![]() |
#1 |
BAN stały
|
W jakim wieku dziecko na ferie?
W jakim wieku Wasze dzieci wyjeżdżały po raz pierwszy na ferie ze szkoły? Córka ma 8 lat i obawiamy się, czy to już ten moment... jak to wyglądało u Was, i jak to wspominają Wasze dzieci?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: W jakim wieku dziecko na ferie?
Nie mam dzieci ale sama na kolonie pojechałam po raz pierwszy w wakacje między 3 a 4 klasą podstawówki. Czyli mając jakieś 10 lat.
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Obawiamy? Czego?
---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Ze szkoly. Czyli taka zimowa zielona szkola. Jezdzilam od pierwszej klasy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To zależy od dziecka, a to Ty znasz swoje dziecko najlepiej. Mam 2 i one są kompletnie różne. Dla jednej to było OK i do tej pory jeżdzi na wszytko jak opętana, dla drugiej to był koszmar i musieliśmy po 3 dniach odebrać. Potem były jakieś kolonie 2 w miarę udane i 3cia kompletna porażka z niewiadomego powodu, po której teraz już panna 13 lat, nie chce jechać nigdzie nawet ze starszą siostrą w komplecie, mówiąc , cytuję: " rzygam tymi koloniami".
![]() |
![]() |
#5 |
Komplikatorka
|
Ja miałam 7 lat jak pierwszy raz wyjechałam na kolonie. Pojechałam z kuzynką w tym samym wieku i jak rodzice przyjechali nas odwiedzić to ona strasznie ryczała, że chce do domu a ja byłam wkurzona na rodziców bo mi przeszkadzali w zabawie/atrakcjach
![]()
![]() |
#6 |
mOLDerator
|
Ja pojechałam pierwszy raz mając 8 lat z młodszą siostrą (miała 7). Byłyśmy całe dwa tyg. (wakacje) i było super. Gdy spytałam syna w tym roku, czy nie chciałby gdzieś pojechać (7l.) powiedział stanowczo, że nie. To zależy od dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Nawet w dość młodym wieku, ale z zastrzeżeniem, że to nie będzie grupa mieszana w sensie 10-latki obok 14-latek. Byłam pierwszy raz w życiu na takich koloniach mając ok. 9-10 lat i wspominam to źle nie dlatego, że byłam za mała, tylko z powodu dzielenia pokoju z dziewczynami w różnym wieku. Starsze dziewczyny nami rządziły, onieśmielały nas, urządzały głupie zabawy (typu sprawdzanie, czy wszyscy ściągnęli majtki do spania). Dużo lepiej było na "zielonej szkole" z samymi rówieśnikami. To wspominam fajnie.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2015-02-18 o 11:05 Powód: dlatego, a nie "dla tego" :) |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Uważam że najważniejsze to wybrać dobrą ofertę z zaufaną kadrą - nie oszczędzać, nie brać podejrzanych ofert. I dziecko jak najbardziej zachęcać. Każdemu dziecku fajne kolonie coś dadzą, nawet największemu nieśmiałkowi. Podstawą jest fajna pierwsza kolonia. Uważam że zdrowe i bezproblemowe ośmioletnie dziecko jak najbardziej może jechać. Tylko przed wyjazdem radzę zrobić porządny rachunek sumienia co do ewentualnych słabości dziecka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
I nie oszukiwać w karcie z informacjami dziecka. Kiedy ja jeździłam standardem bylo niewspominanie o alergiach, lekach ktore bierze czy lękach dziecka. Bo po co. Tableteczke wezmie sam. Wie ze mleczka pic nie moze. A o problemach psychicznych ni huhu bo wychowawvy bedo obgadywac i dzieci smiac. Hitem byla matka ktora pominela tak malo istotna kwestie jak lekkie upośledzenie syna : /
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-02-18 o 11:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Bo potem masz gimnazjalistów z którymi nie możesz zorganizować trzydniowej wycieczki, bo nocleg poza domem wywołuje histerię u dzieci i rodziców. ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja pierwszy raz pojechałam na kolonię po I klasie podstawówki, czyli w wieku 7 lat. Ogólnie wspominam cały pobyt dobrze, poza faktem, że mnie zostawili na dworcu i obca kobieta mnie odwoziła do ośrodka, a opiekunki nie zorientowały się, że brakuje im 1 dziecka, po czym wydarły się na moją koleżankę, że to jej wina, bo ona zawsze siedzi ze mną w autobusie i nie zgłosiła, że mnie nie ma. Koleżanka również lat 7...
Potem jeździłam już co roku na kolonie ![]() Ale co dziecko to inaczej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Ale coby nie bylo smutno. Ja sie sama rwalam na zielone szkoly. Potem na kolonie i obozy. Od najmniejszego szczylka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Ej noo, ale miałyśmy dziewczynę zachęcić do kolonii, a nie straszyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
8 lat
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Jak mialam 7 lat to nie wytrzymalam do łazienki i popuscilam na zielonek szkole XD. Ale i tak bylo fajnie i kazdy wyjazd dobrze wspominam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Tak jak dziewczyny mówiły to kwestia bardzo indywidualna. Ja jakoś od 2 klasy jeździłam na biwaki i obozy zuchowe i kochałam to, za to mój brat przeżywał ogromną tragedię jadąc na kolonię i wył przyklejony do szyby autokaru, że nie chce nigdzie jechać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
.
|
ja pojechałam pierwszy raz na obóz jak szłam do 4 klasy podstawówki. był to obóz żeglarski pod namiotami, także 'większe zagrożenie' ;p
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Po IV klasie wakacje nad morzem - 2 tygodnie. Pokój 4-os., ja, przyjaciółka z klasy, młodsza kuzynka i dziewczynka w naszym wieku. Co wieczór płacz za rodzicami. Na drzwiach kartka z wyrysowanymi dniami, codziennie czerwonym pisakiem skreślana kratka (jak przypomniałyśmy sobie o naszym żalu w południe to zamalowywałyśmy pół kratki
![]() ![]() Ale co dziecko to inaczej - ja do 6-7 r.ż. mogłam zostać sprzedana Cyganom i pewnie bym się cieszyła z przygody, bo u babci rodzice mogli mnie zostawiać do woli i oczy były suche, a później zrobiłam się taka przylepa, że najlepiej by było, jakby mama była kangurzycą i nosiła mnie w swojej torbie. ![]()
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Nigdy nie wyjechałam nigdzie na ferie, ale pierwszy obóz był w wieku 8 lat i to za namowa moich rodziców przez rodziców koleżanki, która jeździła tam od 6 roku życia b
Wysłane przez tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
To zalezy od tego na ile dziecko jest samodzielne i czy potrafi się socjalizować, ale to chyba sama wiesz :P Na pierwsze kolonie pojechałam jak miałam 8 lat i było super - miejscowość położona 1,5h jazdy samochodem od domu więc w razie wu rodzice mogli mnie odebrać wcześniej ale nie było potrzeby. Raz mnie odwiedzili
![]() ![]() Później już jeździłam na kolonie z koleżankami ze szkoły i to było najlepsze wyjście. Nauczycielka z mojej szkoły z nauczycielami z innej organizowali kolonie, kadra była super bo sami pedagodzy, nie było nas dużo (z 30 osób) i większość się znała. W pokoju byłam z koleżankami z klasy ![]() ![]() Wysłane z telefonu, jem ogórki i literki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
No to ja tak na szybko po wrażeniach po zielonej szkole u nas w placówce: nie kupować dziecko nowych rzeczy bez uswiadamiania ze to jego później nikt się do majtek nie przyznaje bo nie wiedział ze jego.. Drugie primo nie pakować całej szafy do walizki bo tragarzy szkoła nie zatrudnia. Najważniejsze żeby dowiedzieć się jaka grupa wiekowa sprawdzić jak wygląda obiekt, czy nie jest za tanio i jak już dziecko jest chętne to wysłać na turnus.
I AM THE STIG szalona wątróbka jeździ ![]() Edytowane przez whenee Czas edycji: 2015-02-18 o 18:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Trudno powiedzieć o konkretnym wieku - raczej chodzi o umiejętności i charakter, ale nieliczne sześciolatki się nadają. Siedem lat jest ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Ja bylam raz na koloniach,po 3 dniach rodzice musieli mnie i siostre odebrac.Nie wiedzialam co to znaczy i zgodzilam sie na wyjazd,mialam chyba 9 lat.Mnie i moja siostre przerazil rygor,a wlasciwie zycie na czas.Wszystko dokladnie wyliczone,kiedy pobudka,kiedy sniadanie,kiedy obiad,wolalam wakacje spedzac u prabaci,jadlam jak bylam glodna a szlam spac jak bylam zmeczona.Wystarczylo mi,ze w domu mialam regularny tryb dnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja wysłałam córkę akurat w polecane przez znajomych miejsce, sprawdzone bardzo dokładnie i była zachwycona. Z tym, że ona miała wtedy 10 lat. Ja sama jako dziecko pierwszy raz byłam w wieku chyba 8 lat i wspominam tak sobie, właśnie przez ten rygor, że wszystko trzeba było robić na hasło, a nie tak jak w domu czy u rodziny na wakacjach wtedy, kiedy człowiek miał na to ochotę. Tak więc generalnie przez to nie przepadałam za spędami grupowymi. Oprócz plenerów plastycznych bo tam większość dnia po prostu malowaliśmy, co uwielbiałam robić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Córka jest dosyć przebojowa, sama chce jechać, tylko zastanawia mnie też to, co się dzieje w takich miejscach, skoro nawet na ulicach spotyka się małe dzieci z papierosami i alkoholem. Tylko z drugiej strony - czy można dziecko przed czymś takim uchronić? Chyba nie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Zielona Polana w miejscowości Łączki, nasze dziecko tam jedzie za kilka dni na takie późne ferie.
Ma 7 lat. Jeśli tylko dziecko samo chce to oczywiście, że warto je wysłać - dla dzieci tj. jednak niesamowicie fajna przygoda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:50.