|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Czy mogę zrobić coś by w bloku zamknięto zsyp na śmieci ??
Czy jest szansa jakoś wywalczyć / poprosić o zamknięcie zsypu w bloku ?
Chodzi o mieszkanie w Warszawie (Żoliborz) W bloku są karaluchy, bardzo dużo ![]() Była przecież ustawa o śmieciach i w wielu miejscach segreguje się śmieci Mam szanse to jakoś zorganizować?
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy mogę zrobić coś by w bloku zamknięto zsyp na śmieci ??
Cytat:
Wiem, że metoda niektórych (absolutnie nie namawiam do czegoś takiego, podaję jako... ciekawostkę), to było po prostu podpalenie zsypu i zrobienie rabanu wszędzie gdzie się dało, że zsyp jest niebezpieczny i grozi pożarem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Niestety bez zgody wszystkich lokatorów to się nie obejdzie tak łatwo. Myślę że łatwiej by było wywalczyć żeby lokatorzy się zgodzili na jakiś fundusz na dezynsekcję robactwa niz na to żeby zamknięto zsyp. Słyszałam że niektóre administracje cos takiego organizują. Wiadomo że jak się jednorazowo pozbędziesz wszystkiego w całym bloku to później tak bardzo się nie rozmnażają, a nie jedno mieszkanie sobie zrobi dezynsekcję a za dwa dni mu przyjdą nowe od sąsiada.
Pytałaś sąsiadów co myślą na ten temat? może warto zrobić małe dochodzenie czy ktoś jest zainteresowany tym żeby zamknąć zsyp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no wlasnie ja pytalam ale to przez tych STARSZYCH ludzi narazie stoi w miejscu ale widac nie przeskocze tego ![]() Cytat:
no wlasnie starsi ludzie nie chca zamkniecia zsypu bo im wygodniej z nim niewazne ze sie tlumaczy ze robactwo, szczury, syf i smród. i że przeciez jest winda by zjechali ze smieaciami na dol do kontenerow. NIE. bo tak bylo kiedys i jest dzis i po co zmieniac nawyki - starsi ludzie tak uwazaja ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
U nas zlikwidowali i teraz wszyscy pakują się do windy ze śmieciami. A wiadomo, pomieszczenie małe, duże zagęszczenie swądu, to bywają sytuacje, że trzeba oddech wstrzymywać.
Wolałam zsypy. No ale u nas żadnych robali nie było, one przez zsyp wchodzą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Może u ciebie nie było a inni się skarżyli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Jak już ktoś powiedział, może warto pomyśleć o dezynsekcji? W jednym bloku, gdzie wynajmowałam mieszkanie, lata temu - jakies przeszło 20 lat - też były karaluchy. Do dziś zarząd budynku wynajmuje dwa razy do roku fachowców, którzy chodzą i po kratkach wentylacyjnych i za meblami psikają specjalnymi płynami. Płyny nie są niebezpieczne dla człowieka ani dla zwierząt. Od tamtej pory nawet pajączka nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Raczej nie.
Mieszkałam tam bardzo długo, od dzieciaka, nigdy nie słyszałam żeby ktoś miał taki problem. Nie wiem od czego to zależy, że się pojawiają w niektórych miejscach. Ale chyba dezynsekcja powinna załatwić sprawę? Edytowane przez Pritistajl Czas edycji: 2015-01-29 o 19:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Mieszkałam przez kilka lat w blokach ze zsypami, nie było żadnych karaluchów; ale i tak zsypy zamknięto. Jako powód pani zajmująca się blokiem podała ustawę śmieciową, bo zsypy nie dają możliwości segregowania odpadów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Wiem że u moich znajomych w bloku zrezygnowali ze zsypów i zrobili z nich dodatkowe pomieszczenia dla lokatorów(jakby piwniczki) kto chętny i zdążył ten mógł to sobie wynajmować za grosze. Sposób z ustawą śmieciowa dobry. A czy wniosek i podpisy mieszkańców nie załatwiłyby sprawy?Starszym ludziom w sumie nie ma co się dziwić.Raz że się przyzwyczaili,a wieloletnie praktyki przechodzą w nawyk, dwa że im się nie che, i ma prawo im sie nie chcieć, to łatwiej zejść do zsypu, niz pakowac się do windy wyłazić na dwór i z powrotem.Dla młodych to taka niewielka różnica, jednak dla starszych/chorych jest to bardzo duża.Cóż, nie przyjemna sprawa, albo iść na kompromis i dezynfekcję załatwić, albo jednak zawalczyc o zamknięcie(hehe ale pomogłam)
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
hej, też mam taki problem jak autorka tematu… tu na dole strony jest opisane jak powinien przebiegać taki proces doprowadzania zsypu do porządku http://www.hruzewicz.pl/oferta.html#mycie chcę zgłosić do spódzielni, żeby wykupili coś takiego, robił ktoś tak? Jestem ciekawa jak na to zareagują
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
antonina111 nie wiem czy to ma sens, jeśli jest 1 sprzeciw to raczej nie ma możliwości na nic, tak jak Dziewczyny pisały poniżej
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:57.