|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, doradzcie mi z tabletkami
Prosze Was, doradzcie mi, bo z pojsciem do lekarza mam straszne problemy. Wiem, ze forow o tabletkach anty jest tutaj dziesiatki, ale ,jak wiadomo, kazdy przypadek jest inny. Przez 3 lata bralam Diane, zaczelam ja brac z powodu problemow z cera, ale naczytalam sie o tych tabletkach duzo zlych opini i postanowilam ze chce je zmienic. Zrobilam sobie 2 miesiace przerwy po czym poszlam do lekarza i powiedzialam ze chce nowe, inne. Kobieta oczywiscie probowa mi wyperswadowac zmiane, twierdzac iz ostatnie badania wskazuja ze sa to dobre tabletki, ja jednak dla wlasnego spokoju chcialas je odstawic. Lekarka zapropowowala mi jakies tabletki, ale niestety kosztowaly 30zl, wiec powiedzialam ze mnie nie stac na takie drogie i chcialabym tansze. Babka sie wkurzyla na mnia, i mi powiedziala ze mam sobie sama wybrac jakie chce, niestety na tabletkach sie nie znam, a jedyne jakie byly mi znajome to Mikrogyrenon, ktore kolezanka stosuje i mi poleciala. Lekarka mi je wiec przepisala. I wszystko byloby super gdyby nie fakt, ze przez caly miesiac brania Mikrogyrenonu mialam ciemne, brazowe uplawy (chyba tak to sie mowi) i do tego srednio dobrze czulam sie psychicznie, wiecznie bylam zdolowana, nie w humorze i chcialo mi sie ciagle plakac. I teraz nie wiem, czy powinnam zmienic te tabletki czy to wina tego ze przeszlam z lekow z taka mala zawartoscia hormonow na taka duza i czy to wszystko przejdzie. Wiem ze powinnam byla pojsc z tym do lekarki, ale studiuje poza miejscem zamieszkania, a gdy chce isc do lekarza tam to mi mowia ze mnie 'nie przyjma bo kase za to dostana ludzie u mnie w miescie, a nie oni'. Natomist, gdy wracam do domu w piatek wieczorem, to moja lekarka juz nie przyjmuje i mam zonka. Najgorsze jest to, ze dzisiaj powinnam zaczac drugie opakowanie Mikrogyrenonu, ale akurat gdy udalo mi sie przyjechac wczesniej do domu to moja lekarz jest na urlopie i nie mam skad wziasc recepty. Czeka mnie wiec kolejna, miesieczna przerwa. Zastanawiam sie czy przez te przerwy moze mi sie cos stac? czy to ejst grozne ze przez jeden meisiac biore tabletki, drugi nie, a pozniej znowu biore? I nie wiem do tego czy dalej powinnam brac ten Mikrogyrenon czy zmienic na inne tabletki, ale jak zmienic, to znowu, na jakie ?! Ehh ... blagam, pomozcie!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dziewczyny, doradzcie mi z tabletkami
najlepiej chyba zmienić lekarza..nie ma takiej możliwości ?
bo co to za lekarz, który mówi wybierz sobie sama ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jak mogla sie na Ciebie zdenerwować, przeciez to ona jest lekarzem, to ona zna sie najlepiej na antykoncepcji i przede wszsytkim to ona powinna wiedziec co jest dla Ciebie najlepsze! Moja poprosila mnie bym wybrala miedzy logestem a Mikrogyrenonem. opisała mi je. wybralam te drugie, oczywiscie ze wzgledow czystko ekonomicznych. czuje się po nich normlanie, tzn nie odczuwam w ogole, ze je zazywam. Nie wydaje mi się, zeby miesieczne przerwy byly wskazene, mozna rozchwiac caly system gospodarki hormonalnej.
gdzie chodzisz do lekarza? ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Spróbuj wytrzymać na obecnych tabsach 3 miesiące - tyle ponoć potzrebuje organizm, zeby sie przyzwyczaić do pigółek. Jak po tym zcasie dalje będzie nie tak - idz do lekarza. Nota bene, tez polecałabym zmienić lekarza, bo takie gadki, zebyś sobie sama wybrała tabletki są zupełnie nie na miejscu...
A co do recepty, to spróbuj pósć do zwykłego internisty do pzrychodni - on też może ci wypisać receptę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
a czy podczas brania Diany mialas jakies skutki uboczne, źle się czułaś ??
to że inne tak na nie narzekają, to nie znaczy ze i tobie zrobią one niewyobrażalną krzywdę ! Jezeli po Mycroginonie miałaś huśtawki nastroju to ja na twoim miejscu bym z nich zrezygnowala Miałam przepisany Cilest (20zł) na rynku jest masa tabletek, ale tak jak kolezanka u góry - radze zmienic lekarza i nie sugeruj się opinią innych - to co działa na nas, niekoniecznie musi dzialac na ciebie ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
ja też na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza.... jejku to normalnie koszmar taki lekarz .wg mnie nie powinno być takich lekarzy i powinny działać instytucje które takim lekarzom nakładaliby kary... choć z drugiej strony pewnie nie byłoby komu leczyc.... no może przesadzam ale czasami lekarzae mają takie podejscie do ludzi ze normalnie czujesz sie jak ten ostatni niepotrzebny.... ta koncówka troszke nie na temat ale mnie ponioslo....
naprawde zmien lekarza nie ma sensu sluchac takich rzeczy
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
nie jestem lekarzem ale jak nie odczuwalas skutkow ubocznych po dianie to moze powinnas po prostu robic sobie przerwy?
wiem ze moja kolezanka ma tak - pol roku bierze diane, nastepnie 4 albo 6 miesiecy przerwy mam kolezanke ktora bierze tabletki za 4 zl i tez je sobie chwali ... ale niestety - nie wiemy co akurat bedzie pasowalo tobie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
to,co opisalas po mocrogynonie,to normalne skutki uboczne mogace sie zdarzyc po pierwszym opakowaniu.jesli zalezy ci na tanich tabletkach powinnas wytrrzymac do trzeciego,bo jedyne refundowane tabletki w PL to wlasnie diane i micgrogynon/stediril/rigevidon (te maja ten sam sklad).reszta juz kosztuje wlansie kolo 30 zl...a diane faktycznie nie powinno sie dluzej przyjmowac jako tabletek anty,to przede wszystkim lek,wiec jesli nie sa ci potrzebne jej wlasciwosci lecznicze,lepiej zmienic.
co do przerwy 1miesiecznej to odradzam,bo organizm moze zglupiec.
![]() |
#12 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
ja na poczatku miałam Cilest , ale źle się czułam i przepisał mi Stediril 30.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
mam prosbe do dziewczyn bioracych stediril : gdybyscie sie dowiedzialy iz znow jest w sprzedazy to prosze o powiadomienie !chetnie wroce do tych tabletek-z roznych wzgledow(min cenowych dzis wykupywalam ciles i zaplacilam 32 zl a stediril 3zl przyznam ze troche zszokowalo mnie w aptece
![]() dziekuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
mam jeszcze jedno pytanie do was kobietki przez jaki okres czasu recepta jest wazna????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
tabletki zawsze sprzedawano mi nawet 1-2 dni przed upływem miesiaca od wystawienia recepty
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to zależy od organizmu - czasem te droższe bardziej "szkodzą" niż te tańsze. Warto jest zrobić sobie odpowiednie badania aby jak najlepiej dobrać tabletki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:29.