwa.pl/ Znakomitą przyprawą okazał się sumak o kwaśno-cytrynowym smaku. Bardzo nam smakowało! Składniki na 2-3 osoby: 10 ziemniaków 2 opakowania (40g) suszonych kalmarów spora garść listków natki pietruszki 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz świeżo mielony szczypta suszonego czosnku 1 łyżeczka sumaku Wykonanie: Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, delikatnie posoliłam i gotowałam na parze 15 min. Kiedy ostygły, dodałam do nich posiekane kalmary, listki pietruszki, przyprawy oraz jogurt z majonezem, wymieszałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: SUMAK-tajemnicza przyprawa
ja sie pytalem turka do czego ten sumak... to sie zasmial i nic nie powiedzial.. ja ignoruje te przyprawe. Daje tylko kwaskowatosc i kolor nic wiecej
Edytowane przez a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f Czas edycji: 2014-09-03 o 07:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 7
|
Dot.: SUMAK-tajemnicza przyprawa
Sumak jest bardzo zdrowy ze względu na wysoką aktywność przeciwutleniającą. Ja sumak mieszam ze zmielonymi suszonymi płatkami róży i hibiskusa i używam tej mieszanki do przyprawiania jogurtu i twarożku. Generalnie sumak bardziej mi pasuje na słodko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:23.