Szkoła w Szczodrem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-09, 19:44   #1
pannaatopowa
Zakorzenienie

Szkoła w Szczodrem

Na pewno słyszałyście co się działo w szkole w Szczodrem. Kto nie słyszał proszę audycję z trójki.

Najbardziej wkurza mnie fakt, że rodzice podobno zgłaszali problem wcześniej i dyrekcja to olała. Moim zdanie nauczycielka do więzienia z dożywotnim zakazem pracy z dziećmi a dyrekcja leci na zbitą skorupę. Jak to jest możliwe, że taka sytuacja w ogóle ma miejsce. Nikt nauczycieli nie kontroluje? Nigdy dziecka mia miałam i nie zamierzam, ale coś takiego w głowie mi się nie mieści. Chyba takiej babie urwałabym łeb.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-09, 19:59   #2
Pomaranczorange
BAN stały

Dot.: Szkoła w Szczodrem

Świrów nie zabraknie nigdy.
Pomaranczorange jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-09, 20:00   #3
phideaux
Wtajemniczenie

Niezrównoważone babsko, współczuję strasznie dzieciom.
Stary 2015-03-09, 21:00   #4
cindy17
Raczkowanie

Jestem nauczycielką i w głowie mi się to nie mieści. Ale w każdym zawodzie zdarzają się wyjątki od reguły .
cindy17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-09, 21:20   #5
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cindy17 Pokaż wiadomość
Jestem nauczycielką i w głowie mi się to nie mieści. Ale w każdym zawodzie zdarzają się wyjątki od reguły .
Owszem że tak. Bardziej mnie bulwersuje, że nikt jej nie kontrolował i dyrekcja nie zareagowała na uwagi rodziców

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
Stary 2015-03-09, 21:26   #6
cindy17
Raczkowanie

Wiesz nie wiadomo jaki był układ między ta panią a dyrekcją. Różnie bywa. Takie czasy. Straszne.
cindy17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-09, 21:50   #7
Mixiakova
Mixum fixum

Jak o tym usłyszałam to się we mnie zagotowało ta pani nie nadaje się na nauczyciela i mam nadzieję, że już nigdy nie znajdzie pracy w tym zawodzie.
Mixiakova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 00:41   #8
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Z tym urywaniem łba to ja bym jednak się wstrzymała^^

Sprawa trafiła do kuratorium, ta pani zapewne utraci prawo do wykonywania zawodu a rodzice dodatkowo mogą wytoczyć sprawę z powództwa cywilnego. Szkoda dzieci, ale w jej skórze też bym nie chciała być.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 00:46   #9
phideaux
Wtajemniczenie

Zasłużyła sobie na to.
Stary 2015-03-10, 05:46   #10
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
Zasłużyła sobie na to.
Ja jej absolutnie nie bronię i nie usprawiedliwiam. Jakoś nigdy nie mogłam patrzeć obojętnie na krzywdę słabszych, czy to dzieci, czy zwierząt.

Zastanawiam się tylko, dlaczego kobieta przeoczyła moment, w którym z najbardziej sympatycznej nauczycielki (bo taki tytuł nadały jej dzieci) zmieniła się w nieczułą megierę. Jaka była przyczyna, która te reakcję łańcuchową wyzwoliła i sprawiła, że nauczycielka sama nie zauważyła zmiany, która się w niej dokonała i nie poszukała pomocy i wsparcia. Takie profesjonalne rozkminy z mojej strony.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2015-03-10, 08:58   #11
Carya
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Carya GG do Carya

Słyszycie tę ciszę na lekcji w tle? Nieźle musiała te dzieci zastraszyć. Albo 3/4 miała pozaklejane buzie to i nie ma się co dziwić ciszy.
Ja pierniczę, co za zwyrodniała baba.

Faktycznie, coś musiało się w tej jej głowie wydarzyć.

Druga
Carya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 09:40   #12
pannaatopowa
Zakorzenienie

Owszem coś musiało sie stać. Nie jestem w stanie wymyśleć coś. Ale jeśli widziała, że dzieje się z nią coś nie dać mogła wziąć urlop nauczycielski, albo iść do psychologa

Stary 2015-03-10, 18:01   #13
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
Owszem coś musiało sie stać. Nie jestem w stanie wymyśleć coś. Ale jeśli widziała, że dzieje się z nią coś nie dać mogła wziąć urlop nauczycielski, albo iść do psychologa
Oj, w tej chwili już nie jest tak prosto wziąć "urlop nauczycielski", czyli zdrowotny. Jeśli pracodawca nie wyrazi zgody to mozna już nie mieć dokąd potem wrócić.
Co do wizyty u psychologa w takich malych miasteczkach/wsiach to też nie tak łatwo, jak sobie wyobrażasz. Zawsze mogą Ci przypiąć latkę "psycholki"( "psychiczna moich dzieci uczyć nie będzie"- tak mniej więcej wygląda to w opinii takich Pcimiów Dolnych a raczej większej części takich społeczności, tych najbardziej rozplotkowanych. A ukryć się w małym mieście trudno, bo na ogół wszyscy tam wiedzą wszystko o wszystkich).

Koło się zamyka. Moim zdaniem, co 10 lat powinno się wysyłać nauczyciela na kilkumiesięczny urlop zdrowotny, pełnoplatny i taki z prawdziwego zdarzenia, który leczyłby nie tylko cialo ale i duszę, zapobiegał wypaleniu zawodowemu. Zaraz pewnie rozpocznie się dyskusja o przywilejach, ale chyba każdy z nas miał pecha trafić na takiego "wypalonego" nauczyciela. A bez pomocy szkoły, aktualnie rodzice sobie raczej nie poradzą.

No pasaran!
Stary 2015-03-10, 19:49   #14
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Oj, w tej chwili już nie jest tak prosto wziąć "urlop nauczycielski", czyli zdrowotny. Jeśli pracodawca nie wyrazi zgody to mozna już nie mieć dokąd potem wrócić.
Co do wizyty u psychologa w takich malych miasteczkach/wsiach to też nie tak łatwo, jak sobie wyobrażasz. Zawsze mogą Ci przypiąć latkę "psycholki"( "psychiczna moich dzieci uczyć nie będzie"- tak mniej więcej wygląda to w opinii takich Pcimiów Dolnych a raczej większej części takich społeczności, tych najbardziej rozplotkowanych. A ukryć się w małym mieście trudno, bo na ogół wszyscy tam wiedzą wszystko o wszystkich).

Koło się zamyka. Moim zdaniem, co 10 lat powinno się wysyłać nauczyciela na kilkumiesięczny urlop zdrowotny, pełnoplatny i taki z prawdziwego zdarzenia, który leczyłby nie tylko cialo ale i duszę, zapobiegał wypaleniu zawodowemu. Zaraz pewnie rozpocznie się dyskusja o przywilejach, ale chyba każdy z nas miał pecha trafić na takiego "wypalonego" nauczyciela. A bez pomocy szkoły, aktualnie rodzice sobie raczej nie poradzą.
Kazdy trafił na nauczyciela, który ma dość rutyny, który krzyczy na dzieci, albo jest złośliwy. Ale ona uczyła 6 lat nie 16 ani 26! W każdym zawodzie mozna się wypalić. Pielęgniarki, lekarze, opiekunki, strażacy... Wszystkich wysyłajmy na urlopy a co! Nie ona miała coś z głową i powinna poznać swoje miejsce - w więzieniu. Tu już nie chodzi o zmęczenie, ale o dręczenie dzieci, zastraszanie ich. Nie wiadomo ile będzie potrzebowało specjalistów ilu ma koszmary senne. Miałam różnych nauczycieli, nie każdego wspominam mile. Jednen facet rzucił mną o drzwi (skutek nieudanej demonstracji), wychowawczyni zakazała pisać i jeść lewą ręką... Ale nikt mnie nie wiązał, nie wyzywał i nie groził mi śmiercią!

Stary 2015-03-10, 19:59   #15
Karinio
Zakorzenienie

Mnie dziwi,ze takie psychiczne babsko nie lubiące chyba dzieci je uczyło.Zaraz pomyślałam o kimś z wizażu. Mam nadzieje,że pani nauczycielki z wizażu nie lubiące dzieci takie nie są.
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 00:49   #16
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
Kazdy trafił na nauczyciela, który ma dość rutyny, który krzyczy na dzieci, albo jest złośliwy. Ale ona uczyła 6 lat nie 16 ani 26! W każdym zawodzie mozna się wypalić. Pielęgniarki, lekarze, opiekunki, strażacy... Wszystkich wysyłajmy na urlopy a co! Nie ona miała coś z głową i powinna poznać swoje miejsce - w więzieniu. Tu już nie chodzi o zmęczenie, ale o dręczenie dzieci, zastraszanie ich. Nie wiadomo ile będzie potrzebowało specjalistów ilu ma koszmary senne. Miałam różnych nauczycieli, nie każdego wspominam mile. Jednen facet rzucił mną o drzwi (skutek nieudanej demonstracji), wychowawczyni zakazała pisać i jeść lewą ręką... Ale nikt mnie nie wiązał, nie wyzywał i nie groził mi śmiercią!
Skoro uczyła lat 6 a nie 16 to nie mamy do czynienia z żadnym wypaleniem i tu masz rację. Zapewne babka nawet jeszcze nie zyskała mianowania, bo za krótko uczy.

Zaryzykuję więc twierdzenie, że jest to pierwszy z produktów znamienitych reform naszych ministrów edukacji i czyjegoś durnego pomysłu, że 80% ludzi w tym kraju musi studiować, bo tak wypada. W efekcie ludzie albo kończą jakieś dziwne kierunki, po których nie mogą znaleźć pracy albo lądują na przypadkowych studiach na kierunku, do którego ni cholery nie mają zamilowania ani predyspozycji, no ale "przecież coś studiować trzeba". I masz efekt. A podejrzewam, że takich efektów będzie więcej i to nie tylko w oświacie.

Po X latach ktoś wreszcie poszedł po rozum do głowy i doszedł do tego, co kiedyś było oczywiste- że matura i studia to jednak nie dla każdego. Powoli wzrasta trudność egzaminów maturalnych (to, co ja zdawałam, nawet na poziomach rozszerzonych było....śmieszne) a nie uważam się za master mind. Może wreszcie właściwi ludzie zaczną studiować to, co ich naprawdę kręci.

---------- Dopisano o 00:49 ---------- Poprzedni post napisano o 00:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
Mnie dziwi,ze takie psychiczne babsko nie lubiące chyba dzieci je uczyło.Zaraz pomyślałam o kimś z wizażu. Mam nadzieje,że pani nauczycielki z wizażu nie lubiące dzieci takie nie są.
Szczerze- nie podoba mi się to nawiązanie bo to jak obrabianie komuś wiadomej części ciała za plecami. Niefajnie.

No pasaran!
Stary 2015-03-11, 10:24   #17
pannaatopowa
Zakorzenienie

Ja mam troszkę inne wrażenie niż trend studiowania. Dziewczęta, które idą na studia pedagogiczne, nauczania przedszkolnego, czy wczesnoszkolnego nie mają dzieci. Idą tam bo lubią dzieci i myślą, że praca jako przedszkolanka jest przyjemna i łatwa. Pobawią się dziećmi, nauczą je czytać. Tylko prawda jest uderzająco inna. Dzieci są niegrzeczne, wychowywanie różne, mają temperament, energię i własne zdanie. Płaczą, biją się i biegają. Każdemu kończy się cierpliwość. Jeśli komuś tak szybko - to się nie nadaje do pracy. Jestem opiekunem medycznym. Wiele dziewcząt się zapisało do szkoły (nowy zawód, miała być praca), połowa się wykruszyła jak przyszło do zmiany pampersa.

Moim zdaniem też nieporozumieniem jest umieszczanie sześciolatków i siedmiolatków w jednej klasie. To jest niby rok, ale między nimi jest przepaść jeśli chodzi o rozwój. To prowadzi do dodatkowych napięć.

Wypłynęła sprawa z innej szkoły. Tam w szkole (także w pierwszej klasie (dzieci 6 lat)) przed wejściem do klasy miały ustawić się w kolejności alfabetycznej, na baczność. W regulaminie było okreslone po której stronie ma być położony plecak, w jakiej pozycji mają się znajdować ręce a nawet to, ze jeśli dziecko wyda jakiś dźwięk cała procedura zostanie wydłużona o minutę. Wyobrażacie sobie dziecko sześcioletnie, które stoi bez ruchu i bez dźwięku? I tak wchodzą. Pierwsza osoba wchodzi do klasy (reszta stoi), druga może wejśc jak pierwsze dziecko usiądzie i tak dalej.
Tak, szkoły są przygotowane na przyjęcie sześciolatków...

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości