Co sądzicie o Żydach i państwie Izrael - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-31, 20:53   #1
Imperialista
BAN stały

Co sądzicie o Żydach i państwie Izrael

Temat jest bardzo kontrowersyjny ze względu na historię polsko-żydowską, postępowania państwa Izrael i przewrażliwienie na słowo antysemityzm, jednak odważę się i zapytam, jaki macie do nich stosunek do "narodu wybranego"?
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-31, 20:58   #2
linnnea
Raczkowanie

Dot.: Co sądzicie o Żydach i państwie Izrael

Ja bym ich wysłała w Kosmos, nie są mi do niczego potrzebni.

Pracowałam z nimi ponad 2 lata, na początku myślałam,że to po prostu inna kultura, normalni ludzie..z czasem zmieniłam zdanie.

Niestety prawdą jest, że uważają się za najważniejszych i okazują pełną pogardę innym. Na 100 Żydów ,uogólniając, pięciu było w miarę w porządku, a w ciągu całej mojej pracy z nimi spotkałam tylko jednego sympatycznego. JEDNEGO.
linnnea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-31, 21:16   #3
laisla
Zakorzenienie

To ja może od razu poproszę o przemyślane wypowiedzi bo wątek z działu "kij w mrowisko" i już zaczyna ocierać się o antysemityzm. W moim odczuciu wypowiedź powyżej mogłaby być skonstruowana nieco inaczej.

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ----------

Cytat:
Napisane przez linnnea Pokaż wiadomość
Ja bym ich wysłała w Kosmos, nie są mi do niczego potrzebni.

Pracowałam z nimi ponad 2 lata, na początku myślałam,że to po prostu inna kultura, normalni ludzie..z czasem zmieniłam zdanie.

Niestety prawdą jest, że uważają się za najważniejszych i okazują pełną pogardę innym. Na 100 Żydów ,uogólniając, pięciu było w miarę w porządku, a w ciągu całej mojej pracy z nimi spotkałam tylko jednego sympatycznego. JEDNEGO.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-31, 21:24   #4
linnnea
Raczkowanie

laisla, niestety to jest już pohamowana wypowiedź..

więc chyba faktycznie nie będę się już wtrącać, swoje zdanie wyraziłam
linnnea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-31, 23:00   #5
Agrippinilla
Rozeznanie

Dokładnie taki sam, jak do każdego innego narodu. Są dobrzy i źli Żydzi, Niemcy, Polacy, Rosjanie, Anglicy, Maorysi... Chociaż nie, akurat o Maorysach za mało wiem, więc i stosunek mam inny. Ciekawią mnie, jako egzotyczni
Stary 2015-02-01, 00:22   #6
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agrippinilla Pokaż wiadomość
Dokładnie taki sam, jak do każdego innego narodu. Są dobrzy i źli Żydzi, Niemcy, Polacy, Rosjanie, Anglicy, Maorysi...
dokładnie są źli i dobrzy, tak jak wszędzie.
ja poznałem tych dobrych, pytanie ilu i czy w ogóle kiedykolwiek autor poznał jakiegoś żyda a nie że wiedzę czerpie z tego co przeczyta lub usłyszy i czy też liczba ta byłaby adekwatna do tego aby wrzucić wszystkich do jednego wora, jak to autor lubi robić.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-01, 00:51   #7
cleopadra
Wtajemniczenie

ludzie jak ludzie,jest bardzo wielu madrych ludzi.Nie kazdy mieszkaniec Izraela to Zyd,takze Zyd to nie znaczy Izraleczyk,Zyd to wiara.Zydem mozna sie urodzic ale nie koniecznie umrzec jako Zyd,mozna umrzec jako ateista albo protestant.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-01, 01:42   #8
Imperialista
BAN stały

Mnie najbardziej przeraża w tym narodzie krótka pamięć. W czasie II wojny światowej byli eksterminowani przez Niemców i część ich sojuszników, a od razu po wojnie nie mieli oporu wygnać Palestyńczyków z ich domów i odbierać im ziemi. Potrafili mordować całe arabskie wioski, na przykład masakra w Dajr Jasin - coś w stylu rzezi wołyńskiej. Śmiem twierdzić, że to właśnie Żydzi i ich bojówki nauczyły Arabów terroryzmu.

Nie ośmielę się porównać Izraela z III Rzeszą, dużo lepszą analogią są relacje USA z Indianami. Izrael sterroryzował Palestyńczyków, że zaczęli uciekać do krajów sąsiednich, a następnie on stwierdził, że nie są oni jego obywatelami i konfiskował ich ziemie.

Najciekawsze jest jednak to, że oni są tak bardzo głodni ziemi, że zabierają Palestyńczykom tereny w Autonomii i tworzą tam swoje osiedla w ramach "odpowiedzialności" za zamachy.

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/izra...ydowskie/nkcc1

Z drugiej strony jednak podziwiam ich solidarność. O ile często się mówi "Polak Polakowi wilkiem" to Żydzi na przykład czują w stosunku do siebie wielką solidarność i zawsze sobie pomagają.

Edytowane przez Imperialista
Czas edycji: 2015-02-01 o 02:15
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-01, 04:44   #9
laisla
Zakorzenienie

Zamykam na prośbę autora.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości