|
Notka |
|
Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Czytnik Kindle vs Pocketbook
Witajcie,
zastanawiam się nad zakupem czytnika e-booka. Jednak jestem kompletnym laikiem w temacie i potrzebuję pomocy, doradzenia, wyjaśnienia na co powinnam zwrócić uwagę. Przeglądając wątki na tym forum zauważyłam, że największym powodzeniem cieszą się czytniki Kindle oraz Pocketbook. Czy oprócz menu w języku polskim różnią się czymś więcej? Czy w produktach Kindle można wgrać subskrypcję z językiem polskim bez utraty gwarancji? Na czym polega różnica w czytnikach z reklamami i bez reklam? (oczywiście oprócz ceny ![]() Będę wdzięczna za każdą opinię dotyczącą zakupu czytnika. Jeśli polecacie produkt innej marki niż wskazany z chęcią się z nim zapoznam. Na chwilę obecną rozważam zakup jednego z poniższych modeli: http://www.oleole.pl/czytniki-ebooko...eklamami.bhtml http://www.oleole.pl/czytniki-ebooko...z-reklam.bhtml http://www.oleole.pl/czytniki-ebooko...-3-szary.bhtml |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czytnik Kindle vs Pocketbook
Mam Kindla Paperwhite, starsza wersja, z reklamami. Opcja reklam polega na tym, że na wygaszaczu zamiast pustej przestrzeni pojawia się reklama jakiejś książki amazona. Nic inwazyjnego. Po uruchomieniu czytnika ta reklama znika. Nie zdarzyło mi się, żeby jakieś reklamy pojawiały się w moim menu czy podczas czytania.
Ja Kindla sobie bardzo chwalę. Z tego, co czytałam na forach, ludzie instalują słownik językowy, obsługujący różne języki, natomiast jak to ma się do gwarancji, tego Ci nie powiem, musiałabyś poszperać albo zapytać u źródła. Bateria trzyma bardzo długo, przy częstym eksploatowaniu nawet powyżej tygodnia. Menu jest intuicyjne. Uwielbiam w nim to, że mogę tworzyć sobie własne foldery i organizować pliki (pewnie inne produkty mają to samo). Chwalę go sobie również za to, że gdy czytam po angielsku (ebook albo wpisy z blogów, które wgrywam na czytnik po wcześniejszym konwercie do formatu mobi), słówka, których nie znam, dodaję do bazy a potem tworzę sobie z nich fiszki. Minusem Amazona jest to, że idzie w złym kierunku ze swoimi czytnikami, dodając opcję multimediów. Tablet już mam a czytnik to ma być czytnik, nie potrzeba mi w nim galerii zdjęć czy plików mp3 lub video. To z kolei podbija cenę. No i przy Kindlu fajne jest też to, że po zarejestrowaniu go na stronie Amazona, mogę wysyłać sobie pliki na czytnik mailem, bez konieczności podłączania go do dysku komputera - po prostu pliki pojawiają się w bazie po tym jak włączę wi-fi w czytniku a on synchronizuje konto stacjonarne z kontem wirtualnym. Najlepiej by było, gdybyś przetestowała model przed zakupem - to czy menu jest dla Ciebie intuicyjne, czy można dowolnie zmieniać wielkość czcionki, jakie obsługuje formaty, dowolność w ustawianiu jasności ekranu itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Amazon obecnie w żadnym swoim czytniku nie dodaje opcji multimediów. Mylisz Kindle z Kindle Fire (który jest zwyczajnym tabletem).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Być może, do źródła nie zaglądałam, czytałam tylko opinie w naszym rodzimym serwisie o tabletach, jak szukałam dla siebie czytnika, i tam była informacja o Kindlu z możliwością wgrywania multimediów, ale ewidentnie czytniku, nie tablecie. I tak zostało to w głowie. A który to konkretnie model i czy tak jest faktycznie - nie sprawdzałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Uwielbiam mojego kindla. Mam wersję paperwhite 2. Ważne dla mnie było, aby miał podświetlenie. Można zaznaczać słowa, całe zdania, sprawdzać znaczenie poszczególnych słów w wikipedii, robić własne notatki. Ogólnie jest bardzo szybki. Nie mam jednak porównania z innymi.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A opcja zakładek ułatwia szybką organizację tekstu, szczególnie jeśli czytamy książce z przeznaczeniem na recenzję, dzięki zakładkom szybko odnajdziemy interesujące nas akapity.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:26.