|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Ubezwłasnowolnienie/opiekun prawny osoby starszej
Potrzebuję rady.
Do radcy prawnego jestem umówiona za dwa tygodnie ale potrzebuję się przygotować do rozmowy z nim. Z góry uprzedzam, że sprawy majątkowe nie mają tu nic do rzeczy ponieważ babcia po rozwodzie z dziadkiem jakieś 30 lat mieszkała w jego domu, a on sam zadbał o spadkowe sprawy przed śmiercią. Chodzi o to, że babcia mieszka z sama w domu po dziadku i ma stwierdzone przez psychiatrę ogólne otępienie umysłu oraz przepisane leki na alzheimera. Tomografia głowy nie wykazała znaczących zmian w mózgu. Nie będę ukrywać, że jest coraz gorzej. Babcia zaczyna oskarżać sąsiadów o gwałty i pobicia, nie ma pojęcia jaki jest rok, jaki dzień tygodnia, kiedy się urodziła, nie zna adresu zamieszkania. Wie tylko jak się nazywa i wie jak trafić do swojego domu. Jest sprawna fizycznie, sama robi zakupy. Nie pamięta jak się gotuje ale tutaj jest zaopatrywana w obiady przez rodzinę. Przyjmowania tabletek, również pilnuje rodzina, rachunki opłaca rodzina, jej emerytura ma w zamyśle iść tylko na jedzenie i ewentualne leki. Problemem aktualnym jest fakt, że ktoś podbiera jej pieniądze z emerytury. Babcia sama odbiera ją w całości z banku i bywa tak, że w tym samym dniu brakuje jej już 300 zł. Ktoś wykorzystuje jej brak pamięci. Mamy podejrzenia kto, jednak brak dowodów. Nie zgadza się na płacenie opiekunce, która by jej gotowała i sprzątała, dotrzymywała towarzystwa. Przymierzamy się do ustanowienia opiekuna prawnego przez sąd, ponieważ babcia zaczyna odmawiać leczenia szpitalnego, bierze małe kredyty dla ''koleżanek" w lokalnym banku i bank jej ich udziela. 1. Czy ktoś wie, jak wygląda procedura? 2. Czy opiekuna ustanawia się tylko dla osoby ubezwłasnowolnionej? (Nie chcemy tego robić) 3. Jakie dokumenty trzeba przedstawić przed sądem? (dokumentację medyczną??) 4. Czy sąd przesłuchuje świadków, którzy mogliby potwierdzić jej stan? 5. Czy może sam prosi o konsultację psychiatryczną? (ta opcja byłaby lepsza) 6. Cy sąd indywidualnie ustanawia zakres praw i obowiązków opiekuna na podstawie orzeczenia np. psychiatry czy są one takie same ogólnie dla wszystkich? Będę wdzięczna za odpowiedzi, ponieważ sytuacja robi się coraz gorsza, nie wiemy co może jeszcze wymyślić. Edytowane przez mamaszkrabka Czas edycji: 2015-01-24 o 12:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ubezwłasnowolnienie/opiekun prawny osoby starszej
Tego typu procedury trwają niestety miesiacami. Ja jednak dziwie sie ze osoba w takim stanie mieszka sama... Jeśli nie planujecie sie nia nia zająć osobiscie radziłabym szybko ustawiac sie w kolejkę do osrodka stałego pobytu- jest ich nie wiele a kolejeki sa ogromne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Polecam lekturę:
http://regionfakty.pl/blog/ubezwlasn...soby-starszej/
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dopóki babcia decyduje sama za siebie, nie ma mowy, żeby zamknąć ją w ośrodku. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Skoro chora babcia decyduje sama za siebie to po co ją ubezwlasnowolnic? Babcia nigdy moze nie wyrazic zgody na zamieszkanie z kims. Taka choroba. A zostawienie jej bez calodobowej opieki jest nieludzkie. Serio. Mialas wczesniej kontakt z osobami chorymi na alzheimera? Wiesz ze taka osoba moze zrobic krzywde nie tylko sobie ale i innym? Rzucic sie na obcego czlowieka na ulicy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zdajemy sobie sprawę jakie mogą być skutki i miałam do czynienia z osobą chorą na alzheimera, która była ubezwłasnowolniona. Opiekę ma zapewnioną, kontrola nad nią jest codziennie.
Ale dopóki nie ma prawnego opiekuna/kuratora czy kogokolwiek, kto wyrazi zgodę i ma do tego prawo sądowe, na jej leczenie szpitalne czy inne to sama ma prawo wypisać się na żądanie i nikt nie jest nic w tym stanie zrobić. Tak samo nie zamkniemy jej w ośrodku. Dlatego też proszę o radę w tym temacie, na co ewentualnie trzeba się przygotować w uzyskaniu jakieś kontroli prawnej. Z badań wynika jedynie ''ogólne otępienie umysłowe'', nie alzheimer. Edytowane przez mamaszkrabka Czas edycji: 2015-01-24 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Musisz mieć dobrego prawnika, na forum pewnie się za wiele nie dowiesz. Ja mogę ze swojej strony powiedzieć, że nie będzie łatwo. Sąd zawsze będzie się zastanawiał czy nie chcecie babci zabrać pieniędzy, albo pozbyć się "problemu" i umieścić jej w zakładzie. Moja mama ubezwłasnowolniła siostrę, trwało to wiele miesięcy. Babcia zmarła nie załatwiła tej sprawy wcześniej i zaczęło się latanie pod sądach. Siostra leży ponad 50 lat w łóżku, nie jest w stanie nic przy sobie zrobić, umysłowo jest na poziomie kilkuletniego dziecka, obecnie już nawet nie widzi i ledwo słyszy. Problemy były duże, na każdym kroku sugerowano, że mama chce jej zabrać rentę i umieścić w ośrodku. Natomiast w dalszej rodzinie był przypadek częściowego ubezwłasnowolnienia schizofreniczki. Sprawa trwała około roku, osoba ta była niebezpieczna dla otoczenia i siebie, z domy wynosiła wartościowe rzeczy, biegała z nożem po ulicy. Ciężko będzie ubezwłasnowolnić babcię, która jest na chodzie, robi sama zakupy i jakoś funkcjonuje. To, że zostawia garnek na gazie i wyzywa sąsiadów nie jest wystarczającym argumentem dla sądu, żeby ją ubezwłasnowolnić.
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zdajemy sobie sprawę, że to nie kwestia miesiąca. Bywają przebłyski świadomości i wtedy jest jak najbardziej ok, ale potem wraca zły stan rzeczy. Fizycznie sprawna jest jak najbardziej, do sklepu pędzi w podskokach. Orientacja jakąś w terenie lokalnym ma, wie kto gdzie mieszka. Potrafi korzystać w telefonu, wie gdzie zadzwonić w razie w, tylko zmyśla jak czegoś nie pamięta i takich danych jak wspomniałam wyżej nie wie (dzień, rok). Generalnie nie chodzi nam o ubezwłasnowolnienie tylko bardziej o tego opiekuna prawnego (tylko czy jest możliwy bez ubezwłasnowolnienia?), który będzie mógł wyrazić zgodę na leczenie szpitalne lub chociażby zrobienie dodatkowych badań oraz bez którego zgody niemożliwe będzie zaciągnięcie pożyczek. Zakres jego działania nie musi obejmować wszystkiego, tylko kwestii przede wszystkim życia i zdrowia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Najszybciej zalatwisz zlaszajac sprawe proszac o pomoc dzielnicowego,ale najpierw popros lekarza rodzinnego o wystawienie opini o stanie zdrowia babci.Tak zrobila matka mojej kolezanki w sprawie swojego ojca.Gdy jeszcze potrafil sam funkcjonowac to mieszkal sam bo tez nie chcial zadnej opiekunki ,potem bylo coraz gorzej,zrobil sie niebezpieczny dla otoczenia i zostal umieszczony w zakladzie zamknietym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
lokalna gwiazda
|
Cytat:
Miałam w rodzinie podobny problem i w tym przypadku lekarz psychiatra sam zalecił umieszczenie chorego w ośrodku. I problem z pieniędzmi - zakupy zawsze dużo kosztowały. Ludzie nie mają skrupułów. Jeśli chodzi o pozbywanie się "problemu" - przy takim człowieku to jest służba 24 godziny na dobę, pojedynczy człowiek nie podoła. Edytowane przez I am Rock Czas edycji: 2015-01-25 o 13:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Strasznie Ci wspolczuje, jak czytam ile staran i jak dlugo trwa to w Polsce.
U nas trwalo to dwa dni, z tym, ze swoja opinie wyrazil lekarz. Moze pojdzcie ta droga, to znaczy, moze jest mozliwosc by ktorys lekarz babci wyrazil na pismie pozytywna opinie na ten temat?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
mamaszkrabka jak już dziewczyny pisały trwa to długo. Ja starałam się o ubezwłasnowolnienie dziadka. Pisałam wniosek do sądu okręgowego w którym szczegółowo opisywałam jak dziadek się zachowuje i na co choruje, w czym mu pomagamy itp. Chociaż prawnik powiedział, żeby pisać o konkretach a nie rozpisywać się za dużo. Dołączyłam pisma od psychiatry, neurologa i lekarza rodzinnego, że dziadek nie jest w stanie dotrzeć do sądu i proszę o wizytę biegłych w miejscu zamieszkania. W innym przypadku taką osobę trzeba na rozprawę "dostarczyć". Sąd musi na to wyrazić zgodę a muszą być do tego poważne przesłanki. U mnie się zgodzili, ale dziadek leżał. Przyjechali chyba po 3 mies. od złożenia wniosku. Niestety dziadkowi w międzyczasie tak bardzo stan się pogorszył, że kilka dni później zmarł. Dotąd procedurę znam, później już tylko pisałam do sądu że sprawa nie aktualna. DO tego koszty biegłych i ich dojazdu i rozprawy. Trochę to kosztowało
![]() Musiałam wskazać też opiekuna tymczasowego /nie może to być wnioskodawca/, który będzie sprawował opiekę nad osobą ubezwłasnowolnioną, do momentu wyznaczenia jej opiekuna prawnego. Sprawa o ubezwłasnowolnienie a sprawa o ustalenie opiekuna to drugie i o to trzeba wnioskować do sądu opiekuńczego po otrzymaniu wyroku o ubezwłasnowolnieniu. Są też dwa rodzaje ubezwłasnowolnienia: całkowite i częściowe. Musisz o tym poczytać bo nie pamiętam szczegółów. Nie jestem też pewna ale wydaje mi się, że mimo ubezwłasnowolnienia opiekun takiej osoby nie może o wszystkim sam decydować. O niektóre sprawy trzeba do sądu wystąpić. Ale to musisz poczytać, choćby w necie stron poszukaj to już coś będziesz wiedzieć. Wspominałaś o alzheimerze ale z drugiej strony nie ma stwierdzonego więc skąd wiecie że na to choruje? I przypomniało mi się, że w kilku egz.ten wniosek składałam.
P. ![]() ____________________ Popycham drzwi, chociaż jest wyraźnie napisane ciągnąć ...tak jestem kobietą ![]() Edytowane przez lusia032 Czas edycji: 2015-01-26 o 09:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Sorry autorko, ze w Twoim watku ale musze sie wyzalic, a sprawa bardzo podobna.
Zreszta da Ci to oglad na co musisz sie przygotowac w polskich urzedach. ![]() W poczatkach choroby mojego meza musialam podjac decyzje o tym, zeby byc jego opiekunem prawnym, bo byl w spiaczce. Wniosek w ogole wypisala mi lekarka, bo osobiscie nie pamietalam nawet jak sie nazywam, nie mialam do tego glowy, tylko potem przejrzalam wszystko i podpisalam sie itd. Ta sama lekarka dala swoje pieczatki potwierdzajac wszytsko i to wystarczylo sadowi, w dwa dni mialam decyzje w reku. Pomijam to ile to kosztuje, bo kosztuje, tak jak wszedzie. Ale niestety niedlugo po tym zmarl moj tesc i w imieniu meza, jako jego opiekun prawny, chcialam wszystko pozalatwiac. Zaznaczam, ze tutaj zalatwialam wszystko, lacznie z decyzjami, podpisami w bankach itd. Ale w Polsce, gdzie tam ![]() W decyzji niemieckiego sadu napisano, ze moge zalatwiac w imieniu meza wszelkie sprawy a takze otwierac jego korespondencje. Dokument mam przetlumaczony przez tlumacza przysieglego na jezyk polski, z oryginalu, z wszelkimi pieczeciami. W polskim banku powiedziano mi, ze ten dokument jest niewazny a dopisek o korespondencji "brzmi niepowaznie jak na tak powazny dokument". Serio. Stwierdzono, ze musze wystapic do polskiego sadu z wnioskiem o uznanie mnie opiekunem prawnym meza. Bo ten niemeicki jest niewazny. Z kolei w innym polskim urzedzie nakazano mi "tylko" potwierdzenie dokumentu w polskim sadzie. W innym urzedzie dokument przyjeto bez problemu. Po prostu kazdy robil co chcial i to w zaleznosci chyba od humoru urzednika w danym dniu. Dlatego zycze Ci kochana wytrwalosci.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Luba współczuje tego co Cię spotkało.
A mogę zapytać w jakim województwie, że tak szybko - w ciągu dwóch dni - miałaś decyzję? U nas nie było szans przeskoczyć, mają procedurę i hej ![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dlatego wlasnie potem w Polsce mialam potem problemy
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niestety w Polsce łatwo nic się nie załatwi, chyba że komornik niewinną osobę ![]() A jak chcą się uczepić, to i przecinka się uczepią. I żeby coś takiego załatwiać to wizyta u prawnika obowiązkowa, żeby ktoś nam te wszystkie zapisy i wymogi na ludzki rozum przetłumaczył. I cierpliwość, cierpliwość, cierpliwość ...
P. ![]() ____________________ Popycham drzwi, chociaż jest wyraźnie napisane ciągnąć ...tak jestem kobietą ![]() Edytowane przez lusia032 Czas edycji: 2015-01-26 o 10:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Musiałaby być chyba opinia tego psychiatry. Cytat:
![]() "Diagnoza" (choć nie wiem czy tak to można nazwać): ogólne otępienie umysłowe. Dziękuję za rady. Jestem ciekawa co zaproponuje radca. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale zobaczycie co radca powie.
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lekarz nie stwierdził choroby, bo aż tak zatracona w rzeczywistości nie jest, ale zauważył jakieś braki. I tak alzheimera nie da się wyleczyć, więc być może to tylko jakieś początki, a on przepisał po prostu leki spowalniające. Nie wiem... nie będę gdybać. W każdym razie po nich jest poprawa. LUBA bardzo mi przykro z powodu tego, co Cię spotkało. Biurokracja w PL jest okropna i już nie raz się o tym przekonałam. Mam nadzieję, że z mężem już w porządku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czy na NFZ tak się da ale jeśli Was stać prywatnie to może sprowadzić psychiatrę do domu? My tak zrobiliśmy, bo przy okazji lekarz zobaczył jak ta osoba zachowuje się w domu. Nie wiem czemu ale zawsze jak do lekarza braliśmy to tak jakby tej osobie się poprawiało ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi o to, że i tak nawet na wizytę w domu będzie ją ciężko namówić. Jeśli ona sobie kogoś nie życzy, to zamyka się w swoim mieszkaniu na klucz i nie wpuści. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
To faktycznie ciężko. Nie mam pomysłu co Ci poradzić.
Tutaj znalazłam fajny teks o ubezwłasnowolnieniu: http://prawo.gazetaprawna.pl/artykul...wolnienie.html ---------- Dopisano o 07:33 ---------- Poprzedni post napisano o 07:25 ---------- I jeszcze coś takiego: http://www.eporady24.pl/ubezwlasnowo...3,20,2486.html Ale jak babcia jest taka to może być problem, bo musi się ona stawić na rozprawę, ponadto będzie "przesłuchiwana" w sprawie i wszystko to będzie brane pod uwagę.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:38.