Mądra segregacja śmieci (+ eko dom) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-06, 15:09   #1
201604191001
Konto usunięte

Arrow

Mądra segregacja śmieci (+ eko dom)

Złożyliśmy nową deklarację śmieciową i od grudnia obowiązuje nas "zbiórka selektywna". Zrobiliśmy to tylko z oszczędności, bo szczerze mówiąc ekologię mamy w lekkim poważaniu. Ale jak już coś robię to chcę to robić dobrze, najlepiej jak się da.

Oczywiście na stronie gminy jest instrukcja co wrzucać gdzie, ale to, że gmina coś napisała nie oznacza, że tak jest dobrze. Jakiś czas (do wyborów ) wsiała tam też instrukcja nakazująca myć butelki, puszki itd. przed wyrzuceniem. A to kłóci się z ideą ekologii, ponieważ do umycia na przykład takiego pojemniczka po jogurcie zużywamy wodę zupełnie bez sensu. To nasze umycie i tak jest niewystarczające, sortownia (czy jak się nazywa to miejsce gdzie ogarniają śmieci) musi zrobić to sama, wedle jakiś tam norm. Dlatego ja nie do końca ufam gminie.

Zaczęłam szukać informacji na własną rękę i pojawiły się pewnie nieścisłości. Dodatkowo zdarza mi się stać nad koszami z czymś w ręku i zastanawiać się pięć minut gdzie to wrzucić. Stąd właśnie wątek. Wizażanki mają często rozległą wiedzę na różne (dziwne) tematy, a nawet jeśli nie są ekspertkami to można się kogoś poradzić i poprosić o opinię, na zasadzie "a wy jak robicie?".

Instrukcja gminna wygląda tak:

Jest tam jak wół napisane, że szklane pojemniki po kosmetykach, czyli np. taka butelka po Jantarze, powinna lądować w koszu na szkło, a butelka po szamponie w innych segregowanych śmieciach.

ALE

Znalazłam PDFa wydanego przez Ikeę, Cztery Kąty i Stenę Eko Stację (czyli chyba coś od recyclingu?), w którym można znaleźć takie informacje:

I tam można przeczytać, że szklane i plastikowe opakowania po kosmetykach powinny być traktowane jako odpady niebezpieczne i trafiać do punkty selektywnej zbiórki odpadów niebezpiecznych (ostatni obrazek). Że co? A na drugim obrazku, który wkleiłam z PDFa opakowania po kosmetykach "szamponie lub paście do zębów" mają być wrzucane do plastiku.

Kartony po mleku? Gmina mówi "wrzucaj do segregowanych" a PDF "wrzucaj do zmieszanych".

Butelki po oleju? Gmina mówi "do zmieszanych, nie segregować" a PDF mówi "segregować, nie trzeba myć".

Kto ma rację? Jak wy wyrzucacie te rzeczy? Z czym macie problem? A może wiecie jak funkcjonuje taka sortownia i to magiczne miejsce gdzie przerabia się śmieci na nowe rzeczy?
Wy segregujecie? Jak to wygląda u was czy to w domu czy w bloku?

I dlaczego wg. gminy nie mogę wyrzucić do selektywnych opakowanie po Delmie albo twarogu, a już mogę pojemniczek po jogurcie?

Dla mnie to zupełnie nowa informacja, więc podkreślam:
Ręczników papierowych nie wrzucamy do śmieci segregowanych bo nie da się go rozpuścić i tym samym przerobić na nowy papier!

Dopisałam w nawiasie plus eko dom, bo może znajdą się dziewczyny, które potrafią podpowiedzieć jak jeszcze można oszczędzić środowisko albo/i kieszeń

Edytowane przez 201604191001
Czas edycji: 2014-12-06 o 17:12
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 18:09   #2
201604191001
Konto usunięte

Dot.: Mądra segregacja śmieci (+ eko dom)

Od absolwentki Inżynierii środowiska dostałam informację, która dużo wyjaśnia:

Każda gmina układa plan segregacji sama, stąd tak rozbiezne informacje. Nie wiedzą że np. tak jak napisałaś o Jantarze, jeśli pójdzie do zwykłego szkła( które jest po produktach spożywczych) i na stacji sortowni odpadów je płuczą to jest to jeden rodzaj ścieków które ma okreslone parametry natomiast jesli wrzucisz tam Jantar który nie jest produktem pochodzenia spożywczego, roślinnego tylko chemicznego, to do oczyszczenia takich ścieków po płukaniu trzeba będzie użyć innych metod i wtedy zaczyna się problem ze ściekami.
Jantar jest tylko przykładem, ludzie mają wielką wyobraźnię.

Czyli albo można zaufać gminie, że wie jak się obchodzić ze ściekami po płukaniu. Albo zadzwonić i sprawdzić, co zrobię
Stary 2014-12-06, 21:44   #3
Luba
Zakorzenienie

Judith, u mnie to jest tak, ze przede wszytskim wyrzucasz smieci czyste
I do szkla idzie butelka szklana, niezaleznie od tego czy byl tam szampon czy olej, jasne, nikt czystosci nie sprawdza, wiec nie wiem jak to potem jest ze sciekami.
Poza tym segregujemy szklo na biale, brazowe i zielone.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 21:50   #4
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Judith, u mnie to jest tak, ze przede wszytskim wyrzucasz smieci czyste
I do szkla idzie butelka szklana, niezaleznie od tego czy byl tam szampon czy olej, jasne, nikt czystosci nie sprawdza, wiec nie wiem jak to potem jest ze sciekami.
Poza tym segregujemy szklo na biale, brazowe i zielone.
Czyli jak masz np. butelkę po oleju to zanim ją wyrzucisz wrzucasz do zmywarki z codziennym zmywaniem? Kubeczki po jogurtach też, hm... Jak zmywam w 60 stopniach to taki kubeczek albo plastikowa butelka mi się nie stopi?
Stary 2014-12-06, 21:56   #5
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Czyli jak masz np. butelkę po oleju to zanim ją wyrzucisz wrzucasz do zmywarki z codziennym zmywaniem? Kubeczki po jogurtach też, hm... Jak zmywam w 60 stopniach to taki kubeczek albo plastikowa butelka mi się nie stopi?
Butelki po oleju nie myje w zmywarze, tylko plucze przy okazji mycia czegos tam recznie, kubeczki po serkach, jogurtach w zmywarze, nic sie z nimi nie dzieje, tez myje przewazanie w 60 stopniach. Sloiki tez w zmywarce

Stary 2014-12-06, 21:58   #6
201604191001
Konto usunięte

Ja prawie niczego nie myję ręcznie No i butlę po oleju musiałabym detergentem, nie tylko płukać, bo tłuszcz tak łatwo nie schodzi A nie myjesz jej w zmywarce bo?
Słoiki wrzucam do zmywarki, ale to dlatego, że ja używam ich ponownie na jakieś domowe przetwory i inne ogórki.
Stary 2014-12-06, 22:02   #7
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Ja prawie niczego nie myję ręcznie No i butlę po oleju musiałabym detergentem, nie tylko płukać, bo tłuszcz tak łatwo nie schodzi A nie myjesz jej w zmywarce bo?
Słoiki wrzucam do zmywarki, ale to dlatego, że ja używam ich ponownie na jakieś domowe przetwory i inne ogórki.
A ja mam takie rzeczy, ze nie myje ich w zmywarce, wtedy i smieci umyje I wtedy myje detergentem Nie myje w zmywarce z przyzwyczajenia, bo kiedys pomyslalam, ze to sie tam przewroci, nie domyje i tak zostalo

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-06, 22:05   #8
201604191001
Konto usunięte

Ja też mam takie rzeczy, ale myje je kto inny bo mi nie za bardzo wolno, detergenty + chora skóra = dużo pieniędzy w aptekę.

To właściwie mogę myć te olejowe, zmywarka tyle samo wody zużyje tak czy inaczej, a jednej problem z bańki. A nawet dwa, bo kosmetyki też mi odpadają.

I dziękuję za pomoc <3 Niemcy walnięte na punkcie segregacji wspierają Polskę <3

Edytowane przez 201604191001
Czas edycji: 2014-12-06 o 22:07
Stary 2014-12-07, 18:18   #9
Elfia4
DOMator

To jednak moja gmina jest mądrzejsza i śmieci myć nie nakazuje. Sami informują, że robi to sortownia. Jedynie wskazują, by butelki po olejach wrzucać do śmieci innych, niż posortowane. Poza tym u mnie osobno zbiera się szkło, osobno plastik, metal, papier i tworzywa wszelakie, a osobno całą resztę, która jeszcze dodatkowo jest segregowana w kompostowni na to, co trafia do frakcji biodegradowalnej i na to co na wysypisko.
Podobno mieszkańcy domków w moim mieście radzą sobie z segregacją bardzo dobrze, co mnie cieszy. U mnie segregacja trwa od lat, bo szkło i plastik od lat wynosiliśmy do dużych zbiorczych pojemników na terenie osiedla, więc to już nam weszło w nawyk
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 18:29   #10
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
To jednak moja gmina jest mądrzejsza i śmieci myć nie nakazuje. Sami informują, że robi to sortownia. Jedynie wskazują, by butelki po olejach wrzucać do śmieci innych, niż posortowane. Poza tym u mnie osobno zbiera się szkło, osobno plastik, metal, papier i tworzywa wszelakie, a osobno całą resztę, która jeszcze dodatkowo jest segregowana w kompostowni na to, co trafia do frakcji biodegradowalnej i na to co na wysypisko.
Podobno mieszkańcy domków w moim mieście radzą sobie z segregacją bardzo dobrze, co mnie cieszy. U mnie segregacja trwa od lat, bo szkło i plastik od lat wynosiliśmy do dużych zbiorczych pojemników na terenie osiedla, więc to już nam weszło w nawyk
Czyli macie 6 worków/koszy? Ja akurat się cieszę, że osobno szkło, osobno reszta sortowanych i osobno zmieszane, nie wiem jak bym znalazła miejsce na dzielenie tego wszystkiego.
Ale mądrze to macie urządzone. Ja jutro lub pojutrze będę dzwonić do SITA i wypytywać o sens niektórych punktów w instrukcji. Nie wiem dlaczego, ale wszyscy z mojego otoczenia już współczują osobie, która odbierze telefon...
Stary 2014-12-07, 19:24   #11
Luba
Zakorzenienie

Cytat:

I dziękuję za pomoc <3 Niemcy walnięte na punkcie segregacji wspierają Polskę <3
Nie ma za co
U mnie osobno wyrzuca sie np kubki plastikowe i osobno pojemniki np po serkach homogenizowane
szklo segreguje sie wg kolorow
folie osobno
styropian osobno
kartony osobno

ja jestem wprawiona w bojach

Stary 2014-12-07, 19:41   #12
przylaszczka50
BAN stały

U mnie dają żółty worek na szkło- tylko butelki szklane i słoiki czyste bez zakrętek i bez pozostałości metalu czy plastiku w miejscu zakrętki. Jedynie nalepka papierowa może zostać. Butelki po oleju każą wrzucać do kontenera z niesegregowanymi.

Zielony worek jest na papier, tekturę czyste, suche a także duże czyste plastiki jak umyte butelki po mleku, napojach, kartony po napojach, duże wiaderka , miski, zabawki plastikowe. Do tego wora także metale ale duże jak garnki, patelnie, zabawki, elementy np. roweru.

Wszystko inne jak np. metalowe i plastikowe zakrętki, opakowania po serkach, jogurtach, reklamówki, woreczki idzie do niesegregowanych.

Kiedyś nawrzucałam do worka z plastikami zakrętek plastikowych, umytych kubków po nabiale i dostałam ostrzeżenie, że nie wolno.

Jest jeszcze czarny worek na liście, trawę, gałęzie.
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 20:03   #13
_Matilde_
Biała Dama

Butelki plastikowe po oleju czy nawet po smarach można wrzucać do plastiku, o ile są odtłuszczone. Po oleju jadalnym to żaden problem - wlewasz trochę płynu do naczyń, zakręcasz, potrząsasz wylewasz i już. Nie musi być super dokładnie wypłukane z piany, najważniejsze że nietłuste. W ogłoszeniach wolą napisać żeby to wrzucić do zmieszanych, już Twoja wola czy Ci się będzie chciało odtłuścić
Po kosmetykach wrzucaj do plastiku. Jak nakrętki z kremów mają pod spodem piankową wyściółkę to fajnie byłoby ją wyciągnąć a zakrętka do plastiku
etykiety miło byłoby jakby były zdzierane z butelek
W worek na plastik oprócz tego ładuj torebki foliowe
Kartony po mleku i sokach się nie nadają do papieru

Idealnie byłoby rozdzielać szkło białe od kolorowego, osobno puszki i osobno plastik.

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 20:18   #14
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
Butelki plastikowe po oleju czy nawet po smarach można wrzucać do plastiku, o ile są odtłuszczone. Po oleju jadalnym to żaden problem - wlewasz trochę płynu do naczyń, zakręcasz, potrząsasz wylewasz i już. Nie musi być super dokładnie wypłukane z piany, najważniejsze że nietłuste. W ogłoszeniach wolą napisać żeby to wrzucić do zmieszanych, już Twoja wola czy Ci się będzie chciało odtłuścić
Po kosmetykach wrzucaj do plastiku. Jak nakrętki z kremów mają pod spodem piankową wyściółkę to fajnie byłoby ją wyciągnąć a zakrętka do plastiku
etykiety miło byłoby jakby były zdzierane z butelek
W worek na plastik oprócz tego ładuj torebki foliowe
Kartony po mleku i sokach się nie nadają do papieru

Idealnie byłoby rozdzielać szkło białe od kolorowego, osobno puszki i osobno plastik.
No ok, ale... to nie u mnie.
Stary 2014-12-07, 21:53   #15
Elfia4
DOMator

Cytat:
Czyli macie 6 worków/koszy? Ja akurat się cieszę, że osobno szkło, osobno reszta sortowanych i osobno zmieszane, nie wiem jak bym znalazła miejsce na dzielenie tego wszystkiego.
Ale mądrze to macie urządzone. Ja jutro lub pojutrze będę dzwonić do SITA i wypytywać o sens niektórych punktów w instrukcji. Nie wiem dlaczego, ale wszyscy z mojego otoczenia już współczują osobie, która odbierze telefon...
Trzy.
1. Szkło.
2. Plastik, papier, metal i tworzywa
3. cała reszta, czyli to co zostaje po segregacji plus biedegradowalne.
Resztę segregacji przeprowadza sortownia.
Stary 2014-12-07, 21:59   #16
201604191001
Konto usunięte

Ok, zabrzmialo mi jak by osobno szklo, osobno plastki, osobno papier itd. Teraz widze przecinki i konstrukcje zdania Czyli tak jak u nas.
A z ciekawosci przejde sie po osiedlu w dzien zabierania segregowanych i zobacze ile domow segreguje. Bo wiem, ze w Warszawie tylko jeden sasiad zdecydowal sie na segregacje. Nie jest to chyba zbyt popularne.
Stary 2014-12-07, 22:17   #17
ARAKSJEL
Hrodebert

U mnie jest tak

szkło
plastik
odpady mokre
odpady suche

z tym że kontener na plastik jest tak naprawdę na butelki PET tak więc reszta tworzywa musi trafiać do odpadów suchych .
ARAKSJEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 12:47   #18
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
A z ciekawosci przejde sie po osiedlu w dzien zabierania segregowanych i zobacze ile domow segreguje. Bo wiem, ze w Warszawie tylko jeden sasiad zdecydowal sie na segregacje. Nie jest to chyba zbyt popularne.
Nie dziwi mnie to Bo nawet jak o tym czytam, to jawi mi się to jako zajęcie wybitnie upierdliwe Zasady niejasne, trzeba się bawić w oddzielanie piankowych wyściółek od reszty słoika od kremu, nakrętki w plastiku = ostrzeżenie
No osobiście czuję potężny opór przed segregowaniem... U siebie na osiedlu widzę, że niewiele osób segreguje, tylko butelki plastikowe i papier idą do pojemników, ale nie widać by ktoś się bawił w rozsądzanie gdzie wrzucić pojemniczek po jogurcie, trafia do normalnych kontenerów.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 13:03   #19
przylaszczka50
BAN stały

U mnie od nowego roku mają być kontrole.
Na worki będą naklejane kody paskowe zawierające dane właściciela śmieci. Jeśli coś się nie będzie zgadzało będą rozliczać według stawki jak za niesegregowane.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-08, 13:47   #20
effcia82
Zakorzenienie

Nam administracja narzuciła segregację. Staram się segregować ale jak widzę wszystko totalnie wymieszane w śmietniku to tracę motywację.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 15:05   #21
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Konto usunięte

Ja segregowałam jeszcze przed wprowadzeniem nowej ustawy, więc mi było wszystko jedno czy weszły nowe przepisy czy nie. U nas każdy kto zadeklarował segregację dostawał ulotkę informacyjną. Zrobiłam jej zdjęcia (w załącznikach). A, i nie dostajemy worków. Jak kto sobie przechowuje śmieci w domu, to już prywatna sprawa. Ja wrzucam wszystko (czyli te posegregowane) do jednego dużego worka, a jak idę wynieść to rozdzielam do poszczególnych kontenerów. Resztki po jedzeniu, obierki, waciki, inne higieniczne, odpady i brudy z klatek dla ptaków lądują w zwykłych śmieciach.
Kubeczki po jogurtach, serze, butelki po mleku lub soku z marchwi, słoiki po przecierach, dżemach, płuczę odrobiną wody. Nie myję detergentem. Po kosmetykach nie płuczę.

Nie wiem gdzie wyrzucić buteleczki po lakierze do paznokci, wraz z zaschniętym wewnątrz lakierem. Na razie składuję je w domu. Ktoś wie co, gdzie i jak?

Edytowane przez 6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Czas edycji: 2014-12-08 o 15:07
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 18:37   #22
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Nie dziwi mnie to Bo nawet jak o tym czytam, to jawi mi się to jako zajęcie wybitnie upierdliwe Zasady niejasne, trzeba się bawić w oddzielanie piankowych wyściółek od reszty słoika od kremu, nakrętki w plastiku = ostrzeżenie
No osobiście czuję potężny opór przed segregowaniem... U siebie na osiedlu widzę, że niewiele osób segreguje, tylko butelki plastikowe i papier idą do pojemników, ale nie widać by ktoś się bawił w rozsądzanie gdzie wrzucić pojemniczek po jogurcie, trafia do normalnych kontenerów.
To jest durne. Zasady powinny być jasne, wszędzie takie same (co się wiąże z przerobieniem tych sortowni i innych, więc nie do zrobienia) i łatwe. Imo to nie powinno być jak u Lubej, że każdy obywatel oddziela nawet PETy od HGSSGSBSBSF, tylko wstępna segregacja następuje w domu, a w sortowni osoby przeszkolone, z odpowiednią wiedzą robią dalej.

[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;49260714]
Nie wiem gdzie wyrzucić buteleczki po lakierze do paznokci, wraz z zaschniętym wewnątrz lakierem. Na razie składuję je w domu. Ktoś wie co, gdzie i jak?[/QUOTE]
Moim zdaniem do zmieszanych, albo do... budowlanych Bo jakby nie było to je farba. Czyli toksyczne i niebezpieczne.

U nas też nie dają worków. Można sobie kupić jak ktoś się upiera, ale można robić tak, że obok pojemnika na śmieci stawiać worek np. ze szkłem i napisać na nim SZKŁO. Mamy błękitne worki, więc wyraźnie widać czarny marker i jest spoko

Urzekły mnie rysunki na końcu ulotek <3

Effcia, każą wam segregować na papier, szkło, szkło, plastik i coś tam a potem to ląduje we wspólnym kontenerze?
Stary 2014-12-08, 19:18   #23
Luba
Zakorzenienie

Cytat:

Wygladaja jak male Buki

Stary 2014-12-08, 20:11   #24
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Konto usunięte

Cytat:
Moim zdaniem do zmieszanych, albo do... budowlanych Bo jakby nie było to je farba. Czyli toksyczne i niebezpieczne.
O to właśnie chodzi.

Cytat:
To jest jedna ulotka, tylko ja tak dziwnie porobiłam zdjęcia. I jest więcej rysunków (zob.załącz.), wszystkie takie śliczne, aż oczy bolą. Na trzecim i najpiękniejszym jest nazwa miasta, więc Wam nie pokażę.
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 21:10   #25
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

U mnie w bloku segregacja polega na tym, że to co da się posegregować i jest nieusmolone wrzuca się do wspólnego kosza (papier, plastik, szkło), reszta dziadostwa do innego kosza. I takie segregowanie mi się podoba. Ale wkurza mnie takie segregowanie jak w domu moich rodziców, że wszystko osobno, potem trudno się połapać co do czego, a co w ogóle się nie kwalifikuje.

A nakaz mycia śmieci uważam za bezsensowny.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 07:39   #26
JuanSanchezRamirez
Przyczajenie

Widziałem kiedyś taki filmik, na którym przeprowadzali eksperyment: ile ludzie są w stanie znieść głupot, jeśli tylko rzekomo stoi za nimi szczytna idea. Wprowadzali na jakimś osiedlu kolejne pojemniki na segregację, o jeden więcej, o jeden więcej (na małą elektronikę, na dużą elektronikę, na śmieci mokre związane z jedzeniem, na śmieci mokre niezwiązane z jedzeniem itp.) - doszli chyba do 20 pojemników, a ludzie łykali to bez najmniejszego sprzeciwu, nie zauważając, że przekroczyli granicę absurdu. Bo wszystko w imię ekologii.

Innymi słowy: nawet jeśli segregacja śmieci przez samych mieszkańców ma jakiś tam sens, to nigdy nie możemy być pewni, że urzędnicy zdecydowali dobrze w naszym imieniu. Dlatego fajnie, że ludzie sami chcą sobie to organizować.
JuanSanchezRamirez jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 08:35   #27
Nameria
Zadomowienie

Każda gmina ma inne warunki segregacji. W duzej mierze zależy to od tego na jakie składowisko odpadów śmieci trafiają, czy w okolicy jest przetwórnia odpadów i gmina ma z nią podpisaną umowę, jakie surowce w danej gminie lub sąsiedniej są ponownie wykorzystywane. Czasem jest tak, że gminy odsprzedają jakieś surowce. W mądrej gospodarce odpadami, wszystko można ponownie wykorzystać lub przetworzyć a odpady niebezpieczne są neutralizowane. Nam na razie do tego bardzo daleko ale jesteśmy na dobrej drodze.
Gospodarka odpadami to biznes, który w Polsce dopiero raczkuje.
W mojej gminie dzieli się surowce tylko na te organiczne ( frakcja mokra ) one trafiają na składowisko, z nich pozyskuje się metan, jest on wykorzystywany na funkcjonowanie składowiska, nadmiar jest sprzedawany. Frakcaj sucha czyli wszystko pozostałe ( szkoło, plastik, papier itd. niemyte! ), tu odzyskuje się metal, szkło, butelki pet. Wszystko sie sprzedaje. Reszta idzie do spalarni jako paliwo alternatywne, które się sprzedaje. Frakcja zielona ( czyli surowce z ogrodu, odpady roślinne ) z tej frakcji robi się kompost ( ktoś potem ten kompost sprzedaje, więc na tym zarabia ).
Nameria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-09, 10:03   #28
przylaszczka50
BAN stały

U mnie 2 razy do roku w określonych terminach można wystawić przed ogrodzenie to co nie nadaje się do wrzucenia do kontenera, worka.
Ale nie może to być zbyt duże i zbyt ciężkie. Ani budowlane. Można telewizor ale lodówka czy pralka to już nie. Można krzesła, pufy ale tapczan, wersalka nie.
Nie ma też wskazanego miejsca gdzie można to czego nie przyjmują wywieźć na własny koszt.
I te większe rzeczy jak meble agd ciągle lądują w lesie, w przydrożnych krzakach. Tak samo opony, puszki, wiadra po farbach, resztki styropianu, resztki paneli, płyt drewnopodobnych.
Lub ludzie palą to co się da spalić w domowych piecach bo nie ma co z tym zrobić.
Jeden z kandydatów na radnych obiecywał zrobić z tym porządek ale nie wszedł to pewnie dalej tak będzie.
Stary 2014-12-09, 21:14   #29
Elfia4
DOMator

U mnie też dwa razy w roku wywożą duże gabaryty. Jest specjalny grafik wywozu gabarytów. Sprzęt rtv i agd można bezpłatnie zawieźć do punktów odbioru takich opadów, trzeba mieć tylko dowód opłaty podatku śmieciowego i dokument tożsamości. Nie ma z tym najmniejszych problemów.
Odpady remontowe wywozi się już za jakąś opłatą.

Z ciekawostek: u mnie pojemniki na śmieci mają chipy, a śmieciarki mają czytniki i kamery (przynajmniej te nowe). Na wyrywki można sprawdzać czy śmieci są segregowane i udowodnić, że nie są w przypadku opornych
Stary 2014-12-09, 22:29   #30
201604191001
Konto usunięte

Twoj wlasny osobisty pojemnik ma chip?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości