|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Kumpel chce się wygadać? Powinnam pomóc?
W skrócie.
Mam kumpla, rozstał się z dziewczyną, jest w fatalnym stanie i to widać choć chce grać cwaniaka i twardziela. Niedawno wyznał mi, że jestem osobą której czuje, że może zaufać, że potrzebuje tylko się otworzyć bo nikt mu nie pomoże i nie potrzebuje współczucia tylko rozmowy. Wszystko rozumiem. Jednak to nie jest osoba, do której mogę powiedzieć, że w 100% po częstszym kontakcie nic mnie nie pociągnie nawet przez sekunde. A on już wprost napisał, że mam u niego dużą kawę za pomoc i żebym się nie martwiła bo nie będzie mnie podrywał. ![]() Pomijam, że tak jest zawsze- faceci widzą we mnie kumpele od żartów, śmiesznych akcji, rozmów na poważnie i mniej poważnie. Po prostu z jednej strony nie chcę go zostawić bo widzę, że jest mu źle a z drugiej myślę też o sobie i nie wiem jak wpłynie na mnie taka znajomość. Chociażby jeśli będzie mi o tym mówił, przytuli się, cokolwiek głupiego- ja jestem wrażliwa na takie zachowania, gesty. Nie chciałabym żeby to źle wpłynęło na mnie w przyszłości. Ehh... jeśli cokolwiek ogarnęłyście z tej paplaniny to proszę o jakieś wskazówki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Kumpel chce się wygadać? Powinnam pomóc?
Cytat:
![]() Z drugiej strony masz przecież wpływ na to, co robisz i co inni robią (w sensie gestów) Tobie. Nie chcesz być przytulana? Nie pozwalaj na to. Nie siedź obok niego, trzymaj pewien dystans. Chyba, że z góry podskórnie czujesz, że to wygadanie się ma w podtekście również jakieś przytulanki-pocieszanki. Wtedy serio bym nie ryzykowała spotykania się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dzięki Doris
![]() Myślę, że on nie szuka podtekstu. Wprost przyznał mi, że kumplom nie chce się mazgaić, 'taka męska duma'. Że odechciewa mu się jeść, żyć, uczyć... Nie umie sobie z tym poradzić i to widać... Ale ja na prawdę też mam jakieś granice. Nawet słuchając wiem, że nie chcę kolegów na ten moment. Mam par świetnych kumpli z którymi jestem blisko ale to są relacje oparte na długiej znajomości, zaufaniu, pomagamy sobie i wiem jak im mogłabym pomóc. Jego nie znam aż tak dobrze i nie wiem czy chcę zacieśniać tą relację przez właśnie jego problemy. Zaproponowałam aby te rozmowy były czysto internetowe (bo będzie lepiej mu się otworzyć w 100%) na co on uznał, że chciałby się ze mną kiedyś spotkać i że 'zobaczymy jak wyjdzie'. Ehh... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie znasz go za dobrze? Wiesz co? Nawet wirtualnie bym się w jego doradczynię i psycholożkę nie bawiła. Niepotrzebne angażowanie swoich uczuć i emocji jak dla mnie. Takie rzeczy rozumiem, że się robi dla przyjaciół, a nie jakichś tam dalszych kolegów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A z nim ? Z nim tak nie ma. Co do tego 'zobaczymy jak wyjdzie' to była odpowiedź na moje słowa, że lepiej zostawić to w internecie jeśli chce mojej pomocy. Na pewno w grę nie wchodzą przytulanki i pocieszycielski seks bo miałabym z tym problem nawet w normalnej relacji a co dopiero tutaj. Nie wiem jak to delikatnie zakończyć, rozumiem, że może mu być źle ale mnie tak samo wiedząc i słuchając, że ktoś ma problem a ja nie mam możliwości realnie mu pomóc. Mając bliskich znajomych- znam ich drugie połówki, ich relacje, jak związek wyglądał; mam swoje zdanie i mogę cokolwiek obiektywnie powiedzieć. ehh... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2015-01-31 o 23:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I to właśnie ja nie chcę się w nic wpakować a zwłaszcza w emocje do osoby po przejściach... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
W sumie osoba nade mną ma rację. Nie wiesz o co gościowi chodzi, może chce się zabawiać twoimi uczuciami. Na kobiety to działa, że ktoś im się żali, że zostawiła go dziewczyna, że one teraz sa ważne dla niego...i się zakochują. W sumie kim ty dla niego jesteś, że ma się tobie żalić. Miałam nawet kiedyś dalszą koleżankę i ciągle chciała mi się żalić, to, tamto mówiła - zwiałam od niej, bo przytłaczały mnie jej problemy, poradziłam poradnię psychologiczną, nie znałam dziewczyny dobrze i nie miałam ochoty na jej zwierzenia. Przyjaciółka rozumiem, ale koleżanka dalsza - nie. Moja znajoma zakochała się w swoim facecie właśnie w ten sposób, że on do niej pisał, że cierpi po rozstaniu i czy ona się zgodzi go wysłuchać, bo nie zna żadnej dziewczyny dobrze. Są razem 3 lata. Ona była naiwna, że się złapała na taki idiotyczny podryw - na smutnego - on jest beznadziejnym facetem, wywyższa się, obraża ją, a ona nie chce być sama, albo się zżyła z nim...nie wiem... jak się boisz, że się zakochasz to nie próbuj. A jak wiesz, że nie to możesz sobie z nim pogadać. Ja w sumie mam kolegów facetów, w których się nie zakochuję mimo, że spotykam się z nimi pogadać, albo jeżdżę stopem po Europie, więc nie koniecznie z samego przebywania się zakochasz... Ja bym jednak nie spotykała się na tą rozmowę, bo co cię obchodzi samopoczucie jakiegoś obcego faceta?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2015-01-31 o 23:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
A jakbyś zobaczyła że wpadł do studni to byś próbowała go wyciągnąć czy bała się że wpadniesz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale co innego zaczynać poważniejsze relacje (przyjaźń) na bazie tak poważnych emocji i uczuć. Bo jego stan nie trwa w tygodniach tylko w miesiącach. I serio jeśli nawet nie ma na tyle bliskich znajomych aby im się wygadać to jest to dla mnie dziwne. Równie dobrze może wejść na byle jaki portal i się wygadać osobie totalnie obcej. A nie pół obcej- pół znanej. Macie rację. Wycofuję się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
On ma problemy emocjonalne ale przy minimum chęci znajdzie inne osoby niż ja, które mu pomogą... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Dziękuję Doris
![]() Czasem jak coś się napisze a nie tylko pomyśli to nabiera podwójnego albo i potrójnego sensu. Muszę być trochę egoistką zwłaszcza, że mam często zbyt emocjonalne podejście. ---------- Dopisano o 00:47 ---------- Poprzedni post napisano o 00:45 ---------- Cytat:
Nie wiem czy mówić szczerze co myślę, czy po prostu powiedzieć, że nie dam rady i kropka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja bym mu nie mówiła, że wyczuwasz jakiś... podtekst, ale to, że nie po prostu fakt: nie jesteście ani tacy sobie bliscy, ani tak się dobrze nie znacie, nie uważasz, że jesteś w stanie mu za bardzo pomóc, a sorry, ale wygadać się powinien komuś sobie bliższemu. Ty nie czujesz się na siłach go pocieszać. Tyle. ---------- Dopisano o 00:50 ---------- Poprzedni post napisano o 00:48 ---------- Bądź. Ja na zdrowym egoizmie zaczęłam w życiu dobrze wychodzić. Bo przykry fakt jest taki, że takie kumpelki-pocieszycielki rzadko kiedy znajdują sobie faceta (piszę to, bo czuję, że chciałabyś pewnie kogoś poznać, a nie tylko być tą równą i fajną kumpelą). Za to często są wykorzystywane. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2015-01-31 o 23:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dzięki mądre wizażanki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
Autorko, Doris dobrze Ci radzi ![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Pan ewidentnie ma nie do końca kumpelskie zamiary. Z reguły żalimy się, prosimy o radę osoby kompetentne w danej kwestii: znające nasz związek, sytuację, czy (ex)partnera, choćby dlatego by co drugie zdanie nie słyszeć "no wiesz, nie znam jej, nie wiem jak było". Czasem ciężko przedstawić specyfikę związku czy drugiej osoby, pewne niuanse które mogą zmieniać cały obraz w teorii tylko i finalnie uzyskać przystającą do sytuacji opinię.
Już pomijam kwestię tego, że są to ludzie, których zdanie i osąd cenimy z jakichś względów. A do tego trzeba być bliżej. Zatem wygląda mi to na pretekst, że nie chodzi o rozmowę, radę i wyplątanie się z dołka z Twoją pomocą. A te teksty "nie martw się, nie będę Cię podrywał", są wręcz alarmujące. Bo po pierwsze: świadczy, że to mu całkiem mocno przeszło przez głowę, dwa, jest najprostszą manipulatorską zagrywką: dotyk, kumpelskie objęcie, zbliżenie się usprawiedliwia Ci wcześniej czystymi zamiarami, uprawdopodobniając to że na to pozwolisz, nie powiesz: "stary, co Ty robisz", etc. A czasem kobiecie kilka odpowiednich gestów wystarczy, by 'wpaść'. Nie mówię że gość to robi cynicznie, może na poziomie podświadomym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
zaproponuj mu wizaż - tu się będzie mógł wygadać i jeszcze rady dostanie. I bez miziania.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Właśnie dzisiaj dowiedziałam się o problemach w sferze emocjonalnej osoby z którą kiedyś byłam blisko. Wiele mi pomogła, dorosłam dzięki niej i wiem, że dla tej osoby mogę wiele poświęcić, żeby być obok. Ale to dwie odmienne sytuacje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:34.