dziewczyny, doradzcie mi z tabletkami - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-28, 15:43   #1
Kasia.1986
Raczkowanie

dziewczyny, doradzcie mi z tabletkami

Prosze Was, doradzcie mi, bo z pojsciem do lekarza mam straszne problemy. Wiem, ze forow o tabletkach anty jest tutaj dziesiatki, ale ,jak wiadomo, kazdy przypadek jest inny. Przez 3 lata bralam Diane, zaczelam ja brac z powodu problemow z cera, ale naczytalam sie o tych tabletkach duzo zlych opini i postanowilam ze chce je zmienic. Zrobilam sobie 2 miesiace przerwy po czym poszlam do lekarza i powiedzialam ze chce nowe, inne. Kobieta oczywiscie probowa mi wyperswadowac zmiane, twierdzac iz ostatnie badania wskazuja ze sa to dobre tabletki, ja jednak dla wlasnego spokoju chcialas je odstawic. Lekarka zapropowowala mi jakies tabletki, ale niestety kosztowaly 30zl, wiec powiedzialam ze mnie nie stac na takie drogie i chcialabym tansze. Babka sie wkurzyla na mnia, i mi powiedziala ze mam sobie sama wybrac jakie chce, niestety na tabletkach sie nie znam, a jedyne jakie byly mi znajome to Mikrogyrenon, ktore kolezanka stosuje i mi poleciala. Lekarka mi je wiec przepisala. I wszystko byloby super gdyby nie fakt, ze przez caly miesiac brania Mikrogyrenonu mialam ciemne, brazowe uplawy (chyba tak to sie mowi) i do tego srednio dobrze czulam sie psychicznie, wiecznie bylam zdolowana, nie w humorze i chcialo mi sie ciagle plakac. I teraz nie wiem, czy powinnam zmienic te tabletki czy to wina tego ze przeszlam z lekow z taka mala zawartoscia hormonow na taka duza i czy to wszystko przejdzie. Wiem ze powinnam byla pojsc z tym do lekarki, ale studiuje poza miejscem zamieszkania, a gdy chce isc do lekarza tam to mi mowia ze mnie 'nie przyjma bo kase za to dostana ludzie u mnie w miescie, a nie oni'. Natomist, gdy wracam do domu w piatek wieczorem, to moja lekarka juz nie przyjmuje i mam zonka. Najgorsze jest to, ze dzisiaj powinnam zaczac drugie opakowanie Mikrogyrenonu, ale akurat gdy udalo mi sie przyjechac wczesniej do domu to moja lekarz jest na urlopie i nie mam skad wziasc recepty. Czeka mnie wiec kolejna, miesieczna przerwa. Zastanawiam sie czy przez te przerwy moze mi sie cos stac? czy to ejst grozne ze przez jeden meisiac biore tabletki, drugi nie, a pozniej znowu biore? I nie wiem do tego czy dalej powinnam brac ten Mikrogyrenon czy zmienic na inne tabletki, ale jak zmienic, to znowu, na jakie ?! Ehh ... blagam, pomozcie!!!
Kasia.1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-28, 15:46   #2
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka
Dot.: dziewczyny, doradzcie mi z tabletkami

najlepiej chyba zmienić lekarza..nie ma takiej możliwości ?
bo co to za lekarz, który mówi wybierz sobie sama ?
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-28, 15:49   #3
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

Jak mogla sie na Ciebie zdenerwować, przeciez to ona jest lekarzem, to ona zna sie najlepiej na antykoncepcji i przede wszsytkim to ona powinna wiedziec co jest dla Ciebie najlepsze! Moja poprosila mnie bym wybrala miedzy logestem a Mikrogyrenonem. opisała mi je. wybralam te drugie, oczywiscie ze wzgledow czystko ekonomicznych. czuje się po nich normlanie, tzn nie odczuwam w ogole, ze je zazywam. Nie wydaje mi się, zeby miesieczne przerwy byly wskazene, mozna rozchwiac caly system gospodarki hormonalnej.

gdzie chodzisz do lekarza?

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-28, 15:52   #4
Verena
Rozeznanie

Spróbuj wytrzymać na obecnych tabsach 3 miesiące - tyle ponoć potzrebuje organizm, zeby sie przyzwyczaić do pigółek. Jak po tym zcasie dalje będzie nie tak - idz do lekarza. Nota bene, tez polecałabym zmienić lekarza, bo takie gadki, zebyś sobie sama wybrała tabletki są zupełnie nie na miejscu...
A co do recepty, to spróbuj pósć do zwykłego internisty do pzrychodni - on też może ci wypisać receptę.
Stary 2005-10-28, 15:52   #5
martina@
Zakorzenienie

GG do martina@

a czy podczas brania Diany mialas jakies skutki uboczne, źle się czułaś ??
to że inne tak na nie narzekają, to nie znaczy ze i tobie zrobią one niewyobrażalną krzywdę !
Jezeli po Mycroginonie miałaś huśtawki nastroju to ja na twoim miejscu bym z nich zrezygnowala
Miałam przepisany Cilest (20zł) na rynku jest masa tabletek, ale tak jak kolezanka u góry - radze zmienic lekarza

i nie sugeruj się opinią innych - to co działa na nas, niekoniecznie musi dzialac na ciebie ...
martina@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-28, 16:46   #6
Kasia.1986
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez suzana
gdzie chodzisz do lekarza?
do Siedmiogrodzkiej na Banacha moze mi polecisz swoja lekarke ?
Stary 2005-10-28, 16:49   #7
Kasia.1986
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martina@
a czy podczas brania Diany mialas jakies skutki uboczne, źle się czułaś ??
Diany wogel nie odczuwalam, musze przyznac ze nie pamietaj jak bylo na poczatku, bo zaczelam ja brac 3 lata temu, ale slyszalam ze one robia jakies guzy na watrobie i ze w niektorych krajach zostaly wycofane ze sprzedarzy i dlatego nie chce ich brac, balabym sei je dalej brac

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-10-28, 17:24   #8
wewelinka
Zadomowienie

ja też na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza.... jejku to normalnie koszmar taki lekarz .wg mnie nie powinno być takich lekarzy i powinny działać instytucje które takim lekarzom nakładaliby kary... choć z drugiej strony pewnie nie byłoby komu leczyc.... no może przesadzam ale czasami lekarzae mają takie podejscie do ludzi ze normalnie czujesz sie jak ten ostatni niepotrzebny.... ta koncówka troszke nie na temat ale mnie ponioslo....

naprawde zmien lekarza nie ma sensu sluchac takich rzeczy
Stary 2005-10-28, 18:22   #9
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

Cytat:
Napisane przez Kasia.1986
do Siedmiogrodzkiej na Banacha moze mi polecisz swoja lekarke ?
do pani Siedmiogrodzkiej chciałam sie dostac, po tym jak zostałam bez jakiegokolwiek lekarza, bo moj poprzedni nie podpisal umowy i przyjmuje tylko prywatnie. latwo sie domyslic, ze nie zostalam przyjeta, a na pytanie "co mam teraz zrobic?", panie pielegniarka rozlozyla rece .... poszlam do doktor Palickiej, przyjmuje kolo strazy pozarnej, ale tylko prywatnie(50 zl wizyta, 10 cytologia). jestem zadowolona Moja przyszla tesciowa chwali Twoją lekarke, natomiast od dziewczyn w moim wieku slyszalam niejedną negatywną opinie dotyczacą wlasnie jej stosunku do antykoncepcji. Natomiast pare dni temu dowiedzialam sie, ze w poblizu Lotta przyjmuje moj poprzedni lekarz we wtorki badz czwartki i wizyty sa umawiane, moze tam bys sprobowala?

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Stary 2005-10-29, 07:17   #10
martina@
Zakorzenienie

GG do martina@

nie jestem lekarzem ale jak nie odczuwalas skutkow ubocznych po dianie to moze powinnas po prostu robic sobie przerwy?
wiem ze moja kolezanka ma tak - pol roku bierze diane, nastepnie 4 albo 6 miesiecy przerwy
mam kolezanke ktora bierze tabletki za 4 zl i tez je sobie chwali ... ale niestety - nie wiemy co akurat bedzie pasowalo tobie
martina@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-29, 08:53   #11
klarnet
Raczkowanie

to,co opisalas po mocrogynonie,to normalne skutki uboczne mogace sie zdarzyc po pierwszym opakowaniu.jesli zalezy ci na tanich tabletkach powinnas wytrrzymac do trzeciego,bo jedyne refundowane tabletki w PL to wlasnie diane i micgrogynon/stediril/rigevidon (te maja ten sam sklad).reszta juz kosztuje wlansie kolo 30 zl...a diane faktycznie nie powinno sie dluzej przyjmowac jako tabletek anty,to przede wszystkim lek,wiec jesli nie sa ci potrzebne jej wlasciwosci lecznicze,lepiej zmienic.
co do przerwy 1miesiecznej to odradzam,bo organizm moze zglupiec.
klarnet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-10-31, 12:02   #12
nimfa_nr1
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

ja na poczatku miałam Cilest , ale źle się czułam i przepisał mi Stediril 30.
nimfa_nr1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-31, 12:06   #13
misia_bella
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasia.1986
powiedziala ze mam sobie sama wybrac jakie chce,
łooooo matko. Zmień lekarza jak najszybciej
Śmianie się z samego siebie jest terapeutyczne
."
misia_bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-02, 20:10   #14
monija
BAN stały

GG do monija

mam prosbe do dziewczyn bioracych stediril : gdybyscie sie dowiedzialy iz znow jest w sprzedazy to prosze o powiadomienie !chetnie wroce do tych tabletek-z roznych wzgledow(min cenowych dzis wykupywalam ciles i zaplacilam 32 zl a stediril 3zl przyznam ze troche zszokowalo mnie w aptece ) poza tym zero skutkow ubocznych!
dziekuje pozdrawiam...
monija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-02, 23:24   #15
elly2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monija
mam prosbe do dziewczyn bioracych stediril : gdybyscie sie dowiedzialy iz znow jest w sprzedazy to prosze o powiadomienie !chetnie wroce do tych tabletek-z roznych wzgledow(min cenowych dzis wykupywalam ciles i zaplacilam 32 zl a stediril 3zl przyznam ze troche zszokowalo mnie w aptece ) poza tym zero skutkow ubocznych!
dziekuje pozdrawiam...
kiedys jak bylam u ginekologa po tabletki to ginekolog powiedzial mi tak "z tabletkami to jest tak jak z samochodem mercedes drogi, ale maluszek tez jezdzi" wiadomym jest ze tabletki tansze sa gorsze od tych drozszych ale nie podwazam ich skutecznosci jedynie ich odzialywanie na organizm (niekoniecznie podczas brania ale po ich odstawieniu) ja z doswiadczenia odradzam te tansze tabletki, mimo wsyztsko sa to sztuczne hormony i jakby nie patrzec w pewnym sensie szkodza (z reszta jak wsyztskie tabletki) skoro juz zdecydowalas sie brac tabletki antykoncepcyjne zainwestowlaabym w te drozsze...w koncu tu sie liczy zdrowie...

elly2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-03, 13:51   #16
monija
BAN stały

GG do monija

mam jeszcze jedno pytanie do was kobietki przez jaki okres czasu recepta jest wazna????
monija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-03, 14:06   #17
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

Cytat:
Napisane przez monija
dziekuje pozdrawiam...
jest w sprzedazy. wycofano po prostu dwie serie

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Stary 2005-11-03, 14:06   #18
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

Cytat:
Napisane przez monija
mam jeszcze jedno pytanie do was kobietki przez jaki okres czasu recepta jest wazna????
przez miesiąc?

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Stary 2005-11-03, 14:26   #19
happygirl
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez suzana
przez miesiąc?
a nie przez tydzien?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-03, 14:50   #20
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

tabletki zawsze sprzedawano mi nawet 1-2 dni przed upływem miesiaca od wystawienia recepty

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Stary 2005-11-03, 15:12   #21
kodeina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez happygirl
a nie przez tydzien?
napewno dłużej niż tydzień. conajmniej miesiąc
kodeina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-03, 15:16   #22
kodeina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elly2
kiedys jak bylam u ginekologa po tabletki to ginekolog powiedzial mi tak "z tabletkami to jest tak jak z samochodem mercedes drogi, ale maluszek tez jezdzi" wiadomym jest ze tabletki tansze sa gorsze od tych drozszych ale nie podwazam ich skutecznosci jedynie ich odzialywanie na organizm (niekoniecznie podczas brania ale po ich odstawieniu) ja z doswiadczenia odradzam te tansze tabletki, mimo wsyztsko sa to sztuczne hormony i jakby nie patrzec w pewnym sensie szkodza (z reszta jak wsyztskie tabletki) skoro juz zdecydowalas sie brac tabletki antykoncepcyjne zainwestowlaabym w te drozsze...w koncu tu sie liczy zdrowie...
oj ja się z tym nie zgodze
to zależy od organizmu - czasem te droższe bardziej "szkodzą" niż te tańsze.
Warto jest zrobić sobie odpowiednie badania aby jak najlepiej dobrać tabletki
kodeina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości