![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
rodzina nie dla ubogich
http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/...-rodzicom.html
co o tym sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: rodzina nie dla ubogich
'odzyskanie potomstwa bywa bardzo trudne. Szczególnie dla osób, które nie radzą sobie nie tylko z rolą rodzica, lecz także z samym sobą.'
No niestety, ale nie tylko miłość jest konieczna żeby wychowywać dzieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jestem za tym, by pomagać osobom, które chcą zmienić życie swoje i swoich dzieci. Pomóc im się dokształcać, pomóc zdobyć wiedzę z zakresu opieki nad dziećmi, uczyć, jak rozsądnie gospodarować nawet skromnymi pieniędzmi. Ale niestety, jeśli ktoś ma wykształcenie podstawowe, zerowe doświadczenie zawodowe, brak jakiegokolwiek lokum oraz dziewięcioro dzieci na utrzymaniu, to powiem szczerze, że szanse wyjścia na prostą i możliwość wyżywienia całej rodziny wydaje mi się naprawdę mało prawdopodobna.
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
ale czy rozsądne jest zabieranie rodzicą dzieci i umieszczanie ich w domu dziecka co generuje wieksze koszty?
to najprostsze rozwiazanie dla państwa zabrac i po sprawie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przykre sprawy, ale moim zdaniem jest to jakies zlo konieczne. Przy czym system jest bardzo do naprawienia, bo na jedno dziecko w systemie przysluguja 4 tys na miesiac, ktore ida dla administracji. Od dawna sie mowi, zeby te 4 tys zabrac pani heli sekretarce i jej zastepowi asystentek z pieczatkami i dac rodzinom zastepczym w zamian za przyjecie dziecka. Ale zabrac cos administracji w tym kraju... w kazdym razie odbieranie dzieci powinno sie odbywac na jakiejs otwartej zasadzie, ze dziecko moze trafic do innej rodziny, ale zna dane swojego rodzica, ma prawo do odwiedzin |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Faktycznie, ciekawy wątek się szykuje.
Moja pierwsza uwaga - czy matce, która pozwala na to, żeby dzieci były krzywdzone przez agresywnego męża pijaka nie powinno się odbierać dzieci? Przecież w obu przypadkach problemem nie był sam fakt biedy - ale wieloletniego siedzenia w patologii, więc kto się dziwi jej skutkom? Uważam że łzawy ton o rodzicach, którym zabrano dzieci jest tu nie na miejscu. Pomijając to że sama matka jest współuzależniona (co mogłoby ją ewentualnie tłumaczyć) i sama nie pije - niezależnie od swoich problemów bezpieczeństwo i dobro dziecka powinno być na pierwszy miejscu. A nie było. Kolejna para w tym artykule dopuściła do tego, że dzieci chodziły głodne. To jest rażące zaniedbanie. Uważam że prawo do tego, żeby dziecko miało co jeść i gdzie spać NIE powinno być ponad "prawem" kompletnie niezaradnego rodzica żeby dziecko mieć przy sobie. Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2015-03-01 o 12:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
W sumie, to znam dwa takie przypadki odebrania praw i przyznania ich innemu czlonkowi rodziny, ale niestety padlo na najmniej odpowiednie osoby, bo babcie. Jedna bila, druga utuczyla wieloryba, opamietala sie jak wnusia wyladowala na ortopedii. A cioc i wujkow maja cala game, do wyboru do koloru. Dziwi mnie ten system, cos tu nie jest nie tego. W artykulach skupiaja sie na takiej naj naj patoli, a to tylko czubek gory lodowej, zwykle chodzi o bardziej prozaiczne sprawy, te dwie stracily matki, jeden ojciec mial nowa rodzine i nie chcial corki, drugi nie wiem, ale ona chodzila brudna i glodna. Moze nie poradzil sobie z trauma utraty zony, nie wiem. Ubodzy obaj nie sa, ani ich rodzenstwo, ktore ma wlasne dzieci i mogloby spokojnie przyjac siostrzenice.
---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Urzędnicy niestety często bardziej się skupiają na pilnowaniu swoich stołków, niż na rzetelnym wykonywaniu obowiązków, a cierpią dzieci.. Z deszczu pod rynnę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Poza tym, zgadzam się z tym, co napisała mikia20.
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Jest, bo dawanie ludziom kasy z racji bycia w biedzie jest niebezpieczne. Lepiej, zeby koszty generowac tam, niz przecierac droge innym, ktorzy zaraz podpatrza, ze wystarczy miec glodne dzieci i zaraz miasto da mieszkanie i forse.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Poza tym. Zaryzukuje stwierdzenie, że znacznie więcej dzieci trafia do normalnych rodzin zastępczych niz do kolejnej patologii, tylko o tym się nie mówi bo po co. Patogie w rodzinach zastępczych to mniejszy odesetek niz w tych biednych płaczących rodzinkach co im dzieci bezdusznie zabrano, a tak naprawdę niezaradnych, wspoluzaleznionych i taplajacych sie w mopsach i zapomogach az milo. Bo po co cos zmieniać.
---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- No i nie robmy z RZ byznesu bo to serio nie jest regula. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
wiec ztrudnic taka matke/ojca do sprzatania, zamitani lisci czy odkurzania sniegu i dać kase za prace nie za nic zamiast odbierąc dziecko od razu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Moj ulubiony wątek o szlachetnej paczce idealnie pokazuje ile jest losowych, traumatycznych zdarzen, ktore przyczynily się do zubozenia rodziny, a ile po prostu czystej powielanej z pokolenia na pokolenie patologii. Ktora tez by powielaly później te dzieci, jesli by ich nie odebrano. Bo sorry. Ale malo kogo stać na wesola gromadke, a jakos nisza spoleczna się tym nie za bardzo przejmuje.
---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Zatrudnić. Tylko bardzo często taki tatus czy mamusia sue nie kwapi bo lepiej leciec do mopsu a potem państwo takie niedobre. Nalezy pomagac osobom, ktore przede wszystkim chca tej pomocy, poprawy swojego zycia a nie kolejnej zapomogi czy się siedzi czy się lezy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Poza tym, tego typu zatrudnienie ma sens, jeśli problemem w rodzinie jest brak pracy. Gorzej, jeśli problemem jest wielodzietność (rzadko kogo stać na utrzymanie np. dziewięciorga dzieci), rażące braki w wiedzy czy patologia. Cytat:
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Cwaniactwa jest pelno, jestem dzialkowcem i widze te wille z dwoma garazami na dzialkach warzywnych, nie ma adresu, nie ma skrzynki pocztowej do wezwan, nie ma zameldowania, wiec sa zasilki. Życ nie umierac. Ale sa tez patolodzy, mieszkajana tych dzialkach w milion osob, z dziecmi. Panstwo wyciaga do nich reke, oferuje to czy tamto, ale oni twardo nie, nie zrezygnuja z bezdomnosci i bezrobocia. Nie wiem dalej jak tam zyja, jak im zarzad odcina wode i prąd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
A ja uważam, że jak dziecko jest głodne, bo ojciec nie pracuje, to należy wysłać ojca do pracy, dać mu pracę najpierw nawet sprzątanie hal, złom, budowa itp a dopiero jak mimo pracy i wypłaty dziecko nadal będzie głodne to wtedy odebrać. Nie odbierać od razu dziecka. Nie każdy ma możliwości znalezienia od tak pracy jak mieszka w małej mieścinie, Nie dawać zasiłków ludziom z mopsu, tylko tych, którzy starają się o takie zasiłki wysłać do roboty.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
ee nie, nie zabieraja dzieci od razu, a PUP jest czynny codziennie
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Na watku szlachetnej tez wszyscy biedni i pokrzywdzeni a państwo niedobre. I dzieci co jesc nie maja. A dzieci np szostka, w tym rodzice bezrobotni od 15 lat a wszystkie pocieszki mlodsze niz 12. To jakie wzorce mają te dzieci? Żadne. Będą robic to samo co rodzice bo nie znaja innego sposobu na życie. Nie mowie zeby zabierać dzieci jak leci. Trzeba najpierw zaktywizowac rodzicow zamiast dawac im pieniądze do raczki. No ale jesli napotyka sie opor i bierna postawę czy się siedzi czy sie lezy hajs od mopsu sie nalezy to nie ma innego wyjscia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Odnosząc się do tytułu - tak, rodzina nie jest dla ludzi ubogich. Miłość miłością, ale za coś trzeba kupić jedzenie, opłacić rachunki, kupić wszystkie niezbędne rzeczy dla dziecka, siebie i domu.
Pierwszy przypadek - kobieta z mężem, który podniósł na nią rękę, zamiast odejść, zmienić coś w swoim życiu to zachodziła w kolejne ciąże. Urodziła 9-tke dzieci, mając dla nich nie dom, tylko chorą sytuację. Totalnie niezaradna życiowo osoba, bezmyślnie zrobiła sobie dzieci, nie umiała sobie z niczym poradzić i płacze, że jej dzieci odebrano. No cóż, dla mnie to raczej logiczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
I skad wy wzieliscie to, ze dzieci sa zabierane na pstrykniecie palca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Ale PUP pracy nie daje. PUP to jest tylko miejsce do zatrudniania w nim rodziny. Chodzi o to by pani urzędnik prace miała. W moim PUP nie znajdziecie ofert pracy. Państwo musi zmienić system, urzędnicy powinny być rozliczani z tego czy pomagają bezrobotnym czy nie , a jak nie potrafią pomóc to powinny być zwalniani. Państwo ma tworzyć sprzyjające warunki do powstawania nowych miejsc pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak się składa że jakiś czas byłam bezrobotna mimo ukończonych studiów z PUP dostąłm miesieczny kurs za który mi płacono że chodze, oczywisci nic on w mojej karierze nie zmienił, prace znalazlm sobie sama, ale pewnie pup sobie wpisal do statystyk że to dzieki ich wspanialemu kursowi ja odnalazłam. Praca marna 1500 netto ja wycigne to jest dobry miesiac, oplacenie mieszkania 500 jedzenia i innych opłat ledwo starcza od pierwszego do pierwszego, ja nie jestem patologia ale w obecnej sytuacji finansowej na posiadanie dziecka nigdy mnie stać nie będzie. I czemu się dziwić że wszyscy chca wyjechać z tego kraju. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
To lepiej zabrać dziecko niż dać pracę ? A jak pracy w okolicy nie ma, to państwo powinno tworzyć sprzyjające warunki do tego, aby inwestorzy też w małych miastach chcieli firmy zakładać np obniżenie podatków, ulgi w podatkach itp
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Cytat:
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-03-01 o 13:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:19.