|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Łatwy sos mięsny na dwa sposoby
Witam
Na początku wyjaśnię dlaczego napisałam na dwa sposoby otóż ten sos zaleznie od tego co dodamy mozemy wykorzystać do makaronu spaghetti i wtedy otrzymamy danie włoskie czyli spaghetti a'la bolognese,albo mozemy podawac go z ziemniakami i zestawem surówek. Składniki można dawać według własnego uznania oraz modyfikować ich ilość. w domku mam mięsozercow wiec musze czesto chodzic na kompromisy bo za miesem nie przepadam,ale ten sosoik chetnie pochłaniam A ten soso jest bardzo prosty i calkiem szybko się go przyrządza.Moje składniki na wersję do ziemniaczków: Niecały kg mięska mielonego (ja miałam z indyka) 2 papryki czerwone 2 duże cebule 2 marchewki(ja nie dałam dzisiaj) -kostka rosołowa pomidorowa lisc laurowy koniecznie-2 sztuki koncentrat pomidorowy 2 łyzeczki i ketczup na oko przyprawy: -pieprz -sól -curry papryka słodka i odrobinka ostrej Przygotowanie: Mięsko podsmazamy na patelnie jednocześnie bardzo drobno je rozdzielamy drewniana łyżką aby grudki były jak najmniejsze,dodajemy keczup oraz koncentrat pomidorowy,tak aby mięsko nabrało czerwonego kolorku,dodajemy przyprawy zalewamy wrzątkiem i dusimy.Dodajemy kostkę rosołową,liscie laurowe.Cebulkę kroimy drobno i podsmazamy(niekoniecznie podsmazona) papryke i marchewke kroimy w kosteczkę i dodajemy do sosu i dusimy.Ja duszę godzinkę,dolewajac wrzatku jesli woda wyparuje. Na wersje do makaronu do mięska dodaję: zioła prowansalskie oregano pieprz sól mozna tez dodać pomidory z puszki bez skórek w kawałkach razem z zalewą oliwki zdjecia sosu z ziemniaczkami dodam pozniej Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Łatwy sos mięsny na dwa sposoby
Wklejam fotki- pierwsza to miesko rozdrobnione i podsmazone druga to sos w trakcie duszenia
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:08.

A ten soso jest bardzo prosty i calkiem szybko się go przyrządza.