|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Choroba kręgosłupa, a praca
Mam 30 lat, pracuję w biurze jako pracownik administracyjny. Na ten moment jestem przed operacja kręgosłupa z powodu poważnych zmian w nim, które skutecznie utrudniają mi chodzenie i funkcjonowanie. Wiem, że będę musiała zmienić pracę bo w obecnej po 8h siedzenia plus często nadgodziny kręgosłup bolał strasznie. Z wykształcenia jestem ekonomistka. Jaką pracę wybrać aby jakoś wytrzymać wysiedziec w pracy? Myślałam nad przekwalifikowaniem się, ale nie mam pomysłu. Od zawsze interesowały mnie tematy medyczne, ale ze względu na zdrowie już nie mam szans w tej dziedzinie. Z kolei długie przebywanie w pozycji siedzącej sprawia mi straszny ból. Czy macie może jakieś pomysły co zrobić w takiej sytuacji ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
hakuna matata
|
Dot.: Choroba kręgosłupa, a praca
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 20:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Może przedstawiciel handlowy? Trochę jeździsz, trochę stoisz, pozycja się zmienia, nie jest monotonna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ogólnie trudno coś doradzić, bo w pracy fizycznej prawdopodobnie będzie gorzej niż w biurowej. Może rzeczywiście uda się przerobić stanowisko pracy? Teraz są takie zmyślne fotele, podnoszone biurka, przy których można sobie postać albo pochodzić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Myślałam nad przekwalifikowaniem się na technika farmaceutycznego lub optometrystkę. Wydaje mi się, że wtedy jest trochę stania trochę siedzenia... U mnie w pracy regulowanych biurek nie ma, a praca zdalna nie wchodzi w grę zawsze trzeba być w biurze....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Czy techników farmaceutycznych to aby nie przestali jakiś czas temu kształcić?
Ale jak nawet, to bardzo zły pomysł. Technik farmaceutyczny to sprzedawca, który cały czas stoi. To dużo bardziej zabójcze dla kręgosłupa niż siedzenie. Wiem, co mówię, mój tata ma sklep. Tam się albo za ladą stoi albo drepcze w miejscu, kręgosłup nawala nawet zdrowych, do tego puchną nogi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Koniecznosc stania bedzie w dluzszej perspektywie bardziej obciazajaca kregoslup niz siedzenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Prawda jest taka że teraz większości prac pracuję się w jednej pozycji. I to jest problem. Moim zdaniem zamiast iść w stronę zmiany pracy trzeba iść w stronę ćwiczeń po pracy.
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
cat lady
|
Jak dla mnie to zmiana pracy na inną biurową, gdzie można regularnie pracować z domu.
U mnie bardzo pomogło to na kręgosłup, była też zmiana biura i teraz są podnoszone biurka i lepsze fotele, praktycznie zapomniałam o bólu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mój mąż jest po operacji kręgosłupa, całe życie pracuje przy komputerze i nie ma żadnej opcji zmiany. Operacja bardzo mu pomogła, nie ma od niej już żadnych ataków bólu (a miał tak zaawansowane zmiany, że groził mu paraliż). Dobry fotel, jemu też zalecali takie specjalne poduszki z wypustkami, ale koniec końców mało tego używał. No i pewnie regularne ćwiczenia, ale tego też nie robi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zasiedzenie
|
Pomyśl o tym orzeczeniu. Jeśli dostaniesz stopień umiarkowany, to będziesz mogła pracować krócej. Poza tym pracodawca będzie musiał dostosować stanowisko pracy, chociażby kupić odpowiedni fotel.
Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka
![]() |
#12 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 20:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Może być praca w zawodzie. Myślałam tylko że to długie siedzenie będzie jeszcze szkodzić bardziej. Ale praca w zawodzie oczywiście wchodzi w grę tylko nie wiem jak to zorganizować aby kręgosłup nie bolał przy długim siedzeniu, bo nieraz nie mogę się wyprostować z pozycji siedzącej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Szukasz: - pracy gdzie można pracować na stojąco. Owszem, nie jest to standard, ale zaczyna być coraz bardziej trendy. Oczywiście Polska często w d... za Murzynami w takich kwestiach, u nas w oddziale w Szwecji praca na stojąca to była normą już 5 lat temu jak tu zaczynałam. Ale próbować szukać warto - praca, którą możesz wykonywać zdalnie. Są specjalne podstawy na biurko do pracy na stojąco, to nie jest problem, wystarczą chęci - możesz też poszukac jakiejś pracy, która jest na siedząco, ale wymusza w ciągu dnia więcej ruchu. Nie wiem, chociażby jakieś spotkania z klientami w ciągu dnia, dawanie jakichś szkoleń, prezentacji. To takie ogólne rady i to bardzo zależy już od konkretnego stanowiska w firmie a niekoniecznie zawodu jako takiego. Właściwie nawet jak praca na stojąco nie jest normą w firmie, to i tak możesz o to poprosić pracodawcę, żeby ogarnął Ci taką podstawkę. Nawet jak pracodawca nie będzie chętny (chociaż dla normalnej, pożadnej firmy powinny być to kwestie groszowe) to bym sobie sama kupiła i postawiła. Jeżeli nie masz pracy z klientem, gdzie biurko musi spełniać jakieś standardy, to w czym problem? Co to za pracodawca co robiłby Ci problemy, że chciałabyś sobie miejsce pracy dostosowac, bo masz chory kręgosłup? Idziesz do szefa i mówisz wprost ,,Słuchaj, będe miała operację, mam problemy z kręgosłupem, czy byłoby problemem ogarnięcie dla mnie innego biurka z możliwością pracy stojącej?". Jak szef jest cżłowiekiem i traktuje innych jak ludzi to raczej zrozumie i przynajmniej spróbuje coś zrobić. U nas nie praktykuje się pracy zdalnej na stałe - raczej tak okazjonalnie, raz w tygodniu - ale jak kolega miał wypadek i chodzi o kulach, to pracuje zdalnie już te parę lat i nikt mu nie każe latać codziennie do biura. Edytowane przez Azhaar Czas edycji: 2019-09-03 o 15:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Nie zlewam odpowiedzi przepraszam jeśli to tak wygląda. Po prostu jestem rozkojarzona bo z jednej strony martwię się operacją,której strasznie się boję, a z drugiej myślę jak potem będzie wyglądać moje życie zawodowe. Ale dziękuję bardzo za wszystkie rady ☺️☺️☺️
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:48.