Muszę pojechać po polskiej "służbie zdrowia" - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-14, 11:56   #1
Imperialista
BAN stały

Muszę pojechać po polskiej "służbie zdrowia"

Wczoraj doszło do małego kuchennego incydentu i poważnie rozciąłem sobie rękę nożem kuchennym. Raz, że potem się znieczuliłem, jak to bywa w sobotę. Dwa, że szybko opatrzono. Niestety to był opuszek i mocno krwawiło. Rano zmieniłem bandaż i stwierdziłem, że to jednak poważna sprawa. Nie jestem hipochondrykiem i u lekarza jestem raz na 2-3 lata. Stwierdziłem dzisiaj rano jednak, że sprawa jest na pogotowie. No to się tam udałem. Na początku była miła Pani pielęgniarka, która zmieniła opatrunek, a potem to już było jak w lesie. Nieświadomy tego, że gdybym powiedział, że wypadek miał miejsce do 8 godzin wcześniej, to od razu bym poszedł do chirurga. Niestety byłem szczery i podałem dokładnie godzinę. Wysłano mnie do działu chirurgi i powiedzieli łaskawie, że mam być w kolejce kilkugodzinnej. Nie ma co, w Polsce pogotowie działa "błyskawicznie".

Wściekłem się i wyszedłem ze szpitala. Co najwyżej będę przychodził codziennie zmieniać opatrunek. A teraz inne pytanie - czy powinienem pójść na tak zwane szycie, czy przecięcie opuszka to nic takiego?
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 12:09   #2
201605090949
Konto usunięte

Dot.: Muszę pojechać po polskiej "służbie zdrowia"

Są już takie wątki, a że NFZ mamy do dupy i lekarze (wielu z nich) przyjmujący na NFZ olewają pacjentów to każdy wie.
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 12:16   #3
201605300922
Konto usunięte

No ale co, uważasz, że przecięcie (a nie odcięcie) opuszki to jest sprawa na cito dla chirurga czy pogotowia? Nie wykrwawiałeś się przecież, stanu zagrożenia życia nie miałeś, czemu nie miałbyś poczekać w kolejce, jeśli w tym czasie na tejże chirurgii byli zapewne pacjenci z tzw. ostrym brzuchem, po złamaniach, urazach? Czy może ktoś z rozlanym wyrostkiem robaczkowym miał czekać w tej kolejce, bo Ty sobie palec przeciąłeś x godzin wcześniej?
Nie ogarniam. Chyba, że coś przeoczyłam w tej historii, to proszę o naświetlenie problemu.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 12:24   #4
201607111050
Konto usunięte

W takiej sytuacji trzeba się było od razu udać do poradni chirurgicznej a nie na SOR. No litości. Dziwią mnie ludzie udający się na SOR w błahych sprawach bo potem ludzi z wypadków czekają godzinami na przyjęcie

Służbę zdrowia mamy jaką mamy. Ale w dużej mierze sami sobie robimy krzywdę zabierając lekarzom niepotrzebnie czas z każdą najmniejszą pierdołą. Nie, nie piję konkretnie do Ciebie autorze.
201607111050 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 12:26   #5
Hvid
Zakorzenienie

Moje dziecko lekarz przyjął od razu, założył jej 2 szwy chociaż stwierdził, że to tylko kwestia plastyki, żeby w przyszłości obrzydliwej rozlazłej blizny na stopie nie miała, że nie było zagrożenia życia itd.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 12:28   #6
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hvid Pokaż wiadomość
Moje dziecko lekarz przyjął od razu, założył jej 2 szwy chociaż stwierdził, że to tylko kwestia plastyki, żeby w przyszłości obrzydliwej rozlazłej blizny na stopie nie miała, że nie było zagrożenia życia itd.
No ok, a poszłaś z dzieckiem do lekarza od razu po urazie, czy następnego dnia, jak Imperialista?
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 12:30   #7
narcyzowa
Zakorzenienie

No i zależy, jaka sytuacja była na SOR, bo czasem czekają sami tacy z naciętymi opuszkami i skręconymi kostkami, a jak Imperialista był, to może przyjechały naraz trzy wyrostki i pięć wypadków. No bywa. Że w służbie zdrowia jest za mało kasy i za mało lekarzy, to żadne odkrycie Ameryki, nie rozumiem sensu wątku.
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 12:31   #8
Hvid
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
No ok, a poszłaś z dzieckiem do lekarza od razu po urazie, czy następnego dnia, jak Imperialista?
Od razu.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 12:43   #9
Imperialista
BAN stały

Rano chciałem zmienić opatrunek, ale bardzo krwawiło i musiałem pójść do lekarza. Wściekłem się jak usłyszałem, że wystarczyło skłamać, że zrobiłem sobie krzywdę do 8 godzin wstecz. Poza tym piguła ucięła mi kawałek opuszka (nazwała to "amptuacją").
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 13:04   #10
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Wczoraj doszło do małego kuchennego incydentu i poważnie rozciąłem sobie rękę nożem kuchennym. Raz, że potem się znieczuliłem, jak to bywa w sobotę. Dwa, że szybko opatrzono. Niestety to był opuszek i mocno krwawiło. Rano zmieniłem bandaż i stwierdziłem, że to jednak poważna sprawa. Nie jestem hipochondrykiem i u lekarza jestem raz na 2-3 lata. Stwierdziłem dzisiaj rano jednak, że sprawa jest na pogotowie. No to się tam udałem. Na początku była miła Pani pielęgniarka, która zmieniła opatrunek, a potem to już było jak w lesie. Nieświadomy tego, że gdybym powiedział, że wypadek miał miejsce do 8 godzin wcześniej, to od razu bym poszedł do chirurga. Niestety byłem szczery i podałem dokładnie godzinę. Wysłano mnie do działu chirurgi i powiedzieli łaskawie, że mam być w kolejce kilkugodzinnej. Nie ma co, w Polsce pogotowie działa "błyskawicznie".

Wściekłem się i wyszedłem ze szpitala. Co najwyżej będę przychodził codziennie zmieniać opatrunek. A teraz inne pytanie - czy powinienem pójść na tak zwane szycie, czy przecięcie opuszka to nic takiego?
Piszesz jakby czas oczekiwania na lekarza, w sytuacji jak twoja była charakterystyczna dla poslkiej służby zdrowia.

W Wielkiej Brytanii odsiadujesz swoje kilka godzin: średnio 4h, w sytuacji, gdy sytuacja nie jest drastyczna czy zagrażająca życiu.
Stary 2015-06-14, 14:11   #11
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Rano chciałem zmienić opatrunek, ale bardzo krwawiło i musiałem pójść do lekarza. Wściekłem się jak usłyszałem, że wystarczyło skłamać, że zrobiłem sobie krzywdę do 8 godzin wstecz. Poza tym piguła ucięła mi kawałek opuszka (nazwała to "amptuacją").
ou, to bylo konieczne? to zwykle przyrasta
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 14:14   #12
201604181004
Konto usunięte

jezu

dorosły chłop który miał siły zachlać pałę i olać lekarza wraca rano i płacze jakby mu nogi pourywało w wypadku. dziwię się że jeszcze cię śmiechem nie zabili. no serio... myślisz że w niedziele wszyscy rzucą wszystko i zajmą się typem który dzień wcześniej się skaleczył i przychodzi zdziwiony że musi czekać? _-_
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 14:16   #13
Fleur_D
Zakorzenienie

Nie bądź śmieszny.
Skaleczyłeś sobie paluszek, spotkałeś się z miłym i kompetentnym personelem, który założył ci opatrunek i to dość szybko, mimo że to zwykła głupota, a nie przypadek zagrażający życiu.

Następnego dnia także było miło i fachowo, ale ty uniosłeś się głupotą i nie zechciałeś zaczekać, mimo że twój palec to zwykła drobnostka.

Sam napisałeś, że "znieczuliłeś się" już po urazowi, więc popisałeś się bezmyślnością. gdyby nie to, to prawdopodobnie palec by dziś nie krwawi tak mocno, być może już wcale. Ale pretensje trzeba mieć do służby zdrowia. W końcu powinni jeszcze jeszcze czerwony dywan rozłożyć.

Ogarnij się człowieku, każdy twój watek świadczy o tym, że masz poważne problemy ze sobą. A najlepiej napisz o tym Korwinowi, niech się facet pośmieje ze swoich wyznawców. Mój 5-letni chrześniak ma więcej ikry niż ty, bo w podobnej sytuacji po prostu dał sobie założyć opatrunek i wrócił z rodzicami do domu. On nawet wątku na wizażu nie założył.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 16:30   #14
żurawinka
Zakorzenienie

Zdarzyło mi się odciąć opuszkę palca i z palca krwawiło jakbym sobie co najmniej palca odcięła ale ... kazali mi pracować dalej ( to się zadziało w pracy) , o jechaniu do szpitala nie było mowy , palec szybko się zagoił, żyję dalej Palce są silnie unerwione i krwawią mocno ale nie wykrwawisz się przez nie (raczej)
Rozumiem że chcesz się wyżalić ale ... żyjesz chłopie - skup się na tym. Ludzie mają większe wypadki niestety.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 16:43   #15
Kle_oo
Zadomowienie

Na pogotowiu pierwszeństwo mają poważnie ranni/umierający -jak trafisz w kolejkę, a np w międzyczasie przywiozą kogoś z wypadku/kilka osób to możesz tam spędzić i cały dzień - to normalne. Bo drugie -nie wiem jak rozległa jest rana, ale nawet przy odcięciu opuszka nie zawsze zakłada się szwy.

---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ----------

Dzwi mnie też Twój problem, bo to nie jest sprawa dla pogotowia, a wizytę lekarza/pielęgniarki można sobie prywatnie do domu zamówić i chodzić nigdzie nie trzeba i usługa jest szybko i sprawnie.
Kle_oo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-06-14, 17:52   #16
Dotka90
Zakorzenienie

Ja ze skręconą kostką siedziałam na pogotowiu SIEDEM GODZIN. Przyjechaliśmy o 20, wyszliśmy po 3. I cóż, jasne, że miałam dość itd., ale rozumiałam,ze przyjezdza ktos z wypadku, ze sa inni z powazniejszymi obrazeniami etc. No bywa.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 18:12   #17
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usunięte

No, ja przyznaję, że kiedy miałam skręconą kostkę, odłamki szkła w nodze albo zapalenie oka, też wbijałam od razu na pogotowie. Przy czym, szczerze mówiąc, wielogodzinne czekanie na przyjęcie mijało spokojnie, bo wiedziałam, że przyjmą mnie świetni lekarze. I widząc ludzi po wypadkach nie wyobrażałam sobie wpychać się na siłę przed szereg, naprawdę trzeba znać umiar.

Kurcze, i kiedy pomyślę o tych lekarzach, którzy leczyli moich rodziców i kiedyś mnie - w publicznej służbie zdrowia, naprawdę nie sprzyjającej spokojnej pracy - to w życiu bym na nich nie "pojechała". Jest mnóstwo porządnych lekarzy, Twój pojazd na służbę zdrowia, Autorze, jest nieuzasadniony.
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 18:30   #18
nelciak
Zadomowienie

Lol ludzie latami czekają na termin zabiegu, który ma im uratować życie, a ty rozpaczasz że z palcem musiałeś parę godzin poczekać?
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 18:31   #19
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:

I dobrze zrobili

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 18:41   #20
201604250941
Konto usunięte

a jak po tej amputacji, masz bóle fantomowe?
Stary 2015-06-14, 18:46   #21
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
a jak po tej amputacji, masz bóle fantomowe?
Pisze pozew, że kazali mu poczekac, chamy jedne

Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
Stary 2015-06-14, 18:58   #22
201604130936
Konto usunięte

Mogę go reprezentowac. Sad już jedzie.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 19:02   #23
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Zagrożenie życia wystąpiło.

Stary 2015-06-14, 19:03   #24
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
Pisze pozew, że kazali mu poczekac, chamy jedne
strach pomyśleć co będzie jak nie dostanie orzeczenia o niepełnosprawności po tej amputacji :C
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 19:04   #25
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
sąd? trybunał chyba do amputacji na zywca i to nie przez chirurga, to nie wojna, zeby takie polowe warunki uskuteczniac
Stary 2015-06-14, 19:06   #26
201604130936
Konto usunięte

Może ludzie na sorze mieli autyzm

---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ----------

Generalnie beka, ze pierwszy wojak i obrońca ojczyzny w boju z rosja i islamem i wstaw cokolwiek rozpacza o paluszek xD
Stary 2015-06-14, 19:07   #27
narcyzowa
Zakorzenienie

Cytat:
Generalnie beka, ze pierwszy wojak i obrońca ojczyzny w boju z rosja i islamem i wstaw cokolwiek rozpacza o paluszek xD
Właśnie, Pierwszy Samiec Alfa Rzeczpospolitej Polskiej płacze nad paluszkiem? :< A jak urwie nogę na placu boju, to co wtedy?
Stary 2015-06-14, 19:09   #28
Northpole
Rozeznanie

Takich mamy mężczyzn teraz? O losie słodki. Kaleczą się, nie wiedzą do czego służy pogotowie i jeszcze żal do świata. Ale w sumie pasuje to do Twojego całościowego obrazu autorze, nie jestem zaskoczona.
Northpole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 19:11   #29
201604130936
Konto usunięte

"Czy przeciecie opuszka to nic takiego?". Bez kitu z takimi obrońcami grozi nam zaglada XD.

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

Ale spoko, nie przejmuj się, możesz zamiast żołniersko-patriotycznej kariery, zostać polskim Tommym Iommi xd. Na gwiazdy rocka nawet te z autyzmem leca.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2015-06-14 o 19:13
Stary 2015-06-14, 19:12   #30
narcyzowa
Zakorzenienie

Cytat:
"Czy przeciecie opuszka to nic takiego?". Bez kitu z takimi obrońcami grozi nam zaglada XD.
Ale nie, przez gejów i gender zginiemy, a nie przez maczo, którzy z paluszkiem biegają na SOR. Nic dziwnego, że zwalają gotowanie na kobiety, w końcu to niebezpieczna praca, a mięsa armatniego nie żal

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2015-06-15 o 12:07 Powód: Słownictwo.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości