|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Informatyka czy elektrotechnika
Hej
![]() ![]() Zastanawiam się pomiędzy informatyką, a elektrotechniką. Obydwa kierunki wydają mi się ciekawe i chciałabym spróbowac. Nie wiem tylko co wybrac. Wiem, ze w tej chwilii ofert pracy dla informatyków jest sporo, jednak informatyka jest na kazdej uczelni, również na tych prywatnych i to na kilku wydziałach. W związku z tym boje sie, ze rynek zacznie sie zapychac i bedzie bardzo ciężko sie przebić. Nie ukrywajmy, ze nie sa to najłatwiejsze studia, dlatego chciałabym cos z nich miec ![]() ![]() Licze na Wasze opinie, co wybrac. Im więcej różnych zdań tym lepiej ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Informatyka czy elektrotechnika
Owszem, informatyka jest wszędzie, ale nie każdy, kto ją kończy, ma taką samą wiedzę jak pozostali absolwenci na innych uczelniach. Np. na uniwerkach kładą nacisk na teorię, politechniki cisną praktykę, nie wiem jak na prywatnych uczelniach to wygląda.
Jeżeli szybko zaczniesz jakieś praktyki, staże związane z informatyką, to nie powinno być większych problemów ze znalezieniem pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
up
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Informatyka. Pracy jest dużo więcej, i różnorodność stanowisk. Rynek na pewno tak szybko się nie zapcha... Absolwenci jakichś marnych szkółek zwykle i tak realna konkurencja nie sa.
Po elektrotechnice to przede wszystkim uprawnienia - projektowe albo budowlane, praca w energetyce, automatyce - utrzymanie ruchu. Jeśli nie ogarniasz niczego z elektryki od praktycznej strony i nie kręci cię dłubanie w kablach to bedzie ciezko, ogolnie kobietom jest ciężej w technicznych zawodach, i na studiach i później na rynku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Bzdura, stereotyp powtarzany już chyba milion razy. Jak będzie się znała na swojej pracy i miała wiedzę oraz umiejętności, to nie ma znaczenia, czy jest kobietą czy mężczyzną. Chyba, że pracodawca ma uprzedzenia co do tego, że kobieta może być matką i odejdzie na macierzyński, ale tutaj nie ma znaczenia, czy techniczny zawód czy nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Informatyka - Dobrze płatna praca i w dodatku ciekawa jak się zagłębisz. Najlepiej pracować w firmie outsourcingowej np <link> bo wtedy zarabiasz z wielu firm a nie z jednej konkretnej.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2015-07-29 o 16:45 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Informatyka, tylko na pewno nie na uniwerkach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Biore pod uwage tylko politechniki
![]()
![]() |
#10 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Ash nazg durbatulûk
|
Czego budową?
![]() Moja koleżanka jest na elektrotechnice i bardzo sobie chwali; perspektywy po ukończeniu studiów też rysują się ładnie. ![]() UWM nie ma powodu do wstydu, że ma w swojej ofercie informatykę, aczkolwiek powszechnie wiadomo, że na polibudzie liźnie się bardziej ten kierunek od praktycznej strony. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Ash nazg durbatulûk
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Och? Może zacytuj gdzie napisałam coś o kierunkach medycznych, bo chyba mi się wada wzroku pogłębiła i nie widzę ![]() To że ten sam kierunek jest zupełnie inny na poszczególnych uczelniach prawie każdy wie, politechnika a uniwersytet to zupełnie co innego, bo na co innego w końcu kładzie się nacisk. Nie wiem jak się ma UWM, bo nie bardzo interesuje mnie ta uczelnia, ale jeśli jest świetny pod względem kierunków technicznych, zwłaszcza informatyki to może nas tu oświeć i pomóż autorce z wyborem, hm? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Mądry pracodawca sprawdzi przyszłego pracownika merytorycznie, a nie będzie patrzył na płeć, sorry. To, że Ty nie znasz, nie znaczy, że nie ma takich kobiet. Jak autorka tematu bierze pod uwagę elektrotechnikę to chyba wie, z czym to się wiąże, nie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Autorko, masz rację z nasycaniem się rynku (współczuję wchodzącym na rynek za kilka lat), ale po dobrej uczelni nie będziesz miała problemu. Jeśli celujesz w politechniki, to celuj w PWr, PW i chyba PP. Jakie matury zdajesz?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Tak w przypadku automatyka to bardziej preferują właśnie facetów. Jednak u mnie firmie ja jestem po informatyce to jeśli chodzi o grafików komputerowych to tutaj w tej specjalizacji właśnie więcej kobiet pracuję. Więc jak jakiś kierunek inżynierski to dla kobiety chyba lepiej informatykę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;49717060]Autorko, masz rację z nasycaniem się rynku (współczuję wchodzącym na rynek za kilka lat), ale po dobrej uczelni nie będziesz miała problemu. Jeśli celujesz w politechniki, to celuj w PWr, PW i chyba PP. Jakie matury zdajesz?
[/QUOTE] Oprócz obowiązkowych podstaw dodatkowo rozszerzoną matematykę, fizykę i angielski ![]() Moje głowne "cele" to PWr lub AGH ![]()
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Zdecydowanie Informatyka. Elektrotechnika to tylko dla pasjonatów tego kierunku. Sama studiuje Automatykę, ma to sporo związanego z Informatyką, ale trochę Elektrotechniki też było. Bez porównania Informatyka jest ciekawsza, tylko że trzeba umieć programować i to lubić w dodatku. Jeśli nie potrafisz programować, to próżno będzie Ci szukać czegoś na Infie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Jeżeli nie chcesz mieć fizyki pod wszelką postacią, np. Teoria Pola, Teoria Obwodów czy po prostu czysta fiza to nie polecam elektrotechniki. Studiuję ten kierunek na PP i zastanów się dobrze czy chcesz ją studiować, bo to naprawdę trudna sprawa i duży odsiew był po pierwszym semestrze. Przyszło około 300 osób, zostało po pierwszym roku 160.
![]() |
#24 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Ash nazg durbatulûk
|
No nie wiem... Mam koleżankę, która studiuje elektrotechnikę na PG i mówi, że jest bardzo ciężko. A interesuje się tym i ma typowo ścisły umysł - 98% z matmy P i 96% z matmy R.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Raczkowanie
|
Zastanów się w czym będziesz się lepiej czuć. Na Twoim miejscu wybrałabym informatykę ( jeśli skończy się dobrą uczelnię to raczej nie ma co się obawiać konkurencji ). Ewentualnie może zamiast elektrotechniki weź pod uwagę EiT. O wiele fajniejsza opcja ( sama skończyłam ).
Cytat:
![]() Nie trzeba umieć programować przed studiami. Cytat:
Na początku zawsze jest ciężko, trzeba się przestawić na inny tryb nauki. To Tobie mm444 budowa się źle kojarzy ![]() Edytowane przez Hemikryptofit Czas edycji: 2018-02-12 o 08:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Ash nazg durbatulûk
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
To mnie rozśmieszyłaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:13.