|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 | ||
Tajka
|
Obiektyw szerokokątny f/2.8
Hej
![]() Szukam dobrego obiektywu szerokątnego do Canona. Najlepiej z f/2.8, ale możliwe, że f/3.5 też byłoby ok (musiałabym się przyjrzeć ![]() Możecie mi polecić coś dobrego ? Najlepiej Tak od 16mm do 30mm. Czyli jeszcze raz. Polećcie mi: Szerokokątny obiektyw do Canona, f/2.8;f/3.5, od 16mm do 30mm (stało lub zmiennoogniskowy) do 2500,- ![]() Poradzicie coś ? ![]()
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Obiektyw szerokokątny f/2.8
Cytat:
Koniecznie 16, nie może być 17? Bo jeśli wystarczy 17, to są dwie (właściwie trzy) propozycje: - Sigma 17-502.8 OS HSM (stabilizacja obrazu, szybki i cichy silnik ustawiania ostrości) - Tamron 17-50/2.8 VC USD (jak wyżej) - Tamron 17-50/2.8 "bez VC" (bez stabilizacji) Jak Ci zależy na dokładnym spełnieniu założeń to jest tylko Tokina 16-28/2.8 Jest jeszcze jedna propozycja, ale węższy niż chcesz, Sigma 18-35/1.8 Art - to nie pomyłka, nie 2.8 tylko 1.8, a to robi różnicę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |||
Tajka
|
Cytat:
Chodziło mi o to, aby był minimalnie 16mm. Tamrona 17-50/2.8 przeglądałam, ale z tego co kojarzę, to nie jest on szerokokątny, a właśnie na takim mi zależy. Jeżeli chodzi o różnicę 1.8 i 2.8 to spokojnie, mam tego świadomość ![]() W sumie jeszcze przeglądałam o ogniskowej niższej niż 16. Samyang 14mm F2.8 ED AS IF UMC Sigma EX 10-20 / 3,5 DC HSM CANON EF-S 10-22mm 3.5-4.5
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Nie musi być koniecznie 16mm.
Chodziło mi o to, aby był minimalnie 16mm. Tamrona 17-50/2.8 przeglądałam, ale z tego co kojarzę, to nie jest on szerokokątny, a właśnie na takim mi zależy. Wiesz, to jest tak: z jednej strony zakres od 18 czy 17 jest uznawany za "zwykły", ale z drugiej użytkownicy się zachwycają tą "jasną szeroką Sigmą 18-35" ![]() Jeżeli chodzi o różnicę 1.8 i 2.8 to spokojnie, mam tego świadomość ![]() Nie chodziło o świadomość różnicy, po prostu Sigma jest chyba jedynym zoomem o takiej jasności, w dodatku niezbyt popularnym, dlatego dla niektórych osób 1.8 mogłoby sprawiać wrażenie literówki. W sumie jeszcze przeglądałam o ogniskowej niższej niż 16. Samyang 14mm F2.8 ED AS IF UMC - fajny, ale wiesz o tym, że manualny, ostrość ustawiana ręcznie, a przy małych celownikach bywa z tym spory problem? Sigma EX 10-20 / 3,5 DC HSM - pominąłem "ultraszerokie", bo to nieco inna bajka, ale owszem, są bardzo fajne, jednak w dolnych zakresach ogniskowych trzeba pamiętać o zniekształceniach sylwetek i twarzy (pamiętając o jasności o którą pytałaś myślę, że chodzi o obiektyw "ludziowy" a nie "krajobrazowy") CANON EF-S 10-22mm 3.5-4.5 - mówią o nim, że nie zrobiono jeszcze niczego lepszego w tym zakresie ogniskowych. Miałem, potwierdzam wysoką jakość i małe zniekształcenia, sprawdza się np. w architekturze. Jest tańsza, ciemniejsza, ale także dobra wersja o mniejszym zakresie - Canon EF-S 10-18/4.5-5.6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||
Tajka
|
Cytat:
![]() Specjalnie szukam czegoś w przedziale 2.8 lub 3.5 ![]() Dzięki wielkie za informacje ![]() ---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Manualny - poszukaj w okolicy sklepu z Samyangiem, załóż do aparatu, pobaw się z ustawianiem ostrości, przysłony, czasu (aparat nie pomoże, robisz "na oko"), idź do domu i spokojnie sprawdź, ile zdjęć się udało tak jak chciałaś.
Samyang ma jednak pewną przewagę nad resztą podanych obiektywów, pasuje do pełnej klatki - nie napisałaś, do jakiego aparatu ma to być obiektyw ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Tajka
|
Canon 550D
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
To z ręcznym ustawianiem ostrości może być trochę ciężko, naprawdę radzę sprawdzić przed wyborem manualnego obiektywu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||
Tajka
|
Cytat:
![]() Ale tym razem pewnie jednak wybiorę z AF ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
akurat mam na chwilkę ten obiektyw, fajnie się z nim pracuje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Tajka
|
Jesteś w stanie go polecić?
Bo cena jest ciekawa i sam w sobie fajnie się prezentuje, na moje oko.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
jeśli ktoś szuka szerokątnego obiektywu to na pewno, nie mam zastrzeżeń do działania, dobrze ostrzy, zdjęcia są ładne. Ja na pewno takiego obiektywu nie kupię w najbliższym czasie, bo szukam czegoś innego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Tajka
|
To teraz pytanie.
Nadal myślę nad światłem. Ciągle się waham, czy lepiej mi zakupić 2.8, 3.5-4.5 czy jednak 4.5-5.6 ![]() Tutaj Canon EF-S 10-18mm Lens vs. EF-S 10-22mm Lens 10-18 f/4.5-5.6 10-22 f/3.5-4.5
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Zazwyczaj najpierw się określa rodzaj zdjęć, a potem wybiera obiektyw
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Tajka
|
Wiem wiem.
Właśnie o to chodzi. Teoretycznie chodzi mi o zdjęcia ludzi. Dlatego na początku trzymałam się przy tym, że zakupię 2.8 Potem jednak stwierdziłam, że ludzi fotografować uwielbiam, ale i tak w większości wychodzi na to, że robię zdjęcia krajobrazowe, dlatego zwróciłam uwagę na canona 3.5-4.5 A jako że zaczynałam swoją przygodę z fotografią na 4.5-5.6 i nigdy nie miałam z nim problemu, to też nie jest to dla mnie skreślony temat. ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
W takim razie chyba najrozsądniejszy byłby 10-18 Canona. Podobno ma dobrą jakość optyczną, a cenowo jest dość atrakcyjny. Oczywiście nic nie zastąpi osobistego "obwąchania i obmacania" sprzętu, w połączeniu z własnym aparatem - najlepiej w sklepie, który miałby na stanie inne obiektywy, podobnej klasy (jest np. Sigma 10-20/4-5.6). Wtedy można założyć jeden, drugi obiektyw, zrobić kilka zdjęć, i iść do domu porównać efekty (czytaj: znaleźć najtańszy sklep)
![]() Gdyby chodziło głównie o reportaże, ciasne, niezbyt jasne miejsca, bez użycia lampy, to im jaśniej tym lepiej, ale przy krajobrazach często się mocniej przymyka przysłonę, więc duża jasność nie jest podstawowym kryterium. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Tajka
|
Dzieki za wszystkie opinie. W poniedzialek kupilam Canon 10-22 i poki co jestem bardzo zadowolona z zakupu
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Nie widzimy, pokaż
![]() (efekty, czyli zdjęcia) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ja mogę pokazać moje efekty pożyczonym Canonem 10-22
![]() do portretów bardziej się nadaje 50mm, ale ten też daje ciekawy efekt, próbuję cały czas zrobić zdjęcie kota z wielką głową ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Tajka
|
Powstawiam zdjęcia, jak tylko mi filtr przyjdzie i pójdę w teren.
![]() Bo póki co testowanie ogródkowe i na siostrze w formie modelki ![]() Mam nadzieję, że w większym terenie też mnie nie zawiedzie ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Jeśli śnieg u Ciebie się utrzymuje, to idź na zdjęcia nocne (wieczorne)
![]() Portrety z 10mm mogą być ciekawe, ale zazwyczaj portretowane osoby nie bardzo chcą się nimi chwalić, ciekawe dlaczego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||
Tajka
|
Cytat:
![]() Jak będzie starsza, to tak ![]() Ale zdjęcia portretowe ciekawie wychodzą ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Sigma 10-20 f3.5 EX DC HSM
![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja rownież niedługo zakupię sigmę 10 20
Wysłane przez tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:36.