|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
wizyty przyszłych teściów
Cześć Wam
![]() Powiedźcie mi czy przesadzam, czy jest to raczej normalne? Mieszkam ze swoim narzeczonym już od ponad 1,5 roku, za pół roku bierzemy ślub. Mieszkamy w rodzinnym mieście mojego narzeczonego - on ma tutaj całą rodzinę i co niedzielę około południa dostajemy telefon od jego rodziców "że są w pobliżu" i że nam przywiozą ciasto/wędlinę/itp itd....Na początku mi to nie przeszkadzało, ale teraz - kiedy stało się to regułą, to bardzo mi to przeszkadza. W niedzielę rano siedzę jak na szpilkach, nawet nie mogę dłużej poleżeć w łożku, czy zjeść później śniadania bo zaraz jest telefon....Na tygodniu oboje pracujemy i weekend jest dla mnie świętością...A oni mają tylko jednego syna i na nim skupiają całą uwagę....Nie mam ochoty co tydzień się z nimi widywać, to z rodzicami widuję się raz na miesiąc...Mój narzeczony mówi, że przesadzam, że wcale często się z nimi nie widujemy, że na tygodniu nas nie nachodzą...Oczywiście, że nas nie nachodzą bo na tygodniu oni też pracują i są padnieci, ale jakby nie pracowali to założę się, żeby przyjeżdżali....A w weekend chce odpocząć i nie mam ochoty na niezapowiedziane wizyty....Boję się tego, że w przyszłości jak będziemy mieli dziecko to już na bank będą chcieli przyjeżdżać co weekend..... |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: wizyty przyszłych teściów
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie też by to bardzo przeszkadzało.
Trudna sprawa, bo nietrudno o obrażenie się teściów. Powinien to załatwić twój partner, w końcu to ich syn
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#5 |
|
.
|
namów faceta, żeby to on odwiedzał rodziców. albo powiedzcie im kilka razy przy takim telefonie, że nie ma was w domu i trzeba było dzwonić dzień, dwa wcześniej.
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Nastepnym razem normalnie powiedz tesciom ,ze wolicie sami zaopatrywac swoja lodowke,i niech nie robia sobie problemow z zakupami dla was.Albo niech Twoj partner sam powie to swoim rodzicom
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak sie chce zenic to najpierw wypada rozmawiac bo to niby ☠☠☠☠☠☠☠a a widzisz ile opinii
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może postaraj sie z TZtem umówić, zeby te wizyty były jednak bardziej uporządkowane. O wygodnej dla Ciebie porze - np. wieczorem na kawę a nie ze nie znasz dnia ni godziny i tylko masz stresa od rana czy za godzinę czy za 3 oni przyjdą. Tez by mnie wnerwiało- nie sam fakt wizyt, co to, ze tak z zaskoczenia w sumie, moze o 11tej a może o 16tej a Ty człowieku siedz w gotowości ![]() Swoją drogą, to moim rodzice/teściowe/znajomi w sobote /niedzielę przed 14-16 tą, to by standardowo pocałowali klamkę, bo nawet dodzwonić by się nie dali rady do nikogo. A nawet jakby sie dodzwonili, to by sie dowiedzieli ze nikogo nie ma w domu i nie prędko będzie. Cała rodzina się rozłazi każdy w swoim kierunku i tyle nas w domu jest.
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym tego nie zniosła. Kolejnym razem otworzyłabym drzwi w szlafroku i powitała ich uśmiechem oraz słowami, że chociaż w niedzielę mogę się wyspać.
Rozumiem że to ich jedyny syn i chcą z nim utrzymywać kontakt, później będzie pierwszy wnuk to wtedy będą wpadać częściej, bo są w okolicy. Musisz autorko porozmawiać z partnerem bo po ślubie wejdą Ci na głowę. ***************** Kocham zwierzęta dlatego ich nie jem.
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Nie możesz się z narzeczonym dogadać by wpadali np. wieczorem/późniejszym popołudniem, a najlepiej raz na dwa tygodnie (w międzyczasie on może do nich wpaść)?
|
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
.
Edytowane przez Onazyje Czas edycji: 2015-02-13 o 15:00 |
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Ostatnio miałam z nim rozmowę na temat tych odwiedzin, postawiłam sprawę jasno: ze nie będę sie w 5 min zbierała bo zaraz przyjadą, ze nie bd siedziała caly dzień na szpilkach i w gotowości, ze raz na 2/3 tyg mogę sie z nimi zobaczyć ale jak wcześniej zapowiedzą swoją wizytę i umówimy sie na konkretna godzinę. Ale chyba z nimi nie gadał na ten temat,bo tydzień temu było to samo...ale ze byliśmy po imprezie sobotniej,to powiedzieli "ze do 13 nie będziemy was męczyc" a rok temu, jak zamieszkaliśmy ze sobą to chcieli zeby rano pisać im smsa z lista zakupów to nam zrobią ! Oczywiście tak zrobiłam,ze zamawiamy zakupy przez internet w czw czy pt i nauczyli sie ,ze bie chcemy od nich. Zreszta nie lubię jak ktoś mnie wyręcza, bo czuje sie jak dziecko, no chyba ze sama kogoś poproszę o pomoc.
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na jakiś kompromis iść trzeba. Prawdopodobnie teściowie nawet nie zdają sobie sprawy z tego, że ci to przeszkadza, więc spokojną rozmową myślę, że wiele uda ci się ugrać. Ustalcie konkretną godzinę, o której będą się pojawiać (albo to, żeby dzwonili dwa dni wcześniej, koło której zamierzają się pojawić). Możesz pomarudzić teściowej, że jesteście tak zapracowani, że brakuje wam czasu sam na sam, nie chcesz żebyście się od siebie oddalili - czasem potrzebujesz leniwej niedzieli tylko we dwoje, choćby po to by móc coś razem zaplanować. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
plum plum
|
Cytat:
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
no właśnie tak chyba zrobię następnym razem, przywitam ich nieogarnięta, w piżamach, z mokrymi włosami ;p
|
|
|
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
A Twój facet nie może od czasu do czasu sam odwiedzić swoich rodziców? Nie wyobrażam sobie czyichś, nieważne kto by to był, cotygodniowych, "obowiązkowych" wizyt we własnym domu. Nigdy.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
|
Właśnie powiedziałam mu ze sam moze odwiedzać rodziców, ze ja mu nie bronię kontaktu. To on odpowiedział ze nie bd tak oddzielnie jeździć ....Myślałam ze moze rzeczywiście przesadzam ale po Waszych odpowiedziach utwierdziłam sie w przekonaniu ze to nie jest normalne....normalnie ich lubię i szanuje ale przez to ich narzucanie sie co tydzień, zaczynaja mnie denerwować. Pewnie sobie myślą ze sie nie narzucają bo tylko raz w tygodniu dają o sobie znać ale nie czają w ogóle sytuacji ze ja na tyg.i tak jestem zmęczona,zaganiana a w weekend kiedy chciałabym odpocząć to muszę być przygotowana na audiencje....
---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- Nie mam nic przeciwko spotkaniom z moimi czy jego rodzicami ale te wizyty niech nie bedą co tydzień i niech bedą zaplanowane ! A nie w stylu "co robicie ? My jesteśmy w tym i w tym sklepie i będziemy za 30 min" |
|
|
|
|
#18 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Powinnaś postawić sprawę i granicę jasno. A cóż, jeżeli nie będziecie się umieć w tej sprawie porozumieć, to różnie może być. Na dłuższą metę to bardzo męcząca i irytująca sytuacja. Nie dziwię się Twojemu zniecierpliwieniu, tym bardziej, że on robi sztuczny problem z odwiedzania własnych rodziców w pojedynkę. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Nawet do lekarza do którego muszę chodzić na kontrole co pół roku jestem umawiana na konkretna datę i godzinę przez przyszła teściowa ! A jak powiedziałam ze sobie sama załatwię wizytę to ona odpowiedziała ze nie zna innych dobrych lekarzy tej specjalizacji. Bardzo nie lubię jak ktoś mnie wyręcza! Wszystko wole zrobić sama ! Chyba ze poproszę o pomoc to ok a oni są zbytnio "nadopiekuńczy"
Edytowane przez primavera8989 Czas edycji: 2015-02-13 o 16:16 |
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No super. Tylko możesz coś konkretnego ustalić i wyraźnie konkretnie dogadać (godzinę, powiedzieć rodzicom, że jesteś zmęczona i masz mało czasu, ustalić że raz spotykacie się u was, raz u nich), albo czekać aż się domyślą i chodzić z mokrymi włosami... jak dla mnie to dziecinne. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ona już przed ślubem pokazuje,że będzie Wasze życie ustawiać jak chce to co będzie po ślubie? Wprowadzi się do Was?
Bo przecież młodym trzeba pomóc. ***************** Kocham zwierzęta dlatego ich nie jem.
Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent ! Edytowane przez Devon_rose Czas edycji: 2015-02-13 o 16:33 |
|
|
|
|
#23 |
|
Wtajemniczenie
|
A dlaczego nie powiesz jak tesciowa dzwoni ze Wam nic nie potrzeba?
Moze dla niej to tez jest ciezko i klnie w duchu ze ma taka nieudaczna synowa ktora nie potrafi zakupow zrobic.Musisz wyjasnic na spokojnie,sama porozmawiaj z tesciowa,ze dziekujesz ale sama dasz sobie rade |
|
|
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
No to niech twój facet powie, że nie chcecie żadnych zakupów albo, żeby nie przyjeżdżali, bo odpoczywacie/jesteście zajęci/nieubrani, no cokolwiek...Że on wpadnie do nich innym razem weźmie zakupy. Ja powiedziałam swojej teściowej jak nas wołała na obiadki co tydzień w niedzielę (serio), żeby dała sobie spokój, bo to męczące, że jesteśmy młodzi i mamy co robić. Trochę się fochnęła, ale już dawno jej przeszło i już nie wydzwania jak wściekła.
|
|
|
#25 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Autorko! Twój tż nie ma prawa Ci mówić, że przesadzasz, bo przesadzają to ewidentnie teściowie.. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
.
|
borze, kobito. zamiast się żalić w necie, porozmawiaj z nimi. postaw granicę, a nie - sama ustawiasz się w pozycji małego dziecka. jak teściowa mówi, że cię umówiła to wystarczy się odezwać. i samodzielnie to załatwić. ona nie musi znać lekarzy, do których chodzisz.
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Rozmawiaj tylko z TZtem, bo to on ma trzymac Twoja strone. Tesciowe moga byc maks zmanierowani, nadopiekunczy etc. ale ktos im te drzwi u Was otwiera. Przeciez nie wlamuja sie bez Waszej zgody.
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Wtajemniczenie
|
Przesada. Moj maz jezdzi czesto sam do swoich rodzicow i jakos ani on, ani tesciowie nie maja problemu z tym, ze jedzie beze mnie. Tak samo ja czesto odwiedzam moha Babunie bez niego i nikt nie ubolewa. Nie zyjemy w symbiotyczntm zwiazku i bardzo mnie to cieszy, bo chyba oszalalabym. Od roku mieszkamy razem i tesciowie odwiedzili nas raz (mieszkaja 70 km od nas). Moja mama mieszka w tym samym miescie co my, ale nigdy nie wpada bez zapowiedzi w weekendy, przychodzi dosc rzadko. Raz sie zdarzylo, ze byla w poblizu i zadzwonila czy moze wpasc to weszla doslownie na pol godziny i zaraz poszla. Nikt nas na szczescie nie nachodzi.
|
|
|
#30 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja pracuje 6 dni w tyg i sobota wieczorem oraz cała niedziela to jest czas błogiej świętości. jakby mi to teściowie psuli a potem sie obrażali to bym ich śmiechem zabiła |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.