|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() ?Jak często ćwiczyć?
Witam,
od początku roku zaczęłam odchudzanie. Kupiłam stepper i zapisałam się na basen. Na stepperze ćwiczę 5 dni w tygodniu (po 30 minut), 1 raz w tygodniu- basen. I teraz mój problem- przez miesiąc schudłam tylko (??) 2 kg, obwody też spadają powoli. W udzie zgubiłam tylko 2 cm. ;// Zmieniłam dietę- nie jem ziemniaków, dużo kaszy. Zredukowałam słodycze. Piję czerwoną i zieloną herbatę. Jedyny problem- kanapki do pracy. Nie mam pomysłu czym to zastąpić. ;/ Do rzeczy: dziś pewna znajoma powiedziała mi że źle ćwiczę gdyż nie daję czasu organizmowi na regenerację i lepsze efekty dadzą ćwiczenia 3 razy w tygodniu po 45 minut niż 6 razy w tygodniu po 30 minut. Przeszukałm mnóstwo innych tematów, ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Będę wdzięczna za Wasze rady, dziewczyny.
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: ?Jak często ćwiczyć?
Cytat:
A do pracy zamiast kanapek możesz sobie robić sałatki ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Wykonując codziennie te same ćwiczenia, ćwiczysz te same grupy mięśniowe. Nie ma czegoś takiego jak odchudzanie miejscowe. Napisz dokładnie jak wygląda twój jadłospis, pewnie popełniasz gdzieś błędy.
Zamiast kanapek - sałatki. Spadek masy ciała o 0,5 kg w ciągu tygodnia jest prawidłowy. Napisz też ile ważysz przy jakim wzroście. Może być tak, że nie masz za bardzo z czego chudnąć stąd ten twoim zdaniem za niski spadek. Edytowane przez dietywatka Czas edycji: 2015-02-13 o 09:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Możesz podkręcić trochę tempo i zwiększyć czas z 30 do 45 min nie zmieniając ilości ćwiczen w tyg. Przy cardio nie trzeba takiej regeneracji jak przy ćwiczeniach siłowych. Kanapki zastąp sałatkami ew ciekawymi szejkami z owoców i protein. Nie masz porostu ułożonej diety dlatego nie masz deficytu kalorycznego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
A może to kwestia malej różnorodności ćwiczeń? Może oprocz steppera zapisz się na fitness albo zacznij biegac? Najlepsze efekty przynosza roznicowane formy ruchu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Hej!
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Ogólnie ważę dużo- ale zawsze tak było. Mam ciężkie kości. ![]() Obecnie 68 kg przy wzroście 170. Mam typową figurę gruszki. Rozmiar ubrań: Góra- M, dół- XL. Zwłaszcza uda są moją zmorą. Jak ubiorę strój na basen to czuję jakby mi ktoś nogi przykleił. ;( Moim celem jest waga 63 kg. Tak analizowałam moją dietę i chyba rzeczywiście popełniałam błędy. Grzeszki się zdarzały. Postaram się ogólnie zmienić nawyki żywieniowe- mało węglowodanów, więcej białka. ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja ćwiczę jogę 3 razy w tygodniu po godzinie, żeby też się nie przeforsować. Ale codziennie w południe wychodzę z psem na spacer na pół godziny. Z wagą nie jest źle jak po urodzeniu dwójki dzieci, jedno pół roku temu to 62 przy 160 wzrostu. Walczę o to by było mniej, ale robię to stopniowo.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
5 razy w tygodniu fitness+ 20 min bieżnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
czemu? przecież ziemniaki nie są kaloryczne, a kasza jest. 100 g kaszy to około 300 kcal, a ziemniaków mniej niż 100 kcal.
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
zamiast kanapek możesz brać pojemniczki, w których będziesz miała sałatki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Tak zrobię. Kupiłam dziś nawet pojemnik w biedronce.
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Napisz co jesz, bo myślę, że tutaj jest wina.
Nie sztuką jest jeść mało czy wyeliminować niektóre produkty. Sztuką jest jeść zdrowo i dobrze zbalansowanie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
I zacznij ćwiczyć coś logicznego, bo machanie stopami na stepperze 5 x w tygodniu to nie jest szczyt formy
![]() Polecam bieganie i/lub siłownię albo basen, ale częściej niż raz w tygodniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Prziecież nie ważysz DUŻO, mieścisz się w normie, choć podejrzewam, że masz złe proporcje tkanki mięśniowej i tłuszczowej.
![]() czemu nie dodasz siłowych? wtedy wystarczą 2 dni cardio, może za dużo aerobów? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Bardzo chciałabym wyglądać proporcjonalnie. ![]() ![]() Więcej się poruszać i zdrowiej jeść. Ot, tyle. ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem tylko codzienne regularne cwiczenia daja efekt...
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Regularne - tak. Codzienne - nie.
Organizm musi mieć czas na regenerację. Ladybird, jak siłownia nie, to może bieganie? To możesz z dzieckiem robić. Nie wiem, w jakim jest wieku, ale pakujesz młodą do wózka i idziesz pobiegać, albo młoda na rower, a Ty truchtasz obok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() 2 latka 8 miesięcy Że tak zapytam, masz dzieci? ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Nie, ale znam mnóstwo ludzi, którzy biegają z dziećmi, nie wiedziałam że to takie strasznie dziwne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
W temacie ćwiczeń i dzieci
![]() https://www.facebook.com/video.php?v...587229&fref=nf |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Tym bardziej jak ktoś biegał przed ciążą to po też będzie szukał sposobu. A jak nie biegał i nie lubi- znajdzie wymówkę. ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:08.