|
|||||||
| Notka |
|
| Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Szkoła filmowa montaż
Witam. Chciałabym po maturze iść do Państwowej Wyższej Szkoły Filmowe im. Leona Schillera w Łodzi. Czy jest ktoś kto wie coś na temat tej szkoły lub chodził/chodzi tam? Interesuje mnie kierunek montaż filmu. Od lat zajmuje się montowaniem takich krótkometrażówek, jednak nie posiadam jakoś specjalnej wiedzy na temat filmów. Czy mam jakieś szanse?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szkoła filmowa montaż
Cytat:
Szanse jakieś masz, większe czy mniejsze. Zobacz jakie mają wymagania, co musisz przygotować i oceniaj czy jesteś bliżej czy dalej do realizacji tych wymagań. Łódzka filmówka jak kojarzę cieszy się znaczącą opinią, więc i co roku ludzi jest masa na przesłuchaniach (czy jak to się profesjonalnie nazywa). Co nie dziwne patrząc ile jest takich szkół państwowych na poziomie.
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem czy z montażem też tak jest, ale wydaje mi się, że musisz sprawdzić czy są konsultacje i na nie się wybrać.
Pewnie powinnaś mieć coś ciekawego w portfolio. Na pewno nikt nie oczekuje, że już wszystko potrafisz, bo po co wtedy te studia. Ale czy masz potencjał, czy się rozwijasz, co robisz w tym kierunku, czy bierzesz może udział w jakichś konkursach. Poza tym wydaje mi się że masz też ustny z takiej generalnej wiedzy i historii filmu. I szklana kula jak najbardziej. Do zwykłych uczelni, gdzie najzwyczajniej liczy się ilość punktów z rekrutacji, to by jeszcze można powiedzieć, ale jeśli chodzi o szkoły artystyczne to ![]() .maacieek, podobno się nie mówi filmówka
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Przyczajenie
|
Czytając posty innych osób które chciały się dostać do tej szkoly i na inny kierunek w ubiegłych latach to jest ciężko. Matura się nie liczy, czytałam że są tam dwa etapy które trzeba przejść a na 200 osob potrafi dostać się 8. Odrzucane zostają osoby które są po studiach a ja będę po maturze. Bardzo chciałabym tam iść bo jest to coś co chcę robić a bliżej żadnej szkoły nie mam (do Łodzi już mam ponad 300 km ). Chyba nie ma co próbować?
---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Dużo ludzi starszych (już po innych studiach) się tam próbuje dostać, bo sporo osób próbuje po parę razy, kończą najpierw inne studia, a w międzyczasie się rozwijają w tym co chcą studiować w szkole filmowej, budują swoje portfolio.
Tutaj jest terminarz konsultacji. Ale nie wiem jak to jest z zapisywaniem, kiedy trzeba itd. Ale na pewno warto się na takie wybrać jeśli chcesz zdobyć naprawdę użyteczne informacje. |
|
|
|
|
#6 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Kiedyś trafiłam na ten artykuł, z którego chyba wynika, że każdy może przyjść. Zawsze możesz wysłać maila i się dopytać. Nawet jeśli ostatecznie się nie zdecydujesz w tym roku, to może się dowiesz nad czym możesz pracować. Według mnie, jeśli ci naprawdę zależy, to warto.
Sądzę też, że nie możemy tu mówić o żadnych "progach", generalnie kwantytatywnych miarach i nie sądzę też, żeby 'poziom się obniżał'. Edytowane przez serenavanderwoodsen Czas edycji: 2015-03-03 o 22:52 |
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
ok dzieki wielkie za pomoc
troche problem będzie z dojazdem bo ja mam w te dni szkołę..także przynajmniej wcześnie rano musiałabym wyjechać, ale może coś wykombinuję
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:19.

.

troche problem będzie z dojazdem bo ja mam w te dni szkołę..także przynajmniej wcześnie rano musiałabym wyjechać, ale może coś wykombinuję