SUMAK-tajemnicza przyprawa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-01-07, 15:55   #1
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

SUMAK-tajemnicza przyprawa

Witajcie, wkoncu zagladnełam na forum kulinarne bo mam problem techniczny.
zagozala "kucharka' nie jestem, ale czasami cos mi zadarzy upichcic zeby TŻ nie umarł, wiec dostalam z jego wojaży po swiecie slubowych w prezencie przyprawy z Turcji przywiezione.
No i wszytsko daje rade odszyfrować poza jednym: nazywa sie po ichniemu SUMAK (po naszemu to wiem co to sumak): jest słono- kwaśne, wystpeuje w postaci zmielonej lub naturalnej czyli nasionka o nieregularnym ksztalcie, koloru bordowego, lekko lepiące się, zreszta wersja przyprawy w proszku tez sie tak jakby klei.
Ogolnie to wiem ze sumak jest "for salad" - tylko do jakich salatek? ani kuchni tureckiej nie znam ani nic necie nie ma w ludzkim jezyku, więc wdzęczna bym byla jakby ktos bardziej obeznany cos mi przyblizyl
Wisnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-07, 17:08   #2
Suarti
Zadomowienie

Znalazlam, ze sumak jest uzywany glownie w tureckiej i iranskiej kuchni do potraw z ryzu. U nas stosowany jest do salatek. Wiem, ze turcy posypuja nim kebap.

Pozdrawiam

W Libanie, Syri i Egipcie gotuje sie te nasionka w malej ilosci wody, powstaje intensywny kwasny, czerwony wywar, ktory dodaje sie do potraw z miesa albo z warzyw.

FATTUSH(Pee)

To jest domowa arabska sałata z warzyw i chleba. Charakter nadaje suszony sumak - ciemnoczerwony, kwaśny proszek dostępny w sklepach arabskich, lub z przyprawami
składniki: pęczek rzodkiewek, 2 ogórki, 2 jędrne pomidory, 1 czerwona cebula pokrojona w wiórki, serce sałaty (środkowe liście, drobne i twarde), rukola, posiekana natka pietruszki i świeża mięta, 2 kromki chleba pp
sos: - bez oliwy
4 łyżki soku z cytryny, 2 utarte ząbki czosnku, 8 łyżek oliwy, sól, pieprz, sumak
Wymieszać składniki sosu.
Warzywa pokroić w grubą kostkę, sałatę porwać, wymieszać z ziołami.
Chleb opiec lub podpiec w piekarniku i grubo pokruszyć.
Na chlebie położyć warzywa i polać sosem, dodatkowo posypać sumakiem.

Edytowane przez Nutka
Czas edycji: 2008-10-10 o 10:26
Suarti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-10, 10:26   #3
Nutka
Nutka nie gryzie!

Dot.: tajemnicza przyprawa :)

czy ktoras wie jak stosować owa przyprawę ????
chcę ja miec ale...

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _

WYSZUKIWARKA nie gryzie

Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 18:46   #4
dudkaaa
Raczkowanie

Dot.: SUMAK-tajemnicza przyprawa

Przywiozlam wielka pake z Turcji tego sumaku, ale widzialam tylko raz ja w uzyciu, to byl dodatek do sis kebap, sparzona cebula posypana obficie sumakiem, bardzo dobre Sprobuje moze to fattush, bo nie mam pomyslow...
dudkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 19:48   #5
Serena van der Woodsen
Raczkowanie

ja też przywiozłam z Turcji sumak i dodawałam do mięsa- fajny ma smaczek wtedy, albo do sałatki (greckiej). ciekawie urozmaica smak
Serena van der Woodsen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 20:39   #6
dudkaaa
Raczkowanie

Znalazłam w necie przpis na prosciutka salatke, nie jestem pewna czy mogę podać strone, ale podany jest przez uzytkownika Anissa Helou :

2 srednie cebule, cieńko pokrojone
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki sumaku
1 łyzka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól i świeżo mielony pieprz

Cebule parzyc dwoma kubkami wrzatku przez 4 minuty, odcedzic i wysuszyc papierowym recznikiem. Wymieszac z pozostala częścią składników. Podawać np do dań z grilla

Podobny przepis, tzn cebula+pomidor+cytryna+ol iwa znalazlam z dodatkiem syropu z granatow, ktory tez przywiozlam i stoi nieuzywany....
Nic tylko eksperymentowac
dudkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-24, 20:54   #7
imysz
Przyczajenie

Całkiem spory spis przepisów na potrawy z sumakiem i informacje jak używać tej przyprawy można znaleźć na tej stronie: http://cougotowac.net/przepisy/sumac
imysz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-05, 12:24   #8
vonstradh
Przyczajenie

Sumak....znajesz go w co drugim polskim ogrodzie (napisz "sumak"..i obejrzysz galerię zdjęć...)...nie nasionka,nie kwiatostany...roślinka jest trująca (bardzo)....zbierasz wieszchnią warstwę kory,suszysz i mielisz....
Przepis: mięso wołowe (0,5kg)( dobre) zmielić przesmażyć na patelni...dodać łyżeczkę czarnego pieprzu..trochę soli....otworzyć puszkę pomidorów..albo świerze,bez skóry(0,5kg)...wrzucić... próżyć chwilę....
dwa bakłażany na frytki pokrojone... na oliwie przesmażyć delikatnie (na innej patelni...odstawić)....(m oże być cukinia)......jak lekko jedno i drugie ostygnie...połączyć w jednym garze..otworzyć puszkę czrnej lub czerwonej fasoli (odcedzić)...dołożyć....p osmakować...na koniec....trochę pieprzy cytrynowego,dwa goździki,szczypta gałki muszkatułowej (zmielonej),dwa ziarna pimmentu(ziele angielskie)....wymieszaj na malutkim ogniu... teraz wsyp DUŻĄ łyżkę sumaku zmielonego.....wymieszaj. ..zanim ostygnie...wrzuć dwie mandarynki,garść winogron czerwonych ( lekko pokrojone)......ryż (najlepiej czarny Basamti...juz ugotowany)....całą potrawę doprowadź do wrzenia... i podawaj na chwałę swoją......spytasz gdzie poznałem ten przepis...? vonstradh@gmail.com
vonstradh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 19:34   #9
artmonalisa
Przyczajenie

GG do artmonalisa

Sałatka ziemniaczana z kalmarami

Bardzo lubię sałatki ziemniaczane.
Teraz, kiedy jest tak gorąco, świetnie nadają się na obiad podane na zimno. Można wykorzystać ziemniaki ugotowane wcześniej lub szybko ugotować na parze (to tylko 15 min ! ).
Dzisiaj polecam odmianę takiej sałatki w wersji rybnej.
Odkryłam fajne suszone kalmary (bez konserwantów) Flotskaya, bardzo aromatyczne. Moje pochodzą z http://codopiwa.pl/
Znakomitą przyprawą okazał się sumak o kwaśno-cytrynowym smaku.
Bardzo nam smakowało!

Składniki na 2-3 osoby:
10 ziemniaków
2 opakowania (40g) suszonych kalmarów
spora garść listków natki pietruszki
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz świeżo mielony
szczypta suszonego czosnku
1 łyżeczka sumaku

Wykonanie:
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, delikatnie posoliłam i gotowałam na parze 15 min. Kiedy ostygły, dodałam do nich posiekane kalmary, listki pietruszki, przyprawy oraz jogurt z majonezem, wymieszałam.
artmonalisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 21:05   #10
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte

ja sie pytalem turka do czego ten sumak... to sie zasmial i nic nie powiedzial.. ja ignoruje te przyprawe. Daje tylko kwaskowatosc i kolor nic wiecej

Edytowane przez a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Czas edycji: 2014-09-03 o 07:55
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-13, 11:40   #11
MonteLeone
Przyczajenie

Sumak jest bardzo zdrowy ze względu na wysoką aktywność przeciwutleniającą. Ja sumak mieszam ze zmielonymi suszonymi płatkami róży i hibiskusa i używam tej mieszanki do przyprawiania jogurtu i twarożku. Generalnie sumak bardziej mi pasuje na słodko.
MonteLeone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości