|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dieta biurowa
Cześć,
Wątek dedykuję wszystkim Wam, które pracujecie w biurze bądź po prostu macie bardzo mało ruchu/czasu dla siebie. Ja niestety pracuję 9-16, w domu jestem przed 17:00, jem obiad i od razu mam kolejne obowiązki - jeżdżę konie, prowadzę naukę jazdy bądź jakieś przydomowe obowiązki. W domu jestem koło 20:00, jem kolację, idę się kąpać. Dzień kończę o 21:00 - nie mam wtedy już siły na ćwiczenie ani przygotowywanie posiłków ... Od roku mam taką pracę, mój rytm całkowicie się zmienił, wcześniej tylko zajmowałam się końmi, jazdą i tego typu sprawami, miałam czas na chodzenie do klubu fitness i robienie zdrowych i przemyślanych posiłków. Obecnie ważne aż 78kg przy 168cm ![]() Chcę poznać sposoby osób, które też mają mało czasu na aktywność, przygotowywanie posiłków. Mam nadzieje, że będziemy tutaj wrzucały zdrowe porady, przepisy - co można kupić zdrowego bądź przygotować maksymalnie szybko. MOJE ZAŁOŻENIE DIETY: Jeść często co 2-3 godziny, mniejsze porcje, jednak z racji braku czasu na gotowanie - mało skomplikowane do przygotowania dużo wody oraz herbat wystrzeganie się słodyczy - najcięższe z założeń ![]() Edytowane przez redhead91 Czas edycji: 2015-03-28 o 11:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Dieta biurowa
Hey
![]() I dodam, ze dokladnie wiem o czym piszesz. Sama pracuje od 8:30 do 5:30, w tym z godzina przerwy na lunch. Generalnie, praca biurowa dorzuca mi jakies 5kg. Siedzenie na tylku rozleniwia (i meczy) tak na caly dzien, ze jak sie wraca do domu wieczorem, to juz sie nic nie chce. Jeden taki plus, ze mozna posilki planowac i jesc w pracy przy biurku ![]() Ty masz o tyle dobrze, ze jeszcze na jakies konie jedziesz, dobrze zrozumialam? To i cos tam sie poruszasz, a ja mieszkam jakies 5 minut na nogach od miejsca pracy, wiec jak koncze o 5:30, to od razu do domu, gotuje, jest 7-ma i juz nic mi sie nie chce, mam ochote na lozko ![]() ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Dolacz do nas ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=794348&page=139 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Hej. Dziękuję za miłe słowa
![]() tzn. ja nigdzie nie dojeżdżam, mieszkam na wsi (która graniczy z dość sporym miastem, gdzie pracuję), mam przydomową stajnie i dwa konie, ale powiem Ci, że jazda konna w ogóle nie działa odchudzająco, ja już jeżdżę na takim poziomie, że moje ciało jest przyzwsyczajone do tego typu wysiłku, mimo, że trenuje dosyć intensywnie to i tak nie można tego porównać np do 45 minutowego biegu, bardziej do takiego godzinnego spacerku, ale dla mnie to i tak za mało, żeby działało ![]() Rok temu pracowałam wyłącznie na gospodarstwie. Mając aktywne zajęcie ważyłam najmniej 64 a najwięcej tak 73 kg (po jakiś świętach itd, ale szybko udawało mi się zrzucić) a odkąd pracuje za biurkiem i tak późno kończę swoje zajęcia nie w głowie mi skakanie po 21 z Chodakowską albo Mel B :O Od kilku dni za to staram się ja tylko przyjadę z pracy o 16:30 iść pobiegac chociaż chwilke z chłopakiem, niestety kondycje mam o tyle słabą, ze póki co wytrzymuje 15 min biegu, ale to i tak sukces, bo trasa jest częściowo pod górkę ![]() Dzisiaj zjadłam póki co tylko kilka truskawek i wypiłam kawę, rozmyślam o diecie na dzisiejszy dzień.... i zastanawiam się czy w przyszłym tygodniu udać się do dietetyka, nigdy nie korzystałam z takiej pomocy,ale może ktoś pomoże ułożyć mi plan diety dobrany do niskiej aktywności fizycznej.... Jak już będę miała taki plan z pewnością się nim z Wami podzielę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Mozesz isc do dietetyka, ale powiem Ci, ze w dzisiejszych czasach, internet jest kopalnia wiedzy. Na samym Wizazu sa watki, w ktorych dziewczyny maja genialny plan diety i swietne przepisy. Od siebie polecam bloga: http://qchenne-inspiracje.blogspot.co.uk/ Poczytaj ![]() Poczytaj ![]() Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 Czas edycji: 2015-03-28 o 11:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Mój podstawowy grzech to słodycze. Batoniki, słodkie desery, czekolada. Często mam też coś takiego, że jak mam stresowy dzień to go zajadam... nie jestem głodna, a dalej jem. Chcę się poczuć jakoś lepiej, nagrodzić za cięzki dzień, niestety zawsze tak miałam i muszę z tym walczyć. Poza tym bardzo lubię: spaghetti, tortille, wszelkiego rodzaju makarony carbonara itd.
Nie oceniaj mnie na na podstawie dzisiejszego śniadania. Na codzień jem płatki na mleku zazwyczaj albo owsiankę, dzisiaj nie miałam apetytu. ;p Wiem, że popełniałam wiele błędów, inaczej by mnie tu nie było! I owszem, widocznie jem za dużo. Jestem łakomczuchem, nie wstydzę się do tego przyznać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
To nie byl atak
![]() ![]() Zachecam i zapraszam do dolaczenia do watku, ktory podalam wyzej. Jest nas wiecej i bedzie razniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
truskawki były na rozruch żołądka, bo nic nie chciało mi się jeść o 10
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Och dziewczyny, cieszę się że Was znalazłam;-) Ja również sporo przytyłam od kiedy zaczęłam pracę biurową...
Wcześniej pracowałam w różnych miejscach ale głównie fizycznie + latałam na uczelnię (częściej niż obecnie) i choć nigdy nie byłam "szczypiorkiem" (zawsze byłam lekko mięciutka:P) to stosunkowo dobrze się czułam w swoim ciele. A teraz... na początku zauważyłam, że ciało lekko "sflaczało", zaczęłam puchnąć - szczególnie stopy i łydki i nim się obejrzałam wskoczyło mi dodatkowo +8 kg... Obecnie ważę 87 kg przy wzroście 176 cm więc mam ewidentną nadwagę. Problem jest w tym, że jestem leniuchem i gdy tylko mam wolną chwile wolę poleżeć:P I zamiast wstać rano i sama przygotować posiłki to kupuję gotowce w sklepie... Wiecie, jakieś drożdżóweczki na szybko, pizza do piekarnika, płatki, parówki.... takie śmieciowe jedzenie. Nie umiem gotować i chyba najwyższa pora się nauczyć:P (dzięki Cinderella Girl za link do bloga, dziewczyna jest genialna i może coś podpatrzę z jadłospisu ![]() A co najgorsze: kocham czekoladę <3 i to jest niestety nałóg, z którym ciężko zerwać. Chciałam zmotywować się do biegania co wieczór, ale mam niewiele wolnego czasu i w efekcie od początku roku biegałam w sumie 3 razy... Muszę coś zrobić ze swoim trybem życia, bo długo tak nie pociągnę a za 1,5 roku ślub i muszę wyglądać zaj***! ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ciemnowłosa, trafiłaś super! Mamy podobny stosunek wagi do wzrostu. I tak się składa, że jestem świeżo zaręczona i ślub planujemy za 2-3 lata ! Mamy podobny problem, podobną pracę... musimy się motywować. Moja propozycja jest taka : uczciwie codziennie napiszmy tutaj co jadłyśmy, o jakich porach i czy udało nam się poruszać
![]() Cieszę się, że dołączyłaś! ---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- MOJA SPOWIEDŹ Z DZISIAJ ![]() 10:00 kilka truskawej, kawa z mlekiem 12:00 dwa placki tortilli z salata,pomidorem,szynka i plastrem sera 15:00 pol woreczka kaszy gryczanej, pol plastra szynki pieczonej surowka z kapusty 16:30 galaretka 19:00 100 gram twarogu poltlustego,dwie lyzki platkow owsianych, cynamon, lyzka miodu. ![]() pomiegalam 15 minut, troche pospacerowalam,dzisiaj miałam luźny dzień. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
redhead91, gratuluję świeżo upieczonej narzeczonej!
![]() ![]() Ja niestety nie mam się czym pochwalić... ale skoro mamy się wyspowiadać: Śniadania nie było (nie chciało mi się nic robić), ale na obiad wybraliśmy się do jadłodajni gdzie zamówiłam zupe pomidorową z ryżem, a na 2-gie gulasz z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty... Potem spacer i deser czyli całkiem pokaźny kawałek ciasta czekoladowo-malinowego ... No i wieczorem drugi deser czyli tabliczka czekolady pochłonięta w 15 minut... Masakra, jak teraz to czytam to widzę jak okropnie dziś się odżywiałam... Co gorsza większość dni wygląda u mnie podobnie...
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
noooo, bo to tak właśnie jest. Nie ma się świadomości, póki się tego wszystkiego nie spisze, a jakby tak sprawdzić kalorie? Nie masz co się wstydzić, miałam bardzo często takie dni... np. potrafiłam zjeśc obiad, a miałam ochote na coś słodkiego to po 10 min od obiadu potrafiłam iść po bułkę z czekoladą i popić słodkim capucino. No cóż, straszne :P
Dlatego ja mam zamiar być tutaj codziennie i się spowiadać. może świadomość, ze ktos inny przeczyta, jak bardzo beznadziejnie się odzywiałam chcąc jednoczesnie schudnac - przekona mnie zeby jednak zadbac o jadlospis ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Spowiedź z dzisiaj:
12:00 2 naleśniki z mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego, kawa z mlekiem 14:00 mała porcja makaronu zapiekanego z kurczakiem i fasolką szparagową 16:00 mała miseczka rosołu 18:00 1 naleśnik z mąki kuk. + 1 łyżeczka dżemu (zachciewajka na coś słodkiego,więc wykorzystałam, że zostało ze śniadania) za chwile może zjem jakieś warzywa na surowo. Generalnie staram się jeść często a małe porcje. (mniejsze, niż kiedyś) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
ciemnowłosa, gdzie się podziewasz? Mam nadzieje, że nie zrezygnowalaś !
![]() Ja juz jestem po owsiance na śniadanie, na II zjadłam jogurt naturalny, jak wrócę do domu to jakiś obiad na szybko i lekka kolacja ![]() Dzisiejsza spowiedź: 8:30 płatki owsiane (3 łyżki) gotowane na mleku 1,5%, łyżka miodu, cynamon, pół jabłka 13:00 jogurt naturalny + 50gram orzechów nerkowca ( Czas tak mi szybko leciał w pracy, że przeoczyłam 12:00-wtedy chciałam zjeść II sniadanie) 16:00 zupa szczawiowa z warzywami (pyszna ![]() 19:00 SAŁATKA pół torebki ryżu białego z pędami bambusa, łyżką sosu sojowego a do tego trzy krążki ryżowe (jeden z szynką, dwa z pomidorem i serkiem almette czosnkowym) Odkąd zapisuję swoje posiłki łatwiej mi się trzymać diety, wiem, że ktoś to może zobaczyć i jednak staram się trzymać godzin i żeby te posiłki były racjonalne i w miare dietetyczne. Czuje, że brzuch jest bardziej płaski, zważe się w Sobotę, ale wydaje mi się, że wtedy może być - 1 kg. ![]() Edytowane przez redhead91 Czas edycji: 2015-03-30 o 19:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Witajcie! Chętnie się przyłączę do Waszego wątku, jeżeli można? Podobnie jak Wy tyję na potęgę przez ten siedzący tryb życia... Do 16 praca w biurze, po pracy do 20 prac dodatkowa, oczywiście też siedząca. Od dziś rozpoczęłam dietę i tak:
śniadanie - kanapka z ogórkiem II śniadanie - dwie kanapki obiad - gotowana soczewica z marchewką, pierś z kurczaka i sałatka z rukoli kolacja - bułka razowa z wędliną z kurczaka + banan, bo bardzo mi się chciało czegoś słodkiego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Hej Migotka! Bardzo się cieszę, że jesteś. Udzielaj się w wątku tak często, jak masz na to ochotę
![]() ![]() Ja na śniadanie zjadłam płatki zwykłe + 50gram granoli na mleku 1,5% + kawa z mlekiem. Koło 12:00 zjem jak zwykle jakiś jogurt naturalny, nigdy nie mam czasu na szykowanie czegoś do pracy, ale niebawem zmieniamy biuro i będę miała "bogatszy" aneks kuchenny niż tylko czajnik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Redhead, zauwazylam, ze jadasz sniadania dosc pozno. Dlugo spisz czy po prostu rano nie masz duzego apetytu? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Te dwa dni to był weekend. wstaje o 9 i zanim się powoli zbiorę, nakarmię konie itd, to dlatego tak wychodzi. Poza tym to był pierwszy wolny weekend od 2 miesięcy, bo ostatnio miałam bardzo dużo zajęć,więc był bardzo leniwy dla odmiany.
Od pon-pt jak pracuję to jadam śniadania o 8:30, a drugie staram się jeść koło 12:00. obiad 15-16:00 i kolacja 18-19:00 tzn teraz tak się staram, bo kiedyś sniadań w ogóle nie jadłam a pierwszy posiłek koło 13:00 jak wychodziłam w pracy na lunch. I zazwyczaj wtedy jadłam jakieś makarony, kebaby i tego typy rzeczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
staram się w miare regularnie pobiegać chociaż te 15-20 minut i wieczorami czasami robię brzuszki, zawsze minimum 80, wymachy nogami. takie podstawowe ćwiczenia, które zajmują mi też około 20 minut. Ogólnie jakoś lepiej już się czuję. W sobote ważenie, zobaczymy czy będzie coś mniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Witajcie!
Dzisiejsze menu: śniadanie - owsianka na wodzie z połową banana i odrobiną miodu (do schłodzonej owsianki ![]() II śniadanie - dwie niewielkie kanapki z wędliną drobiową, rukolą i ogórkiem Przekąska - jabłko Obiad - to co wczoraj, czyli soczewica, pierś z kurczaka, rukola z pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem, ziarnami słonecznika i otrębami Kolacja - tak, jak II śniadanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Super Migotka, bardzo fajnie
A ja wczoraj się najadłam jak świnka... miałam doła i oczywiście musiałam go "zajeść". Nie mogłam się opanować ![]() Na sniadanie owsianka w pracy mała kajzerka z szynką Na obiad dwa ziemniaki, pół kotleta i połowa talerza surówki podwieczorek koktajl z banana i ćwiartki melona miodowego a później pokłóciłam się z narzeczonym i dopadłam się cukierków, zjadłam chyba z 6 ..... a na kolacje 3 frankfurterki i dwie kromki :/ oczywiście z keczupem i musztardą, bo już było mi wszystko obojętne, w nosie miałam diete. Także wczoraj to kompletna klapa... Dzisiaj póki co zjadłam tylko owsiankę z połową banana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Dolce vita
|
Hej, dołączam. 162 cm waga 57 kg.
Pracuję w biurze, w ciągu 3 lat przytyłam 3 kg. Ale źle mi z tym. Źle wyglądam, chcę być zdrowa i szczupła ![]() No więc zaczęlam wdrażać: - nie jem słodyczy (nie jadłam miesiąc, zgrzeszyłam wczoraj raz); - mam pod ręką wodę mineralną w pracy i czystek w postaci herbatki, - obiad z warzywami. pracuję nad kolacją, nie wychodzi mi, często moj mózg wysyła mi sygnał, żeby się na noc nażreć;/ (sa to głównie kanapki). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Cinderella, myślisz, że skwitowaniem "porażka" w jakiś sposób pomagasz?
Odnośnie reszty dziewczyn: miło mi powitać nową osobę, jednak widzę, że do zrzucenia masz naprawdę niewiele... Chętnie dowiem się jak wygląda Twój jadłospis ![]() Nie odzywałam się kilka dni bo miałam dużo na głowie i osobiste problemy. Na Wadze jakoś 77 z groszami było ostatnio. Minimalnie spada, ale zawsze coś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:30.