|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Ekonomiczna magisterka po humanistycznym licencjacie
Cześć!
![]() Chciałabym się dowiedzieć czy ktoś z was ma doświadczenia związane z rozpoczęciem studiów ekonomicznych II stopnia po humanistycznym licencjacie. Jestem na etapie myślenia "co dalej po licencjacie" i w przypadku problemów ze znalezieniem pracy poszłabym na studia magisterskie. Nie mam możliwości kształcenia się na magisterce z mojego kierunku, dlatego od pewnego czasu myślę o MSG (UG). Przejrzałam sylabusy wszystkich przedmiotów, które są na tym kierunku i niestety pojawiają się schody: podstawy ekonomii (makro i mikro) miałam jako fakultet na II roku, więc mniej więcej wiem z czym to się je, ale nie wiem czy jako humanistka, przyzwyczajona do zupełnie innego stylu nauki, dałabym radę przejść przez przedmioty wymagające wiedzy matematycznej: zastosowanie ekonometrii, finanse międzynarodowe, msg II oraz informatyczne - instrumentarium badań ekonomicznych. - Czy te przedmioty są wykładane zupełnie od podstaw na studiach II stopnia, skoro na UG mogą przyjść osoby po różnych kierunkach? - Jak dużo wykorzystuje się matematyki w danych przedmiotach? Niestety, zawsze ten przedmiot traktowałam po macoszemu a na studiach odzwyczaiłam się od rozwiązywania zadań. - Jak sobie radzą humaniści na ekonomicznej magisterce? A może sami byliście w takiej sytuacji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ekonomiczna magisterka po humanistycznym licencjacie
Nie jestem na mag więc wiele nie pomogę, ale jedyne co mogę powiedzieć to mikro i makro można wykuć na pamięć więc tutaj specjalnie matematycznych zdolności nie potrzeba, jedynie logiczne myślenie i wiedza teoretyczna.
![]() A to nie jest tak, że na mag trzeba zdać jakieś testy/egzaminy czy się ma jakieś podstawy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ekonomiczna magisterka po humanistycznym licencjacie
Na UG nie ma egzaminów wstępnych, jest konkurs świadectw i na I semestrze magisterki chodzi się na podstawy makro i mikro, które już poznałam na fakultecie. Bardziej mi chodzi o te matematyczne koszmarki, które wymieniłam powyżej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.