|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Adaptacje - tworzymy bazę
Cześć!
Od razu mówię, że nie chcę, by zostało to potraktowane jako "wredna reklama"; chodzi o to, że pewnie kogoś zainteresuje, bo jest to mega przydatna sprawa. Mianowicie, jestem w grupie twórców portalu książkowego (Bookhunter), gdzie między innymi staramy się stworzyć jak największą bazę adaptacji, nie tylko filmowych, ale i z grami, serialami, sztukami teatralnymi, czy nawet utworami muzycznymi na podstawie poezji itp. Pomyśleliśmy, że super byłoby mieć dużą bazę adaptacji filmowych w jednym miejscu, żeby wiedzieć, na podstawie jakich książek powstał film, gra, sztuka teatralna - albo na odwrót, widzieliśmy świetny film, a może książka, jeśli istnieje taka, jest jeszcze lepsza? Oczywiście można znaleźć w otchłani Internetu jakieś listy adaptacji, jak się poszuka - ale nie są kompletne. Jeśli chcecie pomóc, zgłosić swoje pomysły, czy po prostu poszukać adaptacji swoich ulubionych książek - zapraszam. Podaję link do katalogu, który ciągle się rozrasta: Adaptacje filmowe Macie pytania, sugestie, propozycje udoskonaleń, brakujące adaptacje? Piszcie! Wszystkie uwagi bierzemy na klatę ![]()
![]() |
#2 |
Bang Bang Lucky Luck !
|
Dot.: Adaptacje - tworzymy bazę
Jak robicie już adaptacje filmowe, w sensie same filmy to może dorzućcie jeszcze seriale ? Bo dużo seriali powstało na podstawie jakiś książek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Jasne, seriale też dodajemy
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Bang Bang Lucky Luck !
|
Mam nadzieję,że się nie pogniewasz ale kiepska trochę ta wyszukiwarka. Chodzi mi o to,że można tylko adaptacje znaleźć dzięki tagom... tak tak obok tabelka też jest z innymi pierdołami co może pomóc poszukać filmów czy seriali itd.
Ale myślę,że podstawową funkcją powinna być opcja szukania wg tytułu książki czy też filmu/serialu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Że tak powiem - lol.
http://www.imdb.com/search/keyword?k...ef_=kw_ref_typ Planujecie bardziej kompletną bazę?
![]() |
#6 | |
Bang Bang Lucky Luck !
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dzięki za sugestie! Zdaję sobie sprawię, że nie śmiga to wszystko jeszcze idealnie (jeszcze
![]() Wiem, wiem, są zagraniczne portale z taką bazą -ale jesteśmy w Polsce i większość ludzi jak już korzysta z tego rodzaju portali, to z polskich, a u nas jest to swojego rodzaju nowość, bo nie uświadczyłam takiej funkcji gdzie indziej. Oczywiście, planujemy bardziej kompletną bazę - teraz jesteśmy na etapie intensywnego rozwoju, wszystkiego przybywa i chwila jeszcze minie, zanim będzie WSZYSTKO ![]() Dlatego też zachęcam do korzystania z portalu oraz do podawania sugestii tytułów książek i adaptacji, których nie znalazłyście ![]()
![]() |
#8 |
Bang Bang Lucky Luck !
|
Zero książek Charlaine Harris
![]() Ogólnie powodzenia w rozszerzaniu i ulepszaniu serwisu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Nie widzę "Draculi", a co za tym idzie także musicalu Dracula - entre l'amour et la mort. Jeśli się mylę, to mnie poprawcie, bo pewnie ślepak ze mnie i nie mogę tego po prostu znaleźć.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Idea portalu jak najbardziej spoko
![]() Wbijam zobaczyć, jak to wszystko wygląda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
and cigarettes
|
Mnie się pomysł wydaje całkowicie zbędny. Przecież na choćby filmwebie można znaleźć na podstawie jakiej książki powstał dany film. Jeśli się ma mózg, to nie ma problemu, by na tej stronie wyszukać jaki film powstał na podstwie danej książki...
Poza tym - współcześnie większość filmów to adaptacje, więc... powodzenia. Przez dekadę zapewnie nie zrobicie sobie takiej bazy rzetelnie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Mówiąc szczerze dla mnie to tylko przepisywanie tego co już jest i można bez problemu znaleźć. Przecież zwykle w jakiejkolwiek recenzji/zapowiedzi już w pierwszych zdaniach jest mowa o tym że film, serial jest adaptacją. Nie mówiąc o Wikipedii, filmwebie, serwisach o książkach.
Jak dla mnie marnowanie czasu ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
"Dracula" jest (i film Coppoli), tylko musicalu nie było - dodamy! "Czystą krew" też
![]() A co do sensu przedsięwzięcia... No cóż, oczywiście, każdy może poszukać na filmwebie, wikipedii, spytać cioci wujka mamy brata, ale tak można kwestionować sens obecności wielu stron w internetach. My chcemy skondensować informacje. Poza tym, głównym celem portalu nie są adaptacje, tylko literatura, to jest dodatkowa informacja, dla wielu pewnie przydatna. Samej mi wcześniej czegoś takiego brakowało, zanim wpadliśmy na pomysł. Argument, że "już coś takiego jest" - ok, ale może warto mieć wybór? Upraszczając, tak jak na rynku towarów i usług. Reszcie dziękuję za wsparcie idei ![]()
![]() |
#14 |
Bang Bang Lucky Luck !
|
widzę, że nadal chyba nie ma możliwości wpisywania tytuły książki/filmu/serialu itd do wyszukiwarki nadal nie ma... a są te kiepskie tagi. Szkoda trochę...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:00.